Carcassonne - pytania i wątpliwości

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
Blazejsurf
Posty: 3
Rejestracja: 02 kwie 2022, 19:44

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Blazejsurf »

Jeszcze jedno pytanie.

Zielony gracz ma jednego rycerza w mieście, niebieski ma jednego rycerza w mieście. Zielony ma płytkę za pomocą której może zamknąć miasto, ale nie ma wolnego rycerza, aby położyć go na zamykającej płytce. Czy w tym przypadku jest remis, czy zielony wygrywa i przejmuje miasto i wszystkie punkty za miasto?
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Posty: 2993
Rejestracja: 04 gru 2016, 12:51
Lokalizacja: Czapury/Poznań
Has thanked: 884 times
Been thanked: 953 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: seki »

Blazejsurf pisze: 03 kwie 2022, 21:52 Jeszcze jedno pytanie.

Zielony gracz ma jednego rycerza w mieście, niebieski ma jednego rycerza w mieście. Zielony ma płytkę za pomocą której może zamknąć miasto, ale nie ma wolnego rycerza, aby położyć go na zamykającej płytce. Czy w tym przypadku jest remis, czy zielony wygrywa i przejmuje miasto i wszystkie punkty za miasto?
Zielony nawet mając meepla nie może dołożyć go na płytkę zamykającą miasto. Byłoby to niezgodne z zasadami. Jedyna możliwość uzyskania przewagi w mieście X to dołożenie meepla na innej płytce miasta nazwijmy je Y a następnie przyłączenie jej do miasta X za pomocą kolejnej płytki. Inaczej mówiąc jeśli w mieście znajduje się jakikolwiek rycerz nie możesz dokładać tam kolejnych meepli w tak bezpośredni sposób. Jeśli w mieście jest taka sama ilość meepli i są one tego samego rozmiaru to mamy remis i oboje gracze otrzymują punkty za miasto.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2022, 22:09 przez seki, łącznie zmieniany 1 raz.
Alextasha
Użytkownik wspierający
Posty: 225
Rejestracja: 15 kwie 2020, 19:00
Has thanked: 29 times
Been thanked: 45 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Alextasha »

"Kto zamyka" ma tylko znaczenie jeżeli gra się z dodatkiem i ma się zasoby (zboże, sukno, wino w beczkach). Wtedy osoba, która zamyka miasto, bierze surowce.

W każdej innej sytuacji patrzy się na ilość meepli. Jeśli jest równa, to jest remis i każdy dostaje tyle samo punktów. Trochę inaczej trzeba patrzyć na przewagę jeśli ktoś użył dużego meepla, burmistrza czy wzgórz z owieczek, ale w podstawowej wersji nie trzeba sobie tym zawracać głowy.

Trzeba też pamiętać, że nie można sobie "dołożyć" meepla na miasto/drogę, jeżeli już się tam ktoś znajdował (nawet Twój własny meepel) i dokładasz kafelek bezpośrednio do miasta/drogi. Inna sytuacja jest jeżeli położysz obok a potem sobie innym kafelkiem dołączysz do istniejącego miasta (czyli tak jak na zdjęciu)
SPRZEDAM >> *click*
KUPIĘ >> *click*
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

A co się dzieje kiedy gracz w swojej turze dobiera kafelek ale nie może go umieścić tak aby zachować ciągłość krajobrazu?
litk
Użytkownik wspierający
Posty: 707
Rejestracja: 30 lip 2018, 14:14
Has thanked: 122 times
Been thanked: 96 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: litk »

Izaa1 pisze: 19 wrz 2022, 21:25 A co się dzieje kiedy gracz w swojej turze dobiera kafelek ale nie może go umieścić tak aby zachować ciągłość krajobrazu?
Wyrzuca go z gry i dobiera następny.
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

A jeżeli zabraknie mepli do zaznaczania i żaden nie będzie mógł wrócić do gry?
MaciekK5454
Użytkownik wspierający
Posty: 314
Rejestracja: 09 sie 2020, 20:44
Has thanked: 148 times
Been thanked: 155 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: MaciekK5454 »

Izaa1 pisze: 20 wrz 2022, 09:00 A jeżeli zabraknie mepli do zaznaczania i żaden nie będzie mógł wrócić do gry?
Nie ma obowiązku stawiania mepelków na dokładanych kafelkach, więc dokładasz same kafelki. Ogólnie idea tej gry polega między innymi na mądrym dysponowaniem swoimi mepelkami, tak żeby właśnie ich nie zabrakło w pewnym momencie.
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

litk pisze: 19 wrz 2022, 21:34
Izaa1 pisze: 19 wrz 2022, 21:25 A co się dzieje kiedy gracz w swojej turze dobiera kafelek ale nie może go umieścić tak aby zachować ciągłość krajobrazu?
Wyrzuca go z gry i dobiera następny.
A jeżeli gracz odrzuci kafelek i dobierze to w tej samej turze może go zagrać czy mija mu kolejka?😏
litk
Użytkownik wspierający
Posty: 707
Rejestracja: 30 lip 2018, 14:14
Has thanked: 122 times
Been thanked: 96 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: litk »

A jeżeli gracz odrzuci kafelek i dobierze to w tej samej turze może go zagrać czy mija mu kolejka?😏
Oczywiście, że może zagrać, skoro poprzedniego nie mógł dołożyć.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Użytkownik wspierający
Posty: 384
Rejestracja: 01 lut 2016, 13:08
Has thanked: 59 times
Been thanked: 149 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Niewodnik »

No chyba, że nie ma jak go dołożyć hehe :D
litk
Użytkownik wspierający
Posty: 707
Rejestracja: 30 lip 2018, 14:14
Has thanked: 122 times
Been thanked: 96 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: litk »

No chyba, że nie ma jak go dołożyć hehe :D
No to, aż do skutku, ale taka sytuacja, że drugi raz nie dałoby się dołożyć innej płytki jest mało prawdopodobna.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Użytkownik wspierający
Posty: 384
Rejestracja: 01 lut 2016, 13:08
Has thanked: 59 times
Been thanked: 149 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Niewodnik »

W sumie to by była śmieszna sytuacja, gdyby pod koniec gry okazało się, że masz ostatnią płytkę i potrzebujesz zrobić 1 punkt żeby wygrać, a nie możesz dołożyć płytki i przegrywasz lol :D
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

A jak nie gram z dodatkiem opata to co się dzieje z płytkami ogrodów? Jakie wtedy są zasady?
Alextasha
Użytkownik wspierający
Posty: 225
Rejestracja: 15 kwie 2020, 19:00
Has thanked: 29 times
Been thanked: 45 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Alextasha »

Izaa1 pisze: 20 wrz 2022, 16:50 A jak nie gram z dodatkiem opata to co się dzieje z płytkami ogrodów? Jakie wtedy są zasady?
Używasz kafelków normalnie tylko ogrodów nie bierzesz po uwagę. To samo tyczy się wszystkich innych dodatków. Jak nie chcesz grać z jakąś mechaniką to jej po prostu nie włączasz do gry ale nadal możesz używać kafelków żeby mieć ich więcej
SPRZEDAM >> *click*
KUPIĘ >> *click*
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

Czy w takiej sytuacji gracz niebieski może tak dołożyć mepla? https://zapodaj.net/c48100b7443bd.jpg.html
Albo w takiej https://zapodaj.net/0233725774908.jpg.html
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

Głównie chodzi mi o tą drugą sytuację bo w pierwszej jest dla mnie prawie oczywiste, że tak gracz niebieski nie może zagrać. :)
ppeter
Użytkownik wspierający
Posty: 462
Rejestracja: 22 cze 2021, 17:15
Lokalizacja: Rzeszów
Has thanked: 96 times
Been thanked: 38 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: ppeter »

Izaa1 pisze: 26 wrz 2022, 19:37 Głównie chodzi mi o tą drugą sytuację bo w pierwszej jest dla mnie prawie oczywiste, że tak gracz niebieski nie może zagrać. :)
Który kafelek jest dokładany, jeżeli ten, na którym stoi niebieski mepel, to tak nie można, jeżeli ten środkowy z wierzą, to zagranie jest prawidłowe.
Strona 7 instrukcji.
Izaa1
Posty: 63
Rejestracja: 10 sty 2022, 23:01
Has thanked: 36 times
Been thanked: 1 time

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Izaa1 »

Czyli żaden ruch niebieskiego gracza który dokłada kafelek na którym stoi mepel nie jest prawidłowy? W pierwszej i drugiej sytuacji.
opulentus
Użytkownik wspierający
Posty: 429
Rejestracja: 11 wrz 2016, 15:55
Lokalizacja: Toruń
Has thanked: 73 times
Been thanked: 25 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: opulentus »

Oba zagrania są zabronione.
Awatar użytkownika
Nidhogg
Użytkownik wspierający
Posty: 1220
Rejestracja: 13 cze 2013, 20:36
Lokalizacja: Romb Kujawski
Has thanked: 73 times
Been thanked: 35 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Nidhogg »

Możesz na to patrzeć tak, najpierw dokladasz kafelek i jeśli miasto do którego dołożyłeś kafelek jest puste możesz się tam wstawić jeśli jest jakiekolwiek mepel to nie możesz.
7% rabatu - 3Trolle
10% rabatu - Planszostrefa
Zbiórki gdzie jestem organizatorem: tu
VincentVega
Użytkownik wspierający
Posty: 201
Rejestracja: 13 sty 2017, 10:39
Has thanked: 16 times
Been thanked: 26 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: VincentVega »

A ja odnośnie promów. W instrukcji jest takie coś:

Obrazek

Czy aby na pewno droga niebieskiego została zakończona i dostaje on 4pkt ??? W pierwszej kolejności jest punktowanie, a dopiero później dokładamy prom ???
Awatar użytkownika
krokodiler
Użytkownik wspierający
Posty: 402
Rejestracja: 30 kwie 2008, 11:04
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: krokodiler »

Chyba tak to trzeba rozumieć: po pierwsze droga niebieskiego zostaje zamknięta i on punktuje, a następnie czerwony dokłada prom i przejmuje tę - już teraz dłuższą - drogę, a jak ją zamknie to zapunktuje.
Alextasha
Użytkownik wspierający
Posty: 225
Rejestracja: 15 kwie 2020, 19:00
Has thanked: 29 times
Been thanked: 45 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: Alextasha »

A mnie się wydaje, że tam był błąd w instrukcji. Na wikicarpedii jest ten sam screen i w opisie jest że taka sytuacja przedłuża drogę niebieskiego https://wikicarpedia.com/index.php/The_Ferries
SPRZEDAM >> *click*
KUPIĘ >> *click*
VincentVega
Użytkownik wspierający
Posty: 201
Rejestracja: 13 sty 2017, 10:39
Has thanked: 16 times
Been thanked: 26 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: VincentVega »

No właśnie tak myślałem, że jest jakiś błąd, tym bardziej, że w instrukcji jest napisane: stawiamy jezioro, meepla, prom i dopiero punktujemy :-) dzięki
Awatar użytkownika
krokodiler
Użytkownik wspierający
Posty: 402
Rejestracja: 30 kwie 2008, 11:04
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 4 times

Re: Carcassonne- zasady i wątpliwości

Post autor: krokodiler »

Ano tak, błąd w (tej wersji) instrukcji - w znalezionej w archiwach jest już inny przykład:

Obrazek

Teraz jaśniej :)
ODPOWIEDZ