No i nabrałem ochoty na solidną, 30-to miesięczną wyprawę w nieznane zakątki galaktyki.
Ze względu na wygodnictwo, w gry "żetonikowe" grywam z reguły na Vassalu. Z drugiej strony, gdzieś w tyle głowy zawsze miałem ochotę na zrobienie własnego modułu...
Dodałem dwa do dwóch, zakasałem rękawy i siadłem do edytora. Planowałem spędzić nad modułem dwa, może trzy wieczory. Ostatecznie tych wieczorów poszło dużo więcej.

Ale oto jest - moduł "Odkrywcy Nowych Światów" do Vassala.
https://www.dropbox.com/s/86w0hbd580xvb ... .vmod?dl=0
Wszystkie skany zrobione z materiałów własnych.
Instrukcja użytkowania modułu znajduje się w menu "Help/Module Guide".
Przycisk "Errata" pokazuje okienko z erratą i wyjaśnieniami do oryginalnej instrukcji, mapy i paragrafów. Wszystko to co tam spisałem pochodzi z forum na BGG, oficjalnej erraty z Ares'a i własnych obserwacji. Jeżeli ktoś znajdzie jeszcze jakieś błędy to bardzo proszę o informację - będziemy wspólnie erratę rozwijać. Oczywiście proszę też o wszystkie uwagi dotyczące nieprawidłowego działania modułu - postaram się je na bieżąco uwzględniać.
Na koniec najważniejsze - bardzo proszę o nie publikowanie tego modułu na innych forach i portalach. Niech gry-planszowe będą jedynym miejscem, gdzie zawsze będzie dostępna aktualna wersja wraz z informacją o niej. Dodatkowo, jeżeli zgłoszą się właściciele tłumaczenia lub grafik łatwo mi będzie ten moduł "ściągnąć" - jeżeli tylko będą mieli takie życzenie. Z drugiej strony mam nadzieję, że w razie czego popatrzą na ten projekt życzliwym okiem. W końcu wydawnictwa Encore już dawno nie ma a niniejszy moduł jest pewną formą oddania hołdu firmie, dzięki której PRLowi gracze mogli wspaniale bawić się przy grach zza żelaznej kurtyny

Bardzo dziękuję użytkownikowi Kempy i worek cementu za wkład w rozwój modułu!
Uwaga: po wykonaniu aktualizacji modułu zalecam rozpoczęcie nowej gry. W przypadku kontynuacji gry zapisanej w poprzedniej wersji modułu nie wszystkie zmiany będą widoczne.
Historia aktualizacji:
2018-03-29 1.2 - Poprawki w tekście erraty. Deklaracja charset w podręczniku i erracie.
2018-02-27 1.1 - Zwiększenie ilości żetonów "Zbadany". Zmiana parametrów Motylnika.
Errata do paragrafów 62, 78, 154 i 155
2017-03-09 1.0 - Pierwsza opublikowana wersja