Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SA INNE PODFORA
Pytanie: "Zostanie wydana jako dodatek czy niezależna gra podstawowa?"
Odpowiedź: "Zobaczymy jaki druk będzie organizowany"
Tego typu komentarze tylko pokazują jak idiotyczną decyzją było wydanie Venus w dwóch wersjach: jako podstawka i dodatek. Nie dość, że mąci to ludziom, którzy chcą kupić grę i co chwila zadają pytania na forach czym się różni jedno od drugiego, to jeszcze komplikuje to produkcję towaru.
Załóżmy, że egmont będzie musiał wydać Venus jako nową podstawkę. Ile osób kupi i zdziwi się, że już posiada połowę pudełka. Co z dodatkiem z mapą Balearica? Trzeba będzie kupić Balearica / Cyprus czy Balearica / Italia? W obydwu przypadkach również 1/2 produktu idzie do śmietnika.
Nie wyobrażam sobie, żeby egmont wydał Venus inaczej niż jako dodatek (zwłaszcza, że dopiero co był dodruk podstawki).
Oby było odwrotnie bo pomimo stażu planszowkowego w tego hiciora nie grałem i się powstrzymuje.
A że gra zazwyczaj we dwie osoby tym bardziej kibicuje projektowi ^^
rogal pisze: ↑04 kwie 2022, 07:46
Jutro będzie live z wydawca wiec cos więcej się dowiemy
Informacje z live'a:
1) Egmont chce wydrukować Venus jako dodatek.
2) Egmont chce wydrukować dodatek Solitaria.
3) Termin druku nie jest znany, bo czekają na druk międzynarodowy.
Gdyby nie punkt 3) (niewiadomo ile przyjdzie nam czekać na dodatki) to podpisałbym się pod powyższym
Czekam z niecierpliwością na oba dodatki, i o ile ceny nie będą kosmiczne, to kupię oba.
Sprzedam: Jaws of the Lion, Magic Maze, Gloomhaven, Spirit Island, NISEI/Android, Małe Epickie Podziemia, Hoplomachus - Warszawa Przygarnę w ramach kupna/wymiany: Karty do Warcry z White Dwarf 482; Armybooki do Warhammera FB
Solo mnie zupełnie nie interesuje ale Venus jak najbardziej. Cena raczej nie powinna zwalać z nóg, Egmont rozsądnie wyceniał gry i mam nadzieję, że tak pozostanie.
Losiek pisze: ↑06 kwie 2022, 20:59
Solo mnie zupełnie nie interesuje ale Venus jak najbardziej. Cena raczej nie powinna zwalać z nóg, Egmont rozsądnie wyceniał gry i mam nadzieję, że tak pozostanie.
Na nagraniu mówili też, że ze względu na aktualne problemy z produkcją gier i kurs euro spokojnie czekają na druk międzynarodowy, żeby właśnie cena nie zwalała z nóg.
Losiek pisze: ↑06 kwie 2022, 20:59
Solitaria ma też wariant kooperacyjny na 2 graczy, więc może nie wylewaj dziecka z kąpielą
Abizaas pisze: ↑28 wrz 2022, 23:03
Ktoś pisał do Egmonta? Bo jak mam czekać nie wiadomo ile to wolę wziąć wersję EN i sobie już grać.
bestea pisze: ↑08 sie 2022, 18:11
Są jakieś nowe wieści o polskim wydaniu Venus? Temat jakby zamarł.
Na "Planszówkach w Spodku" podpytałem na stoisku Egmont - potwierdzono wcześniej podawaną informację, że jeśli dojdzie do wydania Venus to będzie to dodatek a termin... może przyszły rok ze wskazaniem nawet na jego koniec
Abizaas pisze: ↑29 wrz 2022, 22:51
Czyli albo zaopatrzyć się w pl podstawkę i czekać na pl venus albo wziac wszystko po angielsku. Jak duzo w Concordii tekstu?
Tekstu niewiele jedno do dwóch zdań na kilku kartach. (bodaj 7 na ręce)
Wszyscy zaczynają z taką samą ręką a to co pojawia się do zakupu w sumie jest prawie tym samym, niektóre karty z lekkim twistem.
Karty bardzo łatwe do zapamiętania i gra ostro przyspiesza, po 1-2 grach nikt już nie czyta tekstu, downtime jest wręcz ujemny
Instrukcja dobra i zaledwie 4ry strony i dostępna w jęz. polskim.
Z dodatkiem Sól, dochodzą kafelki forum, niektóre z tekstem ale ikonografia jest wystarczająca, bądź 'przypominajka'.
TheAdam93 pisze: ↑30 wrz 2022, 09:15
To ja zapytam dodatki map jak to wygląda z dostępnością i czy wersję językowe angielskiego mają w nich jeszcze mniejsze znaczenie?
Mam Egipt i Kretę i jest tam krótki opis prostej mechaniki dla mapy Egiptu - jak jedna osoba zna język i wytłumaczy, to wystarczy.
Sprzedam: Jaws of the Lion, Magic Maze, Gloomhaven, Spirit Island, NISEI/Android, Małe Epickie Podziemia, Hoplomachus - Warszawa Przygarnę w ramach kupna/wymiany: Karty do Warcry z White Dwarf 482; Armybooki do Warhammera FB
TheAdam93 pisze: ↑30 wrz 2022, 09:15
To ja zapytam dodatki map jak to wygląda z dostępnością i czy wersję językowe angielskiego mają w nich jeszcze mniejsze znaczenie?
Mapy można spokojnie kupować wersje zagraniczne. Nie wprowadzają nowych kart, a tylko drobne modyfikacje zasad, które jedna osoba może wytłumaczyć.
Czy w dodatku salsa znajduję się mapa do gry w 2 osoby ??? Bo nie jestem pewny czy ta mniejsza jest przeznaczona dla 2 czy 3 graczy i jakie macie odczucia z gry na niej. Sposobie się do kupna tej gry ale gram głównie 2 osobowo.
okon pisze: ↑02 paź 2022, 13:08
Czy w dodatku salsa znajduję się mapa do gry w 2 osoby ??? Bo nie jestem pewny czy ta mniejsza jest przeznaczona dla 2 czy 3 graczy i jakie macie odczucia z gry na niej. Sposobie się do kupna tej gry ale gram głównie 2 osobowo.
No to Concordia jest gra gdzie lepiej jak jest więcej :p cała mechanika gry opiera się na tym, by umiejetnie wykorzystywac to co się dostanie od innych graczy. Jak dla mnie warto siadać do Concordii jedynie w składzie 3+(w zależności od mapy).
No to Concordia jest gra gdzie lepiej jak jest więcej :p cała mechanika gry opiera się na tym, by umiejetnie wykorzystywac to co się dostanie od innych graczy. Jak dla mnie warto siadać do Concordii jedynie w składzie 3+(w zależności od mapy).
przeciwwaga
To jako przeciwwaga powiem, że mi sie bardzo dobrze gra w concordię na 2 osoby i podeszło o wiele lepiej niż jakieś tam zamki czy terraformacje. Chociaż głownie na mapie egipt z kretą.
vder pisze: ↑02 paź 2022, 13:48
To jako przeciwwaga powiem, że mi sie bardzo dobrze gra w concordię na 2 osoby i podeszło o wiele lepiej niż jakieś tam zamki czy terraformacje. Chociaż głownie na mapie egipt z kretą.
Też pod grę na dwie osoby kupiłem Egipt z Kretą, i Kreta sprawdzała mi się bardzo dobrze.
Korsyka też powinna być spoko, ale nie grałem.
Jest mapa Hiszpani, z tego co pamiętam, ma 22 miasta i na pewno lepiej się gra we dwójkę niż w podstawce na mapie Włoch. Mapa Krety ma ok. 20 miast i mniej prowincji. Ale jak masz kupić samą mapkę Krety i Egiptu za 70zł to zdecydowanie warto dopłacić do Salsy - za 100zł oprócz mapy dostajesz towar - sól i kafelki forum.
Concordia Salsa ma fajną mapkę na 2 graczy Będzie to najmniejsza i najciaśniejsza mapka i zawsze graliśmy w nią na 2jkę + czasem na odrobinę większej. Będziesz zadowolony. Wiadomo że jak więcej graczy to większe mapy, ale my byliśmy zadowoleni z tej mapy na 2jkę.