Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
grzeslaw90
Użytkownik wspierający
Has thanked: 175 times
Been thanked: 429 times
Kontakt:

Re: Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości

Post autor: grzeslaw90 »

noespa pisze: 16 lut 2023, 10:22 Za niektóre karty można płacić stalą lub tytanem. Czy stal i tytan możemy wykorzystać tylko w momencie zagrania karty czy również w momencie zakupu tej karty na rękę?

W instrukcji w jednym miejscu pisze:
- strona 6
W trakcie gry gracze będą kupować i zagrywać różne karty projektów, aby uzyskać zapewniane przez nie różnorodne korzyści.
- strona 7
Każdemu z doświadczonych graczy należy rozdać po 10 kart projektów. Gracz będzie mógł zakupić każdą z tych kart za 3 M€
- strona 6
. Stal. Stal jest warta 2 M€ za kostkę, ale można nią płacić jedynie za karty z symbolem budowli. Kupując takie karty, gracz może płacić zarówno w M€, jak i stalą (jeśli zdecyduje się na zapłatę tylko za pomocą stali, nie otrzyma ewentualnej „reszty” w megakredytach).
Tytan. Tytan jest wart 3 M€ za kostkę, ale można nim płacić jedynie za karty z symbolem przestrzeni kosmicznej. Działa na tej samej zasadzie co stal.
Stalą i tytanem można płacić jedynie w momencie zagrywania karty projektu. Cena zakupienia karty na rękę jest stała i wynosi 3ME bez względu na jej symbole.
Awatar użytkownika
Qrzy
Użytkownik wspierający
Has thanked: 60 times
Been thanked: 101 times
Kontakt:

Post autor: Qrzy »

Zwłaszcza, że karty kupowane na początku pokolenia nie są jawne, nie byłoby jak stwierdzić, że daną kartę można opłacić stalą albo tytanem. ;)
bdm
Użytkownik wspierający
Has thanked: 211 times
Been thanked: 33 times

Post autor: bdm »

1. Czy jak mamy dwie karty z efektem trwałym -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu to jest zniżka 4 czy 2?

2. Mamy 3 karty: -3m€ za zagranie każdej karty, -2m€ za zagranie karty z symbolem ziemi i -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu.
I żeby opłacić koszt karty, która ma symbole ziemi i tytanu płacimy -7m€?

2. W podliczaniu końcowym mamy dwie karty 1pz za kartę z jowiszem a takich kart jest załóżmy 5 to mamy 5 czy 10 pkt?
Awatar użytkownika
grzeslaw90
Użytkownik wspierający
Has thanked: 175 times
Been thanked: 429 times
Kontakt:

Post autor: grzeslaw90 »

bdm pisze: 26 lut 2023, 22:51 1. Czy jak mamy dwie karty z efektem trwałym -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu to jest zniżka 4 czy 2?

2. Mamy 3 karty: -3m€ za zagranie każdej karty, -2m€ za zagranie karty z symbolem ziemi i -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu.
I żeby opłacić koszt karty, która ma symbole ziemi i tytanu płacimy -7m€?

2. W podliczaniu końcowym mamy dwie karty 1pz za kartę z jowiszem a takich kart jest załóżmy 5 to mamy 5 czy 10 pkt?
3x tak. A tak serio to: 4, tak, 10. Efekty z różnych źródeł się sumują.
fgorczynski
Has thanked: 2 times

Post autor: fgorczynski »

Dzień dobry,

chciałbym dopytać o wyjaśnienie pojęcia obszaru oceanu i premii za sąsiedztwo z tym obszarem.
Czy obszar oceanu to po prostu pole na mapie zaznaczone na niebiesko czy obszar oceanu to pole na którym znajduje się kafelek oceanu i tylko sąsiedztwa z takim polem dotyczy premia?

Ponadto, wydaje mi się, że gdzieś widziałem informację o zwiększeniu poziomu produkcji M€ gdy postawi się miasto, ale nie wiem czy to prawda czy mi się uroiło?
Rykas
Użytkownik wspierający
Has thanked: 112 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Rykas »

fgorczynski pisze: 17 mar 2023, 15:07 Dzień dobry,

chciałbym dopytać o wyjaśnienie pojęcia obszaru oceanu i premii za sąsiedztwo z tym obszarem.
Czy obszar oceanu to po prostu pole na mapie zaznaczone na niebiesko czy obszar oceanu to pole na którym znajduje się kafelek oceanu i tylko sąsiedztwa z takim polem dotyczy premia?

Ponadto, wydaje mi się, że gdzieś widziałem informację o zwiększeniu poziomu produkcji M€ gdy postawi się miasto, ale nie wiem czy to prawda czy mi się uroiło?
Ad.1 kafelek oceanu

Ad.2 akcją standardowa przy stawianiu miasta podnosi poziom produkcji M€, ale gdy stawiasz z karty robisz tylko to co na karcie
fgorczynski
Has thanked: 2 times

Post autor: fgorczynski »

Kolejna kwestia będąca konfliktem.
Chodzi o akcje "Usuń do X jednostek zieleni innego gracza".
Mamy rozbieżność w rozumieniu:
- usunąć 8 jednostek zieleni ale nie więcej (usuwasz maksymalnie 8 jednostek jeśli ich ilość na to pozwala)
- usunąć 8 jednostek zieleni, ale możesz mniej (jak usuniesz np 3 to jest nadal do 8).

Która wersja jest ok?
Koslaz
Been thanked: 4 times

Post autor: Koslaz »

fgorczynski pisze: 18 mar 2023, 22:12 Kolejna kwestia będąca konfliktem.
Chodzi o akcje "Usuń do X jednostek zieleni innego gracza".
Mamy rozbieżność w rozumieniu:
- usunąć 8 jednostek zieleni ale nie więcej (usuwasz maksymalnie 8 jednostek jeśli ich ilość na to pozwala)
- usunąć 8 jednostek zieleni, ale możesz mniej (jak usuniesz np 3 to jest nadal do 8).

Która wersja jest ok?
Druga możliwość. Nawet jeśli zapis jest tekstowy, działa jak efekt z czerwonym obrysem.

Wycinek z zasad:
Czerwony obrys symboli Symbol z czerwonym obrysem oznacza, że celem działania
może być dowolny gracz (gracz aktywny lub któryś z jego
przeciwników).
Karta z symbolem z czerwonym obrysem może usunąć zasoby jednego dowolnego gracza (ten efekt można rozpatrzyć w całości, częściowo lub wcale).
Efekt karty, który obniża produkcję zasobu z czerwonym obrysem,
musi zostać rozpatrzony. Jeśli przeciwnik gracza nie ma odpowiedniego poziomu produkcji, gracz musi albo obniżyć własny poziom
produkcji, albo zaniechać zagrania danej karty.
Karta z symbolem obszaru z czerwonym obrysem może obrać za cel
obszar dowolnego gracza lub wszystkich graczy.
Karta z symbolem kategorii z czerwonym obrysem obiera za cel
wszystkie karty z danym symbolem, bez względu na to, do kogo
należą.
Źródło (s. 15): https://www.wydawnictworebel.pl/reposit ... %20www.pdf
Zwolay

Post autor: Zwolay »

Witam-mam pytanie o tryb SOLO -rozumiem że zasada 2 akcji nie obowiązuje? W sensie w jednym pokoleniu mogę robić tyle akcji na ile mnie stać( np zamienić za jednym zamachem 56 jednostek ciepła na skok temperatury o 8 jednostek, po czym zagrac np jeszcze 3 karty a następnie zamienić 16 jednostek zieleni na 2 kafelki terenów zielonych? Drugie pytanie-kładę kafelek oceanu a na polu (na planszy) na którym go kładę sa zielone symbole -czy mam (oprócz przesunięcia WT o jedno oczko) dodać sobie od razu po położeniu oceanu 1 lub 2 jednostki zieleni do zasobów? Dzięki za pomoc-gram w to dopiero 3 raz :)
Koslaz
Been thanked: 4 times

Post autor: Koslaz »

Zwolay pisze: 25 mar 2023, 11:02 Witam-mam pytanie o tryb SOLO -rozumiem że zasada 2 akcji nie obowiązuje? W sensie w jednym pokoleniu mogę robić tyle akcji na ile mnie stać( np zamienić za jednym zamachem 56 jednostek ciepła na skok temperatury o 8 jednostek, po czym zagrac np jeszcze 3 karty a następnie zamienić 16 jednostek zieleni na 2 kafelki terenów zielonych? Drugie pytanie-kładę kafelek oceanu a na polu (na planszy) na którym go kładę sa zielone symbole -czy mam (oprócz przesunięcia WT o jedno oczko) dodać sobie od razu po położeniu oceanu 1 lub 2 jednostki zieleni do zasobów? Dzięki za pomoc-gram w to dopiero 3 raz :)
W grze solo nie ma przeciwnika, który wykonuje swoje ruchy, więc w praktyce nie ma znaczenia czy naraz podnosisz współczynnik o 4 razy, czy podnosisz o dwa, zagrywasz kartę i ponownie podnosisz o dwa. Jednak radziłbym robić wszystko w trybie "dwuakcyjnym", żeby przyzwyczaić się do tego sposobu grania jak przyjdzie do gier z innymi graczami.\
I gwoli ścisłości - pokolenie to robienie akcji dopóki wszyscy nie spasują i w grze wieloosobowej sumarycznie gracz może zrobić więcej niż dwie akcje (z Twojego pytania można by wywnioskować że w pokoleniu ma się tylko dwie akcje).
Co do drugiej kwestii - kiedy zakrywasz dowolne pole na planszy (w tym kafelkiem oceanu), otrzymujesz bonusy wydrukowane na tym polu, więc tak - dostaniesz bonusy od razu po położeniu kafelka. Do tego jeśli kafelek przylega do kafelków oceanu już leżących na planszy - dostajesz 2 megakredyty za każdy taki przypadek (to jest wspomniane w zasadach, nie ma tego oznaczonego na planszy).
Zwolay

Post autor: Zwolay »

Dziękuję :) Za pierwszym razem grałem solo na zasadzie 2 akcje na pokolenie i dziwiłem sie jak to mozna w ogóle wygrać- przez 14 pokoleń (chyba) nie ma możliwości by wszystkie znaczniki przesunąć na maks :)
ODPOWIEDZ