Hero Realms - pytania i wątpliwości

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Damon22
Użytkownik wspierający
Posty: 198
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 76 times
Been thanked: 38 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Damon22 »

Wariant C moim zdaniem. W instrukcji przygotowanie talii Herszta jest wytłumaczone raz, myślę, że gdyby w tym przypadku było inaczej to byłoby to opisane.
P.S.
Spoiler:
MaciekK5454
Użytkownik wspierający
Posty: 314
Rejestracja: 09 sie 2020, 20:44
Has thanked: 148 times
Been thanked: 155 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: MaciekK5454 »

Damon22 pisze: 28 gru 2021, 11:26 Wariant C moim zdaniem. W instrukcji przygotowanie talii Herszta jest wytłumaczone raz, myślę, że gdyby w tym przypadku było inaczej to byłoby to opisane.
P.S.
Spoiler:
No właściwie, to nie do końca; w instrukcji są jeszcze dwa fragmenty dotyczące talii herszta:

"jeśli jego (herszta) talia jest pusta, najpierw potasuj stos odrzuconych kart herszta, by stworzyć nową talię" i dalej "wszystkie karty mistrzostwa, które zostaną odkryte w dalszej części rozgrywki, należy w zwykły sposób dołączyć do karty Herszta".

Kłopot w tym, że tu mówimy o specyficznej sytuacji, która nie jest ani początkiem potyczki, ani też wyczyszczeniem talii, a karty mistrzostwa będą jeszcze pełniły swoją rolę.

Nie mówię, że nie masz racji, ale dalej nie jest to dla mnie jednoznaczne w instrukcji.
Avrellius
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2022, 01:01

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Avrellius »

Mam pytanie odnośnie efektu "Ogłusz wybranego Czempiona".
Przeciwnik na polu ma dwóch czempionów - jednego "zwykłego" i drugiego strażnika.
Czy w tym przypadku, muszę ogłuszyć strażnika, czy jak mówi karta wybranego i może to być czempion z białą tarczą?
Rykas
Użytkownik wspierający
Posty: 324
Rejestracja: 30 paź 2017, 09:23
Has thanked: 107 times
Been thanked: 55 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Rykas »

Avrellius pisze: 15 lut 2022, 16:45 Mam pytanie odnośnie efektu "Ogłusz wybranego Czempiona".
Przeciwnik na polu ma dwóch czempionów - jednego "zwykłego" i drugiego strażnika.
Czy w tym przypadku, muszę ogłuszyć strażnika, czy jak mówi karta wybranego i może to być czempion z białą tarczą?
Pierwsze musisz pokonać strażnika.
Paya
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2022, 05:51

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Paya »

Witam, dwa może proste pytania z których wyszła mi ostatnio dyskusja:
1. Zagrywając na czysty stół dwie takie same karty akcji, czy one odpalają sobie nawzajem zdolność frakcji czy musi być jakiś czempion do aktywacji. Czy jak zagrywasz akcje ona znika i wchodzi druga akcja ?
2. Czy mając chempiona na stole za każdym razem jak coś leży np inny champion lub zagrywasz akcje z frakcji aktywuje mu zdolność z frakcji kolejny raz?
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Paya pisze: 23 lut 2022, 07:03 Witam, dwa może proste pytania z których wyszła mi ostatnio dyskusja:
1. Zagrywając na czysty stół dwie takie same karty akcji, czy one odpalają sobie nawzajem zdolność frakcji czy musi być jakiś czempion do aktywacji. Czy jak zagrywasz akcje ona znika i wchodzi druga akcja ?
2. Czy mając chempiona na stole za każdym razem jak coś leży np inny champion lub zagrywasz akcje z frakcji aktywuje mu zdolność z frakcji kolejny raz?
1. Odpalają się zdolności frakcji obu kart
2. Nie do końca zrozumiałem. Jeżeli leży champion i dokładasz kartę z tej samej frakcji, odpalasz zdolności frakcji obu kart. I każdą następną którą dołożysz, to zdolność frakcji karty dokładanej się odpala. Każda zdolność frakcji jest odpalana raz w danej turze. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz :)
Piyofexa
Posty: 2
Rejestracja: 09 lut 2022, 10:02

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Piyofexa »

Witam.
niedawno zagrałem 2 partie z synem (jestem też początkującym) i mam pytanie:
- niektóre karty maja efekt: wybrany gracz odrzuca x kart.

Jeśli jest moja kolej, to przeciwnik nie ma nic na ręce, ewentualnie czempionów w grze. Czyli MUSI odrzucić, jeśli wskażę, że on, czempiona ze stołu na stos kart odrzuconych?
A co jeśli nie ma czempiona, to ja muszę coś odrzucić z ręki? Niektóre maja też MOŻE odrzucić, więc tego nie biorę pod uwagę.
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Po każdej swojej turze gracz dobiera na rękę 5 kart, więc zawsze jest co odrzucić. Championów z obszaru gracza można odrzucić tylko efektem Ogłuszenie.
Piyofexa
Posty: 2
Rejestracja: 09 lut 2022, 10:02

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Piyofexa »

Wrotek pisze: 07 mar 2022, 16:42 Po każdej swojej turze gracz dobiera na rękę 5 kart
A, i to jest zasada, której nie zakodowałem, i która logicznie wyjaśnia moją wątpliwość - dziękuję.
Sloth
Użytkownik wspierający
Posty: 255
Rejestracja: 03 mar 2020, 14:08
Has thanked: 48 times
Been thanked: 31 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Sloth »

Chwilowo gram solo na dwie ręce, więc wykładam raz 5 kart na lewą potem na prawą. Nie wiem jak to jest z kumulacją ataku bo wychodzą mi czasem combosy 20-25 ataku. Jezeli II przeciwnik( ręka 🤔) nie ma chempionów strażników to taki strzał potrafi kończyć batalię. Zastanawiam się czy dobrze liczę. Napierw punkty ataku z akcji i przedmiotow, potem odpalam chempionów plus wszelkie dodatki wynikające z bractwa i potrafi się zgromadzić potężny strzał ? Może napierw powinienem liczyć akcje i przedmioty jako jeden atak a potem dopiero użycie czempionów bądż dodatki wynikajace z bracta i nie sumować tego ?
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Wszystkie punkty wrzuca się do odpowiedniego worka: pieniądze, życie i mieczyki. Każdy worek jest sumą punktów z kart.
Przy odpowiednim ułożeniu kart i przyśnięciu przeciwnika (ręki? 😂) 25-30 punktów ataku można spokojnie uzbierać.
Sloth
Użytkownik wspierający
Posty: 255
Rejestracja: 03 mar 2020, 14:08
Has thanked: 48 times
Been thanked: 31 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Sloth »

Wrotek pisze: 07 mar 2022, 19:12 Wszystkie punkty wrzuca się do odpowiedniego worka: pieniądze, życie i mieczyki. Każdy worek jest sumą punktów z kart.
Przy odpowiednim ułożeniu kart i przyśnięciu przeciwnika (ręki? 😂) 25-30 punktów ataku można spokojnie uzbierać.
To jeszcze jedno. Karta akcji ma atak plus opcje z bractwa "ogłusz czempiona" mogę napierw użyć ogłuszenia strażnika a potem odpalić wór z atakiem ?

Jakiś czas temu grałem na dwie osoby to robiliśmy tak że podstawowe funkcję z akcji czy przedmiotu musiały być odpalone natychmiast. Wtedy cześć punktow ataku poszla by na ogłuszenie strażnika i pula ataku nie była juz tak potężna. Miało to dla mnie trochę więcej sensu.

Teraz, wykładam obliczam wszystkie odpalenia, $, plus zdrowie i okazuje się że combo z 30 punktów to nie jest jakiś szczyt możliwości. Punkty akcji, przedmiotów plus dodatkowe wynikajace z bractwa plus czempioni i ich dodatki wynikajace z bractwa i robi się wielkie BUM

Edit. Trochę brakuje mi kart typu "odbij X punktów ataku"
Ostatnio zmieniony 08 mar 2022, 12:49 przez Sloth, łącznie zmieniany 1 raz.
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Wszystko odpalasz w dowolnej kolejności. Priorytetem jest zabicie strażników, bo inaczej nie zadasz obrażeń ani pozostałym championom ani graczowi. Możesz wykorzystać najpierw punkty ataku, żeby zabić strażnika a potem Ogłuszenie na innego championa.
Polecam zagranie w Star Realms na androida, świetnie można przeanalizować jak to wszystko się dzieje :)
Sloth
Użytkownik wspierający
Posty: 255
Rejestracja: 03 mar 2020, 14:08
Has thanked: 48 times
Been thanked: 31 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Sloth »

Wrotek pisze: 08 mar 2022, 12:49 Wszystko odpalasz w dowolnej kolejności. Priorytetem jest zabicie strażników, bo inaczej nie zadasz obrażeń ani pozostałym championom ani graczowi. Możesz wykorzystać najpierw punkty ataku, żeby zabić strażnika a potem Ogłuszenie na innego championa.
Polecam zagranie w Star Realms na androida, świetnie można przeanalizować jak to wszystko się dzieje :)
Ale czy mogę najpierw wykorzystać ogłuszenie na strażnika jeżeli tak wynika z akcji wynikającej z bractwa ? Poza tym nie muszę wykończyć innych czempionów ( nie strażników) żeby wyzerować pulę zycia.
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Tak, w dowolnej kolejności.
Tak, jak już nie ma strażników może wszystko lecieć w gracza.
Rykas
Użytkownik wspierający
Posty: 324
Rejestracja: 30 paź 2017, 09:23
Has thanked: 107 times
Been thanked: 55 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Rykas »

1. No nie do końca wszystko się robi w dowolnej kolejności, bo gdy akcja ogłoszenia pochodzi z podstawowej części karty to trzeba ogluszyc przy zagraniu, a gdyby ogluszenie wynikło z bractwa wtedy mamy dowolność. Zwykły atak nieważne czy z podstawowej czy z bractwa zawsze się łączy i można wydawać w dowolnej chwili
2. Star realms online jednej dość ważnej rzeczy uczy źle. Właśnie kolejności bo zdolności frakcji/bractwa można odpalać w dowolnej kolejności a tam odpalają się odrazu gdy wejdzie karta.
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

My gramy tak że wykładamy karty po kolei i odpalamy umiejętność karty, a potem przy dołożeniu kolejnej karty z frakcji odpalamy zdolności frakcji w dowolnej kolejności. Liczymy ile jest ataku i potem rozkładamy na poszczególnych championów czy graczy. Nie widzę tutaj większego znaczenia co i kiedy odpalisz. Ewentualnie przy kartach gdzie się niszczy karty albo kupuje i kładzie na wierzch stosu albo do obszaru gry to może mieć większe znaczenie.
Rykas
Użytkownik wspierający
Posty: 324
Rejestracja: 30 paź 2017, 09:23
Has thanked: 107 times
Been thanked: 55 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Rykas »

Przykładowo przeciwnik ma strażnika z 3 tarczy i czempiona z 6 tarczy, to gdy zagrywa się kartę w której jest ogłoszenia w podstawowej akcji to trzeba ogluszcyc strażnikaz 3 tarczy a nie 6, więc trochę różnica jest.
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Tak, wtedy ma kolejność zagrywania kart. Masz rację. Jakoś tak z automatu mi weszło, że zagrałbym Ogłuszenie później na 6. Mea culpa.
Podsumowując: statusy w kolejności zagrania karty (jeśli są w górnej części)
Atak, pieniądze i leczenie pakujemy do worków i korzystamy jak chcemy
Zdolności frakcji (w dolnej części karty) zagrywamy jak chcemy.
Chyba dobrze napisałem?
Rykas
Użytkownik wspierający
Posty: 324
Rejestracja: 30 paź 2017, 09:23
Has thanked: 107 times
Been thanked: 55 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Rykas »

Zgadza się:)
Sloth
Użytkownik wspierający
Posty: 255
Rejestracja: 03 mar 2020, 14:08
Has thanked: 48 times
Been thanked: 31 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Sloth »

Dla mnie mylace jest trochę stwierdzenie że akcje i karty przedmiotów odpalamy natychmiast po zagraniu. Trochę się to kłóci dla mnie z tym że i tak wszystkie punkty ataku idą do jednego worka i wykorzystujemy kiedy chcemy.

Równie dobrze mogę wyłożyć na stół wszystkie karty, i odpalić atak generalny w połączeniu z chempionami i zdolnościami frakcyjnymi. Dzisiaj zrobiłem kilka razy praktycznie pod rząd comba 25-35 puktów ataku. Dwa takie strzały i mamy game over. Przeciwnik nie ma możliwości reagować w trakcie mojej tury. Jeżeli naprawdę się nie podleczy to drugiego ataku raczej nie przeżyje. Jedyną jego formą obrony są Strażnicy których mogę szybko zdjąć.

Edit. Poza tym odpalam jedną kartą np o mocy ataku 7 a strażnik ma tarczę 5 to i tak zostaje mi jeszcze 2 ataku gdyż to się kumuluje. Bardziej taktycznie by było gdyby pozostałe 2 punkty ataku przepadały. Wtedy musielibyśmy kombinować która kartą lepiej najpierw odpalić na jaki cel. Poza tym tak jak pisałem brak mi kart niwelujących X punktów ataku które przeciwnik mógłby użyć w trakcie mojej tury. No ale, takie rzeczy można sobie dodać homerules jak ktoś ma życzenie.

Edit. Jeszcze jedno, poza Ruinami Thandaru jest jeden boss Tibus który umożliwia rozgrywkę solo, natomiast nie bardzo widzę gdzie moglbym go zakupić. W podstawce brak, jako dodatek też nie widzę. Czy ewentualnie jest inny boss ktory daje nam taką możliwość poza RT?
piterro88
Posty: 27
Rejestracja: 10 lut 2014, 19:13
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: piterro88 »

Witam!
Pytanie odnośnie Ruin Thandaru: w turze gdy odkrywam kolejną kartę Mistrzostwa i powinienem zwiększyć poziom Herszta, to czy:
1/ najpierw zwiększam poziom (odwracam kartę Herszta) i dopiero rozpatruję zdolność zgodną z kolorem na karcie Mistrzostwa?
2/ rozpatruję zdolność z pierwszego poziomu i dopiero po tym odwracam kartę Herszta?
Brontusek
Posty: 5
Rejestracja: 22 lip 2022, 18:18
Has thanked: 3 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Brontusek »

Witam, jako bardzo początkujący zadam być może naiwne pytanie ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Czy można posiadać więcej życia niż ilość startowa? Czy można leczyć się tylko do wartości startowej czy też można nabijać zdrowie bez górnego limitu?
Wrotek
Użytkownik wspierający
Posty: 185
Rejestracja: 12 maja 2017, 16:05
Lokalizacja: Kalisz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Wrotek »

Brontusek pisze: 22 lip 2022, 18:33 Witam, jako bardzo początkujący zadam być może naiwne pytanie ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Czy można posiadać więcej życia niż ilość startowa? Czy można leczyć się tylko do wartości startowej czy też można nabijać zdrowie bez górnego limitu?
Bez limitu
Damon22
Użytkownik wspierający
Posty: 198
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 76 times
Been thanked: 38 times

Re: Hero Realms - pytania i wątpliwości

Post autor: Damon22 »

Co ciekawe w wersji komputerowej jest limit. Mam wrażenie, że z limitem gra się lepiej.
ODPOWIEDZ