Najbrzydsze okładki gier

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1746 times
Been thanked: 1259 times

Re: Najbrzydsze okładki gier

Post autor: garg »

Ja tylko ponownie doprecyzuję (bo już to gdzieś pisałem) - Klemens Franz robi doskonałe piktogramy, czyli po prostu interfejs i tzw. ikonografię. Gry opracowane przez niego są czytelne praktycznie zawsze (niechlubny wyjątek to Bohmische Dorfer, przy którym miał chyba jakieś zacmienie).

Ale jego ILUSTRACJE są epicko brzydkie i tego czepiac się będę zawsze :evil: :mrgreen:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Karol Madaj
Has thanked: 113 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Karol Madaj »

Garg, czyli zgadzamy się, że Klemens Franz robi doskonale zawartość gry. Jego okładki często nie dorównują tej wewnętrznej doskonałości a ją jedynie zapowiadają.
Cisnący bekę z KF niech tylko pamiętają, że jak to robią zbyt mocno i piszą, że "Klemens musi odejść", to ktoś tam cicho płacze 😉
To napisawszy czekam na nowe okładki w tym wątku :D
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 546 times

Post autor: tomp »

garg pisze: 17 paź 2024, 14:27...
Ale jego ILUSTRACJE są epicko brzydkie i tego czepiac się będę zawsze :evil: :mrgreen:
Będę w kontrze :lol:
Pomyśl, że niemieckie wydawnictwa, gdy angażują KF to w tym momencie nie mają lepszego ilustratora.
Bez KF świat planszówek mógłbybyć jeszcze brzydszy.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

garg pisze: 17 paź 2024, 14:27 Ja tylko ponownie doprecyzuję (bo już to gdzieś pisałem) - Klemens Franz robi doskonałe piktogramy, czyli po prostu interfejs i tzw. ikonografię. Gry opracowane przez niego są czytelne praktycznie zawsze (niechlubny wyjątek to Bohmische Dorfer, przy którym miał chyba jakieś zacmienie).

Miałem okazję grać ostatnio w Beyond the Horizon gdzie Pan Franz zdaje się robił piktogramy. No to tam miał ewidentnie też zły dzień. Ikonografia jest tam niekonsekwentna i często niezbyt czytelna - łatwo było pomylić ikony. Nie jestem tylko pewien czy to był jeszcze prototyp czy już finalna wersja.
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

Karol Madaj pisze: 18 paź 2024, 07:37 Garg, czyli zgadzamy się, że Klemens Franz robi doskonale zawartość gry. Jego okładki często nie dorównują tej wewnętrznej doskonałości a ją jedynie zapowiadają.
Cisnący bekę z KF niech tylko pamiętają, że jak to robią zbyt mocno i piszą, że "Klemens musi odejść", to ktoś tam cicho płacze 😉
To napisawszy czekam na nowe okładki w tym wątku :D
Owszem - ikonografia jest czytelna. Ale po co w takim razie wydawać gry w jakiejkolwiek szacie graficznej? Wystarczą czytelne znaczki i symbole. Coś w stylu znaków drogowych. A ilustracje? Po co?

Jeśli chodzi o czytelność ikonografii, w moim przekonaniu Ian O'Toole w żaden sposób nie ustępuje Franzowi, za to ten drugi ustępuje temu pierwszemu we wszystkim poza tym...

Ale pewnie mam takie zdanie, bo Agri mnie nie porwała ;) I w ogóle Uwe niekoniecznie. Po prostu nie mogę patrzeć na jego gry, tak są szkaradne...

Całe szczęście Franz nie ilustrował Kolejki... (za którą wielki szacunek się należy).

Ale skoro jej autor lubi Franza, to znaczy, że nie mam racji... :roll: Jak żyć, panie premierze, jak żyć?... 8)
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2015 times
Been thanked: 2618 times

Post autor: PytonZCatanu »

Bruno pisze: 17 paź 2024, 13:10 Czepianie się grafik Franza to podobny case co narzekanie na "brzydotę" Food Chain Magnate - rytualne dowalenie komuś/czemuś, by poczuć się częścią towarzystwa.
Z drugiej strony czasem można mieć wrażenie:

Rzecz się dzieje na koncercie muzyki poważnej. W pewnej chwili z tylnych rzędów wstaje jakiś facet i pyta się:
- Pomocy! Czy jest na sali lekarz?
Ktoś podnosi rękę.
- Nie na jestem lekarzem, ale studiuje prawo lubię Klemensa Frantza

🙂
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Karol Madaj
Has thanked: 113 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Karol Madaj »

Faktem jest też, że Klemens Franz nigdy nie został w Niemczech nawet nominowany do Graf Ludo:

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Graf_Ludo

Lista nominowanych ilustratorów ciekawie pokazuje niemiecki gust, ale to raczej do wątku na "najładniejszą okładkę gry".

(Panie_K! wypowiadam się tu tylko jako gracz z wielkim sentymentem do KF a nie emerytowany designer 8) )
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 182 times

Post autor: Pan_K »

Karol Madaj pisze: 18 paź 2024, 12:39 Faktem jest też, że Klemens Franz nigdy nie został w Niemczech nawet nominowany do Graf Ludo:

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Graf_Ludo
No ale: "ine Jury aus Fachjournalisten und Künstlern nominierte aus einer aus sechs Vorschlägen bestehenden Nominierungsliste jeweils drei Spiele für die Shortlist in den beiden Kategorien „Beste Kinderspielgrafik“ und „Beste Familienspielgrafik“"

Czyli nie było Kennerspielgrafik. Czyli Klemens nie miał szansy na nominację :cry: :wink:
(Panie_K! wypowiadam się tu tylko jako gracz z wielkim sentymentem do KF a nie emerytowany designer 8) )
Pewne fakty zapisują się złotymi zgłoskami w dziejach i nic ich nie zmieni, ani nie wymaże z pamięci potomnych... :D
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Awatar użytkownika
7koliberek9
Has thanked: 47 times
Been thanked: 12 times

Post autor: 7koliberek9 »

BartP pisze: 17 paź 2024, 12:24 Dołączam do klubu, grafiki Klemensa to dla mnie bezpieczna przystań i kojarzą mi się ze "starym dobrym euro", zanim jeszcze w grach chodziło o odpalanie solowych silniczków :P.
Mam podobnie. Grafiki nie są piękne ale mam zdecydowanie pozytywne odczucia. Nie wyobrażam sobie gier Uwego w innej szacie graficznej.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Podryw "na Klemensa" 8)
Murano

Obrazek

- Ciao, Bella!
- Was?? Ich verstehe nicht!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 139 times

Post autor: ScorpZero »

Z lewej to się chyba chuop za babę przebrał. :wink:
Kisun
Has thanked: 117 times
Been thanked: 157 times

Post autor: Kisun »

Chłop czy baba? Zdaje się, że w obecnych czasach, mamy nawet większy wybór i patrząc na te twarze, mam wrażenie, że spokojnie każdy może tam znaleźć coś dla siebie :)
Śmiechy, chichy tu sobie robimy, a może się okazać, że po prostu Klemens wyprzedzał swoje czasy - jak wielu wybitnych przed nim.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1300 times
Been thanked: 1979 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Co nie tak jest z tą okładką? Bo napewno jest...

Obrazek
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1093 times
Been thanked: 501 times

Post autor: KurikDeVolay »

Dramatyzujesz. To lekko mangowy styl i śliczny pieseł.
agt
Has thanked: 894 times
Been thanked: 490 times

Post autor: agt »

BOLLO pisze: 19 lis 2024, 20:16 Co nie tak jest z tą okładką? Bo napewno jest...

Obrazek
Pies jest dmuchany.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Niby to Akita ale jakaś taka dziwna...no nie pasuje mi jak nic ta okładka, widzę w niej sporo dziwnych rzeczy których widzieć nie powinienem :roll:
bosik111
Has thanked: 12 times
Been thanked: 54 times

Post autor: bosik111 »

A brak okładki liczy się jako brzydka okładka? Jeśli tak to nominuję ATO. Nie wiem co brała osoba przyklepujaca ostateczną wersję, ale nie znam nikogo kto powie że białe pudelko praktycznie bez napisów z bardzo subtelnym białym wytrawieniem na białym tle wygląda super. Ja rozumiem że chcieli się wzorować na KDM, ale tam przynajmniej jest to logo widoczne, tutaj jednak trochę jednak przesadzili z kopiowaniem tego stylu, zwłaszcza że orginalny projekt nie był w cale najgorszy
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Neoptolemos pisze: 25 lut 2025, 09:35 Tak, to gra z tego roku.
Ta maszynka do mielenia już ze mną zostanie w pamięci do końca życia. :mrgreen:
Barbarzyńca
Has thanked: 513 times
Been thanked: 286 times

Post autor: Barbarzyńca »

A to nie jest stylizacja na pulpę SF lat pięćdziesiątych?
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Jest. I trochę to nawet szanuję, ale to nie znaczy, że oczy by mi nie krwawiły od wyciągania gry z półki
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 397 times
Been thanked: 936 times

Post autor: BartP »

Amerykanów generalnie drażnią eurogry z grafiką stylizowaną na jakieś europejskie średniowiecze lub renesans; bo nie czują tego. Dla mnie to naturalna estetyka i lubię, jak gry czerpią garściami z malarstwa choćby.
Z kolei kiedy my przerzucaliśmy ruiny i zgliszcza wojenne, oni patrzyli na pulpowe obrazki, wokół nich dorastali i mają do nich pewien sentyment, który objawia się w niejednej okładce Rio Grande. Dla mnie to też jest szkaradne, ale uważam, że te różnice w recepcji rozbijają się o inne doświadczenia kulturowe.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1746 times
Been thanked: 1259 times

Post autor: garg »

A ja ostatnio grałem w coś takiego - rozgrywka OK, ale okładka i grafiki do dzisiaj śnią mi się nocach: https://boardgamegeek.com/image/827748/global-warming
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 955 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Irka »

Przekaz bardzo dobitny, trzeba przyznać 8)
koloX
Has thanked: 73 times
Been thanked: 64 times

Post autor: koloX »

garg pisze: 25 lut 2025, 14:15 A ja ostatnio grałem w coś takiego - rozgrywka OK, ale okładka i grafiki do dzisiaj śnią mi się nocach: https://boardgamegeek.com/image/827748/global-warming
No, nie. To trzeba było ostrzec przed tym... Faktycznie może się śnić po nocach.
ODPOWIEDZ