Sprawa mnie dosyć męczyła, więc przegrzebałem całe forum dotyczące Chicago Express na BGG. Ten wątek wyjaśnia tą bardzo wątpliwą kwestię:
http://boardgamegeek.com/thread/367406/ ... -ac/page/2
Winą za zamieszanie obarcza się Queen Games, które stworzyło mało czytelną instrukcję - zwłaszcza dotyczącą tego fragmentu. Na BGG ten problem wyjaśniany jest w wielu wątkach jednak ten powyższy daje ostateczną odpowiedz.
W Polsce G3 przetłumaczyło instrukcję i tyle. Nie dodano żadnych dodatkowych wyjaśnień, które wytłumaczyłyby wątpliwości.
Oficjalnie stanowisko znajdujące odzwierciedlenie w oryginalnych zasadach i potwierdzone przez graczy oraz osoby związane z tym produktem to:
1. Gracz A wybiera jedną z 3 dostępnych akcji i przesuwa jej wskaźnik w prawo.
2. Gracz A wykonuje wybraną akcję (NAWET JEŚLI Krok 1 spowodował, że wskaźniki dwóch z trzech dostępnych akcji znajdują się na czerwonych polach).
3* (OPCJONALNIE) Jeżeli w Kroku 2 Gracz A dotarł do Chicago to wypłacana jest specjalna dywidenda dla posiadaczy udziałów tylko tej Kompanii która dotarła do Chicago (oraz przeprowadzana jest aukcja udziału w spółce Wabasch, jeśli ta Kompania nie znajduję się jeszcze w grze).
4. Rozpoczyna się tura gracza B, który widzi, że dwa wskaźniki znajdują się na czerwonych polach i dlatego gracz B ogłasza fazę ogólnych dywidend.
5. Następuje faza ogólnych dywidend:
- Płacimy dywidendy,
- Ustawiamy liczniki wszystkich akcji na zielone pola,
- Detroit wskakuje na wyższy poziom rozwoju.
6. Gracz B kontynuuję swoją kolejkę mając teraz do dyspozycji wszystkie akcje.
Nie jest zatem ani scenariusz 1 ani 2, które podrzuciłem w pierwszym poście tego tematu.