Stalą i tytanem można płacić jedynie w momencie zagrywania karty projektu. Cena zakupienia karty na rękę jest stała i wynosi 3ME bez względu na jej symbole.noespa pisze: ↑16 lut 2023, 10:22 Za niektóre karty można płacić stalą lub tytanem. Czy stal i tytan możemy wykorzystać tylko w momencie zagrania karty czy również w momencie zakupu tej karty na rękę?
W instrukcji w jednym miejscu pisze:
- strona 6- strona 7W trakcie gry gracze będą kupować i zagrywać różne karty projektów, aby uzyskać zapewniane przez nie różnorodne korzyści.- strona 6Każdemu z doświadczonych graczy należy rozdać po 10 kart projektów. Gracz będzie mógł zakupić każdą z tych kart za 3 M€. Stal. Stal jest warta 2 M€ za kostkę, ale można nią płacić jedynie za karty z symbolem budowli. Kupując takie karty, gracz może płacić zarówno w M€, jak i stalą (jeśli zdecyduje się na zapłatę tylko za pomocą stali, nie otrzyma ewentualnej „reszty” w megakredytach).Tytan. Tytan jest wart 3 M€ za kostkę, ale można nim płacić jedynie za karty z symbolem przestrzeni kosmicznej. Działa na tej samej zasadzie co stal.
Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości
- grzeslaw90
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 429 times
- Kontakt:
Re: Terraformacja Marsa - pytania i wątpliwości
- Qrzy
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 101 times
- Kontakt:
Zwłaszcza, że karty kupowane na początku pokolenia nie są jawne, nie byłoby jak stwierdzić, że daną kartę można opłacić stalą albo tytanem. 

-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 33 times
1. Czy jak mamy dwie karty z efektem trwałym -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu to jest zniżka 4 czy 2?
2. Mamy 3 karty: -3m€ za zagranie każdej karty, -2m€ za zagranie karty z symbolem ziemi i -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu.
I żeby opłacić koszt karty, która ma symbole ziemi i tytanu płacimy -7m€?
2. W podliczaniu końcowym mamy dwie karty 1pz za kartę z jowiszem a takich kart jest załóżmy 5 to mamy 5 czy 10 pkt?
2. Mamy 3 karty: -3m€ za zagranie każdej karty, -2m€ za zagranie karty z symbolem ziemi i -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu.
2. W podliczaniu końcowym mamy dwie karty 1pz za kartę z jowiszem a takich kart jest załóżmy 5 to mamy 5 czy 10 pkt?
- grzeslaw90
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 429 times
- Kontakt:
3x tak. A tak serio to: 4, tak, 10. Efekty z różnych źródeł się sumują.bdm pisze: ↑26 lut 2023, 22:51 1. Czy jak mamy dwie karty z efektem trwałym -2m€ za zagranie karty z symbolem tytanu to jest zniżka 4 czy 2?
-
- Has thanked: 2 times
Dzień dobry,
chciałbym dopytać o wyjaśnienie pojęcia obszaru oceanu i premii za sąsiedztwo z tym obszarem.
Czy obszar oceanu to po prostu pole na mapie zaznaczone na niebiesko czy obszar oceanu to pole na którym znajduje się kafelek oceanu i tylko sąsiedztwa z takim polem dotyczy premia?
Ponadto, wydaje mi się, że gdzieś widziałem informację o zwiększeniu poziomu produkcji M€ gdy postawi się miasto, ale nie wiem czy to prawda czy mi się uroiło?
chciałbym dopytać o wyjaśnienie pojęcia obszaru oceanu i premii za sąsiedztwo z tym obszarem.
Czy obszar oceanu to po prostu pole na mapie zaznaczone na niebiesko czy obszar oceanu to pole na którym znajduje się kafelek oceanu i tylko sąsiedztwa z takim polem dotyczy premia?
Ponadto, wydaje mi się, że gdzieś widziałem informację o zwiększeniu poziomu produkcji M€ gdy postawi się miasto, ale nie wiem czy to prawda czy mi się uroiło?
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 55 times
Ad.1 kafelek oceanufgorczynski pisze: ↑17 mar 2023, 15:07 Dzień dobry,
Ad.2 akcją standardowa przy stawianiu miasta podnosi poziom produkcji M€, ale gdy stawiasz z karty robisz tylko to co na karcie
-
- Has thanked: 2 times
Kolejna kwestia będąca konfliktem.
Chodzi o akcje "Usuń do X jednostek zieleni innego gracza".
Mamy rozbieżność w rozumieniu:
- usunąć 8 jednostek zieleni ale nie więcej (usuwasz maksymalnie 8 jednostek jeśli ich ilość na to pozwala)
- usunąć 8 jednostek zieleni, ale możesz mniej (jak usuniesz np 3 to jest nadal do
.
Która wersja jest ok?
- usunąć 8 jednostek zieleni ale nie więcej (usuwasz maksymalnie 8 jednostek jeśli ich ilość na to pozwala)
- usunąć 8 jednostek zieleni, ale możesz mniej (jak usuniesz np 3 to jest nadal do

Która wersja jest ok?
Druga możliwość. Nawet jeśli zapis jest tekstowy, działa jak efekt z czerwonym obrysem.fgorczynski pisze: ↑18 mar 2023, 22:12 Kolejna kwestia będąca konfliktem.
- usunąć 8 jednostek zieleni, ale możesz mniej (jak usuniesz np 3 to jest nadal do.
Która wersja jest ok?
Wycinek z zasad:
Źródło (s. 15): https://www.wydawnictworebel.pl/reposit ... %20www.pdfCzerwony obrys symboli Symbol z czerwonym obrysem oznacza, że celem działania
może być dowolny gracz (gracz aktywny lub któryś z jego
przeciwników).
Karta z symbolem z czerwonym obrysem może usunąć zasoby jednego dowolnego gracza (ten efekt można rozpatrzyć w całości, częściowo lub wcale).
Efekt karty, który obniża produkcję zasobu z czerwonym obrysem,
musi zostać rozpatrzony. Jeśli przeciwnik gracza nie ma odpowiedniego poziomu produkcji, gracz musi albo obniżyć własny poziom
produkcji, albo zaniechać zagrania danej karty.
Karta z symbolem obszaru z czerwonym obrysem może obrać za cel
obszar dowolnego gracza lub wszystkich graczy.
Karta z symbolem kategorii z czerwonym obrysem obiera za cel
wszystkie karty z danym symbolem, bez względu na to, do kogo
należą.
Witam-mam pytanie o tryb SOLO -rozumiem że zasada 2 akcji nie obowiązuje? W sensie w jednym pokoleniu mogę robić tyle akcji na ile mnie stać( np zamienić za jednym zamachem 56 jednostek ciepła na skok temperatury o 8 jednostek, po czym zagrac np jeszcze 3 karty a następnie zamienić 16 jednostek zieleni na 2 kafelki terenów zielonych? Drugie pytanie-kładę kafelek oceanu a na polu (na planszy) na którym go kładę sa zielone symbole -czy mam (oprócz przesunięcia WT o jedno oczko) dodać sobie od razu po położeniu oceanu 1 lub 2 jednostki zieleni do zasobów? Dzięki za pomoc-gram w to dopiero 3 raz 

W grze solo nie ma przeciwnika, który wykonuje swoje ruchy, więc w praktyce nie ma znaczenia czy naraz podnosisz współczynnik o 4 razy, czy podnosisz o dwa, zagrywasz kartę i ponownie podnosisz o dwa. Jednak radziłbym robić wszystko w trybie "dwuakcyjnym", żeby przyzwyczaić się do tego sposobu grania jak przyjdzie do gier z innymi graczami.\Zwolay pisze: ↑25 mar 2023, 11:02 Witam-mam pytanie o tryb SOLO -rozumiem że zasada 2 akcji nie obowiązuje? W sensie w jednym pokoleniu mogę robić tyle akcji na ile mnie stać( np zamienić za jednym zamachem 56 jednostek ciepła na skok temperatury o 8 jednostek, po czym zagrac np jeszcze 3 karty a następnie zamienić 16 jednostek zieleni na 2 kafelki terenów zielonych? Drugie pytanie-kładę kafelek oceanu a na polu (na planszy) na którym go kładę sa zielone symbole -czy mam (oprócz przesunięcia WT o jedno oczko) dodać sobie od razu po położeniu oceanu 1 lub 2 jednostki zieleni do zasobów? Dzięki za pomoc-gram w to dopiero 3 raz![]()
I gwoli ścisłości - pokolenie to robienie akcji dopóki wszyscy nie spasują i w grze wieloosobowej sumarycznie gracz może zrobić więcej niż dwie akcje (z Twojego pytania można by wywnioskować że w pokoleniu ma się tylko dwie akcje).
Co do drugiej kwestii - kiedy zakrywasz dowolne pole na planszy (w tym kafelkiem oceanu), otrzymujesz bonusy wydrukowane na tym polu, więc tak - dostaniesz bonusy od razu po położeniu kafelka. Do tego jeśli kafelek przylega do kafelków oceanu już leżących na planszy - dostajesz 2 megakredyty za każdy taki przypadek (to jest wspomniane w zasadach, nie ma tego oznaczonego na planszy).
Dziękuję
Za pierwszym razem grałem solo na zasadzie 2 akcje na pokolenie i dziwiłem sie jak to mozna w ogóle wygrać- przez 14 pokoleń (chyba) nie ma możliwości by wszystkie znaczniki przesunąć na maks