Zombicide: Black Plague (R. Guiton, J.-B. Lullien, N. Raoult)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Re: Zombicide: Black Plague
Tak informacyjnie. Wczoraj odebrałem dodatki do Green Horde. Na instrukcji i pudełku od No Rest for the Wicked jest informacja, że jest to dodatek również do Black Plague. Zresztą całkiem fajny
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Ja się zastanawiam, czy w stosunku do zjaw/duchów nie zastosować zasady wcześniej wprowadzonej przy krukach, czyli przechodzenia przez przeszkody/drzwi itp. Jakoś wrażliwość wyłącznie ma magię wydaje mi się zbyt drobną zmianą, jak dla całego typu zombie.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
No, ale (chyba, bo nie miałem czasu wczoraj dokładnie poczytać) to stada szczurów przechodzą przez drzwi i mury.pan_satyros pisze: ↑29 cze 2018, 07:50Ja się zastanawiam, czy w stosunku do zjaw/duchów nie zastosować zasady wcześniej wprowadzonej przy krukach, czyli przechodzenia przez przeszkody/drzwi itp. Jakoś wrażliwość wyłącznie ma magię wydaje mi się zbyt drobną zmianą, jak dla całego typu zombie.
Pozdrawiam
Widziałem kilka postów wcześniej przetłumaczoną na język polski dodatkową misję - niestety tylko jedną. Ale i tak super sprawa bo niestety moja znajomość angielskiego jest słaba. I zastanawiałem się czy byłby na forum ktoś tak dobry kto zna angielski i mógł by przetłumaczyć pozostałe dodatkowe misje?
Angielskiego nie znam za dobrze ale za to świetnie daje sobie radę z grafiką więc mógłbym te kolejne przetłumaczone misja "zapakować" w ładna oprawę graficzną.
Znajdzie się ktoś chętny do pomocy?
Angielskiego nie znam za dobrze ale za to świetnie daje sobie radę z grafiką więc mógłbym te kolejne przetłumaczone misja "zapakować" w ładna oprawę graficzną.
Znajdzie się ktoś chętny do pomocy?
Wydaje mi się, że nie przechodzą przez drzwi i ściany. Ignorują barykady, nabrzeża, nie spowalnia ich woda, nie wiem jak traktować ściany wież z Wolfsburga (wydaje mi się że mogą się wspinać bez problemu).
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Zdolności postaci nie są mocno skomplikowane, posiadane przedmioty również nie zmieniają istotnie zasad. Wg mnie nie powinno być problemu z ogarnięciem 6 postaci.
- ariser
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 50 times
Też grywam głównie solo.
Jedynie trzeba sobie oznaczać bohaterów, którzy już się ruszyli, bo można łatwo pominąć/zapomnieć.

-
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 3 times
Potwierdzam- również przeszedłem solo pół kampanii Czarnej Plagi oraz całą kampanię Green Horde- gra się świetnie. Początkowo trzeba myśleć o umiejętnościach bohaterów i wracać do opisów- ale po 1 partii wszystko jest jasne i płynne.
- vikingowa
- Has thanked: 463 times
- Been thanked: 326 times
Świetnie! Kolejna gra dodana do listy zakupów.... Bardzo się cieszę, że jest tyle fantastycznych gier z trybem solo bo nie każdy ma chętnych znajomych do gry i czas w weekendy 

- seki
- Moderator
-
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 20 times
- Kontakt:
Polecicie jakiś krótki i prosty w miarę scenariusz? Chcę zagrać w to z dzieckiem 6.5 letnim i nie chcę go zrazić na początek, do tej pory grywaliśmy w coś co trwało max. godzinę.
Hej, zagrywam się od jakiegoś czasu w Plagę i zauważyłem, że kafle planszy nie do końca są równe. Widać szczeliny między nimi przy mapach składających się z 6+ kafli (przy 4 jest ok). Też tak macie? Czy ja mam felerny egzemplarz?
- seki
- Moderator
Nierówności nie zauważyłem ale kafle moje są bardzo podatne na wyginanie pod wpływem wilgoci z powietrza. Nawet Projekt Gaja mi się nigdy nie wygina na stole a kafle Czarna Plaga zawsze, właściwie jako jedyna gra. Nie jest to jednak wielki problem, kafle w pudle wracają do pierwotnego kształtu.
-
- Kontakt:
Hej jak jest z zależnością językową?
Chcę w to grać z synem więc musi być po Polsku.
Mam Czarna Plage od Portalu.
Teraz wyjdzie Wulfsburg od Portalu to też nabędę.
Które jeszcze ciekawe dodatki można nabyć bo są niezależne językowo? Wiadomo, broń i bohaterowie są zależni językowo, ale może są jakieś nowe zombie z samymi kartami aktywacji?
Jak myślicie? Czy lepiej czekać na dodatki, które wyda Portal bo mają dalej temat ciągnąć?
Chcę w to grać z synem więc musi być po Polsku.
Mam Czarna Plage od Portalu.
Teraz wyjdzie Wulfsburg od Portalu to też nabędę.
Które jeszcze ciekawe dodatki można nabyć bo są niezależne językowo? Wiadomo, broń i bohaterowie są zależni językowo, ale może są jakieś nowe zombie z samymi kartami aktywacji?
Jak myślicie? Czy lepiej czekać na dodatki, które wyda Portal bo mają dalej temat ciągnąć?
-
- Kontakt:
A jeszcze napisze ktoś o co chodzi z tą aplikacją?
Gracie z nią czy nie?
Co Wam daje i czy warto się tym tematem zainteresować?
Gracie z nią czy nie?
Co Wam daje i czy warto się tym tematem zainteresować?
aplikacja służy jako zamiennik podstawek pod postacie i do losowania zombiaków nic poza tym, przynajmniej ja tam nic więcej nie znalazłem.
MOJE ZASOBY
--------------------------------------
--------------------------------------
Pytanie z innej beczki: czy różnica pomiędzy Black Plag a podstawowym Zombicide to jedynie kosmetyka i klimat?
Czy ktoś posiadający Zombicide Sezon Pierwszy może sobie Black Plag odpuścić? Czy jednak jest w nim coś, dlaczego nie warto tego robić?
Czy ktoś posiadający Zombicide Sezon Pierwszy może sobie Black Plag odpuścić? Czy jednak jest w nim coś, dlaczego nie warto tego robić?
Były pewne zmiany w mechanice (W Pladze masz czar uleczenia, czy też nekromantów). Otrzymywanie obrażeń też inaczej wyglądało z tego co widziałem. Wg mnie Plaga ma po prostu ulepszoną mechanikę w paru miejscach. No i inny setting 

Mam 2 pytania co do przeszukiwania:
1. Czy jeśli sześcioma postaciami jestem w pomieszczeniu to mogę wszystkimi postaciami wykonać akcje przeszukiwania, tak aby każda postać przeszukała pomieszczenie i dobrała kartę?
2. Czy jedno pomieszczenie może być wielokrotnie przeszukiwane w ciągu całej rozgrywki? Chodzi mi o taką sytuację że jest 6 postaci w jednym pomieszczeniu i co turę 6 postaci wydaje jeden punkt akcji na przeszukanie.
1. Czy jeśli sześcioma postaciami jestem w pomieszczeniu to mogę wszystkimi postaciami wykonać akcje przeszukiwania, tak aby każda postać przeszukała pomieszczenie i dobrała kartę?
2. Czy jedno pomieszczenie może być wielokrotnie przeszukiwane w ciągu całej rozgrywki? Chodzi mi o taką sytuację że jest 6 postaci w jednym pomieszczeniu i co turę 6 postaci wydaje jeden punkt akcji na przeszukanie.