Ad2. zawsze z gry. Z ręki tylko wtedy kiedy jest napisane to dosłownie.
Ad3. Nie, ten efekt odpala się jak przenosisz tę kartę ze strefy zagrożenia na strefę aktualnej lokalizacji. Tam jest słowo "Podróż", a podróż to nie jest zbadanie lokalizacji na maksa. Góry Mirkwood są dobrym przykładem (Mountains of Mirkwood). Tam masz Podróż i to się nie odpala, ale jakbyś zbadał lokalizacje do końca przez tego sojusznika to odpowiedź się normalnie może odpalić.
Ad4. Na szybko pytanie, jak mu dałeś pułapkę w fazie walki? Pytam, bo z tego co opisujesz mam wrażenie że dałeś mu pułapkę w nielegalnym momencie. Ale jeśli użyłeś innej karty która na to pozwala lub zagrałeś to podczas fazy drugiej to ok. Odpowiadam na pytania: tak, jest cały czas, nic nie jest napisane że go wyrzuca z tego miejsca, masz rację. Tak, dostaje, też nic nie jest napisane że nie dostaje. I tak, znowu tak, odrzucasz tę kartę więc ją widzisz ^^
Ad5. a) A wiesz że nie wiem, mam wrażenie że możesz do momentu karty ale ogólnie ja się nigdy w to nie bawiłem bo i tak grając scenariusz poraz 20 wiem co tam jest, a pierwsze podejścia są zawsze najciekawsze jak nie wiesz zupełnie co Cię czeka. Ale oczywiście to sprawa indywidualna, ale odwrotnie nie zrobisz - nie zapomnisz kart na 21 rozrwykę jak jednak będziesz chciał zagrać w scenariusz i być zaskoczonym.
b) Zasady takiej nie ma i to akurat robię jak już gram ten scenariusz 20 raz, bo wiem że danej karty np jest 4 sztuki i nie lubię zaprzątać pamięci rzeczami specjalnie (krótkoterminowa u mnie działa gorzej