Koszulki na karty

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 620 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Re: Koszulki na karty

Post autor: Jiloo »

virnik pisze: 17 mar 2025, 16:30 Do trzech razy sztuka :D

Wersja Baseball Hightlights Bases Loaded, ma rozmiar kart 64x89 tak jak mówi BGG?
Jakich koszulek używacie i pasują pomijając oryginalne?
Karty standard CCG, weź swoje ulubione.
Jakbym koszulkowa dziś byłyby to Paladiny, ale że gra ma już u mnie swoje lata to ma jeszcze Rebele premium ;)
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Może ktoś się wypowiedzieć kompetentny w temacie co się wydarzyło z koszulkami Rebela? Potrzebuję dosłownie 20+ sztuk Tarota (120x70) do Parków (nie wiem jak to zrobiłem, ale chyba źle policzyłem i mi zabrakło na karty z dodatku).
Chciałem dokupić jedną paczkę, a tymczasem widzę, że wszędzie wymiotło, a dodatkowo wchodzą jakieś nowe, zodiakalne koszulki, z dziwnymi oznaczeniami. Część jest Premium, część jest Light - co to oznacza? "Premium" to poprzednie premium, a "Light" to wcześniejsze standard? Nie chciałbym mieć koszulek w różnych rozmiarach/grubościach :/
Z tego co widzę po rozmiarach, to dawny Tarot stał się Auriga, ale nie rozumiem tych oznaczeń Premium/Light.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 206 times
Been thanked: 37 times

Post autor: DziejopisWawel »

EsperanzaDMV pisze: 23 mar 2025, 00:26 Może ktoś się wypowiedzieć kompetentny w temacie co się wydarzyło z koszulkami Rebela? Potrzebuję dosłownie 20+ sztuk Tarota (120x70) do Parków (nie wiem jak to zrobiłem, ale chyba źle policzyłem i mi zabrakło na karty z dodatku).
Chciałem dokupić jedną paczkę, a tymczasem widzę, że wszędzie wymiotło, a dodatkowo wchodzą jakieś nowe, zodiakalne koszulki, z dziwnymi oznaczeniami. Część jest Premium, część jest Light - co to oznacza? "Premium" to poprzednie premium, a "Light" to wcześniejsze standard? Nie chciałbym mieć koszulek w różnych rozmiarach/grubościach :/
Z tego co widzę po rozmiarach, to dawny Tarot stał się Auriga, ale nie rozumiem tych oznaczeń Premium/Light.
Nie znam rożnic między poprzednimi a tymi z gwiazdami ale w planszostrefie są jeszcze stare taroty.

https://planszostrefa.pl/pl/p/Koszulki- ... sztuk/7290
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

DziejopisWawel pisze: 23 mar 2025, 21:43 Nie znam rożnic między poprzednimi a tymi z gwiazdami ale w planszostrefie są jeszcze stare taroty.

https://planszostrefa.pl/pl/p/Koszulki- ... sztuk/7290
Upewniłbym się w sklepie czy to na pewno te stare. Czasem sklepy nie aktualizują obrazków, szczególnie przy akcesoriach, bo tego jest od groma na stanie zawsze.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Alextasha »

Zastanawiałam się ostatnio nad tym samym. Wg opisu stare miały 50 mikronów i nowe light też więc zakładam że po prostu lifting wizualny zrobili
c08mk
Has thanked: 109 times
Been thanked: 315 times

Post autor: c08mk »

Ale nie ma Longsleeve ... Do tego zwykłe Classic i Longsleeve miały 63,5mm, a teraz Rebel podaje 63mm. Różnica mała ale będzie kłuć w oczy jak się pomiesza stare i nowe koszulki. Jedną z najgorszych rzeczy jaką może zrobić wydawca koszulek to lifting ze zmianą rozmiaru lub odcienia. Po "dobrej zmianie" do koszulek Rebela już nie wrócę w żadnej postaci.
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

c08mk pisze: 24 mar 2025, 13:13 Ale nie ma Longsleeve ... Do tego zwykłe Classic i Longsleeve miały 63,5mm, a teraz Rebel podaje 63mm. Różnica mała ale będzie kłuć w oczy jak się pomiesza stare i nowe koszulki. Jedną z najgorszych rzeczy jaką może zrobić wydawca koszulek to lifting ze zmianą rozmiaru lub odcienia. Po "dobrej zmianie" do koszulek Rebela już nie wrócę w żadnej postaci.
Tym bardziej, że to już nie pierwsza zmiana. Pamiętam na samym początku jak koszulki wyszły ze dwa razy zmieniali standardy. Ja ich porzuciłem przy chyba 3 cyklu produkcyjnym, bo ciężko było dobrać coś co by pasowało kiedy po jakimś czasie wychodził dodatek do gry. Znudziło mi się ciągłe przekoszulkowywanie.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
c08mk
Has thanked: 109 times
Been thanked: 315 times

Post autor: c08mk »

Czy użytkownik koszulek Gamegenic: Matte Value Sleeving Pack (66x91 mm) 200 sztuk podpowiedziałby czy paczka zawiera 200 zwykłych koszulek czy jest mix do double sleeve (koszulka wewnętrzna i zewnętrzna po 100 każdej)?
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 246 times

Post autor: menelobej »

c08mk pisze: 26 mar 2025, 08:20 Czy użytkownik koszulek Gamegenic: Matte Value Sleeving Pack (66x91 mm) 200 sztuk podpowiedziałby czy paczka zawiera 200 zwykłych koszulek czy jest mix do double sleeve (koszulka wewnętrzna i zewnętrzna po 100 każdej)?
To jest 200 klasycznych matowych koszulek.
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 206 times
Been thanked: 37 times

Post autor: DziejopisWawel »

Jakie koszulki są najlepsze do tworzenia wysokich stosów kart tak by się one łatwo nie przewracały?
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

DziejopisWawel pisze: 04 kwie 2025, 13:46 Jakie koszulki są najlepsze do tworzenia wysokich stosów kart tak by się one łatwo nie przewracały?
Matowe trzymają trochę lepiej. No i wiadomo, że im grubsza koszulka tym stos będzie wyższy, ale sam nie schodzę poniżej 90 μm.

Osobiście nie przepadam za matowymi koszulkami, ale Ultra Pro ma w serii Deck Protector model Clear Matte, gdzie jedna strona jest matowa, druga błyszcząca, więc zakładam matem na tył.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
ODPOWIEDZ