Gloomhaven -zasady i pytania
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 1530 times
- Been thanked: 246 times
Re: Gloomhaven -zasady i pytania
Mam problem z pułapkami. Na karcie celów bitewnych miałem sapera, gdzie miałem zdetonować lub rozbroić pułapkę. W instrukcji przy pułapkach też jest informacja, że można je rozbroić, ale nie wiem jak, bo nie znalazłem sposobu. Jak się rozbraja pułapki?
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 263 times
- Been thanked: 369 times
Szelma ma bodajże jedną kartę na to pozwalającą. W trakcie kampanii można też zdobyć przedmiot, który na to pozwala, ale generalnie to bardzo rzadki efekt.
-
- Użytkownik wspierający
innymi słowy jedyne co mi pozostaje to ostrożne stąpanie, które zawsze zakończy się tak samo...

-
- Użytkownik wspierający
Albo Popychanie/Przyciaganie wrogów na pola z pułapkami. To też się liczy do tego celu, jeśli dobrze go pamiętamsuibeom pisze: ↑03 maja 2022, 10:14innymi słowy jedyne co mi pozostaje to ostrożne stąpanie, które zawsze zakończy się tak samo...![]()
-
- Użytkownik wspierający
Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
-
- Użytkownik wspierający
Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.suibeom pisze: ↑20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?
-
- Użytkownik wspierający
jest "i"aeiou871 pisze: ↑20 maja 2022, 19:55Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.suibeom pisze: ↑20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?

Spoiler:
-
- Użytkownik wspierający
suibeom pisze: ↑20 maja 2022, 20:15jest "i"aeiou871 pisze: ↑20 maja 2022, 19:55Zależy od składni, możesz podać o który scenariusz chodzi? Zazwyczaj jest tam koniunkcja i np. jedno osiągnięcie musi być odblokowane, a drugie niedoblokowane, ale niektóre wymagają chyba, żeby dwa osiągnięcia były odblokowane.suibeom pisze: ↑20 maja 2022, 19:49 Mam pytanie odnośnie wymagań przy scenariuszach. Scenariusz daje nam możliwość wyboru, którą misję możemy zrealizować, ale wymagania to blokują, i to rozumiem, ale czy gdy przy wymaganiach podane są dwa osiągnięcia, to mają być zdobyte oba, by wejść w dany scenariusz, czy może być tylko jedno?te czekanie na burzę i upał lasuje mi mózg. Ale sprawdzając odkryłem, że walnęliśmy chyba babola i że źle odblokowaliśmy scenariusze.
Spoiler:
Spoiler:
-
- Użytkownik wspierający
Zagraliśmy kolejny scenariusz. Rany, jakie to było stresująco-wyczerpujące!!!
Trafiliśmy do kanałów, gdzie Szelma dziewczyny padła z wyczerpania na sam koniec gry, a mojej Tkaczce Zaklęć zostały dwie karty na ostatni atak, po którym też padłaby z wyczerpania. Ostatni atak na Szlam typu elitarny. I tu chciałbym się upewnić, czy dobrze zagraliśmy. Moje dwa ataki dały Szlamowi 3 obrażenia, w sumie miał 11 obrażeń. Na 4 poziomie jego PZ to 13. Karta jego aktywacji nakazywała zadać mu dwa obrażenia (martwy!) i następnie przywołać zwykły Szlam z PZ równym temu, który go przywołał. I tu pytanie, czy PZ dla tego przywołania jest po rozpatrzeniu zadanych ran, czy przed?

-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 475 times
- Been thanked: 958 times
Ogólnie jeżeli Szlamowi zostały 2 życia a sobie zadaje 2, to ginie zanim zrobi następną akcję, więc to nie ma znaczenia, bo do tego momentu podziału nie dochodzi.suibeom pisze: ↑01 cze 2022, 21:27 Zagraliśmy kolejny scenariusz. Rany, jakie to było stresująco-wyczerpujące!!!Trafiliśmy do kanałów, gdzie Szelma dziewczyny padła z wyczerpania na sam koniec gry, a mojej Tkaczce Zaklęć zostały dwie karty na ostatni atak, po którym też padłaby z wyczerpania. Ostatni atak na Szlam typu elitarny. I tu chciałbym się upewnić, czy dobrze zagraliśmy. Moje dwa ataki dały Szlamowi 3 obrażenia, w sumie miał 11 obrażeń. Na 4 poziomie jego PZ to 13. Karta jego aktywacji nakazywała zadać mu dwa obrażenia (martwy!) i następnie przywołać zwykły Szlam z PZ równym temu, który go przywołał. I tu pytanie, czy PZ dla tego przywołania jest po rozpatrzeniu zadanych ran, czy przed?
Hej,
Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
1. Jak ulepszymy karty zdolności postaci a postać ta przejdzie w stan spoczynku, to czy następna osoba tworząc tą postać od nowa, ma już wzmocnione te karty? Jeżeli tak to czy przy wzmacnia kart na nowej postaci, obowiązują takie same zasady w odniesieniu co do już wzmocnionych (np przy 3 dobrobycie, jak są wzmocnione 3 karty, to nowa postać już nie może wzmocnić żadnej innej a ceny za wzmocnienie już wzmocnionych kart są wyższe?)
2. Otwieranie drzwi, po otwarciu drzwi potwory z wyższa inicjatywą niż otwierający nie wykonują żadnych akcji w tej turze? Tylko te z niższą.
1. Jak ulepszymy karty zdolności postaci a postać ta przejdzie w stan spoczynku, to czy następna osoba tworząc tą postać od nowa, ma już wzmocnione te karty? Jeżeli tak to czy przy wzmacnia kart na nowej postaci, obowiązują takie same zasady w odniesieniu co do już wzmocnionych (np przy 3 dobrobycie, jak są wzmocnione 3 karty, to nowa postać już nie może wzmocnić żadnej innej a ceny za wzmocnienie już wzmocnionych kart są wyższe?)
2. Otwieranie drzwi, po otwarciu drzwi potwory z wyższa inicjatywą niż otwierający nie wykonują żadnych akcji w tej turze? Tylko te z niższą.
- elayeth
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 189 times
1. Tworzy od nowa z uwzględnieniem poziomu „prosperity” miasta. Żadne naklejki nie przechodzą.Leszek85 pisze: ↑12 cze 2022, 09:19 Hej,
2. Potwory z niższą inicjatywą wykonują swoje tury, zaraz po graczu, który kończy swoją turę normalnie po otwarciu drzwi. Po tych potworach z niższą inicjatywą gra leci dalej normalnie… czyli reszta wg. kolejności inicjatywy. Także żadnemu potworowi inicjatywa nie przepada.
-
- Użytkownik wspierający
Ulepszenia są stałe i każda kolejna postać danej klasy z nich korzystaelayeth pisze: ↑12 cze 2022, 10:581. Tworzy od nowa z uwzględnieniem poziomu „prosperity” miasta. Żadne naklejki nie przechodzą.Leszek85 pisze: ↑12 cze 2022, 09:19 Hej,
2. Potwory z niższą inicjatywą wykonują swoje tury, zaraz po graczu, który kończy swoją turę normalnie po otwarciu drzwi. Po tych potworach z niższą inicjatywą gra leci dalej normalnie… czyli reszta wg. kolejności inicjatywy. Także żadnemu potworowi inicjatywa nie przepada.
Hej. Pytanko odnośnie stanu ogłoszenia. Czy potwór w momencie kiedy jest ogłoszony dostaje obrażenia wynikające z karty zdolności potwora? Przykład : ożywione zwloki - ruch plus 1 ożywione związki dostają jedne obrażenie.