Ja to inaczej rozumiem. Kartę zagrywa się, gdy chce się skorzystać z jej efektu, tak jak pisałeś - nawet jeśli nie można w pełni rozpatrzyć efektu. Ale w momencie gdy w żadnym stopniu nie można rozpatrzyć efektu, to czy nie powinniśmy nie mieć możliwości jej zagrania? Chodzi tu o Kryształ, który zostaje nam na ręce i nic już za niego nie kupimy.aeiou871 pisze: ↑15 sty 2022, 21:19„Podczas swojej tury nie możesz bez przyczyny odrzucić kart z ręki.” - zgadza się, ale odrzucanie karty, to co innego niż jej zagranie. Karty mogą zostać odrzucone na przykład w celu pozbycia się mocy z gry i wtedy lądują od razu na stosie kart odrzuconych. Karty zagrane nie lądują od razu na stosie kart odrzuconych tylko są "w grze".akslagzim pisze: ↑15 sty 2022, 20:52Według mnie nie na możliwości wyłożenia karty klejnotu bez wykorzystania eteru. W instrukcji jest dokładnie napisane „Podczas swojej tury nie możesz bez przyczyny odrzucić kart z ręki.” Zapis o tym, że „Możesz pozyskać eter nawet, jeżeli nie zamierzasz go wydać” dotyczy przypadków gdy np. aktywowane zaklęcie daje Ci dodatkowy eter do wykorzystania - wtedy nie musisz go wydawać.seki pisze: ↑23 paź 2021, 23:41 Sprawdziłem w instrukcji. Macie rację. Nie wiem skąd to mi się ubzdurało ale byłem przekonany, że jest wymóg wykorzystania eteru. Z pewnością będzie jednak łatwiej jeśli dowolnie będziemy mieli możliwość udrzucenia słabej karty kryształu bo wielokrotnie tą jedną kartę zostawialem na ręce i zaśmiecała mi rękę aż do wykorzystania. Istotnie utrudniłem sobie grę i niemal 40 partii zagrałem z tym utrudnieniem. Da się jednak wygrać![]()
Są trzy rodzaje kart: Klejnoty, Artefakty i Zaklęcia. Zaklęcia muszą zostać przygotowane na bramach lub aktywowane w inny sposób. Klejnoty i Artefakty można zagrać zawsze i należy rozpatrzyć ich efekty najlepiej, jak to możliwe. Możesz zagrać dowolny Klejnot lub Artefakt nawet, jeśli nie możesz w pełni rozpatrzyć jego efektu.
Gdy zaczynaliśmy grać w Aeons End zasady wydawały się proste, a teraz gdy się w to zagłębiam, to co raz więcej rzeczy wydaje się nie do końca oczywiste