Grand Austria Hotel - pytania i wątpliwości
-
- Użytkownik wspierający
- Been thanked: 3 times
Grand Austria Hotel - pytania i wątpliwości
Jak to jest z pasowaniem i przerzucaniem kostek, bo czegoś tu nie jestem pewien.
Jeśli w mojej turze pasuję, to biorę nieużyte kości, odkładam jedną, resztę przerzucam i kto wykonuje teraz akcję? Ja czy następny po mnie gracz z najniższym numerem?
Czy kostki dań i napojów z obsłużonego klienta spadają z puli i nie wracają do zasobów ogólnych?
Jeśli w mojej turze pasuję, to biorę nieużyte kości, odkładam jedną, resztę przerzucam i kto wykonuje teraz akcję? Ja czy następny po mnie gracz z najniższym numerem?
Czy kostki dań i napojów z obsłużonego klienta spadają z puli i nie wracają do zasobów ogólnych?
Re: Grand Austria Hotel
Po tym jak mówisz, że pasujesz czekasz, aż pozostali gracze zrobią swoje ruchy albo także spasują. Wówczas osoba, która spasowała jako pierwsza odkłada jedną kość, a resztę kości przerzuca[/quote]Quetzalcoatl pisze:Jak to jest z pasowaniem i przerzucaniem kostek, bo czegoś tu nie jestem pewien.
Są odkładane do puli zasobów ogólnych.Quetzalcoatl pisze: Czy kostki dań i napojów z obsłużonego klienta spadają z puli i nie wracają do zasobów ogólnych?
-
- Użytkownik wspierający
OK. Jeśli spasuję w pierwszej kolejce, to czekam do końca pierwszej czy drugiej?
Do końca drugiej, tzn do momentu, aż pozostali gracze wykonają swoje wszystkie akcje.Quetzalcoatl pisze:OK. Jeśli spasuję w pierwszej kolejce, to czekam do końca pierwszej czy drugiej?
-
- Użytkownik wspierający
Gra jest zacna. Mózgożerna, ale zacna
. Dużo kart, ładne grafiki, hotelowo-restauracyjny klimacik. Wiele różnych dróg prowadzących do zwycięstwa. Polecam.
Mam jedno pytanie: czy akcję wykorzystującą szóstki można zastosować do pola akcji, gdzie nie ma żadnych kostek (np. wyczarować na polu akcji 1 na którym nie ma żadnych jedynek tyle kostek, ile jest szóstek?)

Mam jedno pytanie: czy akcję wykorzystującą szóstki można zastosować do pola akcji, gdzie nie ma żadnych kostek (np. wyczarować na polu akcji 1 na którym nie ma żadnych jedynek tyle kostek, ile jest szóstek?)
- tomuch
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 151 times
Takkaspers pisze:czy akcję wykorzystującą szóstki można zastosować do pola akcji, gdzie nie ma żadnych kostek (np. wyczarować na polu akcji 1 na którym nie ma żadnych jedynek tyle kostek, ile jest szóstek?)
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Po kolejnej partii Grand Austria Hotel jest moim top 1 wśród posiadanych gier planszowych
. Próbują doścignąć ją Osadnicy: NI, ale minimalnie większy fun odczuwam, grając w Grand Austria Hotel. Każda decyzja waży tu więcej
.
Kolejne pytanie odnośnie zasad (podobne do poprzedniego): czy dodatkową akcję za 1 Koronę, sprawiającą, że można dodać 1 kostkę do liczby kostek na danym polu akcji, można zastosować do pola, gdzie nie ma żadnych kostek?

Kolejne pytanie odnośnie zasad (podobne do poprzedniego): czy dodatkową akcję za 1 Koronę, sprawiającą, że można dodać 1 kostkę do liczby kostek na danym polu akcji, można zastosować do pola, gdzie nie ma żadnych kostek?
- Lothrain
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 294 times
Można. Edit: Posypuję głowę popiołem, skoro jednak nie można.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2016, 11:28 przez Lothrain, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik wspierający
A czy można pasować więcej niż raz na rundę? Tzn. spasowałem, przerzuciłem, nie podoba mi się wynik. Mogę jeszcze raz spasować i ponownie przerzucić jedną kostką mniej? I tak w kółko?
pytanko, czy jak gość dostał to co wymaga karta, umieszczamy go w pokoju, w tym momencie dostajemy punkty zwycięstwa + bonus z karty gościa. czy ten bonus jest obowiązkowy? czy jak jest nam nie na rękę, to możemy go pominąć? (przykład, końcówka gry, a gość umieszczany w hotelu pozwala nam na dobranie karty gościa z planszy, nie chcemy tego robić, bo potem to -5 punktów), czy możemy nie korzystać z tego bonusu?
Mamy i chętnie zagramy:
http://boardgamegeek.com/collection/user/petina
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 345 times
- Been thanked: 784 times
Bonusy gości nie są obowiązkowe.
Źródło, jeden z autorów to mówi: https://boardgamegeek.com/thread/145560 ... -mandatory
Źródło, jeden z autorów to mówi: https://boardgamegeek.com/thread/145560 ... -mandatory
Sprzedam nic
super, dzięki za odpowiedź.
Mamy i chętnie zagramy:
-
- Użytkownik wspierający
Kolejna wątpliwość. Czy jeśli cesarz ukarze mnie w taki sposób, że nie spełniam już warunków wcześniej zrealizowanej karty polityki, to mimo to mój znacznik tam zostaje i dostanę punkty, czy spada i punktów nie będzie?
-
- Użytkownik wspierający
Tak myślałem, ale wiadomo, lepiej się upewnić.
Nie wydaje Wam się, że karta Oberkelnera jest przegięta? Kosztuje śmiesznie mało, a ma zaje*** zdolność. W ciągu gry obsłużyć można spokojnie 10 gości, więc zaoszczędza mnóstwo hajsu. Ja chyba będę grał, że on działa raz na rundę, a nie zawsze. Albo trzeba podnieść jego koszt zagrania.
Nie wydaje Wam się, że karta Oberkelnera jest przegięta? Kosztuje śmiesznie mało, a ma zaje*** zdolność. W ciągu gry obsłużyć można spokojnie 10 gości, więc zaoszczędza mnóstwo hajsu. Ja chyba będę grał, że on działa raz na rundę, a nie zawsze. Albo trzeba podnieść jego koszt zagrania.
-
- Użytkownik wspierający
- Yavi
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 40 times
- Kontakt:
W temacie przewinęło się, że pasuje się za całą rundę (czyli obie tury). Prawda to?
Czy mogę spasować na numerze 1, poczekać aż kolejka wróci do mnie i zagrać na numerze 5? Później, gdy wszyscy wykonają swoje tury/spasują przerzucić kostki i mieć jedną akcję z 1?
Czy mogę spasować na numerze 1, poczekać aż kolejka wróci do mnie i zagrać na numerze 5? Później, gdy wszyscy wykonają swoje tury/spasują przerzucić kostki i mieć jedną akcję z 1?
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 345 times
- Been thanked: 784 times
Pasuje się na obie tury.
Oberkelner za mocny? Odsyłam do wątku na BGG, gdzie bardziej doświadczeni gracze twierdzą, że nie. Ja nie jestem doświadczonym graczem GAH, ale też uważam, że daleko mu do przegięcia. Jak się gra optymalnie, to się zbiera zasoby, na które już ma się czekających gości, więc ta postać jest zbędna.
Oberkelner za mocny? Odsyłam do wątku na BGG, gdzie bardziej doświadczeni gracze twierdzą, że nie. Ja nie jestem doświadczonym graczem GAH, ale też uważam, że daleko mu do przegięcia. Jak się gra optymalnie, to się zbiera zasoby, na które już ma się czekających gości, więc ta postać jest zbędna.
Sprzedam nic
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 4 times
Pozyskując dania z akcji - kość 1/2 możemy je od razu przydzielać do klientów. A w sytuacji gdy pozyskujemy dania/napoje jako bonus np z kart pomocników?
I pytanie nr dwa - nie ma mechanizmu usuwania klientów z planszy głównej jeśli np podczas całej rundy nikt żadnego nie pozyskał prawda? Wiem, że to brzmi dziwnie dziś jednak mieliśmy taką sytuację - po 6 rundzie na planszy głównej leżało 5ciu żółtych klientów , których nikt nie chciał.
I pytanie nr dwa - nie ma mechanizmu usuwania klientów z planszy głównej jeśli np podczas całej rundy nikt żadnego nie pozyskał prawda? Wiem, że to brzmi dziwnie dziś jednak mieliśmy taką sytuację - po 6 rundzie na planszy głównej leżało 5ciu żółtych klientów , których nikt nie chciał.