Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
yaro_ pisze: ↑03 sty 2025, 07:51
Muszę wpaść tam do Was na partyjkę kiedyś Ze mną już nikt nie chce grać wśród znajomych
U nas po rozgrywce wczorajszej stwierdzono, że trzeba zagrać jeszcze raz. Zapraszam, chociaż ja chodzę w kratkę, ale odezwij się na priv to ci podeślę discorda na umawianie się na gierki. Głównie jakieś eurasy ale ameri/area control też czasem wskoczy.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
U nas wczoraj też wskoczył Barażyk, 4 osoby poniżej 2h. Dość regularnie się u nas pojawia w kombinacji Leeghwater + Geological factor (+dyrektorzy). Gramy bez antona i spencer, bo trochę za bardzo odstają.
Bardzo, ale to bardzo polecam geological factor. To jest tak malutki dodatek, a tak dużo miesza w rozgrywce, miód. To jest to czego Barażowi brakowało - trochę bardziej zmienna mapa + trochę trudniejsze budowanie na chama. Niestety u nas budowanie ciągle dominuje, ale dodatek robi pod górkę. Wczoraj w zasadzie przez dodatek nie dało się rushować conduitów, co zwykle jest przez kogoś praktykowane. Bardzo fajny dodatek.
Nil u nas się za to odbił, mieliśmy wrażenie, że te dodatkowe budowania (i inne bonusy budowlane) z płytek irygacyjnych tylko bardziej pchały grę w kierunku chamskiego czyszczenia planszetki z budynków i punktowania w ten sposób.
Fojtu pisze: ↑03 sty 2025, 15:38
Bardzo, ale to bardzo polecam geological factor. To jest tak malutki dodatek, a tak dużo miesza w rozgrywce, miód. To jest to czego Barażowi brakowało - trochę bardziej zmienna mapa + trochę trudniejsze budowanie na chama. Niestety u nas budowanie ciągle dominuje, ale dodatek robi pod górkę.
Wczoraj w zasadzie przez dodatek nie dało się rushować conduitów, co zwykle jest przez kogoś praktykowane. Bardzo fajny dodatek.
Również uważam, że geo factor mimo że jest kilkoma kartonikami to zmienia wiele w podejściu i bez tego raczej barrage nie rozłożę. Budowanie chyba zawsze będzie górowało, bo to też o tym jest gra. Wprawny gracz robi tyle energii ile potrzebuje i wie, że co za dużo to nie zdrowo, a budynki na planszy dają same korzyści.
Fojtu pisze: ↑03 sty 2025, 15:38
Nil u nas się za to odbił, mieliśmy wrażenie, że te dodatkowe budowania (i inne bonusy budowlane) z płytek irygacyjnych tylko bardziej pchały grę w kierunku chamskiego czyszczenia planszetki z budynków i punktowania w ten sposób.
My też zrezygnowaliśmy z afery, bo tam pierwszy gracz tak odstawał od reszty, że aż żal było patrzeć. Dodatkowo kafle irygacji są w nim musem jeżeli się chce walczyć o zwycięstwo. Tutaj budowa tam na wyżynach na płatnym polu była dla reszty stołu po prostu irytująca. Trochę przez Nil bałem się co będzie z Colorado.
Co robi Spencer?
U nas wczorajsza partia była z antonem, gdzie wygrałem, ale 9 punktów różnicy przy wynikach 141/150 to margines błędu. Ważne żeby gracze byli świadomi, że trzeba antonovi podbierać interesujące kafle tech zaaw.
ave.crux pisze: ↑03 sty 2025, 16:04
Co robi Spencer?
U nas wczorajsza partia była z antonem, gdzie wygrałem, ale 9 punktów różnicy przy wynikach 141/150 to margines błędu. Ważne żeby gracze byli świadomi, że trzeba antonovi podbierać interesujące kafle tech zaaw.
Spencer to ta, która nie płaci za kontrakty zagraniczne tylko wrzuca zasoby na koło. A wszystkich kafli nie weźmiesz, nie mówiąc o tym, że kopiowanie nawet podstawowych jest po prostu mocne. Szybciej można dojść do bonusów i snowball leci.
Michito pisze: ↑23 sty 2025, 19:12
Przegapiłem niestety Duela i wygląda na to, że jedyna ogólnodostępna mapa z trybem na 2 graczy to Kolorado.
Czy ktoś grał w tę mapę tylko na 2 osoby? Jakie wrażenia i czy polecacie?
tak. grałem i polecam. dzieki nowym neutralnym przeszkadzajkom mapa jest ciasna oraz system przeciągania liny też jest całkiem dobry.
co prawda czasem mi przeszkadza losowość przywilejów na tych torach. szkoda że nie ma w regułach możliwości wybierania naszej strony.
Michito pisze: ↑24 sty 2025, 13:12
Chyba nie byłem językowo precyzyjny. Pytałem o planszę Kolorado w wersji retail, a nie dodatek KS Duel.
Ah.. zmylił mnie brak interpunkcji przy mówieniu o mapie tylko na dwie osoby.
Colorado imho jest tak dobre na 2 osoby jak podstawowa mapa, czyli duży luz. Już lepiej afera na nilu, bo wymusza stawianie tam aby korzystać z irygacji, ale ogólnie afera na nilu jest średnia.
Nam trochę się nie chce licytować, za długo to trwa i za dużo myślenia Wywaliliśmy 2 najsilniejszych XO i wybieramy po prostu od końca z 4 zestawów kraj + XO + cel startowy.
Fojtu pisze: ↑30 sty 2025, 07:26
Nam trochę się nie chce licytować, za długo to trwa i za dużo myślenia Wywaliliśmy 2 najsilniejszych XO i wybieramy po prostu od końca z 4 zestawów kraj + XO + cel startowy.
To po co wybierać jak można losowo dać - w ogóle brak myślenia i straty czasu
Nam się te licytacje podobają. Bywa że i -10 punktów dostaje najlepszy zestaw
Fojtu pisze: ↑30 sty 2025, 07:26
To po co wybierać jak można losowo dać - w ogóle brak myślenia i straty czasu
Nam się te licytacje podobają. Bywa że i -10 punktów dostaje najlepszy zestaw
-10 to w sumie jest dość mało za faktycznie najlepszy zestaw, Anton sam z siebie jest warty minimum 10
Ogłosili że wersja digital będzie 15maja, podstawka plus dyrektorzy A,B,C,D. A potem co miesiąc będą dodawać kolejne rzeczy i nowe kody dla osób które wzięły całość.