Najlepiej wydana gra / Najładniejsza okładka (pudełko)
- espresso
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 103 times
Re: Najlepiej wydana gra / Najładniejsza okładka (pudełko)
Bardzo podoba mi się okładka Cuby, jest niesamowicie klimatyczna (sama gra jest również pięknie wydana):
Jeśli chodzi o wydanie gry, to Small World stoi na najwyższym poziomie: wszystkie elementy są kartonowe, grafiki są niesamowicie dopracowane (zadbali nawet o oznaczenia dla daltonistów), genialna wypraska.
Spoiler:
Spoiler:
- vaski
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Dla mnie do tej pory najładniejszą planszą jest ta z Indonesii. Mógł bym ją z powodzeniem oprawić i powiesić na ścianie w salonie.
Wzorem pudełka jest dla mnie natomiast opakowanie z Sekigahary: schludne, eleganckie, nie bijące tysiącami kolorów po oczach.
Wzorem pudełka jest dla mnie natomiast opakowanie z Sekigahary: schludne, eleganckie, nie bijące tysiącami kolorów po oczach.
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Najlepiej wydana gra to strasznie subiektywna rzecz i trudno cokolwiek sensownego w tej materii powiedziec, póki się nie zdefiniuje co to naprawdę znaczy najlepiej wydana. Wkładanie do tej definicji "ilości komponentów" to jakiś nieporozumienie. Dobrze wydane są nowe gry Portalu, gry FFG, większość gier Asmodee.
Ładne pudełka:
Tokaido (absolutny top, brawo dla Naiade za minimalizm)
Claustrophobia
(było wyżej)
Mice & Mystics
Eclipse
Android: Netrunner
Seasons
Tezeusz
Ładne pudełka:
Tokaido (absolutny top, brawo dla Naiade za minimalizm)
Spoiler:
(było wyżej)
Mice & Mystics
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 12:32 przez rattkin, łącznie zmieniany 1 raz.
- mat_eyo
- Has thanked: 942 times
- Been thanked: 1480 times
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jednak najładniejszy boxart to kategoria bardziej subiektywna niż najlepiej wydana, np. dla mnie pudełko od Eclipse jest szpetne. W pierwszym poście wpisałem 3 kryteria, ale każdy może mieć własne, np dla kogoś gra dobrze wydana, to gra z dobrym współczynnikiem ceny do jakości. Dlatego fajnie, że ludzie piszą i argumentują swoje wybory. Jak widać mimo braku "zdefiniowania tak naprawdę" kategorii i "nieporozumienia" w postaci zaliczania ilości komponentów ludziom nie jest "trudno cokolwiek sensownego w tej materii powiedzieć"rattkin pisze:Najlepiej wydana gra to strasznie subiektywna rzecz i trudno cokolwiek sensownego w tej materii powiedziec, póki się nie zdefiniuje co to naprawdę znaczy najlepiej wydana. Wkładanie do tej definicji "ilości komponentów" to jakiś nieporozumienie.

- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1325 times
nie jest jakoś najlepiej z jakością okładek gier - tzn w głównej kategorii fantasy, komiks, ilustracja "dziecięca" jest super - ale rzadko gry wychodzą poza ten schemat
wybieram tylko z gier posiadanych
Okładka
I

II

III ( fantasy musi być
...

wybieram tylko z gier posiadanych
Okładka
I

II

III ( fantasy musi być

Okładki:
+1 do wymienionych już gier Troyes i Indonesia.
Poza tym

Tutaj okładka dobrze ilustruje zjawisko "uwiedziony przez okładkę, rozczarowany przez grę".
Ładne wydanie.
Dla mnie ideałem dobrego balansu między jakością wykonania, praktycznością elementów i ładnymi grafikami jest "Świat bez końca". Niby bez fajerwerków, ale uwielbiam ją oglądać na stole.
+1 do wymienionych już gier Troyes i Indonesia.
Poza tym

Tutaj okładka dobrze ilustruje zjawisko "uwiedziony przez okładkę, rozczarowany przez grę".
Ładne wydanie.
Dla mnie ideałem dobrego balansu między jakością wykonania, praktycznością elementów i ładnymi grafikami jest "Świat bez końca". Niby bez fajerwerków, ale uwielbiam ją oglądać na stole.
- kudlacz135
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 6 times
Prócz wymienionych z mojej półki Seasons i Smallword za wydanie i oprawę graficzną. Z kategorii tanich gier i wydanych nietuzinkowo myślę, że Cubulus się sprawdzi. Pomijając fakt, że gra nie potrzebuje swojego oryginalnego pudełka

Spoiler:
- lou
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 34 times
Co do jakości wydania to "War of the Rings" edycja kolekcjonerska ze swoją ogromną drewnianą księgą-pudłem, boxami na każdą figurkę, kostki, planszę, instrukcję (też pięknie wydaną w postaci ilustrowanej książki) pozostawia konkurencję o 2 długości. Cenowo też zresztą 

- Legun
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 197 times
Nie będzie zaskoczeniem, jeśli napomknę tu o Tobago. Plansza i akcesoria pełne uroku. Zaś sama gra - tym bardziej.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- mat_eyo
- Kontakt:
Zwłaszcza cenowolou pisze:Co do jakości wydania to "War of the Rings" edycja kolekcjonerska ze swoją ogromną drewnianą księgą-pudłem, boxami na każdą figurkę, kostki, planszę, instrukcję (też pięknie wydaną w postaci ilustrowanej książki) pozostawia konkurencję o 2 długości. Cenowo też zresztą

- charlie
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 83 times
Trudno wybrać tę jedną jedyną najlepiej wydaną grę. Na pewno euro i euro hybrydy (w które gram najczęściej) nie mają szans z ameritrashami. Za całokształt, spośród posiadanych gier bardzo podobają mi się: Ostatnia wola, Letters from Whitechapel, Świat bez Końca, Ghost Stories i Seasons.
I jeszcze małe karcianki za niespotykane patenty: Gloom (przezroczyste plastikowe karty) oraz Sonne und Mond (rozmiar kart i minimalistyczne grafiki). Dwie ostatnie nie są jakimiś rewelacyjnymi grami, ale zachowuję je właśnie ze względu na świetne wydanie.
Jeśli chodzi o okładkę to też ciężki orzech, podoba mi się sporo wspomnianych, dorzucę jeszcze kilka typów:
Eminent Domain
Trajan
Większość gier Michaela Rienecka jak wspomniana Cuba, Fortuna Filary Ziemi czy Świat bez Końca
Letters from Whitechapel
Indonesia
Jamaica
Co ważne, wydaje mi się, że coraz częściej wydawcy zwracają uwagę na oprawę graficzną i jakość elementów, a nie skupiają się tylko na przyciągającej okładce (która nie ma nic wspólnego z zawartością). Lubię jak gra jest dobra mechanicznie, ale lubię też mieć na czym zawiesić oko i ku zadowoleniu, oprawa graficzna juz nierzadko jest dopracowana, a nie odbębniona. A czasami tak niewiele trzeba (jak np. drewniane elementy w kształcie owoców w Fince).
I jeszcze małe karcianki za niespotykane patenty: Gloom (przezroczyste plastikowe karty) oraz Sonne und Mond (rozmiar kart i minimalistyczne grafiki). Dwie ostatnie nie są jakimiś rewelacyjnymi grami, ale zachowuję je właśnie ze względu na świetne wydanie.
Jeśli chodzi o okładkę to też ciężki orzech, podoba mi się sporo wspomnianych, dorzucę jeszcze kilka typów:
Eminent Domain
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
To ja trochę abstrakcyjnie
A tak na poważnie to pudełko dodatku HMS Beagle do Robinsona zrobiło na mnie spore wrażenie.

Spoiler:
Ciekawy świata.. planszówkowego ;)
Nie odmówię rozgrywki w dobrym towarzystwie, daj znać na fb: https://www.facebook.com/DawidSzatkowski
Nie odmówię rozgrywki w dobrym towarzystwie, daj znać na fb: https://www.facebook.com/DawidSzatkowski
A ja dla samej okładki kupiłbym, to pudło jeszcze raz
W przypadku planszy to, ta:
Wykonanie/pomysł na plansze graczy, to na pewno te planszetki:

Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
-
Ja proponuję jeszcz kategorię "aranżacja wnętrza".
W tej kategorii wg mnie niekwestionowane pierwsze miejsce należy do Lords of Waterdeep.
... żeby nie to koszmarne pudełko...
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
W tej kategorii wg mnie niekwestionowane pierwsze miejsce należy do Lords of Waterdeep.
... żeby nie to koszmarne pudełko...
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
- Paskudnik
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Kolego uczyniłeś mój dzień tymi trzema grami - są absolutnie boskie i już odhaczyłem je na mojej wishliście razem z Archipelago (szkoda tylko, że to ostatnie takie strasznie drogie :\)Rune pisze:
Przepraszam za offtopic, ale to jedne z najbardziej odjechanych gier, jakie widziałem ostatnio.
Nie gram w gry, których nie lubię a lubię tylko te gry, w które już grałem :P
Rune, jak się nazywa gra wklejona jako druga?
Jasna sprawa Navegador - http://boardgamegeek.com/boardgame/66589/navegador
Przystanek Planszówka - przystań dla wszystkich planszówkowych rozbójników morskich.
Chcę zdobyć
Oddam za talary
Chcę zdobyć
Oddam za talary
- costi
- Has thanked: 7 times
Okładka rzeczywiście byłaby świetna, gdyby ciężarówka nie miała kapcia z tyłumat_eyo pisze:ale obecnie chyba najbardziej podoba mi się okładka do Wyścigu do Renu.
Jest prosta, elegancka, surowa w ten wojskowy sposób, ale jednocześnie ma w sobie to coś. W minimalistyczny sposób potrafi pokazać naprawdę dużo.
Jeszcze raz zaznaczam, że opierałem się wyłącznie na grach widzianych na żywo i liczę, że podzielicie się swoimi typami

trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja
- mat_eyo
- Kontakt:
To właśnie całe piękno tej okładki, pokazuje problemy logistyki 

- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Burning Suns - wiem, że ta gra jeszcze nie wyszła, ale całość grafik w niej robi na mnie świetne wrażenie.
W kategorii jakość wydania głosuje na War of the Ring Collector's Edition, gra robi wrażenie (na portfelu też)
oraz Runewars (choć tutaj to oceniam głównie figurki)
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
choćby dlatego warto wziąć pod uwagę robi wrażenie:)Rune pisze:Wykonanie/pomysł na plansze graczy, to na pewno te planszetki:
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 00:45 przez Rocy7, łącznie zmieniany 4 razy.
- Paskudnik
- Has thanked: 11 times
Ale przecież koło zapasowe jeszcze mają... aż tak ciasno tam wtedy było z czasem?mat_eyo pisze:To właśnie całe piękno tej okładki, pokazuje problemy logistyki

Nie gram w gry, których nie lubię a lubię tylko te gry, w które już grałem :P
W kategorii okładka/pudełko, Chaos in the Old World. Eleganckie i klimatyczne, nie mogę zrozumieć, czemu we wznowieniu zmienili na pstrokatą wersję z obrazkiem demona.

W kategorii najlepsze komponenty, Space Hulk. Mega gruba tektura, lakierowana, z wytłoczoną fakturą każdego jednego pola, do tego niezwykle szczegółowe figurki w dużej skali.

W kategorii najlepsze komponenty, Space Hulk. Mega gruba tektura, lakierowana, z wytłoczoną fakturą każdego jednego pola, do tego niezwykle szczegółowe figurki w dużej skali.