Rafal1970 pisze: ↑12 mar 2023, 09:51
Pytanie dotyczy tworzenia talii gracza. Przykładowo Roland Bank może do swoej tali dobrać karty strażnika o poziomie 0-5 oraz karty poszukiwacza o poziomie 0-2. Czy mogę dla Rolanda nabyć za punkty doświadczenia kartę umiejętności poszukiwacza, która nie ma ceny/poziomu ? (przykladowo czy Roland kiedykolwiek może nabyć katę „Dociekliwy umysł” płacąc swoim doświadczeniem?
Ponadto, na karcie Mężczyzna w czerwonych rękawiczkach” jest akcja „wymuszony”. Kiedy się jej używa lub kiedy się ją wykonuje?
Ktoś może podpowie.
Jeśli karta nie ma żadnych kropek w lewym górnym rogu, znaczy że jest to karta poziomu 0. Jeśli spełnia wymagania budowania talii postaci, to można ją dodać. Przy tworzeniu talii jest to darmowe, w trakcie kampanii dodanie karty poziomu zero do talii (w zamian za inną kartę oczywiście) kosztuje 1xp.
Wymuszony to słowo kluczowe. Tekst po nim wykonujesz kiedy spełniony jest warunek tam opisany.
Rafal1970 pisze:
I jeszcze jedno pytanie - Czy można kupić/posiadać dwie karty "Charyzma"? Jest to karta z cechą "trwała" więc zaczyna od samego początku na stole i nie wlicza się jej do limitu kart w talii badacza. Nie znalazłem, żadnego ograniczenia w tym zakresie. Czyli kart z cechą "trwała" można mieć tyle na ile masz punktów tj. bez limitu (2 takie same karty na talie) ?
O ile nie ma na karcie limitu (jest wyraźnie opisany w tekście), można mieć dwie o takiej samej nazwie.
Rafal1970 pisze:
I ostatnie pytanie. Jeżeli test wynosi 5. Ja dzięki cechom postaci mam poziom 3 i dołożyłem 2 z kart odrzuconych z ręki (czyli „wyzerowałem ten test”) to czy wylosowanie żetonu -1 z worka powoduje, że jednak testu nie zdałem ? Innymi słowy: pozim testu 5 – 5 za cechy i karty daje 0 i chyba żeton -1 nie może obniżyć poziomu testu. Chyba, że źle kombinuje i żeto -1 jak gdyby podnosi poziom testu do 6, a ja mam z cech postaci i odrzuconych kart w sumie 5.
Ktoś może podpowie.
Zarówno modyfikator z żeton chaosu jak i symbole z kart to aktywne modyfikatory i wszystkie trzeba zaaplikować do testu.
Zaczynając od podstawowej wartości cechy, należy dodać wszystkie modyfikatory.
W Twojej sytuacji będzie to: Podstawowa cecha (3) + przeznaczone symbole (+2) + modyfikator z żetonu (-1) -> ostateczna wartość to 4. Trudność testu to 5.
Test nie został zaliczony.
Jedyny wyjątek to gdy jakiś efekt gry obniża trudność testu do zera, a Ty masz ujemną wartość umiejętności. Na przykład - badasz lokację o zasłonie 2 za pomocą karty "Latarka", z podstawową zdolnością wiedzy o wartości 2 i wyciągasz modyfikator -4.
Twój wynik to -2, a trudność testu to 0. Ze względu na to że wartość zdolności gracza nigdy nie może być ujemna, jest podnoszona przez zasady gry do 0 i zdajesz ten test.