Koszulki na karty

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 620 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Re: Koszulki na karty

Post autor: Jiloo »

Satino4 pisze: 05 cze 2024, 08:41 W lutym (według Allegro) były jeszcze dostępne na Mepel.
https://mepel.pl/koszulki-na-karty-swan ... -200-sztuk
Uprzedzam lojalnie, że cienkie Swan Panasia to najgorszy syf na świecie. One są jak celofan – mega cienkie, mocno błyszczące i klejące się do siebie. Nie sprzedałbym ich nawet komuś kogo nie lubię.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Satino4
Has thanked: 39 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Satino4 »

Jiloo pisze: 05 cze 2024, 08:45 Uprzedzam lojalnie, że cienkie Swan Panasia to najgorszy syf na świecie. One są jak celofan – mega cienkie, mocno błyszczące i klejące się do siebie. Nie sprzedałbym ich nawet komuś kogo nie lubię.
Jednak świat koszulek jest wymagający :D a to za cienkie, kleją się, rwą, talie rozjeżdżają, premium za grube i karty się nie mieszczą -> oczywiście pół żartem, pół serio.
Taka ciekawostka, której nie znalazłem na forum... zakupiłem koszulki Classic Card Game Sillar, opinie na Allegro ma całkiem dobre (szczególnie wersja Premium). Głównie skusiła mnie cena... Opini w internetach brak, ale wydają się całkiem przyjemne. Jak nie zapomnę to podzielę się wrażeniami po zakoszulkowaniu, przechowaniu i rozgrywce AH. Chyba że ktoś już takowe ma i może się podzielić opinią, jestem ciekaw :)
https://allegro.pl/oferta/10x-koszulki- ... 5089371045 -> wychodzi jakieś 5 zł za paczkę :)
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Satino4 pisze: 05 cze 2024, 08:56 Jednak świat koszulek jest wymagający :D a to za cienkie, kleją się, rwą, talie rozjeżdżają, premium za grube i karty się nie mieszczą -> oczywiście pół żartem, pół serio.
Ja mam oczywiście w koszulkowaniu swoje preferencje i standardy, ale naprawdę nie wyolbrzymiam. Cienkie Swan Panasia są poza jakąkolwiek dyskusją na temat co kto lubi. To są najgorsze koszulki jakie miałem nieprzyjemność posiadać. Cienkie Mayday to przy nich świetny wybór ;)
I oczywiście rozumiem humorystyczną część Twojego wpisu, ale lojalnie uprzedzam przed tymi koszulkami. Serio.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Największym problemem koszulkowania są nieprzystosowane inserty (są oczywiście wyjątki: Nemesis czy Turbo). Więc albo koszulkujesz albo wywalasz insert. :roll:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1966 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Testował ktoś Portalowe koszulki i ma jakieś opinie na ich temat?
Cena nie jest jakaś atrakcyjna względem Rebelowskich premium.
Tomek7

Post autor: Tomek7 »

Witam, jakie koszulki pasują do gry Kruki (Wydawnictwo Nasza Księgarnia)? Szukając w internecie znalazłem, że 50x101mm i 52x105mm. Które z nich są lepiej dopasowane, a może jakiś inny rozmiar pasuje najlepiej do tej gry?
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3008 times
Been thanked: 2643 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

tomp pisze: 04 cze 2024, 17:29 ma ktoś namiar na koszulki do kwadratowych kart do Wyrmspan (Na skrzydłach smoków) ?
wg bgg rozmiar karty 57x57, chciałbym gotowe pod wymiar - chciałbym uniknąć przycinania koszulek o rozmiarze 58x88.
Zamówiłem TUTAJ, jest to sklep ze Słowenii. Wysyłka ze śledzeniem 7,5€, bez śledzenia chyba 6. Całość trwała około 7 dni, dziś listonosz mi przyniósł do chaty (a mógł wrzucić awizo :mrgreen: ). Koszulki mają grubość 90 mikronów i nie mam żadnych zastrzeżeń. Polecam.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Ale mnie zdenerwował wydawca Primala. Gra już dostarczona, czas koszulkowac no i na "dzień dobry" zderzenie ze ścianą: potrzebne koszulki o wymiarach 60x60mm. Tyle, że nikt tego szajsu nie ma. Tzn. można kupić ultracienkie Swan Panasia, przed którymi już ostrzegał Jiloo. A jak chcę coś pokroju 90 minronów to nihuhu. Tak, wiem, na zbiórce można było wziąć wersję z koszulkami, ale nie wydam 100 euro netto na koszulki 8)

Co ma w głowie wydawca, który robi niestandardowe karty 'bo tak"?

Krótko: gdzie mogę kupić sensowne koszulki w tym rozmiarze?

EDIT:
dobra, na BGG znalazłem jakąś włoską markę "Giochix", których koszulki są wyżej oceniane. Ktoś używał?
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 330 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Tringa »

Marcus od Paladinow? Ma 65x65, ale dalej wydaje się to w miarę spoko kompromisem.
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

Tringa pisze: 19 cze 2024, 23:01 Marcus od Paladinow? Ma 65x65, ale dalej wydaje się to w miarę spoko kompromisem.
5mm to bardzo dużo. Pewnie zrobię zamówienie grupowe tych włoskich, bo cenowo wychodzą okay, tylko wysyłka droga.
sasquach
Has thanked: 1033 times
Been thanked: 659 times

Post autor: sasquach »

Curiosity pisze: 19 cze 2024, 22:41 Ale mnie zdenerwował wydawca Primala. Gra już dostarczona, czas koszulkowac no i na "dzień dobry" zderzenie ze ścianą: potrzebne koszulki o wymiarach 60x60mm. [...]ale nie wydam 100 euro netto na koszulki 8)
Tylko czy jest sens w ogóle koszulkować karty ekwiunku? One tylko leżą na planszetkach graczy i nic się z nimi nie robi. No dobra, eliksiry usuwa się z gry po użyciu.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Curiosity pisze: 19 cze 2024, 22:41 Ale mnie zdenerwował wydawca Primala. Gra już dostarczona, czas koszulkowac no i na "dzień dobry" zderzenie ze ścianą: potrzebne koszulki o wymiarach 60x60mm. (...)
Też mnie to do szału doprowadza jak ktoś wymyśla nowe rozmiary, szczególnie jeśli nie ma to sensownego uzasadnienia.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że twórca chciał żeby karty w Space Base były wąskie i wysokie (38x87,5 mm). Rozumiem że twórca Lunar Base chciał mieć karty w proporcjach 1:2 (51x101 mm), bo muszą do siebie pasować na stole. Ale takie robienie nowych kwadratów jest dla mnie niepojęte, tym bardziej, że już parę wariantów jest dostępnych na rynku i te 5 mm więcej by im nie zrobiło różnicy.
Curiosity pisze: 19 cze 2024, 23:13
Tringa pisze: 19 cze 2024, 23:01 Marcus od Paladinow? Ma 65x65, ale dalej wydaje się to w miarę spoko kompromisem.
5mm to bardzo dużo. Pewnie zrobię zamówienie grupowe tych włoskich, bo cenowo wychodzą okay, tylko wysyłka droga.
@Tringa Jeszcze gdyby koszulka miała 65x65 mm to byłoby to pewnie do zaakceptowania. Ale to jest koszulka na karty o tych wymiarach, więc będzie latać w środku jak szalona.

@Curiosity tych włoskich nie znam, choć już gdzieś mi się wyświetlały od czasu do czasu. Podejrzewam, że to może być jakiś bardziej lokalny producent jak u nas Rebel.
Koniecznie daj znać jak z jakością jeśli zdecydujesz się zamówić.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Maze
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Maze »

Jakie koszulki możecie polecić do niedawno dodrukowanej wersji Horror w Arkham: Gra karciana - zestaw podstawowy?

Najczęściej korzystam z koszulek Rebela lub Sloyca. W przypadku tej gry widzę różnice ok. 2-3 mm (szerokość), względem innych gier karcianych, które mam zakoszulkowane, co może być utrudnieniem przy tasowaniu albo może nawet karty zaczną się wysuwać z protektorów.

Rozmiar koszulek jakie używam: 63,5x88.
Tomek7

Post autor: Tomek7 »

Sprawdziłem koszulki do gry Kruki i koszulki 52x105mm są zbyt wąskie (chociaż da się na siłę włożyć do nich kartę, to się ona wygina). Natomiast koszulki "Swan Panasia 55x105 mm thin (cienkie) 160 sztuk" są minimalnie za szerokie. Jednak według mnie, to właśnie one pasują najlepiej do tej gry. Mam grę Kruki wydawnictwa Nasza Księgarnia, wydanie 2.
osimaru
Has thanked: 107 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

Ja się podzielę swoim względnie niedawnym odkryciem. Jako że gram sporo w TCG to często kupuję koszulki w rozmiarze CCG. Ostatnio do mojego lokalnego sklepu trafiły koszulki Just Sleeves (50 sztuk w opakowaniu, rewers w jednym z wielu kolorów), kupiłem ich trochę i jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Bardzo dobrze się tasują. Zapłaciłem ok. 15 zł za paczkę, w necie pewnie można kupić taniej :D Według mnie dobry stosunek jakości do ceny w przypadku gier, gdzie mamy dużo tasowania.
Kokan
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Kokan »

Mam problem z koszulkami na małe karty do Terrorscape - mini european premium od Rebelia i odpowiedniki od Palladina są minimalnie za małe i karty się mieszczą, wchodzą bardzo ciasno niestety jedną kartę zniszczyłem próbując ją włożyć ;/. Koszulkowaliście już tą grę ? Co możecie polecić ?
Yappen
Has thanked: 136 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yappen »

Kokan pisze: 11 lip 2024, 12:19 Mam problem z koszulkami na małe karty do Terrorscape - mini european premium od Rebelia i odpowiedniki od Palladina są minimalnie za małe i karty się mieszczą, wchodzą bardzo ciasno niestety jedną kartę zniszczyłem próbując ją włożyć ;/. Koszulkowaliście już tą grę ? Co możecie polecić ?
Kiepska sprawa. Ja ostatnio używam Gamegenic, ale też są dość ciasne i choć jest odrobinę lepiej niż z Rebelem, to nadal trochę na siłę kartę wcisnąć. Mam zamiar spróbować ze Sleeve Kings 45x68, bo takie widziałem w jednym z wątków na BGG, ale minusem jest grubość koszulek, bo to tylko 60 mikronów, gdzie Rebel Premium i Paladin to 90-100 mikronów.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Kokan pisze: 11 lip 2024, 12:19 Mam problem z koszulkami na małe karty do Terrorscape - mini european premium od Rebelia i odpowiedniki od Palladina są minimalnie za małe i karty się mieszczą, wchodzą bardzo ciasno (...)
Arcane tinmen zawsze charakteryzowały się tym, że są ciut większe od konkurencji. Sprawdzę w domu jak się mają w porównaniu do Paladinow, bo powinienem mieć takie.

- UPDATE -
Niestety wygląda na to, że AT są ciut węższe od Paladynów. Jestem w szoku.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2024, 22:13 przez Jiloo, łącznie zmieniany 3 razy.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
tomp
Been thanked: 545 times

Post autor: tomp »

tomp pisze: 04 cze 2024, 17:29 ma ktoś namiar na koszulki do kwadratowych kart do Wyrmspan (Na skrzydłach smoków) ?
wg bgg rozmiar karty 57x57, chciałbym gotowe pod wymiar - chciałbym uniknąć przycinania koszulek o rozmiarze 58x88.
Jakby ktoś dalej szukał to tutaj jest opcja koszulek Mayday Premium 57x57, pakowane po 50 sztuk.
Jeszcze nie zamawiałem, jak będę zamawiał napiszę czy są ok.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1618 times
Been thanked: 1810 times

Post autor: Mr_Fisq »

Imperium: Classics - komuś udało się zmieścić karty w koszulkach do oryginalnego insertu przy pominięciu kart dla 3 i 4 graczy?
Których koszulek używaliście?

Myślałem o czymś średniej grubości - Sleeve King (63.5x88mm) albo Rebel Corvus (63x88mm), ale zastanawiam się, jak wpasowują się w insert.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
tomp
Been thanked: 545 times

Post autor: tomp »

przy insercie do Imperium to insert popękał od ciężaru kart. O ile dobrze pamiętam to było już przy 1szym albo drugim sięgnięciu po pudełko (jeszcze nie zdążyłem zakoszulkować). Od razu wyrzuciłem ten insert. Wszystkie karty z obu części są jednym pudełku, posegregowane w workach strunowych. Koszulki z tego co pamiętam to sloyca nie premium. Pudełko lekko odstaje ~1-2 mm.

PS. Napisz może jaką masz wersję, bo jest różnica między oryginalną (angielską), a polską. przy polskiej wersji to grubość pudełka była mniejsza (nie wiem ile). Może też jest różnica w insercie.
PS2. W oryginalnej wersji dało się ułożyć karty bokiem (bez instertu), potencjalnie z własnymi segregatorami.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
bdm

Szukam koszulek do Piętaszka. Karty bardzo nietypowe, długie i wąskie. 101X57 wg tego co zmierzyłem. Ktoś ma zakoszulkowane karty do tej gry?
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

bdm pisze: 29 lip 2024, 10:17 Szukam koszulek do Piętaszka. Karty bardzo nietypowe, długie i wąskie. 101X57 wg tego co zmierzyłem. Ktoś ma zakoszulkowane karty do tej gry?
Wziąłem Paladin Baldur i przyciąłem na trymerze od góry 7 mm. Z tego co pamiętam to nawet wrzucałem tutaj foty i opis.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
bdm

Jiloo pisze: 29 lip 2024, 11:44
bdm pisze: 29 lip 2024, 10:17 Szukam koszulek do Piętaszka. Karty bardzo nietypowe, długie i wąskie. 101X57 wg tego co zmierzyłem. Ktoś ma zakoszulkowane karty do tej gry?
Wziąłem Paladin Baldur i przyciąłem na trymerze od góry 7 mm. Z tego co pamiętam to nawet wrzucałem tutaj foty i opis.
Tak bym musiał też zrobić choć z uwagi na brak gilotyny przytnę pewnie nożyczkami. Już nawet raz tak robiłem i wyszło ok. :)
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1229 times
Been thanked: 1447 times

Post autor: seki »

Czy ktoś z Was brał może kiedyś koszulki z aliexpres? Potrzebuje duże ilości tarot tzn w wymiarze ok 70x120 zł i cena w okolicy 2 zł za paczkę kusi. Przezroczystość ma małe znaczenie bo będę tam wkładał tylko ulotkę. Zastanawiam się tylko czy się nie rozsypują w ręce. Z drugiej strony może okaże się, że są takiej samej jakości jak firmowane. W końcu filmówki zapewne też produkowane w tych samych regionach.
ODPOWIEDZ