Wsiąść do pociągu: Europa - pytania i wątpliwości

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
aigimig
Użytkownik wspierający
Posty: 399
Rejestracja: 15 sty 2014, 15:52
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 18 times
Been thanked: 6 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: aigimig »

kaczuszka1208 pisze:Ok, a odnośnie pierwszego pytania, co w przypadku jak potrzebuję tylko jednego odcinka np. z krótszej trasy, nie całej?

Może na przykładzie (wymyśliłam teraz na poczekaniu trasę):

Mam zrealizować bilet Zurich->Budapeszt i już mam na niej wagoniki i posiadam drugi bilet z Rzym->Budapeszt.
Czy mogę wykorzystać wcześniej ułożoną trasę Wenecja->Budapeszt (która wchodziła w skład trasy Zurich->Budapeszt, ale tylko częściowo)?

Moim zadaniem tak, ale wolę się upewnić ;)
tak
kaczuszka1208
Posty: 3
Rejestracja: 03 sty 2017, 10:21

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: kaczuszka1208 »

Dziękuję za pomoc :)

Gra nas wszystkich bardzo wciągnęła ;)
Nero
Posty: 49
Rejestracja: 26 gru 2016, 17:52
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Nero »

nie dziwię się bo jest ekstra!
Twój przykład to właśnie to czego trzeba szukać w tej grze. Optymalizacji tras. Masz np. bilet na długą trasę ale prowadzisz ją tak by po drodze zrealizować jeszcze jakieś krótsze... :)
Ja często trasę 8 czy 10 punktów buduję wcale nie najkrótszą drogą tylko tak by połączyć z inną i by odcinki były jak najdłuższe (najwięcej pkt) bo odcinki za 1 czy 2 pkt są totalnie nie opłacalne.
Nero
Posty: 49
Rejestracja: 26 gru 2016, 17:52
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Nero »

Dexterus pisze:
P.S. Polecam Wam też, aby "pożyczając" czyjąś trasę (nie trzeba bowiem tego robić zaraz po postawieniu dworca; teoretycznie można go postawić nawet na mieście, które nie ma jeszcze żadnych połączeń), leciutko najechać dworcem na pierwszy wagonik tej trasy. Figurka akurat pasuje, a w ten sposób wiadomo, że miasto zostało zajęte, jak i która trasa "pożyczasz", co by uniknąć sporów w przyszłości :)
Dworzec może być tylko na trasie zajętej przez innego gracza a nie na pustej. i musi być ustawiony na początku albo końcu tego "pożyczanego" odcinka.
Sytuacja ta jest opisana w przepisach i tak samo wygląda w grze on-line.
Może się zdarzyć że więcej niż jeden gracz chce dzierżawić odcinek i wtedy mieszczą się na nim 2 dworce: na początku i końcu pojedyńczego dzierżawionego odcinka (a nie całej trasy biletu)
Azgat
Posty: 11
Rejestracja: 06 lut 2016, 14:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Azgat »

Ale przecież w momencie stawiania dworca nie musimy informować jaką trasę pożyczamy. Informujemy o tym graczy przy zliczaniu punktow za bilety.
Axi0maT
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2017, 07:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Axi0maT »

Temat liczenia petli byl jak widze juz poruszany na tym forum, ale ze w zwiazku z tym ze na pierwszej stronie obrazek z przykladem jest juz nieaktualny to ciezko zdiagnozowac czego tycza sie odpowiedzi. Jako ze przy ostatniej domowej rozgrywce w Wsiasc do pociagu, doszlo do ostrych spiec na etapie liczenia punktow za najdluzsza trase to prosze Was o pomoc w wyklarowaniu zasad liczenia petli. Sytuacja jak na zalaczonym obrazku:
Obrazek

I teraz pytanie - ile wynosi dlugosc najdluzszej nieprzerwanej trasy czarnego gracza (trasa z Berlina do Moskwy). 21? Czy moze 15?
aigimig
Użytkownik wspierający
Posty: 399
Rejestracja: 15 sty 2014, 15:52
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 18 times
Been thanked: 6 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: aigimig »

Axi0maT pisze:I teraz pytanie - ile wynosi dlugosc najdluzszej nieprzerwanej trasy czarnego gracza (trasa z Berlina do Moskwy). 21? Czy moze 15?
17 i do Moskwy nawet nie zajeżdża :)
Awatar użytkownika
vincentblack
Użytkownik wspierający
Posty: 279
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:52
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: vincentblack »

Axi0maT pisze:Temat liczenia petli byl jak widze juz poruszany na tym forum, ale ze w zwiazku z tym ze na pierwszej stronie obrazek z przykladem jest juz nieaktualny to ciezko zdiagnozowac czego tycza sie odpowiedzi. Jako ze przy ostatniej domowej rozgrywce w Wsiasc do pociagu, doszlo do ostrych spiec na etapie liczenia punktow za najdluzsza trase to prosze Was o pomoc w wyklarowaniu zasad liczenia petli. Sytuacja jak na zalaczonym obrazku:
Obrazek

I teraz pytanie - ile wynosi dlugosc najdluzszej nieprzerwanej trasy czarnego gracza (trasa z Berlina do Moskwy). 21? Czy moze 15?
Cytując instrukcję: "Na koniec gracz, który posiada najdłuższą nieprzerwaną trasę, otrzymuje kartę Europejskiego Ekspresu. Licząc długość tras uwzględniajcie tylko wagoniki tego samego koloru. Trasa może zawierać pętle i kilkukrotnie przechodzić przez to samo miasto, ale każdy wagonik wlicza się do niej tylko raz". A więc: 21
Awatar użytkownika
Tomzaq
Użytkownik wspierający
Posty: 1708
Rejestracja: 09 maja 2014, 18:27
Lokalizacja: Silesia Superior
Has thanked: 104 times
Been thanked: 67 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Tomzaq »

vincentblack pisze:
Axi0maT pisze:Temat liczenia petli byl jak widze juz poruszany na tym forum, ale ze w zwiazku z tym ze na pierwszej stronie obrazek z przykladem jest juz nieaktualny to ciezko zdiagnozowac czego tycza sie odpowiedzi. Jako ze przy ostatniej domowej rozgrywce w Wsiasc do pociagu, doszlo do ostrych spiec na etapie liczenia punktow za najdluzsza trase to prosze Was o pomoc w wyklarowaniu zasad liczenia petli. Sytuacja jak na zalaczonym obrazku:
Obrazek

I teraz pytanie - ile wynosi dlugosc najdluzszej nieprzerwanej trasy czarnego gracza (trasa z Berlina do Moskwy). 21? Czy moze 15?
Cytując instrukcję: "Na koniec gracz, który posiada najdłuższą nieprzerwaną trasę, otrzymuje kartę Europejskiego Ekspresu. Licząc długość tras uwzględniajcie tylko wagoniki tego samego koloru. Trasa może zawierać pętle i kilkukrotnie przechodzić przez to samo miasto, ale każdy wagonik wlicza się do niej tylko raz". A więc: 21
Wg mnie w tym wypadku, żeby nie przejechać dwa razy tego samego odcinka trasy powinno być 15. Chyba, że nie rozgryzłem takiej pętli, żeby każdy wagonik policzyć tylko 1 raz

EDIT: Wg mnie najdłuższy odcinek na tej trasie ma 17 wagoników.
Who is John Galt?
Posiadam
Axi0maT
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2017, 07:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Axi0maT »

Jak widac nawet zdania wsrod kolegow sa podzielone. Ja rowniez podobnie jak vincentblack uwazam ze 21 ale niektorzy staja okoniem i licza inaczej - chocby tak jak aigimig. Moja siostra np. sugeruje ze tekst z instrukcji: "Trasa może zawierać pętle i kilkukrotnie przechodzić przez to samo miasto, ale każdy wagonik wlicza się do niej tylko raz" Tyczy sie tylko i wylacznie takiej sytuacji:
Obrazek
Czyli przyklad z klasyczna 8mka - ze przechodzi przez to samo miasto (tu Warszawa) ale nie mozna jechac po tych samych wagonikach ktore juz byly liczone predzej.

W zwiazku z tym prosilbym o odpowiedzi rowniez innych uzytkownikow bo jak widac jest to temat stosunkowo klopotliwy.
ulusiek
Posty: 83
Rejestracja: 25 kwie 2011, 15:30
Has thanked: 9 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: ulusiek »

Jak dla mnie - 17. Jak miałabym drugi raz przyjeżdżać ten sam odcinek, tylko nie liczyć drugi raz wagoników, to dla mnie traci to sens.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Grzdyll
Użytkownik wspierający
Posty: 781
Rejestracja: 14 lip 2013, 22:06
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 70 times
Been thanked: 269 times
Kontakt:

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Grzdyll »

Dla mnie też jest oczywiste że 17 (w ogóle omijając Moskwę rzecz jasna).
Awatar użytkownika
Dr. Nikczemniuk
Użytkownik wspierający
Posty: 2813
Rejestracja: 19 paź 2016, 13:39
Has thanked: 444 times
Been thanked: 315 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Dr. Nikczemniuk »

Przechodzić przez to samo miasto ale nie przez te same wagoniki :wink:
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Axi0maT
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2017, 07:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Axi0maT »

Dr. Nikczemniuk pisze:Przechodzić przez to samo miasto ale nie przez te same wagoniki :wink:
"ale każdy wagonik wlicza się do niej tylko raz" - nic nie ma o tym ze NIE MOZNA przechodzic przez te same wagoniki (mimo ze ich nie zliczamy). Moznaby wiec przyjac ze to co nie jest zabronione to jest dozwolone. Z pewnoscia instrukcja jasno tego nie precyzuje. Z liczby odpowiedzi wnioskuje jednak ze faktycznie wiekszosc z Was nie jedzie po tych samych wagonikach ponownie.
aigimig
Użytkownik wspierający
Posty: 399
Rejestracja: 15 sty 2014, 15:52
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 18 times
Been thanked: 6 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: aigimig »

oficjalna aplikacja TTR też liczy trasy tak, że nie jedzie 2 razy po tym samym wagoniku. gdyby to było dozwolone to w zasadzie w każdym rozgałęzieniu 'drzewiastym' można by liczyć wszystkie odnogi, bo tą samą drogą można wrócić do 'pnia'
Awatar użytkownika
vincentblack
Użytkownik wspierający
Posty: 279
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:52
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: vincentblack »

Axi0maT pisze:
Dr. Nikczemniuk pisze:Przechodzić przez to samo miasto ale nie przez te same wagoniki :wink:
"ale każdy wagonik wlicza się do niej tylko raz" - nic nie ma o tym ze NIE MOZNA przechodzic przez te same wagoniki (mimo ze ich nie zliczamy). Moznaby wiec przyjac ze to co nie jest zabronione to jest dozwolone. Z pewnoscia instrukcja jasno tego nie precyzuje. Z liczby odpowiedzi wnioskuje jednak ze faktycznie wiekszosc z Was nie jedzie po tych samych wagonikach ponownie.
Zaintrygowany dyskusją sięgnąłem do instrukcji oryginalnej i tam stoi: "A continuous path may include loops, and pass through the same city several times, but a given plastic train may never be used twice in the same continuous path" - tam gdzie w polskiej instrukcji jest mowa o wliczaniu, w oryginale jest o "używaniu" co wg. mnie jest bardziej precyzyjne (można danego wagonika użyć raz - więc trasa nie może przechodzić 2 razy przez ten sam odcinek, a nie tylko nie być do niej policzony). Tak więc sam rewiduję własne błędne przekonanie (grałem tak od lat) i przychylam się do zdania większości :)
Axi0maT
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2017, 07:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Axi0maT »

Przytoczenie z angielskiej instrukcji faktycznie rozwiewa watpliwosci. Info o tym jak liczy gra w wersji elektronicznej tez utwierdza mnie w przekonaniu ze taki wlasnie jest poprawny sposob liczenia. Super, wielkie dzieki za odpowiedz wszystkim :)
Awatar użytkownika
Grzdyll
Użytkownik wspierający
Posty: 781
Rejestracja: 14 lip 2013, 22:06
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 70 times
Been thanked: 269 times
Kontakt:

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Grzdyll »

Pytanie było całkiem sensowne biorąc pod uwagę zapisy w polskiej wersji instrukcji i sam przez chwilę się zastanawiałem czy w tych dziesiątkach partii nie liczyliśmy źle... na szczęście oryginalne zapisy są jednoznaczne - jak widać dobre tłumaczenie instrukcji to nie taka prosta sprawa :)
Awatar użytkownika
Quille
Użytkownik wspierający
Posty: 328
Rejestracja: 13 lut 2017, 00:34
Been thanked: 6 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Quille »

Pytanie odnośnie ciągnięcia biletów w trakcie gry - ciągnę trzy i mogę odrzucić dwa lub jeden. Ale tylko z tych, które właśnie pociągnęłam? Nie mogę np. odrzucić jednego, który zatrzymałam na początku gry i jednego z nowo wyciągniętych?
ulusiek
Posty: 83
Rejestracja: 25 kwie 2011, 15:30
Has thanked: 9 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: ulusiek »

Quille pisze:Pytanie odnośnie ciągnięcia biletów w trakcie gry - ciągnę trzy i mogę odrzucić dwa lub jeden. Ale tylko z tych, które właśnie pociągnęłam? Nie mogę np. odrzucić jednego, który zatrzymałam na początku gry i jednego z nowo wyciągniętych?
Tylko z dopiero dociągniętych.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Lucass
Użytkownik wspierający
Posty: 154
Rejestracja: 09 maja 2017, 22:58
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Lucass »

Witam,

było o tym nieco wyżej, ale nie do końca zrozumiałem... chodzi o dobieranie kart wagonów.
Jeżeli jako pierwszą dobieram w ciemno i jest to lokomotywa, to mogę oczywiście dobrać drugą kartę w ciemno lub z puli 5 odkrytych... ale czy może to być lokomotywa z odkrytych? Na 99% nie, ale wolę się upewnić.

Ps. Jedyną opcją uzyskania dwóch lokomotyw, jest wyjątkowe szczęście dobrania ich w ciemno jedna po drugiej - zgadza się? ;)
aigimig
Użytkownik wspierający
Posty: 399
Rejestracja: 15 sty 2014, 15:52
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 18 times
Been thanked: 6 times

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: aigimig »

wszystko się zgadza
Lucass
Użytkownik wspierający
Posty: 154
Rejestracja: 09 maja 2017, 22:58
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Lucass »

Super. Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Axi0maT
Posty: 9
Rejestracja: 14 kwie 2017, 07:44

Re: Wsiąść do pociągu: Europa

Post autor: Axi0maT »

Lucass pisze: Jeżeli jako pierwszą dobieram w ciemno i jest to lokomotywa, to mogę oczywiście dobrać drugą kartę w ciemno lub z puli 5 odkrytych... ale czy może to być lokomotywa z odkrytych? Na 99% nie, ale wolę się upewnić.
Wowczas lokomotywa z odkrytych bylaby druga dociagana karta wiec odpada. Jak z odkrytych ciagniesz jedna dowolna to jako drugiej karty lokomotywy nie mozesz brac z odkrytych. W Twoim przypadku jest analogicznie tyle ze pierwsza karta jest w ciemno. Podsumowujac - zdycydowanie tak nie mozna.
Płk. Kruk
Posty: 28
Rejestracja: 10 sie 2017, 16:14

Wsiąść do pociągu: Europa - dworce

Post autor: Płk. Kruk »

Mam pewno pytanie. Czy dwa dworce mogą używać jednego połączenia (twój i przeciwnika) z innych miast. Chodzi o to, że na przykład jest linia Londyn-Edynburgh zajęta przez jednego gracza. Kolejny gracz postawił dworzec w Londynie używając kolei do Edynburgu. Czy w takim przypadku trzeci gracz może postawić dworzec w Edynburgu po to aby dojechać do Londynu i zrealizować bilet, np. Athina-Edynburgh? Zakładamy, że gramy w 3 osoby (linie podwójne są zamknięte i korzystamy z jednej trasy).
ODPOWIEDZ