Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
samuraj1369
Has thanked: 497 times
Been thanked: 559 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: samuraj1369 »

Gizmoo pisze: 19 lut 2025, 14:14
Otorek pisze: 19 lut 2025, 14:03 Gdzie tu właściwie problem
Problem jest z rzetelną oceną, oraz z zasięgami. Do jakiej ilości osób dotrze przekaz. Dzisiaj influenserzy mają (niestety) realny wpływ na różne zjawiska społeczne, w tym (a może nawet przede wszystkim) na decyzje konsumenckie.

Czym innym jest, jak ktoś w prywatnej rozmowie (a tak traktuję to forum), napisze, że "wynudził się na grając w Gloomhaven", a czym innym byłoby, gdyby np. J.K. na wiecu wyborczym dla kilkudziesięciu tys. ludzi, transmitowanym przez wszystkie telewizje, powiedział, że "Gloomhaven jest rude, niemieckie i kłamie. 4/10". :lol: Wiem, troszkę przesadzam, ale bardziej chodzi mi o to, by dobitnie zobrazować zjawisko, jakim jest dzisiaj czyjaś opinia w mediach. I im bardziej ktoś wpływowy w środowisku - tym większy ma posłuch wśród swoich fanów/odbiorców.
I to jest problem. W dzisiejszych czasach osoba nie mająca pojęcia o danym temacie, ma realny wpływ na cudze produkty czy biznesy. Takim rakiem jest np. Książulo.

W planszówkach skala jest mniejsza, ale myślę, że sporo ludzi również kieruje się Topkami i ocenami influencerów i faktycznie dobre gry mogą zostać zakopane pod stertą powtarzalnych średniaków.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 495 times

Post autor: Otorek »

Snujecie swoje przypuszczenia oczarowani wrażeniem ponadprzeciętności, ale kto tak naprawdę bez większej refleksji kupuje gry po filmiku na yt? Zapewne jakiś mały procent ludzi szukających gier na prezent i to pewnie zamyka sprawe. Influencer nie sprzedaje sobą gry, on po prostu ją reklamuje robiąc wokół niej szum, ale zastanowcie kto z waszych znajomych kupuje coś co poleca random z neta? Bo ja nie znam takich ludzi. Wydaje nam się siedząc na forum, że jesteśmy tacy sprytni i zaradni, ale to zwykła iluzja.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3125 times
Been thanked: 3051 times

Post autor: Gizmoo »

Otorek pisze: 19 lut 2025, 16:50 Snujecie swoje przypuszczenia
Obrazek

Poczytaj:

https://nowymarketing.pl/zachowania-zak ... z-badanie/

Czasem warto zdobyć wiedzę i wyjść z bańki "swojej ponadprzeciętności". :wink:

Edyta - jeszcze tu warto zajrzeć:

https://admonkey.pl/rosnie-znaczenie-in ... -consumer/

https://admonkey.pl/mikroinfluencerzy-6 ... -zakupowe/

Nie siedzę w marketingu na bieżąco, trochę wypadłem z obiegu, ale robiłem ostatnio dużą kampanię społeczną dla Straży Miejskiej i oni chcieli przede wszystkim filmy na YT i TikToka. Jest to znamienne, że przy zmianie pokoleniowej i duzym wpływie social mediów, nawet instytucje sektora publicznego zmieniają swoje podejście. Dzisiaj głównym odbiorcą treści jest przyszły konsument, którego trzeba "wychować". Jechałem ostatnio pociągiem i 90% pasażerów poniżej 30-go roku życia siedzi z nosem w telefonie. 😉
Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 17:04 przez Gizmoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Otorek

Rozumiem, ze tylko generacja Z kupuje planszówki?
Awatar użytkownika
Gizmoo

Otorek pisze: 19 lut 2025, 17:01 Rozumiem, ze tylko generacja Z kupuje planszówki?
Błędem jest zakładanie, że stanowią nieistotny ułamek rynku zbytu. 😉

Serio - trzeba wyjść trochę poza swoją bańkę poznawczą. Wbrew pozorom, influencer ma dzisiaj większy wpływ na decyzje wyborcze, niż np. sam polityk. Poparcie np. Konfederacji byłoby w granicach błędu statystycznego, gdyby nie wykorzystywali social mediów. I jak spojrzy się na przedział wiekowy ich wyborców - to widać to jak na dłoni. To nie są ludzie 50+, tylko świeżo upieczeni studenci, którzy siedzą z nosem w telefonie.

Dlaczego Księżulo ma tak wielką widownię i tak wielki wpływ? Bo to "swój chłop". Facet mówi w prosty sposób, co mu pasuje/nie pasuje i taki przekaz trafia do większości ludzi. Dodatkowo "recenzuje" tanią kuchnię. Jak zaczął powiększać kontent o wypady do lepszych knajp i kulinarną wycieczkę po Meksyku, to jego wierni fani byli wkurzeni, bo "kogo na to stac". Zauważ, że w każdej jego recenzji jest mowa o cenie i to głównie ona, a nie smak ma duży wpływ na jego ostateczną opinię.

A skoro już jesteśmy przy kulinariach... Wystarczy spojrzeć np. na recenzje restauracji na Googlach. Pozytywne oceny mają zwykle miejsca, które serwują tanie żarcie, o porcjach nie do przejedzenia. Restauracje z wysokimi cenami, z wykwintną kuchnią w stylu gourmet zawszę będą miały niższą średnią, bo byle Janusz wyjdzie niezadowolony, bo się nie na żarł. :lol:

Wracając do planszówek - stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby wydawnictwa miały specjalny TikTokowy marketing, to sprzedaż bylaby na zupełnie innym poziomie. Wystarczy spojrzeć na kampanie na Gamefound/Kickstarter, żeby zobaczyć jakie wyniki finansowe mają tytuły, które dotarły do większej ilości YouTuberów. Dzisiaj, bez agresywnej kampanii, bez współpracy z influenserami, nie ma szans uzyskać zadowalającego wyniku finansowego w crowdfundingu. I nie ma tutaj co zaklinać rzeczywistości, że jest inaczej.
Awatar użytkownika
Otorek

Tylko, że tu nie ma nic odkrywczego, po prostu zmienia się medium reklamy. Kiedyś były katalogi lego, telewizja, internet, teraz tik-tok do tego nie potrzeba magisterki z zarządzania, ale to dalej działa jak reklama, a nie seanse hipnotyczne dyktujące co kto kupi.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 950 times
Been thanked: 352 times

Post autor: Irka »

Tutaj jeszcze ciekawe badanie z 2021 roku dot. konkretnie rynku planszówek w Polsce.
https://nck.pl/upload/2021/06/raport-ba ... polsce.pdf
Wynika z niego dla mnie, że szacunki są trudne.

Od str. 38 rozdział o recenzentach.
Pojawia się wprawdzie zdanie: "Recenzenci są bardzo istotni dla środowiska gier". Ale nie widzę mierzalnych wartości, poza kilkoma opiniami, m.in:

"Wydawcy różnie podchodzą do współpracy z recenzentami. Jedni uważają, że
recenzje nie są w stanie wypromować gry, albo że dobra recenzja grze nie pomoże,
ale zła ją zniszczy."
ekspert pisze: Najgorszą rzeczą, która może zniszczyć grę w Polsce, jest powiedzieć, że gra
jest OK, w porządku, że jest taka średnia. To w tym momencie niszczy totalnie
nakład tej gry. A jeszcze jak mówi to osoba, która ma duży zasięg, to potrafi dużej
krzywdy narobić.
wydawca pisze:Mieliśmy przykład naszej gry [nazwa], gdzie kiedy byliśmy na [zagranicznych
branżowych targach], wyszła recenzja od jednego ze znanych zagranicznych
recenzentów i tego dnia wyprzedaliśmy nakład gry do zera – czyli ma to
przełożenie przy dobrym recenzencie na rynkach światowych. Ale to nie jest tak,
że od razu sprzedają się dziesiątki tysięcy sztuk. [Recenzent] ma wpływ na jakąś
swoją grupę docelową.
edit: naprawa cytowania
Awatar użytkownika
Irka

Post pod postem, bo chciałam wrócić do koncertu życzeń słuchaczy/widzów/czytelników :D

Też bardzo lubię te tematy przekrojowe i "okołoplanszówkowe" - przyciągają, pozwalają się wyróżnić i pokazać czasem z innej strony.
Czy to starannie przygotowane przemyślenia, czy też luźna pogawędka.

- może coś o grach legacy? Ich ewolucja, wrażenia, plusy i minusy, kontrowersje związane z niszczeniem kart ("Gradanie" miało fajny odcinek, ale interesowałaby mnie też doświadczenia innych i wszystko, co wiecie na ten temat)
- o grach kooperacyjnych (w tym - czy skłonność ku nim wynika z charakteru, itp).
- o Waszych ulubionych mechanikach
- o hajpie (tu ciekawy odcinek zrobili kiedyś Kocia i Panda z kanału "Planszówki ZOO", ale jak wyżej - każdy ma inne opinie i doświadczenia)
- Wasza ewolucja jako graczy
- refleksje wokół wielkości kolekcji, itp.
NeXuS AlphA
Has thanked: 106 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Gizmoo pisze: 19 lut 2025, 12:37
Gambit pisze: 19 lut 2025, 12:31 Może dlatego mogę, bo ja NIE oceniam GIER.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że 99% Twojej widowni tak tego nie odbiera. I ja jestem w tych 99%. :wink:
Dlatego kiedyś śmiałem się pisząc:
NeXuS AlphA pisze: 16 lip 2023, 20:11
Moze na wstępie materiału dołożyć plansze typu: Gra oceniana wedle skali BGG. Jeżeli metodologia jest Ci nieznana, oglądasz materiał na własne ryzyko. Autor nie odpowiada za ewentualne poczucie dyskomfortu. :wink: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 557 times
Been thanked: 2138 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

NeXuS AlphA pisze: 21 lut 2025, 07:48 Dlatego kiedyś śmiałem się pisząc:
Moze na wstępie materiału dołożyć plansze typu: Gra oceniana wedle skali BGG. Jeżeli metodologia jest Ci nieznana, oglądasz materiał na własne ryzyko. Autor nie odpowiada za ewentualne poczucie dyskomfortu. :wink: :mrgreen:
Może faktycznie to wykorzystam :P
toblakai
Has thanked: 396 times
Been thanked: 408 times

Post autor: toblakai »

Gambit pisze: 21 lut 2025, 09:23
NeXuS AlphA pisze: 21 lut 2025, 07:48 Dlatego kiedyś śmiałem się pisząc:
Może faktycznie to wykorzystam :P
Nie kupiłbyś domu, bo ktoś polecił!
Nie kupiłbyś samochodu, bo ktoś polecił!

KUPOWANIE
PLANSZÓWEK
BO
KTOŚ POLECIŁ
TO GŁUPOTA!

inspirowane
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3694 times
Been thanked: 3846 times

Post autor: japanczyk »

toblakai pisze: 21 lut 2025, 09:38 Nie kupiłbyś domu, bo ktoś polecił!
Nie kupiłbyś samochodu, bo ktoś polecił!

KUPOWANIE
PLANSZÓWEK
BO
KTOŚ POLECIŁ
TO GŁUPOTA!
Cudowne xD
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 313 times
Been thanked: 493 times

Post autor: Nilis »

Gizmoo pisze: 19 lut 2025, 16:54 Jechałem ostatnio pociągiem i 90% pasażerów poniżej 30-go roku życia siedzi z nosem w telefonie. 😉
A 30 lat temu 2 osoby w przedziale gapiły się przez okno, 2 spały chrapiąc, 2 polewały sobię wódkę chicocząc się do siebie. Teraz siedzą w telefonach, dla mnie niewielka różnica ALE KIEDYŚ TO BYŁO...
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
toblakai
Has thanked: 396 times
Been thanked: 408 times

Post autor: toblakai »

Nilis pisze: 21 lut 2025, 09:52
Gizmoo pisze: 19 lut 2025, 16:54 Jechałem ostatnio pociągiem i 90% pasażerów poniżej 30-go roku życia siedzi z nosem w telefonie. 😉
A 30 lat temu 2 osoby w przedziale gapiły się przez okno, 2 spały chrapiąc, 2 polewały sobię wódkę chicocząc się do siebie. Teraz siedzą w telefonach, dla mnie niewielka różnica ALE KIEDYŚ TO BYŁO...
Gizmoo nie dokonywał raczej oceny wartościującej te różnice. Po prostu zwrócił uwagę na fakt, że sposób spędzania czasu potencjalnego konsumenta treści się zmienił. Kiedyś jak ktoś robił flachę w przedziale to producent proszku do prania nie miał do niego dojścia. Teraz? Odbiornik reklam w najgorszym przypadku ma w kieszeni, a w najlepszym w ręce :)

Siłą rzeczy same treści się też musiały zmienić i dostosować do dynamicznych czasów.
Awatar użytkownika
Gizmoo

toblakai pisze: 21 lut 2025, 10:00 Gizmoo nie dokonywał raczej oceny wartościującej te różnice
Dokładnie tak i serio nie wiem, jak można było odczytać to inaczej. Wartościowanie na zasadzie prywatnych projekcji, to jakieś... Przekleństwo naszych czasów :lol:

Chodziło mi o to, że dzisiaj nie trzeba już rozdawać ulotek na ulicy, bo każdy ma taką potencjalną ulotkę w kieszeni! Medium reklamy się kompletnie zmieniło i wydawcy już z tego mocno korzystają, ale mogliby wykorzystywać jeszcze skuteczniej. 😉

Aha i ja sam, jak jadę pociągiem, siedzę z nosem w telefonie i oglądam...

Recenzje planszówek. :lol:
azazelmo
Has thanked: 192 times
Been thanked: 368 times

Post autor: azazelmo »

Przesłuchuję sobie nowe KPiB i powiem, że odcinki z Kasią spoko, z Kocią również, tylko te dwa typki odstają: Marcin i Szymek.
Nie wiem w ogóle, po co dziewczyny ich zapraszają.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 174 times
Been thanked: 637 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

azazelmo pisze: 21 lut 2025, 15:31 Przesłuchuję sobie nowe KPiB i powiem, że odcinki z Kasią spoko, z Kocią również, tylko te dwa typki odstają: Marcin i Szymek.
Nie wiem w ogóle, po co dziewczyny ich zapraszają.
Nie ważne co mówią, ważne że imion nie przek... ej chwila!

A tak serio. Katarzyna i Asia top! Mamy nadzieję, że będzie wpadać częściej :D
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1353 times
Been thanked: 2847 times

Post autor: Ardel12 »

Zauważyliście w ogóle w ostatnim niedzielnym odcinku Asi On Table pojazd informacji o Darkest Dungeon, które są tylko dostępny w zakamarku internetu na tajnym foru w ukrytym wątku xD to w sumie coś nowego, bo zwykle u nas dostajemy informacje jako ostatni, więc propsy za niesienie wiedzy do @Leser , ale widać potrzeba też to wypuszczać w świat :D
Majek
Has thanked: 4 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Majek »

Kaczmar odrobił pracę domową i przeczytał chyba Wasze rozważania odnośnie do oceniania punktowego gier. W ostatnim filmie ocenił voidfall tak na 4 może 5 w skali bgg ale da 8 bo to dobra gra. 😃 Powinniście być zadowoleni.
Awatar użytkownika
Irka

Planszówki Z O.O. przygotowały odcinek o recenzjach gier, zainspirowany m.in. niniejszym wątkiem :)
Kocia ma ciekawą koncepcję wynagradzania twórców, a Panda jak zwykle chyba bardziej umiarkowany. Sympatyczne te ich rozmowy, oboje dobrze się uzupełniają.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 455 times
Been thanked: 540 times

Post autor: rav126 »

A propos Kaczmara - widzieliście jego występ w Planszeoscarach? Jak dla mnie przekleństwo mógł sobie darować. Co jak co, ale jednak był na gościnnych występach...
samuraj1369
Has thanked: 497 times
Been thanked: 559 times

Post autor: samuraj1369 »

rav126 pisze: 03 mar 2025, 21:41 A propos Kaczmara - widzieliście jego występ w Planszeoscarach? Jak dla mnie przekleństwo mógł sobie darować. Co jak co, ale jednak był na gościnnych występach...
Śmieszna wstawka z dystansem, gdzie przytoczył komentarz w formie cytatu, który był skierowany w jego stronę. Wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 330 times
Been thanked: 528 times

Post autor: vnzk »

Swoją drogą, podobał mi się jego wcześniejszy żart, odnoszący się do błędów w jego wideoinstrukcjach. Fajny dystans.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1966 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

rav126 pisze: 03 mar 2025, 21:41 A propos Kaczmara - widzieliście jego występ w Planszeoscarach? Jak dla mnie przekleństwo mógł sobie darować. Co jak co, ale jednak był na gościnnych występach...
Nie byłoby nic złego gdyby nie było to powiedziane przy nieletnim synie....
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 330 times
Been thanked: 528 times

Post autor: vnzk »

BOLLO pisze: 04 mar 2025, 09:03 Nie byłoby nic złego gdyby nie było to powiedziane przy nieletnim synie....
Równie dobrze mógł powiedzieć 'hu-u' i wypikać dla efektu.

Nie byłyby nic złego, gdyby nie był pod wpływem podczas tego nagrania. Ale słychać to wyraźnie dopiero jak zmniejszycie prędkość na 0.4x :wink:
ODPOWIEDZ