[W-wa] Poniedziałki w Smoczym Gnieździe (na Koszykowej)

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Inermis

Re: [Warszawa] Smocze Gniazdo (w bibliotece na Koszykowej)

Post autor: Inermis »

Ja dziś będę. W Cubę chętnie zagram :)

ps. AoE3 zamówione.
Inermis - Blog netrunner.znadplanszy.pl
Chętnie zagram: Android: Netrunner LCG, Mage Wars, Battlestar Galactica
Chętnie poznam: Rex
Kolekcja | Want to Trade
sebastianbl1

Post autor: sebastianbl1 »

jax pisze:
ragozd pisze:Gdyby El Grande bylo grane, to chetnie bym sie zjawil :)
Ha, jak się pojawisz to szansa wzrośnie :)
a co do Cuby to ciekawe czy w końcu uda wam się odpalić :)
Jakby co pisze sie na granie w cos fajnego :)

PS
Jax mam juz zapakowane w samochodzie Pylosa i Ingenious wiec damy rade ;)

A poza tym wzialem Tygrys i Eufrat sa chetni?

seba
Jans

Post autor: Jans »

Też będę, ale nastawiłem się na karierę wojskową w Napoleon's Triumph - z Raleenem. Jak zdążę to chętnie na koniec zagrałbym krótkiego Rumisa albo T&E.
Awatar użytkownika
Inermis

Udało nam się rozegrać partyjkę w Cube :D
Jakkolwiek gra na mnie osobiście nie zrobiła super wrażenia. Owszem wygląda ślicznie, ale jednak czegoś brakuje w miodności.

Drugą grę zagraliśmy w T&E i tutaj miłe zaskoczenie. Przekonałem się do gry. Jestem chętny grać więcej :)
Kolekcja | Want to Trade
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Mnie Cuba zaczyna mocno irytować :P To moja którą z kolei partia i nie mogę wygrać. Ba nawet nie mogę powalczyć o zwycięstwo. Niby wiem co źle zrobiłem ale na razie nie chce mi się próbować znowu :P (przegrałem z 4 newbiesami w Cubie :P)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Athotis

Post autor: Athotis »

Yosz to chyba leciało tak: "..że Cuba nie wybacza błędów" skoro przegrywasz to znaczy.... :D hehe
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

wspolczuje yosz ;-)

ja wczoraj mialem juz sie zbierac do domu gdy o 17:45 pojawili sie Zephyr i Ostry. Zagralismy wiec w El Grande z dodatkiem Grand Inquisitor and Colonies. Jak dla mnie bardzo dobry dodatek. Balem sie ze wydluzy ale nie wydluza z tego powodu ze rund do rozegrania jest nadal 9. Mocno zmienia sie balans gry - nowe kolonie i przesylanie towarow sa bardzo dobrze punktowane i nie wolno tego odpuscic. Bolesnie przekonal sie o tym Ostry ktory zdominowal cala Hiszpanie a i tak skonczyl daleko w tyle. Ja z kolei poszedlem glownie w to i skonczylem dlaeko w przodzie (169pkt). Zephyr - 134pkt.

pozniej mini-turniej Zertza ;-) Ostry wygral 2 partie, Zephyr 1, ja 0. W bonusowej partii zmierzyli sie Ostry i Zephyr - nie pamietam wyniku. Zertz jest strasznie mozgozerny - nie ma porownania z Yinshem, Tzaarem czy Dvonnem. Koniecznie musze wiecej pograc, bo nie tylko nie wiem tearz co robic, to jeszcze nie dostrzegam szans do wykorzystywania. To da sie wycwiczyc. Gorzej moze byc z zaawansowanymi strategiami.

aha, na poczatku jeszcze szybka partyjka w Pylosa z Sebastianem. Rozsmarowal mnie jako nowicjusza. Gra mnie nie zachwycila - jakos za malo pola do manewru tam widze...
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Athotis pisze:Yosz to chyba leciało tak: "..że Cuba nie wybacza błędów" skoro przegrywasz to znaczy.... :D hehe
Wiem, że to tak leciało bo sam to napisałem :P.

Problem był taki, że koledzy nie chcieli wsprółpracować :P Na początku Usul poszedł w strategię "na kasę". W pierwszej rundzie wyszła ustawa: za każde 3 kasy punkt. Sebastian w tym czasie się miotał co ma zrobić. Oczywiście Usul miał dużo kasy więc głosowanie szło na jego rękę. Zaczął odskakiwać i co ciekawe również zaczął odskakiwać Sebastian. Trzy razy (w tym raz w ostatniej rundzie) próbowałem przegłosować jakąś inną ustawę na to miejsce. Kupiłem ratusz, kupiłem mały bank żeby też mieć kasę (a co!) Za każdym razem przegrywałem o 1 lub 2 peso / głosy. Przy innym układzie ustaw walczyłbym do końca o zwycięstwo... a tak Sebstian odskoczył i tyleśmy go widzieli ;P

Jeżeli moim błędem była chęć powstrzymania lidera to jestem winny :P
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Usul
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Usul »

Po prostu znając codzienne nasze realia (przełożyłem to na Cubę) zakupiłem kościół :-D Może nie przydał mi się tak naprawdę ani razu, ale to w nim upatruje sukcesów w rządzie :D
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

yosz pisze:Jeżeli moim błędem była chęć powstrzymania lidera to jestem winny :P
Widze, ze duzo zasobow i czasu poswieciles na powstrzymywanie lidera.
W takiej sytuacji jak opisales alternatywnym podejsciem do proby skasowania tej korzystnej dla lidera ustawy, byloby zignorowanie tej ustawy (a niech sobie bedzie) i skupienie wysilkow na wlasnej plantacji probie generowania co ture wiekszej ilosci punktow niz lider. To w roznych gra czesto sie sprawdza. Choc oczywiscie nie zawsze.
Tu mam wrazenie ze zaangazowanie zasobow i czasu bylo niewspolmierne do ewentualnego zysku (efekt nie zostal wprawdzie osiagniety ale gdyby nawet zostal, to nie wiem yosz czy mialbys szanse dogonic np. Sebastiana, ktory nie tracil zasobow na walke tylko rozwijal swa planatacje i maksymalizowal zdobywane punkty.

Teoretyzuje oczywiscie bo nie uczestniczyłem w tej rozgrywce :)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Toretyzujesz dobrze. Tak naprawdę tylko jedna tura była mega wysiłkiem z mojej strony: zakupienie ratusza i wysoka licytacja (przegrałem po dogrywce :/) Kolejne podejście było trochę przy okazji. A ostatnie to była desperacja - no jak się uda to zarobię kilka punktów więcej niże 4 za wodę (obrałem strategię wodną) I najgorsze że np Usul nie przepuścił subwencji wodnej która by mi lekko pomogła (już wtedy byłem jakoś przedostatni :P ale blisko za nim) a zostawił taką która pomagała i mu i liderowi (przez co dogonić go na pewno nie mógł :P)

Tylko żeby nie było że tu kogos obwiniam i mówię że źle grał ;) Partia była interesująca. Świetny moment gdy nagle Sebastian zaczął czuć oddech intermisa bo doskoczył go na 3-4 punkty w przedostatniej rundzie (tak po cichutku mu się udało - ja widać za dużo gadam podczas gry i łatwo mnie rozgryźć :P)
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
Usul
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Usul »

Tak, ale z drugiej strony przepuszczajac cos co pomaga tylko mi i liderowi pozwala zdystansowac lekko Was, a nastepnie probowac gonic lidera. A gdybym zostal przegoniony przez Ciebie i moze jeszcze kogos, mam wiekszy problem, bo musze sie wygrzebac z 3-4 pozycji.

Oczywiscie mowie tak teraz, w czasie gry dopiero od 4 rundy moge mowic o swiadomej strategii, wczesniej po prostu postawilem na pieniadze i rzad nie wiedzac tak do konca co mi to moze dac - wiadomo, pierwsza gra :)
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

jax pisze:Zertz jest strasznie mozgozerny - nie ma porownania z Yinshem, Tzaarem czy Dvonnem.
IMHO to nie jest tak, że Zertz jest bardziej mózgożerny. Sądzę, że jest mózgożerny inaczej a poza tym nie wybacza nawet jednego błędu (źle położysz kulkę i później przez kilka ruchów tylko zbijasz podstawiane przez doświadczonego przeciwnika :twisted: ).
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Inermis

yosz pisze:Tylko żeby nie było że tu kogos obwiniam i mówię że źle grał ;) Partia była interesująca. Świetny moment gdy nagle Sebastian zaczął czuć oddech Inermisa bo doskoczył go na 3-4 punkty w przedostatniej rundzie (tak po cichutku mu się udało - ja widać za dużo gadam podczas gry i łatwo mnie rozgryźć :P)
Bo stwierdziłem że masowa produkcja rumu to średni zysk, przy sytuacji gdy mamy statek za 3pkt pusty w dokach. Przez to budynku do zmiany rumu na PW użyłem tylko raz w ciągu gry. Jak się teraz zastanawiam to przychodzą mi dodatkowe strategie do głowy które można by sprawdzić. Ale przez to że mamy mało tur, to nie da się szybko reagować na ruchy przeciwników którzy np. potrafią coś podebrać w ostatniej chwili, a my zostajemy na lodzie - np. w Agricoli, często są jeszcze inne rzeczy które możemy wykonać. :roll:
Kolekcja | Want to Trade
Awatar użytkownika
zephyr
Been thanked: 1 time

Post autor: zephyr »

Próbę rewanżu również przegrałem, ale na razie to popełniam jakieś makabryczne błędy - próbując coś sensownego wykombinować bezsensownie podstawiam bicia itp., jak trochę poćwiczę chętnie zagram kolejne partie. Muszę przyznać, że wrażenia gra daje niesamowite, przy każdym ruchu rozważania "co tu się da wykombinować" i ten strach po każdym dołożeniu kulki nie powodującym bicia "czy czegoś nie przeoczyłem" , "a moze to ta właśnie kulka która dokładam jest kluczem do komba kończącego grę". Z Yinshem i Dvonnem bym nie porównywał, bo mózgożerność jest wyraźnie inna. Tzaar wydaje mi sie wyraźnie lżejszą pozycją... ale może to wina braku doświadczenia.

Co do Kuby to rada jest beznadziejna jeśli nie ma ustawy antykorupcyjnej, już lepiej wziąć choćby budynek, który daje 2 peso - tyż 2 gosy, ale można też coś innego z nimi zrobić. Nie wiem jak tam dokładnie wyglądała sytuacja, ale IMO lepszy do wpływania na parlament jest kościół... chociaż jak istotna jest tylko jedna ustawa to też ciężko coś wykombinować sensownego jeśli jeden z graczy ma środki na popracie swojej wizji polityki... btw nie wiem jak inni gracze mają tu pomóc, koalicje są zabronione, więc jeden z graczy musi się wykosztować sam. A jak ta subwencja jest aż tak wkurzająca to można zawsze sprzedawać surowce, jak ceny rosną to na targ, jak lecą w dół to kupować na targu i jest budynek do sprzedawania. (hmm chyba jeszcze go nie widziałem w grze, trza by spróbować)

Kuba w ogóle jest jakaś dziwna. Chciałem napisać, że ważniejsza od strategii jest taktyka, ale w sumie trochę kilkuturowych komb w tej grze też jest.... a 2 tury to 1/3 gry
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
sebastianbl1

Usul pisze:Tak, ale z drugiej strony przepuszczajac cos co pomaga tylko mi i liderowi pozwala zdystansowac lekko Was, a nastepnie probowac gonic lidera. A gdybym zostal przegoniony przez Ciebie i moze jeszcze kogos, mam wiekszy problem, bo musze sie wygrzebac z 3-4 pozycji.

Oczywiscie mowie tak teraz, w czasie gry dopiero od 4 rundy moge mowic o swiadomej strategii, wczesniej po prostu postawilem na pieniadze i rzad nie wiedzac tak do konca co mi to moze dac - wiadomo, pierwsza gra :)
Witam,

wywolany opowiem o moich wrazeniach z Cuby. Podobalo mi sie :twisted: i to nie tylko dlatego, ze wygralem ale ogolnie rzecz biorac bylo szybko, dynamicznie i trzeba bylo niezle glowkowac. Jedynym minusem jest ustalanie kolejnosci, wolalbym zeby kazdorazowo ustalane byly wszystkie miejsca a nie tylko pierwsze. To dodaloby wiekszej wadze kladzenia czwartej akcji. Uwazam tez ze ciekawiej chyba by bylo grac z identycznymi planszami dla wszystkich (gralismy kazdy z inna) tak aby mozna bylo na biezaco sledzic strategie graczy. A co do samej rozgrywki to:
za kazdym razem gdy obmyslilem strategie (co nie bylo latwe grajac pierwszy raz) ktos mnie ubiegal i efektem bylo to ze za chwile musialem juz ja zmieniac. Wiec miotajac sie cos tam sobie dlubalem. Tak naprawde wedlug mnie wygralem bo dwoch najlepszych graczy wzielo sie za polityke i tracili na to mnostwo kasy i energii a ja spokojnie ciulalem punkty na boczku. Reasumujac z checia jeszcze w Cube zagram to moze uda mi sie wyrobic ostateczna opinie.

do nastepnego razu :)

seba
Awatar użytkownika
Inermis

Jakieś plany wtorkowe? :)
Kolekcja | Want to Trade
Awatar użytkownika
Athotis

skoro do Cuby się doczekałem to również jestem zainteresowany co będzie we wtorek :)
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

A ja czekam na propozycje. Najchętniej zagram w Kleopatrę Jaxa. Jestem też gotowy na Caylus Commando, albo Brassa (ale wolałbym żeby grała przynajmniej jedna osoba która zna trochę tę grę - grałem raz i oczywiście z błędami). Wezmę pewnie też El Grande i / lub W roku smoka.
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
Athotis

fajnie wygląda ta Kleopatra, właśnie przeglądałem zasady.
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

A ja zapomniałem, że dzisiaj albo jutro wstawiam samochód do serwisu na przegląd więc zabiorę jedną, góra dwie gry ze sobą. Jutro będę "na krzywy r.."
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
Athotis

to może weź jak coś W roku Smoka zamiast El grande :) to tak na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
Inermis

Athotis pisze:to może weź jak coś W roku Smoka zamiast El grande :) to tak na wszelki wypadek.
Athotis, a wiesz, ja bym chętnie w Shoguna zagrał ;)
Kolekcja | Want to Trade
Awatar użytkownika
Athotis

To na wszelki wypadek wezmę Shoguna :) a na miejscu zobaczymy jak wyjdzie.
sebastianbl1

Athotis pisze:To na wszelki wypadek wezmę Shoguna :) a na miejscu zobaczymy jak wyjdzie.
To na Shoguna ja sie pisze

seba
Zablokowany