Barrage (Simone Luciani)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
yaro_
Has thanked: 77 times
Been thanked: 132 times

Re: Barrage (Simone Luciani)

Post autor: yaro_ »

ave.crux pisze: 03 sty 2025, 07:42 Pierwsza rozgrywka w tym roku i od razu w moje ulubione euro. 3 osoby, 2h 10min.
Muszę wpaść tam do Was na partyjkę kiedyś :) Ze mną już nikt nie chce grać wśród znajomych :P
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 899 times
Been thanked: 1453 times

Post autor: ave.crux »

yaro_ pisze: 03 sty 2025, 07:51 Muszę wpaść tam do Was na partyjkę kiedyś :) Ze mną już nikt nie chce grać wśród znajomych :P
U nas po rozgrywce wczorajszej stwierdzono, że trzeba zagrać jeszcze raz. Zapraszam, chociaż ja chodzę w kratkę, ale odezwij się na priv to ci podeślę discorda na umawianie się na gierki. Głównie jakieś eurasy ale ameri/area control też czasem wskoczy.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Fojtu
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1375 times

Post autor: Fojtu »

U nas wczoraj też wskoczył Barażyk, 4 osoby poniżej 2h. Dość regularnie się u nas pojawia w kombinacji Leeghwater + Geological factor (+dyrektorzy). Gramy bez antona i spencer, bo trochę za bardzo odstają.

Bardzo, ale to bardzo polecam geological factor. To jest tak malutki dodatek, a tak dużo miesza w rozgrywce, miód. To jest to czego Barażowi brakowało - trochę bardziej zmienna mapa + trochę trudniejsze budowanie na chama. Niestety u nas budowanie ciągle dominuje, ale dodatek robi pod górkę. Wczoraj w zasadzie przez dodatek nie dało się rushować conduitów, co zwykle jest przez kogoś praktykowane. Bardzo fajny dodatek.

Nil u nas się za to odbił, mieliśmy wrażenie, że te dodatkowe budowania (i inne bonusy budowlane) z płytek irygacyjnych tylko bardziej pchały grę w kierunku chamskiego czyszczenia planszetki z budynków i punktowania w ten sposób.
Awatar użytkownika
ave.crux

Fojtu pisze: 03 sty 2025, 15:38 Bardzo, ale to bardzo polecam geological factor. To jest tak malutki dodatek, a tak dużo miesza w rozgrywce, miód. To jest to czego Barażowi brakowało - trochę bardziej zmienna mapa + trochę trudniejsze budowanie na chama. Niestety u nas budowanie ciągle dominuje, ale dodatek robi pod górkę.
Wczoraj w zasadzie przez dodatek nie dało się rushować conduitów, co zwykle jest przez kogoś praktykowane. Bardzo fajny dodatek.
Również uważam, że geo factor mimo że jest kilkoma kartonikami to zmienia wiele w podejściu i bez tego raczej barrage nie rozłożę. Budowanie chyba zawsze będzie górowało, bo to też o tym jest gra. Wprawny gracz robi tyle energii ile potrzebuje i wie, że co za dużo to nie zdrowo, a budynki na planszy dają same korzyści.
Fojtu pisze: 03 sty 2025, 15:38 Nil u nas się za to odbił, mieliśmy wrażenie, że te dodatkowe budowania (i inne bonusy budowlane) z płytek irygacyjnych tylko bardziej pchały grę w kierunku chamskiego czyszczenia planszetki z budynków i punktowania w ten sposób.
My też zrezygnowaliśmy z afery, bo tam pierwszy gracz tak odstawał od reszty, że aż żal było patrzeć. Dodatkowo kafle irygacji są w nim musem jeżeli się chce walczyć o zwycięstwo. Tutaj budowa tam na wyżynach na płatnym polu była dla reszty stołu po prostu irytująca. Trochę przez Nil bałem się co będzie z Colorado.

Co robi Spencer?
U nas wczorajsza partia była z antonem, gdzie wygrałem, ale 9 punktów różnicy przy wynikach 141/150 to margines błędu. Ważne żeby gracze byli świadomi, że trzeba antonovi podbierać interesujące kafle tech zaaw.
Fojtu

ave.crux pisze: 03 sty 2025, 16:04 Co robi Spencer?
U nas wczorajsza partia była z antonem, gdzie wygrałem, ale 9 punktów różnicy przy wynikach 141/150 to margines błędu. Ważne żeby gracze byli świadomi, że trzeba antonovi podbierać interesujące kafle tech zaaw.
Spencer to ta, która nie płaci za kontrakty zagraniczne tylko wrzuca zasoby na koło. A wszystkich kafli nie weźmiesz, nie mówiąc o tym, że kopiowanie nawet podstawowych jest po prostu mocne. Szybciej można dojść do bonusów i snowball leci.
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

Przegapiłem niestety Duela i wygląda na to, że jedyna ogólnodostępna mapa z trybem na 2 graczy to Kolorado.

Czy ktoś grał w tę mapę tylko na 2 osoby? Jakie wrażenia i czy polecacie?
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

Michito pisze: 23 sty 2025, 19:12 Przegapiłem niestety Duela i wygląda na to, że jedyna ogólnodostępna mapa z trybem na 2 graczy to Kolorado.

tak. grałem i polecam. dzieki nowym neutralnym przeszkadzajkom mapa jest ciasna oraz system przeciągania liny też jest całkiem dobry.
co prawda czasem mi przeszkadza losowość przywilejów na tych torach. szkoda że nie ma w regułach możliwości wybierania naszej strony.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Michito pisze: 23 sty 2025, 19:12 Przegapiłem niestety Duela i wygląda na to, że jedyna ogólnodostępna mapa z trybem na 2 graczy to Kolorado.

Ktoś jeszcze w tym wątku polecał fanowska mapę twierdząc że jest lepsza od duela jakbyś był zainteresowany https://boardgamegeek.com/thread/267390 ... -3-players
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
ave.crux

viewtopic.php?p=1656718#p1656718 3 strony wcześniej o tym pisałem
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 242 times

Post autor: Michito »

ave.crux pisze: 24 sty 2025, 11:48

viewtopic.php?p=1656718#p1656718 3 strony wcześniej o tym pisałem
Chyba nie byłem językowo precyzyjny. Pytałem o planszę Kolorado w wersji retail, a nie dodatek KS Duel.
Awatar użytkownika
ave.crux

Michito pisze: 24 sty 2025, 13:12 Chyba nie byłem językowo precyzyjny. Pytałem o planszę Kolorado w wersji retail, a nie dodatek KS Duel.
Ah.. zmylił mnie brak interpunkcji przy mówieniu o mapie tylko na dwie osoby.

Colorado imho jest tak dobre na 2 osoby jak podstawowa mapa, czyli duży luz. Już lepiej afera na nilu, bo wymusza stawianie tam aby korzystać z irygacji, ale ogólnie afera na nilu jest średnia.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Czy gracie z wariantem licytacji kraju i executive officera? https://boardgamegeek.com/thread/241653 ... on-auction
Czy balansuje to że jedne mogą być lepsze od drugich?
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 419 times
Been thanked: 408 times

Post autor: siepu »

W poważnej grze oczywiście. W rzeczywistości rzadko masz 4-5 graczy na porównywalnym poziomie.
Fojtu

Nam trochę się nie chce licytować, za długo to trwa i za dużo myślenia :lol: Wywaliliśmy 2 najsilniejszych XO i wybieramy po prostu od końca z 4 zestawów kraj + XO + cel startowy.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 96 times

Post autor: pabula »

Fojtu pisze: 30 sty 2025, 07:26 Nam trochę się nie chce licytować, za długo to trwa i za dużo myślenia :lol: Wywaliliśmy 2 najsilniejszych XO i wybieramy po prostu od końca z 4 zestawów kraj + XO + cel startowy.
To po co wybierać jak można losowo dać - w ogóle brak myślenia i straty czasu :D
Nam się te licytacje podobają. Bywa że i -10 punktów dostaje najlepszy zestaw
Fojtu

pabula pisze: 30 sty 2025, 11:47
Fojtu pisze: 30 sty 2025, 07:26 Nam trochę się nie chce licytować, za długo to trwa i za dużo myślenia :lol: Wywaliliśmy 2 najsilniejszych XO i wybieramy po prostu od końca z 4 zestawów kraj + XO + cel startowy.
To po co wybierać jak można losowo dać - w ogóle brak myślenia i straty czasu :D
Nam się te licytacje podobają. Bywa że i -10 punktów dostaje najlepszy zestaw
-10 to w sumie jest dość mało za faktycznie najlepszy zestaw, Anton sam z siebie jest warty minimum 10
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1236 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Recenzja Barrage na Wojennik TV:
Jdn
Has thanked: 75 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jdn »

Ogłosili że wersja digital będzie 15maja, podstawka plus dyrektorzy A,B,C,D. A potem co miesiąc będą dodawać kolejne rzeczy i nowe kody dla osób które wzięły całość.
ODPOWIEDZ