Nowy Caylus
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Nowy Caylus
jestem ciekaw czy ktoś wie kiedy można się spodziewć nowego graficznie ulepszonego Caylusa, wyglada świetnie, tylko sie zastanawiam, czy bedzie ogólnie dostępny a może to bedzie jakaś edycja limitowana? nie znam sie na szczegółach wydawniczych, ale z przyjemnością zamieniłbym stare wydanie na nowe...
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Masz na myśli limitowana edycję z przeładowanymi (moim zdaniem) grafikami Mike'a Dolye'a (w razie czego Lim-Dul mnie poprawi za pisownię
)? Czy jest jeszcze jakaś inna nowa graficznie wersja?

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
chodziło mi o to, że dla wielu to co robi doyle jest zbyt przeładowane i moze byc określane mianem "sztuka dla sztuki", mnie na przykład wersja Puerto Rico wogóle sie nie podobała, natomiast styl doyla bardzo pasuje do caylusa, ta wersja jest bardzo klimatyczna i swietnie pasuje. na marginesie dodaję jeszcze że nic nie może być brzydsze od oryginału,a że caylus to według mnie jedna z najdoskonalszych gier w jakie dane mi było grać zasługuje na znacznie lepszą oprawę. niestety wszystkie gry ystarii charakteryzują się grafiką pięciolatka, któremu siękredki połamały...
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Zastanawiam się tylko jakby się grało w to cudo Doyle'a. Bo wydaje mi się, że ceną za piękność jest zmniejszenie czytelności planszy.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
- Herr JoJoss
zgodze sie, ze dla początkujących graczy wygląd mógłby być utrudnieniem przy poznawaniu gry - wszystko jest mniej dosłowne i bardziej abstrakcyjne, mi sie to na przykład zawsze bardzo podoba. ale jeśli ktos przegrał x partii to tylko kwestia "przestawienia" sie na nowy wygląd, jak dla mnie to się opłaca, gdyż caylus w nowej szacie wygląda bardziej dystyngowanie i jest świetnie wpasowany w epokę - wszystko wygląda bardzo "średniowiecznie"...

Caylusa powinien malować Menzel -facet od Filarów Ziemi
bo obecna grafa jest żenująco słaba, aż się chce zamknąć oczy...
Wersja Doyla jest jak zwykle "rysowana od linijki" -komputerowy schematyzm zamiast lekkości

bo obecna grafa jest żenująco słaba, aż się chce zamknąć oczy...
Wersja Doyla jest jak zwykle "rysowana od linijki" -komputerowy schematyzm zamiast lekkości
ThurnUndTaxis(4-) Carcassonne(4) Jambo(4) WyattEarp(4) Samurai(4-) Fasolki(4-) SchottenTotten(4-) ZaginioneM(4-) Osadnicy(5--) Caylus(5-) LOTR-Konfrontacja(5-) Cytadela(3+)
"Lepiej wyć do księżyca niż szczekać za sforą psów"
"Lepiej wyć do księżyca niż szczekać za sforą psów"