Jeśli pierwsze dwa kryteria wyboru celu skupienia nie pozwalają rozstrzygnąć, to decydującym kryterium jest inicjatywa i potwór zawsze w takim przypadku wybierze przywołańca przed postacią przywołującą (btw nazwa klasy zablokowanej postaci to spoiler).
Gloomhaven -zasady i pytania
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 366 times
Re: Gloomhaven -zasady i pytania
Ostatnio zmieniony 27 sty 2023, 22:33 przez aeiou871, łącznie zmieniany 1 raz.
- eveni
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 542 times
- Been thanked: 404 times
Pytanie odnośnie skupienia wroga. Wróg ma atak zasięgowy i stoi tuż obok Bohatera A oraz w zasiegu 2 pól od Bohatera B, Bohatera A ma mniejszą inicjatywę niż Bohater B.
Na karcie zdolności Wróg ma Ruch i Atak, co zrobi:
- zaatakuje Bohatera A z niekorzyścią,
- odejdzie o jedno pole od Bohatera A i zaatakuje,
- czy nie będzie się ruszać i zaatakuje Bohatera B?
-
- Użytkownik wspierający
Kryteria znalezienia celu skupienia są następujące:eveni pisze: ↑07 lut 2023, 21:51 Pytanie odnośnie skupienia wroga. Wróg ma atak zasięgowy i stoi tuż obok Bohatera A oraz w zasiegu 2 pól od Bohatera B, Bohatera A ma mniejszą inicjatywę niż Bohater B.
1. Znalezienie pola, z którego mógłby nastąpić atak, a do którego dotarcie zabiera najmniej punktów ruchu
2. Odległość do wroga mierzona w polach
3. Inicjatywa
W przytoczonym przez Ciebie przypadku kryterium 1 daje remis, więc przechodzisz do 2 i tutaj potwór wybiera Bohatera A. Nie rozpatrujesz już wtedy kryterium inicjatywy.
Jeśli potwór nie ma na sobie Zamroczenia i ma możliwość odsunąć się od Bohatera A tak, by nie atakować z niekorzyścią, to zrobi to (ale nie wejdzie na niebezpieczny teren czy pułapkę).
Cześć, mam takie pytanie dotyczace kart umiejętnosci jednej z postaci...
Dziekuje
Spoiler:
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 111 times
Wydaje mi się, że jeżeli kończysz ruch i sasiadujesz z wrogiem to normalnie ładujesz klątwę do talii.
-
- Użytkownik wspierający
Spoiler:
Tylko po co bylby tekst w dolnej czesci karty.. cel jeden sąsiadujacy wrog skoro klatwa laduje do talii ogolnej... ten tekst jest sprzeczny...
Bylaby tylko informacja że klatwa i wtedy by to mialo sens, dodajesz klatwe a nie ze konkretny cel
Ostatnio zmieniony 13 mar 2023, 19:11 przez djsavka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik wspierający
nie jest sprzeczny, po prostu jeśli zakończysz ruch obok potwora, to jedna klątwa wyląduje w talii potworów. Porównaj z kartą 7. poziomu tej postaci, której dolna akcja pozwoli Ci wtasować nawet 6 klątw do talii modyfikatorów potworów (przeklinasz każdego sąsiadującego wroga).
Troszke to dziw e ale pewnie masz racje, dziekuje będę sie tego trzymalaeiou871 pisze: ↑13 mar 2023, 19:10nie jest sprzeczny, po prostu jeśli zakończysz ruch obok potwora, to jedna klątwa wyląduje w talii potworów. Porównaj z kartą 7. poziomu tej postaci, której dolna akcja pozwoli Ci wtasować nawet 6 klątw do talii modyfikatorów potworów (przeklinasz każdego sąsiadującego wroga).
-
- Użytkownik wspierający
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 111 times
Jest w dolnej części żeby pozwolić załadować klątwę po ruchu. Ale tylko wtedy gdy sasiadujesz z przeciwnikiem. Nie ma tu sprzeczności.
Mam pytanie odnośnie potworów które się pojawiają co rundę.
Przywołańce nie wykonują akcji w tej samej rundzie co zostali przywołani. A tacy co się pojawiają np na początku lub na końcu rundy wykonują swoje akcje?
Przywołańce nie wykonują akcji w tej samej rundzie co zostali przywołani. A tacy co się pojawiają np na początku lub na końcu rundy wykonują swoje akcje?
-
- Użytkownik wspierający
Potwory rozstawiane/zradzane wykonują turę w rundzie, w której się pojawiły poza tymi, które są rozstawiane na koniec rundy.
A jak potwor zajmuje pole na którym ma się pojawić następny potwor, to nie pojawia się czy pojawia się w najbliższym możliwym miejscu przy tym polu?
-
- Użytkownik wspierający
Jest rozstawiany na najbliższym pustym polu - rozstawienie jest skuteczne zawsze (o ile nie braknie figurek potworów danego typu). W przypadku przywołań możliwe jest, że nowy potwór nie zostanie przywołany, jeśli wokół potwora przywołującego brakuje pustych pól (a pole z monetą już nie jest puste).
-
Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
1) Czy złoto z nagród za ukończony scenariusz mnożymy wg tabelki?
2) Czy złoto ze skarbów mnożymy wg tabelki?
3) Czy złoto z wydarzeń miejskich i szlaków mnożymy wg tabelki?
-
- Użytkownik wspierający
Ad 1. NieEevee_Important pisze: ↑14 mar 2023, 18:13 Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
Ad 2. Nie
Ad 3. Nie
-
Czyli nie ważne czy gramy na 1 czy 7 poziomie, to i tak dostajemy tyle samo złota za nagrody? Trochę lipaaeiou871 pisze: ↑14 mar 2023, 18:15Ad 1. NieEevee_Important pisze: ↑14 mar 2023, 18:13 Hej! Mam pytanie odnośnie nagród pieniężnych za zakończony scenariusz. Wiem, że monety zdobyte podczas scenariusza mnożymy wg tabelki z poziomami scenariuszy.
Ad 2. Nie
Ad 3. Nie
Przy ulepszaniu karty jak mam "Atak 2" i dwie kropki, to mogę dwa razy ulepszyć o +1 czy nie mogę dwa razy tego samego ulepszenia?