Wizard Kings

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Sandking
Kontakt:

Wizard Kings

Post autor: Sandking »

Stałem się w końcu posiadaczem Wizard Kings, ale mam pewne wątpliwości co do samej idei bloczkowej. Chodzi mi o to, że np. ruch jest ukryty przed przeciwnikiem i nie jest w stanie zweryfikować czy nie kantujemy (lub po prostu czy żeśmy się nie pomylili). Mógłby to zweryfikować tylko w momencie walki, ale kontrolowanie w ten sposób sytuacji byłoby raczej megatrudne. Ponadto samo rozwijanie jednostek odbywa się w podobny sposób - skąd przeciwnik wie, że nie kantujemy rozwijając jednostki płacąc odpowiednią ilość złotych monet, a jeśli zna grę na pamięć, to może dedukować jakie mamy jednostki na podstawie rzekomych kosztów rozwoju. Może niezbyt wnikliwie przeczytałem instrukcję i najpewniej coś mi umknęło, ale jak to jest? Wiem, że kantowanie w grach nie ma sensu na dłuższą metę i nie chodzi tu o dywagację nad naturą fair-play, ale zasady szczególnie w grach strategicznych jak dla mnie powinny mieć regułę ograniczonego zaufania.
Awatar użytkownika
dasilwa
Been thanked: 1 time

Re: Wizard Kings

Post autor: dasilwa »

Dziwne pytanie. Nie zdarzyło mi się, żeby ktoś kantował w grach (oprócz przypadków grania z dziećmi lub z Saise którego przy okazji pozdrawiam:) ) . Nie wiem jaką można czerpać przyjemność, że się kogoś ograło oszukując. Ja raczej mam zaufanie do moich graczy i staram się nie pilnować ile kto za co zapłacił, ile kto wziął kosteczek, ile stracił poziomów, choć czasem dla upewnienia się sprawdzę wyrywkowo podejrzane osoby :P Myślę jednak, że to kwestia zaufania do konkretnej osoby.
Awatar użytkownika
Sandking
Kontakt:

Ale pisałem raczej o weryfikacji, której tutaj przeprowadzić nie można. Przy agresywnych grach wiele razy mi się zdarzały dyskusje, że ktoś miał udowodnić, że coś mógł zrobić - w końcu od tego po części polegała wygrana. Nie chodzi tu o celowe oszukiwanie, raczej pomyłki.
Awatar użytkownika
Senaszel

Post autor: Senaszel »

Którą masz ed? <to może być istotne przy udzieleniu odp>
Wingmakers
Awatar użytkownika
Sandking
Kontakt:

Drugą.