Żeby nazwać się krytykiem, trzeba mieć wielkie cojones i możliwość wykazania, że ma się odpowiednie wykształcenie. Ten "tytuł" jest jeszcze bardziej wymagający niż recenzent. Dziękuję, postoję. Wystarczy mi bycie Ziutkiem z Internetu, co gada o planszówkach.
Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy
- Gambit
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 2138 times
- Kontakt:
Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 95 times
- ave.crux
- Has thanked: 896 times
- Been thanked: 1448 times
Odkryłem, w sumie już dość dawno, ale kanał dość fajnie się rozwinął w związku z jakością https://www.youtube.com/@WellPlayedBoardGames
Mają streamy gier w fajnym formacie i jakości, w której widać wszystko ostro i dobrze, nie zamulają, duża interakcja z czatem, bez nudnych zasad tylko samo mięcho. Na końcu jakaś tam opinia, ale mówią, że raczej grają tylko w gry, które im się podobają więc nie warto im szczególowo recenzować czegoś co z marszu im się podoba i mają już wcześniej ograne. Co do zasad to przed czy w trakcie streama można się zapoznać z filmami opisującymi zasady gier, które szanują czas widza. Bez owijania w bawełnę tutaj też samo mięcho i taki holas wytłumaczony w 13 minut.
Mają streamy gier w fajnym formacie i jakości, w której widać wszystko ostro i dobrze, nie zamulają, duża interakcja z czatem, bez nudnych zasad tylko samo mięcho. Na końcu jakaś tam opinia, ale mówią, że raczej grają tylko w gry, które im się podobają więc nie warto im szczególowo recenzować czegoś co z marszu im się podoba i mają już wcześniej ograne. Co do zasad to przed czy w trakcie streama można się zapoznać z filmami opisującymi zasady gier, które szanują czas widza. Bez owijania w bawełnę tutaj też samo mięcho i taki holas wytłumaczony w 13 minut.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 37 times
Dyskutujemy o "recenzencie", który dyskutował o "recenzencie"
A w temacie - mój czas (najczęściej podczas spacerów z psem
Jak dla mnie to powiew świeżości "na rynku"
Kto jeszcze nie zna - polecam
- Gambit
- Kontakt:
Potwierdzam, świetny kanał. Mi wpadli na radar jak zrobili rozgrywkę z Galactic Renaissance jakiś czas po mojej recenzji. Spodobało mi się, że wzięli na warsztat tak mało znany tytuł. Też ostatnio dołożyłem swoje dwa grosze, pożyczając im Age of Conan. I generalnie jak by coś ode mnie chcieli pożyczać do streamów, to zawsze chętnie im coś wyślę.ave.crux pisze: ↑18 lut 2025, 12:54 Odkryłem, w sumie już dość dawno, ale kanał dość fajnie się rozwinął w związku z jakością https://www.youtube.com/@WellPlayedBoardGames
Mają streamy gier w fajnym formacie i jakości, w której widać wszystko ostro i dobrze, nie zamulają, duża interakcja z czatem, bez nudnych zasad tylko samo mięcho.
- anitroche
- Has thanked: 860 times
- Been thanked: 890 times
- Kontakt:
O losie właśnie odgrzebałam swojego posta o tym co oglądam/słucham i jest on sprzed prawie 5 lat!

Gradanie - wciąż najfajniejszy podcast na naszym poletku
Gambit - wciąż uważam, że to najlepszy polski kanał o planszówkach dla mnie. Gusta mamy często różne, ale opowiada tak, że i tak potrafię stwierdzić, czy to gra dla mnie, czy nie.
Wojennik tv - odkąd Michel robi więcej materiałów niewojennych, częściej wpadam do niego na kanał. Zawsze jak wrzuca filmik-pogadankę okoloplanszówkową to uśmiecham się pod nosem, bo najczęściej inspiruje się jakimiś dyskusjami z tego forum

Planszówki z o.o. - zarówno Panda, jak i Kocia, lubią dziwne malo znane gry, a to też mój konik, więc lubię posłuchać, zwłaszcza ich live'ów o tym w co tam grali.
A jeśli o live z opowiadaniem o tym, w co ktoś grał, mowa, to oczywiście słucham też co miesiąc Ćwierć tony planszówek
Planszowy kolektyw - bardzo fajny nowy podcast, fajna chemią wśród członków kolektywu i choć lubię ich słuchać, to jeszcze bardziej lubię ich zajawki tego w co grają w postach na fb

Ekipa przy planszy - chłopaki jakiś czas temu zaprosili mnie do wystąpienia w ich serii "co nam wpadło w ręce" i tym samym sobie zerknęłam, co oni tam nagrywają i ta seria jest bardzo fajna, bo oni kupują dużo gier i choć większość jest z mainstreamu, to zawsze pokazują też coś mniej znanego, a ja bardzo lubię takie mało znane gry ogrywać lub chociaż tylko posłuchać o ich istnieniu, więc od jakiś dwóch miesięcy regularnie sobie ten cykl oglądam.
Geek Factor - jak Panda zaczął nagrywać z Kaczmarem, to kanał wrócił do łask (bardzo podobały mi się te dwuosobowe recenzje plus wtedy też Kaczmar czasem nawet się bardziej starał i w recenzjach w pojedynkę nagrywał je z różnych miejsc i pod różnymi kątami rzutu kamery, więc jakieś takie bardziej dynamiczne były i przyjemniejsze dla oka), ba nawet groszem na patronite rzuciłam i tak jakoś zostało do dziś, mimo że Pandy już nie ma i tak samo tych "fajniejszych" recenzji solo. Ale jakoś tak poznałam się osobiście z Pawłem i tak już zostałam jako patronka za te 9 zł miesięcznie - a niech chłopak ma, chociaż materiały oglądam sporadycznie, częściej cotygodniowe newsy niż recenzje.
Before you Play - wciąż dla mnie najlepszy kanał z rozgrywkami, nic dodać, nic ująć, choć już nie mam czasu oglądać wszystkiego co nagrywają i ograniczam się do tytułów, które mam na radarze.
Gaming Rulez - wciąż lubię, ale jak wyżej przez brak czasu oglądam już teraz sporadycznie i ostatnio stwierdziłam, że zdecydowanie wolę jak Paul gra solo niż ze znajomymi - te rozgrywki jakieś takie nudne.
Boardgaming Ramblings - odkąd rozpoczęli swoją serię Keep or Cull, to oglądam z tej serii każdy "odcinek", dodatkowo ponieważ zasubskrybowałam, to czasem jakąś recenzję też obejrzę, ale jakoś ciężko mi z ich recenzji wywnioskować, czy gra mi podejdzie i w sumie nie wiem, dlaczego tak mam, bo recenzje robią dobre

Thinker themer - czasem obejrzę jakieś topki czy inne listy, bo dziewczyny często wynajdują jakieś pojedyncze mało znane tytuły, plus Maggie fajnie opowiada o tym, w co gra solo, więc i czasem jakąś recenzję obejrzę, ale głównie dla tego, co opowiada Maggie.
The Broken Meeple - lubię jego recenzje, bo ogrywa gry też solo, więc ten segment nagrania zawsze najbardziej mnie interesuje, bo dobrze moim zdaniem recenzuje tryby solo. Lubię też posłuchać jego podcastu, bo mówi bardzo wyraźnym angielskim i mogę słuchać nawet jak bawię się z z dzieckiem, więc mam głośno dookoła. Na minus dużo mało ciekawych wstawek np. o tym na co ostatnio chorował, jaka jest pogoda, czy jakie ma statystyki kanału

Hmm chyba to na tyle

Ostatnio zmieniony 18 lut 2025, 21:39 przez anitroche, łącznie zmieniany 2 razy.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1232 times
- Kontakt:
Nie zaprzeczamanitroche pisze: ↑18 lut 2025, 21:16 Wojennik tv - odkąd Michael robi więcej materiałów niewojennych, częściej wpadam do niego na kanał. Zawsze jak wrzuca filmik-pogadankę okoloplanszówkową to uśmiecham się pod nosem, bo najczęściej inspiruje się jakimiś dyskusjami z tego forum, więc moi drodzy jesteśmy chyba inspiracją dla tej serii
(chociaż chyba powinnam raczej napisać "wy" aniżeli "my", bo ja rzadko w tych dyskusjach się udzielam).

Na forum pojawiają się czasami bardzo ciekawe wątki i aż prosi się o to, żeby wziąć je na tapet i coś w takich kwestiach dopowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2025, 22:06 przez Leviathan, łącznie zmieniany 1 raz.
- psia.kostka
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1283 times
Planujesz moze edukacyjna pogadanke dla planszowkowiczow, tlumaczaca ze gracze, kostki, pionki itp sa policzalne, wiec mowimy/piszemy "liczba graczy", nie "ilosc"?
Swietnie! Mam nadzieje, ze wydawcy, tworcy instrukcji i wpisow w sklepach tez zobacza ten material.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1232 times
- Kontakt:
To jeden z wątków, które planuję w tym filmiepsia.kostka pisze: ↑18 lut 2025, 22:34Planujesz moze edukacyjna pogadanke dla planszowkowiczow, tlumaczaca ze gracze, kostki, pionki itp sa policzalne, wiec mowimy/piszemy "liczba graczy", nie "ilosc"?
Swietnie! Mam nadzieje, ze wydawcy, tworcy instrukcji i wpisow w sklepach tez zobacza ten material.

- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3010 times
- Been thanked: 2643 times
- Kontakt:
Posprzątane i to tak chyba dość głęboko. Jeśli ktoś coś jeszcze znajdzie, to wiadomo co robić. Czuwaj.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3695 times
- Been thanked: 3847 times
Tyle, ze nim nie jestes

Stary, twoje rekomendacje laduja na pudelkach z grami, juz dawno nie jestes ziutkiem z internetu, tylko planszowym influencerem

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Spoiler:
- Gambit
- Kontakt:
Fun fact - trochę mi brakuje tego co było w świecie gier wideo lata temu, kiedy recenzowałem te właśnie rzeczy. Natenczas wydawcy faktycznie potrafili wziąć cytat z recenzji i wrzucić na pudełko (bo gry w 99,99% były w wersji fizycznej) z oceną i nazwą serwisu, co zrobił recenzję. I tak, miałem wtedy jakieś swoje cytaty na pudełkach. W planszówkach tego nie widziałem (chyba, że mowa o stemplach Dice Tower). Natomiast Patronat Medialny to zupełnie inna rzecz i działa w taki sposób, że ja na przykład wrzucam swoje logo na pudełka już bardzo rzadko. Bo jak daję logo, to chcę, żeby to było uczciwe dla graczy.
- japanczyk
- Moderator
Moze chciec, Jezus moze chcial tylko byc rybakiem

I niestety Gambit musi dzwigac ciezar tego stanowiska, pracowal na nie przez lata regularnie tworzac solidny content. Moze nie chciec, jasne. Z wielka moca idzie wielka odpowiedzialnosc xD
I ja to szanuje, ale wiesz - sam fakt, ze robiles patronat medialny czyni cie kims wiecej niz "ziutkiem z internetu"
Ja wiem Tomek, ze jestes skromny, ale tez jednak zauwaz, ze ludzie cenia twoje zdanie, czasem az za bardzo niczym prawde objawiona

Jestes top recenzentem/influencerem w Polskiej scenie gier planszowych.
Bywało, bywało, w polskich wydaniach.
A czy nie zabrakło w Waszej (bardzo ciekawej) dyskusji określenia "publicysta"?
- Otorek
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 501 times
Mam wrażenie, że ten rozpasły wątek krąży w zamkniętym cyklu w którym poruszane są 4 tematy w kółko:
- Gambit po raz kolejny twierdzi, że jest ziutkiem na yt
- Bollo walnie kolejną głupotę
- Kim jest recenzent/publicysta/krytyk/influencer/prezenter/pokazywacz
- losowy roast na gametrolla
Ja już zaczynam mieć Deja vu przechodzące w schizofrenię.
P.S. zapomniałem o wielkim nieobecnym - czym jest recenzja? Co znaczy obiektywizm/subiektywizm?
- Gambit po raz kolejny twierdzi, że jest ziutkiem na yt
- Bollo walnie kolejną głupotę
- Kim jest recenzent/publicysta/krytyk/influencer/prezenter/pokazywacz
- losowy roast na gametrolla
Ja już zaczynam mieć Deja vu przechodzące w schizofrenię.
P.S. zapomniałem o wielkim nieobecnym - czym jest recenzja? Co znaczy obiektywizm/subiektywizm?
- Gambit
- Kontakt:
Gambit będzie wielbiony dopóty dopóki nie zrobi rewizji Gloomhaven. Wtedy w zależności od tego czy ocena pójdzie w górę czy w dół może dojść do roztrzaskania rzeczywistości 

- Gambit
- Kontakt:
Kolejny fun fact. Mam obecnie 93 godziny gry w Gloomhaven na Steamie. Jestem ze znajomymi po rozegraniu jakichś 40 scenariuszy. I podtrzymuję to co mówiłem w recenzji. Irytują mnie dokładnie te same rzeczy (odpada oczywiście setup). I tak jak wtedy gram nie dlatego, że chcę grać w GH, tylko z uwagi na ludzi, z którymi to robię. To ekipa, z którą gram w Destiny 2. Problem tylko w tym, że aktywności w D2 są na 3 lub 6 osób, a nas jest zwykle czterech online. Zaproponowali GH, a ja się zgodziłem. Wolę GH z nimi, niż nic

Zatem swego rodzaju rewizja jest

Tyle, że "sensacja 4/10" wg mnie wynikała z brak znajomości skali bgg u odbiorców.
Podejrzewam, że każdy ma minimum 1 grę, która w opinii innych jest powyżej "ok" lub "dobrej", ale jakoś niezbyt chętnie proponuje się grę innym i wyciąga ją na stół.
Powodów tego stanu może być multum. Strzelam, że minusy zasłaniają plusy. Po prostu, mało chętnie chce się zagrać w dany tytuł, wówczas oceny są niskie (wg skali bgg).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- japanczyk
- Moderator
Bo ta skala w zaden sposob nie nadaje sie do recenzowania
Zacytuje swojego kolege, bo o tym dyskutowalismy:
To tylko po części jest "jak chętnie zagram" bo praktycznie na każdym poziomie oznacza dwie rzeczy, ktore niekoniecznie mają ze sobą cokolwiek wspólnego i to wprowadza ludzi w bład. Tam jest wyraźnie np broken, bad, good game przy równoczesnym "chętnie zagram, moje el dorado"
Pomijając tych ...co dają nisko/wysoko bo tak, albo bo im za to płacą, to jak dam 1.0 wskazując nie moją bajkę i ze nie chcę w to grać, to równocześnie wprowadzam w bład, bo mozna odczytać to zgodnie ze wskazaniem jako broken game, co jest nieprawda i rozmija się z tym co klikam.
To, czy ktoś ma ochotę stosować tę skalę, albo opierać swoje decyzje zakupowe w oparciu o tę skalę/ranking to już jego sprawa i... tak, może to sobie robić.
Recenzenci są ignorantami, bo siedząc tak długo w tym hobby i decydując się na recenzowanie znają temat z pewnością i udaja ze problemu nie widzą.
Ulubione Tomkowe 4. "Below average". No i jakkolwiek oczywiscie z "Slightly boring, could be talked into in on occasion." ciezko dyskutowac, tak nazwanie Gloomhaven czy ostatnio Fall of Lumen gra ponizej sredniej no jest wybitnie ciezkie do obrony racjonalnymi argumentamiThe BGG System goes:
10 - Outstanding. Always want to play, expect this will never change.
9 - Excellent. Always want to play.
8 - Very good. Like to play, will probably suggest it, will never turn it down.
7 - Good. Usually willing to play.
6 - Fair. Some fun or challenge at least, will play occasionally if in the right mood.
5 - Average. No significant appeal, take it or leave it.
4 - Below average. Slightly boring, could be talked into it on occasion.
3 - Poor. Likely won't play this again although could be convinced.
2 - Very poor. Annoying, I plan to never play this again.
1 - Defies description of a game. You won't catch me dead playing this. Clearly broken.

- Gambit
- Kontakt:
I zapewne bym się z tym zgodził, gdybym w materiałach mówił coś w stylu "Zatem jak oceniam tę grę według skali BGG?". Jednak ja nie tylko zawsze mówię wyłącznie o chęci ponownej rozgrywki (i tylko ten aspekt opieram o sformułowania z tej skali), ale również wiele razy podkreślałem, że nigdy nie będę mówił czy gra jest dobra, czy zła, bo nie jestem do tego odpowiednią osobą. Takie sądy mogą wydawać osoby, które się znają na grach od strony projektowej. Ja tylko gram.japanczyk pisze: ↑19 lut 2025, 11:12Bo ta skala w zaden sposob nie nadaje sie do recenzowania
Zacytuje swojego kolege, bo o tym dyskutowalismy:To tylko po części jest "jak chętnie zagram" bo praktycznie na każdym poziomie oznacza dwie rzeczy, ktore niekoniecznie mają ze sobą cokolwiek wspólnego i to wprowadza ludzi w bład. Tam jest wyraźnie np broken, bad, good game przy równoczesnym "chętnie zagram, moje el dorado"
O nazywaniu recenzentów ignorantami nie chce mi się dyskutować.
- japanczyk
- Moderator
Oczywiscie jest to wina odbiorcow, bo chyba zawsze mowisz "jak chcetnie ponownie usiade do gry ubrane w begiegowa ocene"Gambit pisze: ↑19 lut 2025, 11:24 I zapewne bym się z tym zgodził, gdybym w materiałach mówił coś w stylu "Zatem jak oceniam tę grę według skali BGG?". Jednak ja nie tylko zawsze mówię wyłącznie o chęci ponownej rozgrywki (i tylko ten aspekt opieram o sformułowania z tej skali), ale również wiele razy podkreślałem, że nigdy nie będę mówił czy gra jest dobra, czy zła, bo nie jestem do tego odpowiednią osobą. Takie sądy mogą wydawać osoby, które się znają na grach od strony projektowej. Ja tylko gram.
Zawkladasz, ze ludzie kieruja sie tym powszechnym zdrowym rozsadkiem, niestety nic takiego nie istnieje

Dziwie sie, ze jestes tak wstrzemiezliwy w ocenie - masz doswiadczenie w grach, osoby projektujace gre sa w stanie lepiej ocenic czy gra jest dobra czy zla? Nie bardzo. One sa w stanie zaprojketowac gre, ty jako odbiorca produktu lepiej wiesz czy jest on dla ciebie dobry czy nie.
To jak z filmami - jedna osoba obejrzy Obywatela Kane'a czy jakiegos Kapitana Ameryke 4 i powie "wybitne dzielo" czy "swietny popcorniak", a druga do tych samych filmow powie "totalna nuda" czy "nieogladalny szrot"
Ile ludzi tyle ocen, sa rozne gusta i nie ma jednej miarki, ktora jestes w stanie przylozyc, ktora bedzie uniwersalna i obiektywna (chociaz kiedys zdaje sie sam mialem na ten temat odmienne zdanie, starajac sie wypunktowac, ze sa rzeczy, ktore mozna okreslic kwantyfikatorami)
Bo i nie ma o czym, moglem to wyciac z cytatu - nie moje zdanie

Gambit z tym swoim do bólu ścisłym trzymaniem się sensu słów czasami trochę przypomina takiego kolegę, z którym miałem okazję kiedyś pracować. Przytoczę autentyczny przykład z pracy:
- Kolego XYZ, dlaczego negatywnie rozpatrzyłeś skargę, że nie da się dodzwonić do Twojego biura? Klient się porządnie zirytował, jak to przeczytał.
- Bo to nieprawda, że się nie da. Da się.
- Ale ludzie przez wiele godzin próbują i im się nie udaje!
- Ale codziennie jakiś telefon odbieramy, czyli stwierdzenie "nie da się dodzwonić" jest z logicznego punktu widzenia nieprawdziwe. Bo się da.
- ...
- Niech piszą w skargach precyzyjnie, np. że trudno jest się dodzwonić. To rozpatrzę skargę pozytywnie. A nie, że się nie da, bo to nieprawda. Da się. Tylko jest trudno.
Żeby nie było - obu Panów darzę sympatią (choć Gambita znam tylko z internetu
).
- Kolego XYZ, dlaczego negatywnie rozpatrzyłeś skargę, że nie da się dodzwonić do Twojego biura? Klient się porządnie zirytował, jak to przeczytał.
- Bo to nieprawda, że się nie da. Da się.
- Ale ludzie przez wiele godzin próbują i im się nie udaje!
- Ale codziennie jakiś telefon odbieramy, czyli stwierdzenie "nie da się dodzwonić" jest z logicznego punktu widzenia nieprawdziwe. Bo się da.
- ...
- Niech piszą w skargach precyzyjnie, np. że trudno jest się dodzwonić. To rozpatrzę skargę pozytywnie. A nie, że się nie da, bo to nieprawda. Da się. Tylko jest trudno.
Żeby nie było - obu Panów darzę sympatią (choć Gambita znam tylko z internetu

Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 16:37 przez Mr_Fisq, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wykropkowane wulgaryzmy.
Powód: Wykropkowane wulgaryzmy.
- Gambit
- Kontakt:
Generalnie zakładam, że osoby oglądające moje materiały potrafią myśleć samodzielnie i same podejmują decyzje, oraz są w stanie same sformułować własną opinię.
Mam doświadczenie w grach, dlatego wiem, że jeśli coś mi się w grze nie spodobało nie oznacza to automatycznie, iż jest to po prostu złe w tej grze. I dlatego nie oceniam gier, tylko mówię co mi się podoba, co nie i jak chętnie do danego tytułu wrócę.japanczyk pisze: ↑19 lut 2025, 11:33 Dziwie sie, ze jestes tak wstrzemiezliwy w ocenie - masz doswiadczenie w grach, osoby projektujace gre sa w stanie lepiej ocenic czy gra jest dobra czy zla? Nie bardzo. One sa w stanie zaprojketowac gre, ty jako odbiorca produktu lepiej wiesz czy jest on dla ciebie dobry czy nie.
Chyba nie do końca. Filmy mają chyba (nie znam się, więc strzelam) więcej takich zero-jedynkowych elementów, które można określić jako dobrze/źle zrobione. Praca kamery, ekspozycja na fabułę, dziury fabularne, jakość dialogów. 90% filmu The Room jest obiektywnie do dupy i to widać, nawet jeśli film jest kultowy. W grze planszowej nie mogę powiedzieć, że ta implementacja mechaniki deck building jest dobra, a ta jest zła.
Ale muszę mieć jakiś punkt odniesienia i muszę się go trzymać, żeby być w minimalnym choć stopniu spójnym w swoich materiałach