(Print & Play) spolszczenie Kingdom Death: Monster

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Użytkownik wspierający
Has thanked: 33 times
Been thanked: 271 times
Kontakt:

Re: (Print & Play) spolszczenie Kingdom Death: Monster

Post autor: Sir_Yaro »

Vins3nt pisze: 07 sty 2023, 14:49 Dzięki.
A jak wycinacie taką ilość kart? Mam ogólnie sporo papieru Foto grubego 350g, robiłem wstępne druki i jest bardzo ładnie (bez rewersu, ale z kolei mam dużo z karcianek koszulek z utwardzanym, kolorowym tyłem więc to dla mnie nie problem a dodatkowa oszczedność wszystkiego) tylko nie wiem jak się zabrać za wycinanie - nóż do papieru jak widzę (testowałęm 3 różne), trochę mi rozszarpuje papier przy krawędzi.

Czy nóż obrotowy - taki z tarczą - da radę, czy może gilotyna lub jakaś nieduży trymer?
Czytałeś?
viewtopic.php?f=61&t=44462
Vins3nt
Has thanked: 10 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Vins3nt »

Jasne - stąd pytanie właśnie o te narzędzia z postu, których używacie do wycinania większej ilości kart z grubego papieru, być może ktoś ma jakieś spostrzeżenia, w co warto zainwestować, bo już nie wiem czy zamawiać nóż krążkowy, gilotynę czy trymer
Awatar użytkownika
Dako_W
Użytkownik wspierający
Has thanked: 147 times
Been thanked: 131 times

Post autor: Dako_W »

Vins3nt pisze: 07 sty 2023, 15:22 Jasne - stąd pytanie właśnie o te narzędzia z postu, których używacie do wycinania większej ilości kart z grubego papieru, być może ktoś ma jakieś spostrzeżenia, w co warto zainwestować, bo już nie wiem czy zamawiać nóż krążkowy, gilotynę czy trymer
Ja zainwestowałem w taki trymer i taki nóż do narożników:
https://www.dahle-office.com/pl/urzadze ... eration-3/
https://www.amazon.pl/gp/product/B0076F ... le_o05_s00
Na ten moment dzięki nim "popełniłem" polską wersję Too Many Bones a w tym miesiącu jak dojedzie zamówienie będę robił Folklore: The Affliction.
PS
Nie miałem tak grubego papieru ale z 300 dawały radę bez problemu.
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Użytkownik wspierający
Has thanked: 33 times
Been thanked: 271 times
Kontakt:

Post autor: Sir_Yaro »

Vins3nt pisze: 07 sty 2023, 15:22 Jasne - stąd pytanie właśnie o te narzędzia z postu, których używacie do wycinania większej ilości kart z grubego papieru, być może ktoś ma jakieś spostrzeżenia, w co warto zainwestować, bo już nie wiem czy zamawiać nóż krążkowy, gilotynę czy trymer
Ja używam niemalże wyłącznie skalpela. Najłatwiej mi się nim operuje i ostrza są najtańsze. Wiem, że są ludzie zakochani w nożach krążkowych i obsługują je lepiej niż jakiekolwiek inne narzędzie. Mi nie raz i nie dwa kółko "pojechało" krzywo i zepsuło (pocięło) wydruk - ale to na 99% kwestia treningu, a nie wina narzędzia. Trymer potrafi być fajny przy dużej liczbie rzeczy do cięcia, ALE nie miałem/nie używałem jeszcze takiego, który potrafiłby zrobić nawet w 1/3 tak czyste cięcie, jak skalpel. Brzegi zawsze wyglądały na lekko postrzępione. Oczywiście mówię o postrzępieniu w skali mikro, jestem pewien, że znalazłoby się sporo osób, które by na to "postrzępienie" nawet nie zwróciło u wagi.

Zasadniczo kwestia gustu i treningu. Jedyne, do czego nie mam wątpliwości to to, że skalpel + paczka ostrzy są tańsze niż pozostałe rozwiązania. :D
Awatar użytkownika
qreqorek
Użytkownik wspierający
Has thanked: 157 times
Been thanked: 448 times

Post autor: qreqorek »

Ja wcześniej ciąłem skalpelem, ale odkąd przesiadłem się na nóż krążkowy + linijka z wysokim, poślizgowym rantem to już do skalpela wracam sporadycznie :) Jedyne, czego musiałem się nauczyć przy krążkowym ostrzu, to nie dociskać go na maxa, a z wyczuciem, bo brzegi od spodu doznawały mikro wgnieceń/odkształceń. Tego prawie nie widać, zwłaszcza jak karta idzie w koszulkę, ale dla perfekcjonizmu... ;)
Awatar użytkownika
raiden25
Użytkownik wspierający
Has thanked: 26 times
Been thanked: 47 times

Post autor: raiden25 »

Ja znowu używam tylko i wyłącznie gilotyny z dociskiem materiału. Jestem mega zadowolony. Mam już kilka talii na niej zrobionych do Tyrants of the Underdark i teraz poszło spolszczenie do El Grande.
ODPOWIEDZ