Podwodne Miasta - pytania i wątpliwości

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Awatar użytkownika
detrytusek
Użytkownik wspierający
Has thanked: 384 times
Been thanked: 993 times

Re: Podwodne Miasta - pytania i wątpliwości

Post autor: detrytusek »

Właśnie znaleźliśmy babola w instrukcji polskiej. Wg polskiej wersji decyduje tor federacji, który wg instrukcji jest wyraźnie oddzielony od toru kolejności gracza czyli patrzymy na prawą stronę karty.
Spoiler:
W ang. jak wyżej zacytowano patrzymy na kolejność graczy czyli lewą stronę.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Chancellorsville 1863, Merchants of the dark road
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
mbuka
Użytkownik wspierający
Been thanked: 9 times

Post autor: mbuka »

Z tego co ja rozumiem to nie jest babol - wg angielskiej patrzymy na kolejność graczy ustaloną po ostatniej rundzie, czyli zadecyduje to, co wynika z toru federacji, czyli wychodzi na to samo.

W Twoim przypadku remisu, gdy nikt się nie poruszył na torze federacji, zadecyduje kolejność grania z ostatniej rundy
Awatar użytkownika
detrytusek
Użytkownik wspierający
Has thanked: 384 times
Been thanked: 993 times

Post autor: detrytusek »

mbuka pisze: 05 paź 2021, 13:06 Z tego co ja rozumiem to nie jest babol - wg angielskiej patrzymy na kolejność graczy ustaloną po ostatniej rundzie, czyli zadecyduje to, co wynika z toru federacji, czyli wychodzi na to samo.

W Twoim przypadku remisu, gdy nikt się nie poruszył na torze federacji, zadecyduje kolejność grania z ostatniej rundy
Nie to nie jest to samo. Nigdzie w PL nie ma napisane, że decyduje tor kolejności. Napisane jest za to, że decyduje tor federacji, a na tym torze remisujemy. Różnica jest taka, że po angielsku ktoś wygrał, a po polsku zremisował.
Nie było by problemu gdyby tłumacz trzymał się tłumaczenia, a nie stosował wymiennie tych 2 terminów wedle własnego uznania.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Chancellorsville 1863, Merchants of the dark road
Wątek sprzedażowy
dago120

Post autor: dago120 »

co w takiej sytuacji: obaj gracze osiągają maksa na torze federacji. Znacznik gracza A jest na znaczniku gracza B. Gracz B zdobywa kolejne punkty federacji. Czy pomimo braku możliwości przesunięcia znacznika gracz B umieszcza swój znacznik na znaczniku gracza A ?
Awatar użytkownika
bogas
Użytkownik wspierający
Has thanked: 242 times
Been thanked: 511 times

Post autor: bogas »

dago120 pisze: 30 sty 2023, 20:32 co w takiej sytuacji: obaj gracze osiągają maksa na torze federacji. Znacznik gracza A jest na znaczniku gracza B. Gracz B zdobywa kolejne punkty federacji. Czy pomimo braku możliwości przesunięcia znacznika gracz B umieszcza swój znacznik na znaczniku gracza A ?
Tak. Jest to gdzieś w instrukcji, ale nie chce mi się szukać dokładnie gdzie (instrukcję czytałem wczoraj, więc mam w miarę na świeżo).
ODPOWIEDZ