Rebel - plany wydawnicze na 2015 rok

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Maxxx76
Been thanked: 2 times

Re: Rebel - plany wydawnicze na 2015 rok

Post autor: Maxxx76 »

Bóg jeden raczy wiedzieć co rosyjskie służby włożyły do pudełek z grą :-) A i pewnie Rebelowa załoga była / jest pod czujną obserwacją :-D
Awatar użytkownika
everan
Has thanked: 90 times
Been thanked: 117 times

Post autor: everan »

mig pisze:. Ale pomiędzy powiedzeniem: "jest ok, nic się nie stało" a pisaniem, że to "straszne jaja" i że się straciło zaufanie do firmy, jest przepaść (IMHO). Tym bardziej, że Rebel jest jednym z rzetelniejszych polskich wydawnictw
A nie straciłem? Straciłem - nie pierwsza obsuwa i to nie pierwszego zamówionego produktu - i nie zmieni tego to, że ubodło to uczucia religijne części fanów wydawnictwa ;) Po prostu następnym razem zastanowię się poważnie przed preorderem, a przynajmniej poczytam najpierw o sytuacji wydania (czy jest właśnie druk za granicą, czy może jakieś inne czynniki utrudniające). Nie podoba mi się też zaniżanie standardów na zasadzie "no spieprzyli, ale wszyscy pieprzą, a niektórzy jeszcze bardziej". Chociaż faktycznie jest różnica w rynku; jeśli wykonawca - powiedzmy - kanapy pokazywałby mi notoryczne obsuwy, to poszedłbym zwyczajnie do innego, a tutaj wydawca jest siłą rzeczy monopolistą w kwestii danego tytułu. Nie chcę bić jakoś bez sensu piany, bo to przecież tylko opóźnienie planszówki (żaden produkt konieczny do życia), ale na litość, jeśli ktoś pisze, że jest niezadowolony, to pisanie "ale nie masz dlaczego" tego odczucia nie zmieni. Jeśli ktoś z poziomu usług wydawnictwa jest zadowolony- no to naprawdę super, cieszę się i tym lepiej dla zainteresowanego ;)

EDIT: żeby było konstruktywnie: z mojej perspektywy jako klienta dużo mniej frustrujący jest odległy, ale solidny termin premiery (bo człowiek przynajmniej wie, na czym stoi), niż ciągłe przesuwanie drobnymi kroczkami. A jeśli uda się wcześniej? Zdecydowanie lepiej być zaskakiwanym pozytywnie, niż negatywnie :)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 10:41 przez everan, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje sekretne imię voodoo to Papa Shango. Błogosławię każdy wątek, w którym się pojawię... ale jeden błogosławię najbardziej.
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 491 times

Post autor: KubaP »

everan pisze:
mig pisze:. Ale pomiędzy powiedzeniem: "jest ok, nic się nie stało" a pisaniem, że to "straszne jaja" i że się straciło zaufanie do firmy, jest przepaść (IMHO). Tym bardziej, że Rebel jest jednym z rzetelniejszych polskich wydawnictw
A nie straciłem? Straciłem - nie pierwsza obsuwa i to nie pierwszego zamówionego produktu - i nie zmieni tego to, że ubodło to uczucia religijne części fanów wydawnictwa ;) Po prostu następnym razem zastanowię się poważnie przed preorderem, a przynajmniej poczytam najpierw o sytuacji wydania (czy jest właśnie druk za granicą, czy może jakieś inne czynniki utrudniające). Nie podoba mi się też zaniżanie standardów na zasadzie "no spieprzyli, ale wszyscy pieprzą, a niektórzy jeszcze bardziej". Chociaż faktycznie jest różnica w rynku; jeśli wykonawca - powiedzmy - kanapy pokazywałby mi notoryczne obsuwy, to poszedłbym zwyczajnie do innego, a tutaj wydawca jest siłą rzeczy monopolistą w kwestii danego tytułu. Nie chcę bić jakoś bez sensu piany, bo to przecież tylko opóźnienie planszówki (żaden produkt konieczny do życia), ale na litość, jeśli ktoś pisze, że jest niezadowolony, to pisanie "ale nie masz dlaczego" tego odczucia nie zmieni. Jeśli ktoś z poziomu usług wydawnictwa jest zadowolony- no to naprawdę super, cieszę się i tym lepiej dla zainteresowanego ;)
Dobra, daj numer konta, zapłacę Ci za ten preorder, kupię go od Ciebie i obaj zyskamy: Ty przestaniesz być stratny, a ja musieć czytać gorzkich żali.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
everan
Has thanked: 90 times
Been thanked: 117 times

Post autor: everan »

KubaP pisze: Dobra, daj numer konta, zapłacę Ci za ten preorder, kupię go od Ciebie i obaj zyskamy: Ty przestaniesz być stratny, a ja musieć czytać gorzkich żali.
Ale wtedy przyniosę Ci grę osobiście, nocą, i będę Ci szeptał do ucha gorzkie żale kiedy będziesz spał :P
Moje sekretne imię voodoo to Papa Shango. Błogosławię każdy wątek, w którym się pojawię... ale jeden błogosławię najbardziej.
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 491 times

Post autor: KubaP »

everan pisze:
KubaP pisze: Dobra, daj numer konta, zapłacę Ci za ten preorder, kupię go od Ciebie i obaj zyskamy: Ty przestaniesz być stratny, a ja musieć czytać gorzkich żali.
Ale wtedy przyniosę Ci grę osobiście, nocą, i będę Ci szeptał do ucha gorzkie żale kiedy będziesz spał :P
Wreszcie wyczuwam wyluzowanie! Oby tak dalej :)
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: zakwas »

Ej, ale ja rozumiem o co koledze chodzi - też bym wolał mieć raz przesunięty termin o trzy miechy i dostać grę wcześniej niż trzy razy odwlekać po miesiącu.

Nie zmienia to faktu, że wszystko rozumiem i nawet dobrze się składa, bo może się jednak skuszę na preorder jeszcze, mimo że miałem nie kupować gry. :D
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Czyli lepiej, żeby Rebel nie podawał żadnych orientacyjnych dat? Będzie kiedy będzie? Do 2016 może damy radę, bo raz na jakiś czas coś się nie udaje?
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: zakwas »

Po prostu nie można przeginać w żadną stronę. Ładnie, że rebel opisuje czemu tak długo, ja nie disuję wydawnictwa, po prostu rozumiem rozczarowanie kolegi everan.
xilk
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 106 times

Post autor: xilk »

Ej panowie, na co niektórzy narzekacie? Niektóre gry innych wydawnictw mają gorsze przesunięcia, a żyć trzeba dalej.

Historia z odprawami Mamy szpiega zabawna, zaraz podeślę znajomym :D
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 100 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

Witam,
Przeczytałem instrukcję nowej zapowiedzianej gry "Kamienie w kieszenie" (swoją drogą czemu takie tłumaczenie tytułu?).
Mam pytanie do zasad: Z jednej strony mamy: "Gdy tylko jeden gracz wskaże n a konkretny grzyb, to zbiera wszystkie kamienie życia, które się na nim znajdują i kładzie je na swojej płytce postaci."
A z drugiej strony: "Gdy na płytce grzyba znajduje się choć jeden kamień, gracz dokłada kolejny"
W jakiej więc sytuacji może na płytce grzyba zostać jeden kamień, skoro bierze się wszystkie?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Has thanked: 198 times
Been thanked: 740 times
Kontakt:

Post autor: REBEL.pl »

-------------------------------
ZAPOWIEDZI:

Kamienie w kieszenie - planowana data premiery to IV kwartał 2015 roku (prawdopodobnie listopad).

Obrazek

Szybka, prosta gra, zasady da się wytłumaczyć w mniej niż minutę. Gracze jednocześnie będą wskazywać grzyby, na których rosną kamienie szlachetne, ale zbiorą je tylko Ci gracze, którzy jako jedyni wskazali danego grzyba. Kamienie mają kilka kolorów, co wpływa na ich wartość. Czasami trzeba zbierać kombinacje różnych, albo skupić się na tych, które najbardziej wartościowe są pojedynczo. Tyle! :) Sprawdzi się jako przerywnik pomiędzy bardziej wymagającymi grami, a także idealnie trafi w gusta dzieci (sprawdziliśmy!).

Story Cubes: Batman - planowana data premiery to wrzesień/październik 2015 roku.

Obrazek

Rzuć 9 kostkami, na których znajdziesz 54 obrazki ściśle powiązane ze światem Batmana: Joker, Kobieta Kot, Batmobil i wiele innych. Przyjrzyj się im i zacznij snuć opowieść, zaczynając od słów "W cieniu Gotham..." Historię opowiedz w oparciu o dziewięć obrazów, które wypadły na kostkach. Zacznij od dowolnego z nich, najlepiej od tego, który jako pierwszy przykuł twoją uwagę.

Story Cubes: Muminki - planowana data premiery to wrzesień/październik 2015 roku.

Obrazek

Rzuć 9 kostkami, na których znajdziesz 54 obrazki ściśle powiązane ze światem Muminków: Muminka, Małą Mi, Mamę Muminka i wiele innych. Przyjrzyj się im i zacznij snuć opowieść, zaczynając od słów "Pewnego dnia w Dolinie Muminków..." Historię opowiedz w oparciu o dziewięć obrazów, które wypadły na kostkach. Zacznij od dowolnego z nich, najlepiej od tego, który jako pierwszy przykuł twoją uwagę.

AKTUALIZACJE:

Cywilizacja: Poprzez Wieki - prace nad nią trwają pełną parą, właśnie robimy korektę tłumaczenia kart w międzyczasie grając w partnerami z Czech Games Edition w nową edycję, omawiając zmiany, dyskutując na balansem, zgłaszając nasze sugestie. Nowa edycja jest w 95% ukończona, zostało kilku liderów i parę Cudów Świata, co do których dyskutujemy nad wprowadzonymi zmianami.

Na chwilę obecną jeszcze nie możemy nic zdradzić. Po zakończeniu prac, Vlaada Chvátil, autor tej gry napisze obszerny artykuł omawiający wprowadzone poprawki i opisujący dlaczego zdecydował się na takie, a nie inne rozwiązania i co one wniosą do gry. Artykuł ten przetłumaczymy na język polski, ale już teraz możemy powiedzieć, że jesteśmy więcej niż zadowoleni z wprowadzonych poprawek :)

Otrzymaliśmy także od Czechów plik pokazujący kilka kart z grafikami nowej edycji. Nie są one jeszcze finalne, pozostało parę poprawek do zrobienia, ale pokazują jak będzie wyglądała nowa edycja. Zdjęcie poniżej, zapraszamy do dyskusji na temat 3 edycji w wątku o grze: Cywilizacja: Poprzez Wieki na forum gry-planszowe.pl

Obrazek

Dodaliśmy okładki do polskich edycji produktów: Timeline: Nauka i odkrycia, Cardline: Dinozaury, Jaipur, Potworne przepychanki, Smocza dolina, 7 cudów świata: Pojedynek, Teby. Prezentujemy je poniżej, klikając w nie otworzy się ich większa wersja, lub strona wydawnictwa z kartą tego produktu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zapraszamy do zapoznania się z krótkim trailerem do Megawojowników przygotowanym przez wydawnictwo Matagot:

Obrazek
Trailer Megawojowników na YouTube

ODPOWIEDZI:
mulek18 pisze:Witam,
Przeczytałem instrukcję nowej zapowiedzianej gry "Kamienie w kieszenie" (swoją drogą czemu takie tłumaczenie tytułu?).
Mam pytanie do zasad: Z jednej strony mamy: "Gdy tylko jeden gracz wskaże n a konkretny grzyb, to zbiera wszystkie kamienie życia, które się na nim znajdują i kładzie je na swojej płytce postaci."
A z drugiej strony: "Gdy na płytce grzyba znajduje się choć jeden kamień, gracz dokłada kolejny"
W jakiej więc sytuacji może na płytce grzyba zostać jeden kamień, skoro bierze się wszystkie?
Jeśli dwóch graczy wskaże tego samego grzyba to nikt nie bierze znajdujących się na nim kamieni. Czasami dochodzi do sytuacji, że na grzybie jest ich kilka. Teoretycznie możliwe jest również kilkanaście, jeśli cały czas jakaś dwójka graczy uparcie będzie na niego wskazywać, ale w tym czasie inny gracz będzie zbierał z innych grzybów po 2 sztuki i zapewne wygra.

Jeśli chodzi o tłumaczenie to "Skrzyżowanie", "Krzyżowanie", czy wszystkie tytuły próbujące odnieść się do angielskiej nazwy (która w "fabule" nawiązywała do miasteczka "Crossing") nie podobały się nam. Demokratycznie, metodą głosowania spośród rzeszy tytułów została wybrana nazwa "Kamienie w kieszenie", która świetnie oddaje to o co w tej grze chodzi. Trzeba być szybszym i sprytniejszym od innych i efektywniej od nich zapchać swoje kieszenie kamieniami. Chcieliśmy, aby symbolizowało to powolne ciułanie i strach przed tym, że przeciwnicy mogą nam podebrać upatrzone przez nas kamienie szlachetne.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
TTR_1983
Kontakt:

Dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

--------------------------
AKTUALIZACJA:
--------------------------

Mamy szpiega! trafiło na nasz magazyn. Ekspresowa dostawa z Moskwy do Gdańska w 3 dni z odprawą celną pozwoli nam jeszcze dziś na wysyłkę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tym, którzy jeszcze jej nie znają polecamy zapoznanie się z instrukcją, albo obejrzenie videorecenzji Toma Vassela - Dice Tower Review
Krótkie podsumowanie: "I love Spyfall! Spectacular game. Into my collection!"

Produkt na stronie wydawnictwa.
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 173 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Munchhausen »

Jak na złość spotkanie ze starymi znajomymi z klasy mam jutro... Szkoda. Podejrzewam, że "Spyfall" byłaby na tę okoliczność idealny, bo ostatnio furorę zrobił Dixit :)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 424 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Munchhausen pisze:Jak na złość spotkanie ze starymi znajomymi z klasy mam jutro... Szkoda. Podejrzewam, że "Spyfall" byłaby na tę okoliczność idealny, bo ostatnio furorę zrobił Dixit :)
No to jak zamówisz w Rebelu dzisiaj to powinieneś otrzymać grę jutro (chyba że źle zrozumiałem komunikat Rebela).
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

kwiatosz pisze:
Munchhausen pisze:Jak na złość spotkanie ze starymi znajomymi z klasy mam jutro... Szkoda. Podejrzewam, że "Spyfall" byłaby na tę okoliczność idealny, bo ostatnio furorę zrobił Dixit :)
No to jak zamówisz w Rebelu dzisiaj to powinieneś otrzymać grę jutro (chyba że źle zrozumiałem komunikat Rebela).
Dobrze, tylko, że jutro sobota ;) Kurierzy najwcześniej dostarczą ją w poniedziałek.
wydawnictwo Rebel
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Jak człowiek regularnie pracuje w soboty to zapomina, że to nie jest zwykły dzień tygodnia :mrgreen: Tak czy siak - ja bym próbował pocztą, jakaś szansa na otrzymanie gry zawsze jest :)
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

A ja packzomatem, tylko paczkomaty u mnie dostarczają w sobote ;)
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 173 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Munchhausen »

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę czas potrzebny na zakoszulkowanie ponad 200 kart :)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Właśnie - jakie koszulki do tej gry pasują? Bo koszulkowanie to w sumie mus...

TTR_1983
Kontakt:

czy dodatek do Takenoko będzie kompatybilny z wydaniem międzynarodowym podstawki?
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

mulek18 pisze:czy dodatek do Takenoko będzie kompatybilny z wydaniem międzynarodowym podstawki?
Będzie drukowany w tym samym czasie i w tej samej fabryce, musi być :)
wydawnictwo Rebel
TTR_1983
Kontakt:

REBEL.pl pisze:
mulek18 pisze:czy dodatek do Takenoko będzie kompatybilny z wydaniem międzynarodowym podstawki?
nie o to chodzi. Mam podstawkę kupioną 2 lata temu (wyd międzynarodowe).
Awatar użytkownika
REBEL.pl
Kontakt:

mulek18 pisze:
REBEL.pl pisze:
nie o to chodzi. Mam podstawkę kupioną 2 lata temu (wyd międzynarodowe).
W kwestii komponentów gra się nie zmieniła od tamtego czasu, także nadal wszystko powinno być kompatybilne. Dla wydawcy dużym problemem byłoby robienie dodatku, który pasuje tylko do pewnej części nakładów danej gry.
Oczywiście 100% pewność będziemy mieli dopiero po dopasowaniu dodatku i podstawki, ale w tym wypadku raczej można być spokojnym.
wydawnictwo Rebel
Awatar użytkownika
kudlacz135
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Post autor: kudlacz135 »

Paczkomaty docierają w soboty jakby co :) A przynajmniej moje lokalne. Jakbyś złożył zamówienie w Rebelu przed 12 (tak jak ja przedwczoraj), to z dużą dozą prawdopodobieństwa następnego dnia paczka byłaby w paczkomacie (tak jak u mnie wczoraj i za każdym razem w takiej sytuacji, dwukrotnie nawet z piątku na sobotę. Także kryptopochwała dla Rebela i paczkomatów :) ).
Zablokowany