(Print & Play) Jak wykonać grę - techniki i zdjęcia
- KurikDeVolay
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 752 times
- Been thanked: 342 times
Re: (Print & Play) Jak wykonać grę - techniki i zdjęcia
Epson nie posiada niczego spełniającego kryteria jakości i ekonomii w ramach zadanego budżetu, przykro mi. Za urządzenia firm HP i Cannon nie ręczę, bo serwis tego to piekło na ziemi.
Więc jakiś używany epson w takim razie? Któryś z tych tu polecanych? Z jakim przebiegiem można bezpiecznie kupować używane?
- KurikDeVolay
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 752 times
- Been thanked: 342 times
300g to bardzo gruby papier, mało która znana mi drukarka do użytku domowego będzie sobie w stanie poradzić z takim potworem. Powyżej 220-230g problemy zaczynają się we właściwie wszystkim. Wystarczy lekko przykurzona/przytarta rolka zaciągająca papier, albo dziwna gramatura papieru i już będzie czapa.
Drukarki używane są spoko, pod warunkiem, że mają do kilku tysięcy przebiegu i całkowicie pełen test dysz. W drukarkach foto przywrócenie głowicy do stanu używalności może zająć trochę czasu, albo w ogóle się nie udać. A jeśli ktoś używał kiepskiego tuszu, to już całkiem padaka bo tego syfu się już nie wypłucze.
Jeśli w kwestii CISSa chodzi tylko o oszczędności a nie wygodę, to mogę polecić wieczne kartridże. W firmie sprzedajemy tych urządzeń teraz na tony. Do każdego z kartridży od Epsona wchodzi około 15 ml tuszu. Można zalać dowolnym zamiennikiem, chociaż polecam jakiś pewniak albo oryginalne butle. Wystarczy trochę pojęcia, igły i strzykawki bo są otworki z korkami dedykowane. Modele z 6 kolorami i podajnikiem z tyłu (ale nie ręczę za to, że pociągną 300g - to serio-serio jest mega twardy papier i nawet na takim nie testujemy) które mogę polecić to XP-8600, XP-970 i XP-15000, ale ta ostania raczej zdecydowanie przekroczy budżet.
edytka: Ta L3250 nie jest zła, tylko no... nadal gramatura papieru.
Drukarki używane są spoko, pod warunkiem, że mają do kilku tysięcy przebiegu i całkowicie pełen test dysz. W drukarkach foto przywrócenie głowicy do stanu używalności może zająć trochę czasu, albo w ogóle się nie udać. A jeśli ktoś używał kiepskiego tuszu, to już całkiem padaka bo tego syfu się już nie wypłucze.
Jeśli w kwestii CISSa chodzi tylko o oszczędności a nie wygodę, to mogę polecić wieczne kartridże. W firmie sprzedajemy tych urządzeń teraz na tony. Do każdego z kartridży od Epsona wchodzi około 15 ml tuszu. Można zalać dowolnym zamiennikiem, chociaż polecam jakiś pewniak albo oryginalne butle. Wystarczy trochę pojęcia, igły i strzykawki bo są otworki z korkami dedykowane. Modele z 6 kolorami i podajnikiem z tyłu (ale nie ręczę za to, że pociągną 300g - to serio-serio jest mega twardy papier i nawet na takim nie testujemy) które mogę polecić to XP-8600, XP-970 i XP-15000, ale ta ostania raczej zdecydowanie przekroczy budżet.
edytka: Ta L3250 nie jest zła, tylko no... nadal gramatura papieru.
- Sir_Yaro
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 271 times
- Kontakt:
Powiem szczerze, że odkąd mam L805 (z CISS) to jeszcze nie kupiłem nigdy nieoryginalnego tuszu. Sprzedawane buteleczki są tak duże i starczają na tak długo, że w ogóle nie widziałem sensu ryzykować uwalenia drukarki. To nie są gówniane kardridże canona z łyżką tuszu za kupę pieniędzy. Do tego na komputerze ustawiłem, że na drukarkę automatycznie co 2gi dzień jest wysyłany wydruk strony kalibracyjnej. Dzięki temu dysze mi nie zasychają i nie muszę co większy wydruk marnować tusz na udrażnianie dysz 

- Gribbler
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 228 times
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, ale czy mógłby mi ktoś w kilku słowach powiedzieć, jak usunąć z karty do gry tekst angielski bez utraty tła? Chciałbym przetłumaczyć karty, żeby mogła pograć osoba nie znająca języka. W Gimpie da się to zrobić? Może ktoś poratuje linkiem do jakiegoś tutoriala?
- Curiosity
- Moderator
- Has thanked: 2192 times
- Been thanked: 1830 times
A w jakim formacie masz te karty zaskanowane?
Miałem za dużo gier, regał trzeszczał w szwach. Dokupiłem drugi trzeci regał i teraz wieje pustkami :( trzeci czwarty by się przydał.
Hejtowałem Zombicide i Awaken Realms zanim to było modne.
Hejtowałem Zombicide i Awaken Realms zanim to było modne.
- Sir_Yaro
- Użytkownik wspierający
- Kontakt:
clone tool:Gribbler pisze: ↑14 lut 2023, 19:28 Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, ale czy mógłby mi ktoś w kilku słowach powiedzieć, jak usunąć z karty do gry tekst angielski bez utraty tła? Chciałbym przetłumaczyć karty, żeby mogła pograć osoba nie znająca języka. W Gimpie da się to zrobić? Może ktoś poratuje linkiem do jakiegoś tutoriala?
+ ogólnie polecam ten kanał
https://www.youtube.com/@PhotoAdvanced/
bardzo fajnie tłumaczy funkcje wszystkich narzędzi w gimpie
- TOMEQ
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 73 times
- Grzdyll
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 268 times
- Kontakt:
Są tu na forum znacznie lepsi specjaliści ode mnie ale Gimp potrzebny jest raczej do tworzenia własnych grafik, a takie rzeczy ogarniesz od A do Z w Inkscape - darmowym programie do grafiki wektorowej, w którym bez problemu wstawisz skany kart, łatwo wymaskujesz co chcesz, nałożysz własne kształty, dodatkowe grafiki i tekst, wyskalujesz wszystko i wyeksprtujesz do wydruku. Będzie pan zadowolony.
Koledzy, mam 2 pytania, mianowicie:
1. Mam ogarniętą składaną, czystą planszę. Chcę nakleić na to właściwą warstwę i nie wiem na cazym wydrukować. Jaki papier się najlepiej sprawuje pod kątem wytrzymałości na zgięciach?
2. Gdzie można dostać taką fajną folię przylepną jaką są obklejone niekiedy krawędzie plansz tak z marginesem 0.5cm ?
P.S. Dla kolegi co chce wyciąć tekst. Jeśli tło jest jednolite to fajna opcja w photoshopie zrobić zaznaczenie obszaru tesktu i opcja "Wypełnij" Algorytm wycina tekst i podstawia pasujące mu tło. Niekiedy trzeba na kilka razy, ale robi robotę. Jak coś to możesz pisać priv to powiem jak się to robi.
1. Mam ogarniętą składaną, czystą planszę. Chcę nakleić na to właściwą warstwę i nie wiem na cazym wydrukować. Jaki papier się najlepiej sprawuje pod kątem wytrzymałości na zgięciach?
2. Gdzie można dostać taką fajną folię przylepną jaką są obklejone niekiedy krawędzie plansz tak z marginesem 0.5cm ?
P.S. Dla kolegi co chce wyciąć tekst. Jeśli tło jest jednolite to fajna opcja w photoshopie zrobić zaznaczenie obszaru tesktu i opcja "Wypełnij" Algorytm wycina tekst i podstawia pasujące mu tło. Niekiedy trzeba na kilka razy, ale robi robotę. Jak coś to możesz pisać priv to powiem jak się to robi.
- Sir_Yaro
- Użytkownik wspierający
- Kontakt:
Ja w ogóle tego nie analizowałem i używałem tego co miałem pod ręką (przeważnie jakiś papier foto). Jeszcze żaden się nie porwał. Ale też żadna plansza nie była używana setek razy...
Zawsze można zastosować coś takiego jak robię w grach 18xx. Planszę mam w 2 osobnych kawałkach, które kładę koło siebie. Podczas gry to nie robi różnicy, a niesłychanie ułatwia cały proces. Dodatkowo jak masz x 2-klapowych plansz, możesz wszystkie składać "do tyłu" - więc papier z grafiką nigdy nie pracuje.
Co jest używane profesjonalnie, to nie wiem. Z takich domowych rzeczy pierwsze co mi przyszło do głowy, to czarna taśma izolacyjna, folia samoprzylepna oracle albo czarny pasek papieru.2. Gdzie można dostać taką fajną folię przylepną, jaką są obklejone niekiedy krawędzie plansz tak z marginesem 0.5cm ?
Z pierwszym bym uważał, bo klej w tych taśmach po jakimś czasie potrafi się w jakieś bagno zamieniać.
Folia potrafi czasem (po 1-2 latach) się skurczyć.
Papier nie ma chyba wad poza tym, że jest czasochłonny...