Vassal: Odkrywcy Nowych Światów
Re: Vassal: Odkrywcy Nowych Światów
Witam
Powiedzcie mi jak odczytujecie jeden heks pokryty np. wzgórzami i górami ,albo heks z bagnami i cieczą, ewentualnie równiny i lodowiec na jednym polu ? Przy eksploracji i ruchu uwzględniacie oba te warunki terenowe w godzinach ? Wydaje mi się ,że jedno wyklucza drugie .Bo jak instrukcja opisuje...przykładowo ruch forsowny z pola 0310 do pola 0611 (koszt 6 godzin) Więc w takim razie przebyte pole z górami i wzgórzami(0410) jest liczone tylko jako góry. Ja bynajmniej tak to odczytałem
Rzadką i bujną roślinność uwzględnia się z innymi warunkami terenowymi ,ale wzgórza + góry/ równina + lodowiec/ ciecz+ bagna/ równiny+ wzgórza... hm tu mam dylemat.
...no i jeszcze rzeki i jeziora też się kumulują w godzinach z resztą terenu. A Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Powiedzcie mi jak odczytujecie jeden heks pokryty np. wzgórzami i górami ,albo heks z bagnami i cieczą, ewentualnie równiny i lodowiec na jednym polu ? Przy eksploracji i ruchu uwzględniacie oba te warunki terenowe w godzinach ? Wydaje mi się ,że jedno wyklucza drugie .Bo jak instrukcja opisuje...przykładowo ruch forsowny z pola 0310 do pola 0611 (koszt 6 godzin) Więc w takim razie przebyte pole z górami i wzgórzami(0410) jest liczone tylko jako góry. Ja bynajmniej tak to odczytałem
Rzadką i bujną roślinność uwzględnia się z innymi warunkami terenowymi ,ale wzgórza + góry/ równina + lodowiec/ ciecz+ bagna/ równiny+ wzgórza... hm tu mam dylemat.
...no i jeszcze rzeki i jeziora też się kumulują w godzinach z resztą terenu. A Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Jeśli faktycznie korzystasz z portu Vassala to jest tam wrzucona errata. Najważniejsza zmiana (pochodząca z czasopisma Ares, gdzie ukazał się wcześniej oryginał "Odkrywców...") brzmi, po przetłumaczeniu:
- Do zasad opisanych w punkcie [6.7] należy dodać: "Równina, wzgórze, góry i urwiska są terenami wykluczającymi się podczas podliczania kosztów czasowych za wejście i/lub zbadanie. Jedynie teren "najdroższy" czasowo jest brany pod uwagę w przypadku występowania więcej niż jednego z tych czterech terenów na danym hexsie. Przykładowo hex 0309 należy traktować jako góry a hex 0311 jako urwisko. Wszystkie inne typy terenów doliczają swoje koszty za wejście i/lub zbadanie."
- Do zasad opisanych w punkcie [6.7] należy dodać: "Równina, wzgórze, góry i urwiska są terenami wykluczającymi się podczas podliczania kosztów czasowych za wejście i/lub zbadanie. Jedynie teren "najdroższy" czasowo jest brany pod uwagę w przypadku występowania więcej niż jednego z tych czterech terenów na danym hexsie. Przykładowo hex 0309 należy traktować jako góry a hex 0311 jako urwisko. Wszystkie inne typy terenów doliczają swoje koszty za wejście i/lub zbadanie."
Dziękuję kempy za szybką odpowiedz.
Nie korzystam. Link w pierwszym poście wygasł. Możesz podać proszę aktualny link ?
Jeszcze mam jedno zapytanie odnośnie tabeli spotkania.
Tabela spotkania mówi ,że do rzutu kostką :
Jeżeli wybrane zostanie porozumienie ,dodaj wartość MODYFIKATORA INTELIGENCJI istoty ,a odejmij wartość bezwzględną jej MODYFIKATORA AGRESJI.
No dobrze a jeśli oba te modyfikatory istoty są ujemne ,to modyfikator inteligencji wtedy się odejmuje ,a agresji dodaje ? (ale chyba agresji w porozumieniu zawsze się odejmuje jako wartość bezwzględna)
Albo, jeżeli zostanie wybrane starcie ( walka ,lub próba pochwycenia istoty) , tabela spotkania opisuje:
Do rezultatów rzutu dodaj wartość MODYFIKATORÓW INTELIGENCJI I AGRESJI.
I to samo pytanie ,a jeśli modyfikatory są ujemne ,to się je odejmuje ?
Nie korzystam. Link w pierwszym poście wygasł. Możesz podać proszę aktualny link ?
Jeszcze mam jedno zapytanie odnośnie tabeli spotkania.
Jeżeli wybrane zostanie porozumienie ,dodaj wartość MODYFIKATORA INTELIGENCJI istoty ,a odejmij wartość bezwzględną jej MODYFIKATORA AGRESJI.
No dobrze a jeśli oba te modyfikatory istoty są ujemne ,to modyfikator inteligencji wtedy się odejmuje ,a agresji dodaje ? (ale chyba agresji w porozumieniu zawsze się odejmuje jako wartość bezwzględna)
Albo, jeżeli zostanie wybrane starcie ( walka ,lub próba pochwycenia istoty) , tabela spotkania opisuje:
Przed chwilą sprawdzałem i działa.

Wystarczy kliknać pobierz i leci.
Tak to właśnie działa. Ujemny się odejmuje, a bezwzględna wartość jest zawsze dodatnia.Jeszcze mam jedno zapytanie odnośnie tabeli spotkania.
Dokładnie tak, jak powyżej.Albo, jeżeli zostanie wybrane starcie ( walka ,lub próba pochwycenia istoty) , tabela spotkania opisuje:
Kempf wielkie dzięki ,to chciałem wiedzieć.
Pobrałem plik ,ale nie mogę go otworzyć. Za pomocą czego to się otwiera ?
I ostania rzecz tak dla pewności ,nie chce być upierdliwy.
Czyli heks z górami i jaskinią ( przykładowo pole 1103 ) albo jaskinia na równinach ( pole 0816 )Przy ruchu i badaniu POD ZIEMIĄ uwzględnia się oba te warunki terenowe ? (Myślałem ,że wtedy tylko sama jaskinia jest brana pod uwagę ,jeśli pod ziemią się rusza i bada )
Albo :Lodowiec na równinach i miasto na równinach i w tym wypadku równiny przy ruchu i badaniu są brane pod uwagę ? ( hm ,wynikało by wtedy z tego, że w mieście można spotkać istotę przystosowaną do bezkresnych równin ,a nie miastu...trochę dziwne )
Pobrałem plik ,ale nie mogę go otworzyć. Za pomocą czego to się otwiera ?
I ostania rzecz tak dla pewności ,nie chce być upierdliwy.
Czyli heks z górami i jaskinią ( przykładowo pole 1103 ) albo jaskinia na równinach ( pole 0816 )Przy ruchu i badaniu POD ZIEMIĄ uwzględnia się oba te warunki terenowe ? (Myślałem ,że wtedy tylko sama jaskinia jest brana pod uwagę ,jeśli pod ziemią się rusza i bada )
Albo :Lodowiec na równinach i miasto na równinach i w tym wypadku równiny przy ruchu i badaniu są brane pod uwagę ? ( hm ,wynikało by wtedy z tego, że w mieście można spotkać istotę przystosowaną do bezkresnych równin ,a nie miastu...trochę dziwne )
http://www.vassalengine.org
Ale na leniwych zrobiłem ściągę: https://imgur.com/a/Tko2ZEC
Trzymając się ściśle instrukcji należałoby na 1103 dodawać modyfikatory jaskinia + góra (pod ziemią) lub sama góra (na powierzchni). Ja zawsze tak grałem.Czyli heks z górami i jaskinią ( przykładowo pole 1103 ) albo jaskinia na równinach ( pole 0816 )Przy ruchu i badaniu POD ZIEMIĄ uwzględnia się oba te warunki terenowe ? (Myślałem ,że wtedy tylko sama jaskinia jest brana pod uwagę ,jeśli pod ziemią się rusza i bada )
Przecież do spotkania może dojść na obrzeżach danego miasta, prawda? Moim zdaniem to jest całkiem w porządku, bo zwiększa szansę na jakiekolwiek spotkania. Gdyby każdy hex miał sztywno przypisany jeden rodzaj terenu automatycznie zmniejszałoby to prawdopodobieństwo skutecznego trafienia na tabeli.Albo :Lodowiec na równinach i miasto na równinach i w tym wypadku równiny przy ruchu i badaniu są brane pod uwagę ? ( hm ,wynikało by wtedy z tego, że w mieście można spotkać istotę przystosowaną do bezkresnych równin ,a nie miastu...trochę dziwne )
Bardzo pomocne korekty w Twojej ściądze.
W instrukcji w punkcie 6.1 jest jeszcze jedna nieścisłość.
pisze:
Stosowne dane zawiera tabela wpływu ukształtowania terenu.
Np. na eksplorację pola z górami, pokrytego bujną roślinnością potrzeba ośmiu godzin.
Jeżeli jednak w czasie tego samego ruchu, ekspedycja wkracza do tego pola i bada je - wymaga to łącznie dwunastu godzin.
Chyba chodziło o wzgórza ,bo na badanie gór z bujną roślinnością potrzeba 10 godzin, a na ruch i badanie 15 godzin.
Ps. A czemu Rekonbot jest wyposażony w detektor ? tak jest w oryginale ?
W instrukcji w punkcie 6.1 jest jeszcze jedna nieścisłość.
pisze:
Np. na eksplorację pola z górami, pokrytego bujną roślinnością potrzeba ośmiu godzin.
Jeżeli jednak w czasie tego samego ruchu, ekspedycja wkracza do tego pola i bada je - wymaga to łącznie dwunastu godzin.
Chyba chodziło o wzgórza ,bo na badanie gór z bujną roślinnością potrzeba 10 godzin, a na ruch i badanie 15 godzin.
Ps. A czemu Rekonbot jest wyposażony w detektor ? tak jest w oryginale ?
To jest zrzut ekranu z pomocy w module Vassala.
Tak, to jest błąd. Sprawdziłem i w oryginale w tym miejsu pisze o Hill a nie Mountain, więc tłumacz się pomylił.W instrukcji w punkcie 6.1 jest jeszcze jedna nieścisłość.
pisze:
Tak jest w oficjalnej erracie oryginału.Ps. A czemu Rekonbot jest wyposażony w detektor ? tak jest w oryginale ?

Bardzo fajna rzecz ten moduł i dobra odskocznia od papierkowo kartonowej wersji.
Jest jeszcze jedna kwestia. Instrukcja nie wyjaśnia do końca jak to jest z zabitymi istotami żywymi.W Punkcie 8.7 pisze tylko ,że usuwa się je z danego obszaru. Więc wynika z tego ,że podczas badania danej planety już nie można spotkać owego osobnika ,a paragraf dotyczący tej istoty się pomija i przechodzi do innej czynności ekspedycji.
Natomiast na innej planecie można go ponownie spotkać i znowu zyskać za ustalenie cech dodatkowe punkty, tej samej istoty. (tak by z tego wynikało). W punkcie 9.1 jest napisane ,że jeden punkt jest przyznawany za każdą z ustalonych i zapisanych w dzienniku cech istot żywych ( bez względu na to czy dana istota została schwytana ,czy nie )
Można też nie przyznawać punktu drugiego za ustaloną wcześniej cechę tej samej istoty...ale można podejść do tego w ten sposób ,że modyfikatory stworzonek ,to cechy danego gatunku ,a już ustalony wskaznik, to określona cecha danego osobnika i stąd punkt się należy.Tylko skoro mieliśmy już wcześniej do czynienia z tym gatunkiem ,wtedy dopisujemy na przykład już tylko połowę punktu ( lub nawet cały ,kwestia dyskusyjna )
To samo się tyczy istoty która uciekła.
Ze schwytanymi sprawa jasna, więcej już ich nie można spotkać ,punkt 8.7 to wyjaśnia.
hm ,a co z istotami ponownie spotkanymi z którymi doszło wcześniej do porozumienia, a Galaktyczna Komisja do spraw Badań zakazała ich chwytania i zabijania jako myślących form życia ? I tu nasuwa się kolejna niewiadoma:) Również można do tego podejść jak opisałem wyżej ( może w stadzie trafił się jakiś głupek ,który nie podlega amnestii:)
Jest jeszcze jedna kwestia. Instrukcja nie wyjaśnia do końca jak to jest z zabitymi istotami żywymi.W Punkcie 8.7 pisze tylko ,że usuwa się je z danego obszaru. Więc wynika z tego ,że podczas badania danej planety już nie można spotkać owego osobnika ,a paragraf dotyczący tej istoty się pomija i przechodzi do innej czynności ekspedycji.
Natomiast na innej planecie można go ponownie spotkać i znowu zyskać za ustalenie cech dodatkowe punkty, tej samej istoty. (tak by z tego wynikało). W punkcie 9.1 jest napisane ,że jeden punkt jest przyznawany za każdą z ustalonych i zapisanych w dzienniku cech istot żywych ( bez względu na to czy dana istota została schwytana ,czy nie )
Można też nie przyznawać punktu drugiego za ustaloną wcześniej cechę tej samej istoty...ale można podejść do tego w ten sposób ,że modyfikatory stworzonek ,to cechy danego gatunku ,a już ustalony wskaznik, to określona cecha danego osobnika i stąd punkt się należy.Tylko skoro mieliśmy już wcześniej do czynienia z tym gatunkiem ,wtedy dopisujemy na przykład już tylko połowę punktu ( lub nawet cały ,kwestia dyskusyjna )
Ze schwytanymi sprawa jasna, więcej już ich nie można spotkać ,punkt 8.7 to wyjaśnia.
hm ,a co z istotami ponownie spotkanymi z którymi doszło wcześniej do porozumienia, a Galaktyczna Komisja do spraw Badań zakazała ich chwytania i zabijania jako myślących form życia ? I tu nasuwa się kolejna niewiadoma:) Również można do tego podejść jak opisałem wyżej ( może w stadzie trafił się jakiś głupek ,który nie podlega amnestii:)
Właśnie dzięki temu modułowi mogłem wrócić do Odkrywców po ponad dwudziestu latach i spędzić przy nich kolejne kilkanaście godzin.
Chyba nie istnieje oficjalna odpowiedź na to pytanie. Osobiście raz spotkane stworzenia za drugim razem ignorowałem.Jest jeszcze jedna kwestia. Instrukcja nie wyjaśnia do końca jak to jest z zabitymi istotami żywymi.W Punkcie 8.7 pisze tylko ,że usuwa się je z danego obszaru. Więc wynika z tego ,że podczas badania danej planety już nie można spotkać owego osobnika ,a paragraf dotyczący tej istoty się pomija i przechodzi do innej czynności ekspedycji.
Natomiast na innej planecie można go ponownie spotkać i znowu zyskać za ustaleanie cech dodatkowe punkty, tej samej istoty. (tak by z tego wynikało). W punkcie 9.1 jest napisane ,że jeden punkt jest przyznawany za każdą z ustalonych i zapisanych w dzienniku cech istot żywych ( bez względu na to czy dana istota została schwytana ,czy nie )
Kempy możesz proszę sprawdzić w oryginalnej wersji, czy w paragrafie 115 przy lądowaniu na planecie Picolo powinien być klimat arktyczny. (Tabela planet/ Picolo par. 86 ,rezultat rzutu kostką 4 lub 5 pole lądowania 0806 - PARAGRAF 115 )
I miałbym jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie napraw urządzeń, robotów i leczenia członków ekspedycji podczas badania planety.
Można dwie albo nawet trzy naprawy , czy też leczenia wykonywać jedna po drugiej ? ( przykładowo przeznaczam max 6 godzin na naprawę robota i udaje mi się go naprawić i zaraz po tym wydatkuję kolejne 6 godzin na naprawę drugiego robota - albo leczę jedną raną wydatkując 12 godzin i po tym wydaję kolejne 12 godzin na leczenie drugiej rany )
I miałbym jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie napraw urządzeń, robotów i leczenia członków ekspedycji podczas badania planety.
Można dwie albo nawet trzy naprawy , czy też leczenia wykonywać jedna po drugiej ? ( przykładowo przeznaczam max 6 godzin na naprawę robota i udaje mi się go naprawić i zaraz po tym wydatkuję kolejne 6 godzin na naprawę drugiego robota - albo leczę jedną raną wydatkując 12 godzin i po tym wydaję kolejne 12 godzin na leczenie drugiej rany )
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Kempy być może zajęty

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
A gdzie sprawdzałeś ? w polskiej wersji Encore ? Mi chodzi o Voyage of the B.S.M. Pandora

W ten łączony sposób można leczyć załogę i naprawiać sprzęt tylko na pokładzie statku. Na powierzchni niestety trzeba wykonywać rzeczy po kolei, jedna po drugiej, tak jak napisałeś.I miałbym jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie napraw urządzeń, robotów i leczenia członków ekspedycji podczas badania planety.
A jednak arktyczny.kempy pisze: ↑23 maja 2018, 16:40
W ten łączony sposób można leczyć załogę i naprawiać sprzęt tylko na pokładzie statku. Na powierzchni niestety trzeba wykonywać rzeczy po kolei, jedna po drugiej, tak jak napisałeś.I miałbym jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie napraw urządzeń, robotów i leczenia członków ekspedycji podczas badania planety.
Dobrze ,że w ogóle można wykonywać te czynności jedna po drugiej podczas badania planety. Nie miałem do końca pewności i myślałem ,że może tylko jedna naprawa ,lub jedno leczenie. Potem ruch ,czy eksploracja i dopiero po paragrafie wynikającego z eksploracji ponownie można wrócić do naprawy albo leczenia załogi. Zle odczytałem instrukcje i namieszałem coś. Punkt 6.9
W sumie to i racja ,dlaczego by nie można za jednym razem przeznaczyć przykładowo 10, 20 godzin, albo całej doby na leczenie i naprawę sprzętu. Załoga nie musi spać ,bo i licho nie śpi

,
Jeszcze przypomniałem sobie o jednej rzeczy ,może mało istotnej.
W punkcie 8.0 pisze ,że:
Nazwa każdej z istot żywych umieszczona jest w tabeli wskazników istot żywych.
Następnie gracz wykonuje dalsze polecenia paragrafu.
W tej tabeli nie ma żadnych nazw...
W punkcie 8.0 pisze ,że:
Nazwa każdej z istot żywych umieszczona jest w tabeli wskazników istot żywych.
Następnie gracz wykonuje dalsze polecenia paragrafu.
W tej tabeli nie ma żadnych nazw...
W oryginale stoi "The creature's name is recorded on Creature Atribute Log." co chyba tłumaczy się jako "nazwę stworzenia zapisuje się w dzienniku.".
W module Vassala jest to fajnie rozwiązane, bo nazwy istoty nie trzeba wpisywać ręcznie, tylko wybiera się z listy.
Bo właśnie w dzienniku cech istot żywych powinno się zapisywać nazwy. Ogólnie moduł jest bardzo fajnym rozwiązaniem.
Jeszcze jedna rzecz mnie kempy nurtuje... Jak to jest z odnoszeniem ran i uszkodzeń w zdarzeniach losowych. Można ujmować w wyniku zdarzeń losowych punkty zasobów ? ( np. wstrząs sejsmiczny w paragrafie 32 )
Jest to dosyć mętnie sformułowane w instrukcji i można interpretować dwojako. Sam grałem, że nie można dlatego moje ekspedycje zawsze miały sporo klatek, którymi próbowałem absorbować tego typu uszkodzenia.

Rafik, bardzo dziękuję za dobre słowa a Tobie Kempy dziękuję za opiekę merytoryczną i duchową w tym wątku

Jamers należą Ci się słowa uznania za wykonaną pracę. Jednym słowem... jamers inżynier , kempy dowódca ,a ja jako istota żywa, która jest wszystkiego ciekawa

Znalazłem błąd w paragrafie 053:
Grawitacja jest wielka, a klimat tropikalny – § 153
Przy grawitacji wielkiej nie występuje tropikalny klimat.
Grawitacja jest wielka, a klimat tropikalny – § 153
Przy grawitacji wielkiej nie występuje tropikalny klimat.
Chyba faktycznie nie ma takiej kombinacji. Tak samo jest w oryginale i nie ma dla tego paragrafu oficjalnej erraty. Proponuję zamiast "a" wstawić "lub".

Ale to oczywiście home-rule lub też home-correction.

Ewentualnie można tez wielką zamienić na dużą. Na Paleo, Suwatte i Nowe Alto przy grawitacji dużej panuje tropikalny klimat. Lub... wielkiej przy klimacie umiarkowanym, bądz arktycznym – w tym przypadku jak na Opoplo... Jest kilka możliwości.
Ale jeśli ma być trudniej, to zostałbym przy tej drugiej opcji.
Ale jeśli ma być trudniej, to zostałbym przy tej drugiej opcji.