Ale jego ILUSTRACJE są epicko brzydkie i tego czepiac się będę zawsze

Będę w kontrze
Miałem okazję grać ostatnio w Beyond the Horizon gdzie Pan Franz zdaje się robił piktogramy. No to tam miał ewidentnie też zły dzień. Ikonografia jest tam niekonsekwentna i często niezbyt czytelna - łatwo było pomylić ikony. Nie jestem tylko pewien czy to był jeszcze prototyp czy już finalna wersja.garg pisze: ↑17 paź 2024, 14:27 Ja tylko ponownie doprecyzuję (bo już to gdzieś pisałem) - Klemens Franz robi doskonałe piktogramy, czyli po prostu interfejs i tzw. ikonografię. Gry opracowane przez niego są czytelne praktycznie zawsze (niechlubny wyjątek to Bohmische Dorfer, przy którym miał chyba jakieś zacmienie).
Ale jego ILUSTRACJE są epicko brzydkie i tego czepiac się będę zawsze![]()
![]()
Owszem - ikonografia jest czytelna. Ale po co w takim razie wydawać gry w jakiejkolwiek szacie graficznej? Wystarczą czytelne znaczki i symbole. Coś w stylu znaków drogowych. A ilustracje? Po co?Karol Madaj pisze: ↑18 paź 2024, 07:37 Garg, czyli zgadzamy się, że Klemens Franz robi doskonale zawartość gry. Jego okładki często nie dorównują tej wewnętrznej doskonałości a ją jedynie zapowiadają.
Cisnący bekę z KF niech tylko pamiętają, że jak to robią zbyt mocno i piszą, że "Klemens musi odejść", to ktoś tam cicho płacze![]()
To napisawszy czekam na nowe okładki w tym wątku![]()
Z drugiej strony czasem można mieć wrażenie:
No ale: "ine Jury aus Fachjournalisten und Künstlern nominierte aus einer aus sechs Vorschlägen bestehenden Nominierungsliste jeweils drei Spiele für die Shortlist in den beiden Kategorien „Beste Kinderspielgrafik“ und „Beste Familienspielgrafik“"Karol Madaj pisze: ↑18 paź 2024, 12:39 Faktem jest też, że Klemens Franz nigdy nie został w Niemczech nawet nominowany do Graf Ludo:
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Graf_Ludo
Pewne fakty zapisują się złotymi zgłoskami w dziejach i nic ich nie zmieni, ani nie wymaże z pamięci potomnych...(Panie_K! wypowiadam się tu tylko jako gracz z wielkim sentymentem do KF a nie emerytowany designer)
Mam podobnie. Grafiki nie są piękne ale mam zdecydowanie pozytywne odczucia. Nie wyobrażam sobie gier Uwego w innej szacie graficznej.
No, nie. To trzeba było ostrzec przed tym... Faktycznie może się śnić po nocach.garg pisze: ↑25 lut 2025, 14:15 A ja ostatnio grałem w coś takiego - rozgrywka OK, ale okładka i grafiki do dzisiaj śnią mi się nocach: https://boardgamegeek.com/image/827748/global-warming