"Konserwacja planszówek"
- RunMan
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
Re: "Konserwacja planszówek"
domyślnie nie, zablokowany ppm, a po wyłączeniu JavaScriptu GDrive nie działa. Być może są jakieś rozszerzenia/wtyczki/dodatki do przeglądarek, które pozwalają to obejść, nie wgłębiałem się w to
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Tak zgadza się
jedyna wada ze troszke trzeba powietrzyc
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Co do oklejania pudełek używam takiej folii :
http://allegro.pl/folia-samoprzylepna-p ... 41185.html
http://allegro.pl/folia-samoprzylepna-p ... 41185.html
- Bombloslav
Mnie tam się takie zboczenie podoba. O ile samą konserwację pudełek bym olał, tak zabezpieczenie planszy i kart to ciekawa opcja. Z drugiej strony laminować wszystkie karty do np. Dominiona... Koszta przerosłyby chyba samą grę.
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Laminuje tylko karty postaci, do zwykłych kart używam zwyczajowo standardowych koszulek
Co do pudełek mnie wkurza jak te od ffg po kilku użyciach wyglądają jak by je ktoś za samochodem ciągnął, poza tym po oklejeniu ładnie i błyszcząco się prezentują, a grafiki nabierają kolorów 

- lacki2000
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 106 times
Wg mojego szalonego umysłu Bombloslav jest botem, który tylko czyha, by za jakiś czas uraczyć nas reklamą. Czuwaj!Desaix1800 pisze:Laminuje tylko karty postaci, do zwykłych kart używam zwyczajowo standardowych koszulekCo do pudełek mnie wkurza jak te od ffg po kilku użyciach wyglądają jak by je ktoś za samochodem ciągnął, poza tym po oklejeniu ładnie i błyszcząco się prezentują, a grafiki nabierają kolorów
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
- Bombloslav
Lacki2000, sugerujesz, że tylko botowi może się podobać pomysł "konserwacji" planszówki?
Desaix1800, ja jakoś nie mam zastrzeżeń co do pudeł FFG. I "Horror w Arkham", i "Bitwy Westeros" były otwierane/grane wiele razy, przeżyły już kilkukrotny transport w różne miejsca i śladu na nich nie ma! Martwię się jedynie o planszę. Niestety właśnie to błyszczenie nie bardzo mnie przekonuje. Żywsze kolory ok, trwałość ok, ale połysk? Sam nie wiem.

Desaix1800, ja jakoś nie mam zastrzeżeń co do pudeł FFG. I "Horror w Arkham", i "Bitwy Westeros" były otwierane/grane wiele razy, przeżyły już kilkukrotny transport w różne miejsca i śladu na nich nie ma! Martwię się jedynie o planszę. Niestety właśnie to błyszczenie nie bardzo mnie przekonuje. Żywsze kolory ok, trwałość ok, ale połysk? Sam nie wiem.
- lacki2000
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 106 times
o kurna, to jeden z tych inteligentniejszych botów, przechodzi test Turinga lepiej niż niejeden studentBombloslav pisze:Lacki2000, sugerujesz, że tylko botowi może się podobać pomysł "konserwacji" planszówki?![]()

Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
To ja chyba mam szczęście co do pudełek, bo mój battlestar po 3 otwarciach miał mocno przetarte grafiki na bokach wieczka, dla niektórych to nic ale ja mam swoje zboczenie
Co do plansz ten połysk jest minimalny
chętnie udostępnię na żywo graczom ze stolicy. Mogę zrobić zdjęcia w jakimś ostrym świetle. Lakier dodany jest odrobinę bardziej błyszczący od tego fabrycznego.

- Pierzasty
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
To ja się piszę na udostępnienie, bo chcę to zobaczyć na żywo. Szukam jakiegoś pancernego a mało błyszczącego lakieru na heksy planszy. Nie wykluczam polakierowania błyszczącym dla ochrony a potem satyno-matem dla zbicia połysku.
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Twoj pomysł może się sprawdzić jesli ci zależy na matowej planszy
pytanie czy i kiedy chciałbyś na żywo zibaczyc plansze 

- Pierzasty
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Zależy mi na:
1. wytrzymałej ochronie (drukowana plansza i żetony)
2. elementach które nie będą się kleić do siebie nawzajem (żetony)
3. żeby się wszystko nie świeciło jak psu jaja.
Kolory nadal istniejące po potraktowaniu matowym lakierem byłyby miłym dodatkiem :v
Co do zobaczenia na żywo, ostatnio często bywam na czwartkowych spotkaniach w BUW-ie.
1. wytrzymałej ochronie (drukowana plansza i żetony)
2. elementach które nie będą się kleić do siebie nawzajem (żetony)
3. żeby się wszystko nie świeciło jak psu jaja.
Kolory nadal istniejące po potraktowaniu matowym lakierem byłyby miłym dodatkiem :v
Co do zobaczenia na żywo, ostatnio często bywam na czwartkowych spotkaniach w BUW-ie.
Pierzasty jeśli możesz to wrzuć potem, zdjęcia ze swojego eksperymentu;)
Desaix1800 czyli schodzi Ci 500 ml lakieru na 2 plansze? W jakim celu lakierujesz tył planszy?
Desaix1800 czyli schodzi Ci 500 ml lakieru na 2 plansze? W jakim celu lakierujesz tył planszy?
-
- Kontakt:
Desaix1800 a od dawna stosujesz lakierowanie plansz polecanym lakierem? Chodzi mi o to czy nie zachodzi z czasem jakas negatywna reakcja z papierem (typu bable czy odchodzace platy, slowem czy z czasem to nie popsuje planszy miast ja zabezpieczyc)?
No i ja wyglada lakierowana plansza na skladaniach? Ewentualnie jak lakierujesz skladania (na rozlozonej planszy?) aby nie bylo zadnych uszkodzen lakieru przy wielokrotnym skladaniu/rozkladaniu?
No i ja wyglada lakierowana plansza na skladaniach? Ewentualnie jak lakierujesz skladania (na rozlozonej planszy?) aby nie bylo zadnych uszkodzen lakieru przy wielokrotnym skladaniu/rozkladaniu?
www.mrlock.pl - inny świat emocji
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Witaj ! Plansze mam polakierowne juz od dwoch lata na zgieciach wyrabiaja sie dokładnie tak samo jak oryginały kazdy lakier z czasem w zalamaniach sie wyrabia
platami nic nie schodzi jak na razie w koncu to lakier samochodowy
co do pytania pierzastego dol planszy polakierowalem na próbę bo np moja plansza do battlestara (nie lakierowana ) po zalaniu piwem właśnie od spodu namokla i dzis sklada się z 4 czesci :/ pdzy lakierze z obu stron latwiej walczyc z przeciwnosciami losu
Lakier do decoupage jest nieco elastyczniejszy ale zostawia smugi co jest prz planszach do filarów ziemi lub kupców i korsarzy jest nawet bardziej klinatyczne mozna nawet lakier pekajacy i postarzajacy uzyc
wsadze jeszcze fotki sesons super lakier wyglada mozna elementy w wannie moczyc 

-
- Kontakt:
dzieki za odp!
No wiadomo, ze na skladaniu sie wyrobi lakier, zastanawialem sie tylko czy nie peknie w jakis nieladny sposob (w koncu twarda jest jego powloka). Patent wyprobuje
No wiadomo, ze na skladaniu sie wyrobi lakier, zastanawialem sie tylko czy nie peknie w jakis nieladny sposob (w koncu twarda jest jego powloka). Patent wyprobuje

www.mrlock.pl - inny świat emocji
A ja mam inne pytanie. Czy w/w lakiery można użyć do zabezpieczenia własnoręcznie robionych gier, czytaj wydrukowanych planszy na papierze samoprzylepnym i naklejonych na tekturę? Sam papier z wierzchu niczym nie odbiega od zwykłego papieru do druku, jednak obawiam się że lakierowanie suchego papieru a już wcześniej pokrytego jakąś warstwą może przynieść negatywne efekty. Co sądzisz?
- Desaix1800
- Użytkownik wspierający
Trudno mi powiedzieć
Ale myślę że nie powinno być problemu:) Mam nowe zdjęcia Znaku Starszych Bogów. Postaram się wstawić 

- Gizmoo
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 2067 times
- Been thanked: 1914 times
Nekromancja! Odkopuję temat, bo minęło trochę czasu od ostatniego postu i pewnie pojawiło się kilka nowych rozwiązań. 
Też mam lekkiego świra na punkcie ochrony swoich planszówek (koszulki we wszystkich planszówkach to absolutne minimum
) i też zauważyłem niestety zużycie kafli, które losuje się z woreczka (np. Isle of Skye). W związku z typ kilka pytań do ekspertów w temacie lakierowania kafelków.
Czy pojawił się jakiś nowy, dobry lakier, który możecie z czystym sercem polecić?
Chodzi mi głównie, by spełniał trzy warunki:
1. Był trwały i wytrzymały.
2. Nie powodował sklejania się komponentów. Dobrze by było, żeby nie trzeba było czekać wieki na wyschnięcie.
3. No i żeby był w sprayu. Bo na pokrywanie kilkuset kafelków pędzelkiem nie bardzo mam czas.
Czy po latach używania takich lakierowanych kafelków widać jakieś uszkodzenia?

Też mam lekkiego świra na punkcie ochrony swoich planszówek (koszulki we wszystkich planszówkach to absolutne minimum

Czy pojawił się jakiś nowy, dobry lakier, który możecie z czystym sercem polecić?
Chodzi mi głównie, by spełniał trzy warunki:
1. Był trwały i wytrzymały.
2. Nie powodował sklejania się komponentów. Dobrze by było, żeby nie trzeba było czekać wieki na wyschnięcie.
3. No i żeby był w sprayu. Bo na pokrywanie kilkuset kafelków pędzelkiem nie bardzo mam czas.
Czy po latach używania takich lakierowanych kafelków widać jakieś uszkodzenia?
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 128 times
To i ja się dopytam autora wątku, bo ciekawi mnie jak po blisko 6 latach ma się sprawa z lakierem na planszy, i ze zdejmowaną folią z pudełka, a właściwie z samym pudełkiem. Czy zdjęcie folii po 6 latach (a właściwie 8 latach, bo 2 lata już to miałeś wcześniej) nie spowoduje pociągnięcie za sobą farby z pudełka? Nie chciałbym po jakimś czasie się zdziwić i zerwać obrazek z pudełka 

- kwiatosz
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 401 times
- Kontakt:
Zdejmowalem niedawno folie z gry co najmniej siedmioletniej I nie bylo problem.alpha pisze: ↑23 lip 2019, 15:59 To i ja się dopytam autora wątku, bo ciekawi mnie jak po blisko 6 latach ma się sprawa z lakierem na planszy, i ze zdejmowaną folią z pudełka, a właściwie z samym pudełkiem. Czy zdjęcie folii po 6 latach (a właściwie 8 latach, bo 2 lata już to miałeś wcześniej) nie spowoduje pociągnięcie za sobą farby z pudełka? Nie chciałbym po jakimś czasie się zdziwić i zerwać obrazek z pudełka![]()
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier