Gloomhaven -zasady i pytania

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 08:23 Hej. Pytanie o leśne duszki.
Spoiler:
Spoiler:
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

aeiou871 pisze: 02 kwie 2022, 09:14
Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 08:23 Hej. Pytanie o leśne duszki.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 17:54
aeiou871 pisze: 02 kwie 2022, 09:14
Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 08:23 Hej. Pytanie o leśne duszki.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

aeiou871 pisze: 02 kwie 2022, 17:59
Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 17:54
aeiou871 pisze: 02 kwie 2022, 09:14
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 18:35
aeiou871 pisze: 02 kwie 2022, 17:59
Ostroslaw pisze: 02 kwie 2022, 17:54
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
suibeom
Posty: 790
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 252 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: suibeom »

Mam problem z pułapkami. Na karcie celów bitewnych miałem sapera, gdzie miałem zdetonować lub rozbroić pułapkę. W instrukcji przy pułapkach też jest informacja, że można je rozbroić, ale nie wiem jak, bo nie znalazłem sposobu. Jak się rozbraja pułapki?
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

suibeom pisze: 03 maja 2022, 10:05 Mam problem z pułapkami. Na karcie celów bitewnych miałem sapera, gdzie miałem zdetonować lub rozbroić pułapkę. W instrukcji przy pułapkach też jest informacja, że można je rozbroić, ale nie wiem jak, bo nie znalazłem sposobu. Jak się rozbraja pułapki?
Szelma ma bodajże jedną kartę na to pozwalającą. W trakcie kampanii można też zdobyć przedmiot, który na to pozwala, ale generalnie to bardzo rzadki efekt.
suibeom
Posty: 790
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 252 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: suibeom »

aeiou871 pisze: 03 maja 2022, 10:12
suibeom pisze: 03 maja 2022, 10:05 Mam problem z pułapkami. Na karcie celów bitewnych miałem sapera, gdzie miałem zdetonować lub rozbroić pułapkę. W instrukcji przy pułapkach też jest informacja, że można je rozbroić, ale nie wiem jak, bo nie znalazłem sposobu. Jak się rozbraja pułapki?
Szelma ma bodajże jedną kartę na to pozwalającą. W trakcie kampanii można też zdobyć przedmiot, który na to pozwala, ale generalnie to bardzo rzadki efekt.
innymi słowy jedyne co mi pozostaje to ostrożne stąpanie, które zawsze zakończy się tak samo... :-D
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

suibeom pisze: 03 maja 2022, 10:14
aeiou871 pisze: 03 maja 2022, 10:12
suibeom pisze: 03 maja 2022, 10:05 Mam problem z pułapkami. Na karcie celów bitewnych miałem sapera, gdzie miałem zdetonować lub rozbroić pułapkę. W instrukcji przy pułapkach też jest informacja, że można je rozbroić, ale nie wiem jak, bo nie znalazłem sposobu. Jak się rozbraja pułapki?
Szelma ma bodajże jedną kartę na to pozwalającą. W trakcie kampanii można też zdobyć przedmiot, który na to pozwala, ale generalnie to bardzo rzadki efekt.
innymi słowy jedyne co mi pozostaje to ostrożne stąpanie, które zawsze zakończy się tak samo... :-D
Albo Popychanie/Przyciaganie wrogów na pola z pułapkami. To też się liczy do tego celu, jeśli dobrze go pamiętam
suibeom
Posty: 790
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 252 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: suibeom »

Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

suibeom pisze: 20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.
suibeom
Posty: 790
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 252 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: suibeom »

aeiou871 pisze: 20 maja 2022, 19:55
suibeom pisze: 20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.
jest "i" :-) te czekanie na burzę i upał lasuje mi mózg. Ale sprawdzając odkryłem, że walnęliśmy chyba babola i że źle odblokowaliśmy scenariusze.
Spoiler:
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

suibeom pisze: 20 maja 2022, 20:15
aeiou871 pisze: 20 maja 2022, 19:55
suibeom pisze: 20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.
jest "i" :-) te czekanie na burzę i upał lasuje mi mózg. Ale sprawdzając odkryłem, że walnęliśmy chyba babola i że źle odblokowaliśmy scenariusze.
Spoiler:
Spoiler:
suibeom
Posty: 790
Rejestracja: 18 cze 2019, 16:02
Has thanked: 1561 times
Been thanked: 252 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: suibeom »

Zagraliśmy kolejny scenariusz. Rany, jakie to było stresująco-wyczerpujące!!! :D Trafiliśmy do kanałów, gdzie Szelma dziewczyny padła z wyczerpania na sam koniec gry, a mojej Tkaczce Zaklęć zostały dwie karty na ostatni atak, po którym też padłaby z wyczerpania. Ostatni atak na Szlam typu elitarny. I tu chciałbym się upewnić, czy dobrze zagraliśmy. Moje dwa ataki dały Szlamowi 3 obrażenia, w sumie miał 11 obrażeń. Na 4 poziomie jego PZ to 13. Karta jego aktywacji nakazywała zadać mu dwa obrażenia (martwy!) i następnie przywołać zwykły Szlam z PZ równym temu, który go przywołał. I tu pytanie, czy PZ dla tego przywołania jest po rozpatrzeniu zadanych ran, czy przed?
Fojtu
Posty: 3396
Rejestracja: 10 maja 2014, 14:02
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1267 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Fojtu »

suibeom pisze: 01 cze 2022, 21:27 Zagraliśmy kolejny scenariusz. Rany, jakie to było stresująco-wyczerpujące!!! :D Trafiliśmy do kanałów, gdzie Szelma dziewczyny padła z wyczerpania na sam koniec gry, a mojej Tkaczce Zaklęć zostały dwie karty na ostatni atak, po którym też padłaby z wyczerpania. Ostatni atak na Szlam typu elitarny. I tu chciałbym się upewnić, czy dobrze zagraliśmy. Moje dwa ataki dały Szlamowi 3 obrażenia, w sumie miał 11 obrażeń. Na 4 poziomie jego PZ to 13. Karta jego aktywacji nakazywała zadać mu dwa obrażenia (martwy!) i następnie przywołać zwykły Szlam z PZ równym temu, który go przywołał. I tu pytanie, czy PZ dla tego przywołania jest po rozpatrzeniu zadanych ran, czy przed?
Ogólnie jeżeli Szlamowi zostały 2 życia a sobie zadaje 2, to ginie zanim zrobi następną akcję, więc to nie ma znaczenia, bo do tego momentu podziału nie dochodzi.
Leszek85
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2022, 09:07

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Leszek85 »

Hej,

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

1. Jak ulepszymy karty zdolności postaci a postać ta przejdzie w stan spoczynku, to czy następna osoba tworząc tą postać od nowa, ma już wzmocnione te karty? Jeżeli tak to czy przy wzmacnia kart na nowej postaci, obowiązują takie same zasady w odniesieniu co do już wzmocnionych (np przy 3 dobrobycie, jak są wzmocnione 3 karty, to nowa postać już nie może wzmocnić żadnej innej a ceny za wzmocnienie już wzmocnionych kart są wyższe?)

2. Otwieranie drzwi, po otwarciu drzwi potwory z wyższa inicjatywą niż otwierający nie wykonują żadnych akcji w tej turze? Tylko te z niższą.
Awatar użytkownika
elayeth
Posty: 1051
Rejestracja: 07 sty 2009, 16:29
Lokalizacja: Bydgoszcz
Has thanked: 175 times
Been thanked: 193 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: elayeth »

Leszek85 pisze: 12 cze 2022, 09:19 Hej,

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

1. Jak ulepszymy karty zdolności postaci a postać ta przejdzie w stan spoczynku, to czy następna osoba tworząc tą postać od nowa, ma już wzmocnione te karty? Jeżeli tak to czy przy wzmacnia kart na nowej postaci, obowiązują takie same zasady w odniesieniu co do już wzmocnionych (np przy 3 dobrobycie, jak są wzmocnione 3 karty, to nowa postać już nie może wzmocnić żadnej innej a ceny za wzmocnienie już wzmocnionych kart są wyższe?)

2. Otwieranie drzwi, po otwarciu drzwi potwory z wyższa inicjatywą niż otwierający nie wykonują żadnych akcji w tej turze? Tylko te z niższą.
1. Tworzy od nowa z uwzględnieniem poziomu „prosperity” miasta. Żadne naklejki nie przechodzą.
2. Potwory z niższą inicjatywą wykonują swoje tury, zaraz po graczu, który kończy swoją turę normalnie po otwarciu drzwi. Po tych potworach z niższą inicjatywą gra leci dalej normalnie… czyli reszta wg. kolejności inicjatywy. Także żadnemu potworowi inicjatywa nie przepada.
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

elayeth pisze: 12 cze 2022, 10:58
Leszek85 pisze: 12 cze 2022, 09:19 Hej,

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.

1. Jak ulepszymy karty zdolności postaci a postać ta przejdzie w stan spoczynku, to czy następna osoba tworząc tą postać od nowa, ma już wzmocnione te karty? Jeżeli tak to czy przy wzmacnia kart na nowej postaci, obowiązują takie same zasady w odniesieniu co do już wzmocnionych (np przy 3 dobrobycie, jak są wzmocnione 3 karty, to nowa postać już nie może wzmocnić żadnej innej a ceny za wzmocnienie już wzmocnionych kart są wyższe?)

2. Otwieranie drzwi, po otwarciu drzwi potwory z wyższa inicjatywą niż otwierający nie wykonują żadnych akcji w tej turze? Tylko te z niższą.
1. Tworzy od nowa z uwzględnieniem poziomu „prosperity” miasta. Żadne naklejki nie przechodzą.
2. Potwory z niższą inicjatywą wykonują swoje tury, zaraz po graczu, który kończy swoją turę normalnie po otwarciu drzwi. Po tych potworach z niższą inicjatywą gra leci dalej normalnie… czyli reszta wg. kolejności inicjatywy. Także żadnemu potworowi inicjatywa nie przepada.
Ulepszenia są stałe i każda kolejna postać danej klasy z nich korzysta
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

Hejka. Mam pytanie odnośnie postępu gry.
Spoiler:
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 16 cze 2022, 11:46 Hejka. Mam pytanie odnośnie postępu gry.
Spoiler:
Spoiler:
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

Hej. W jaki sposób ob odblowaliascie scenariusz 76?
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 03 wrz 2022, 21:29 Hej. W jaki sposób ob odblowaliascie scenariusz 76?
Odpowiedź poniżej
Spoiler:
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

aeiou871 pisze: 03 wrz 2022, 21:50
Ostroslaw pisze: 03 wrz 2022, 21:29 Hej. W jaki sposób ob odblowaliascie scenariusz 76?
Odpowiedź poniżej
Spoiler:
Spoiler:
aeiou871
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2017, 11:12
Has thanked: 314 times
Been thanked: 437 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: aeiou871 »

Ostroslaw pisze: 03 wrz 2022, 22:02
aeiou871 pisze: 03 wrz 2022, 21:50
Ostroslaw pisze: 03 wrz 2022, 21:29 Hej. W jaki sposób ob odblowaliascie scenariusz 76?
Odpowiedź poniżej
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Ostroslaw
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2022, 18:52
Has thanked: 22 times

Re: Gloomhaven -zasady i pytania

Post autor: Ostroslaw »

Hej. Pytanko odnośnie stanu ogłoszenia. Czy potwór w momencie kiedy jest ogłoszony dostaje obrażenia wynikające z karty zdolności potwora? Przykład : ożywione zwloki - ruch plus 1 ożywione związki dostają jedne obrażenie.
ODPOWIEDZ