Dodam, że 1830 istnieje jako stara gra komputerowa z lat 90. Nie najlepszą opcją, ale polecałbym dla początkujących, którzy chcą eksperymentować sami przeciwko komputera.

Dodam, że 1830 istnieje jako stara gra komputerowa z lat 90. Nie najlepszą opcją, ale polecałbym dla początkujących, którzy chcą eksperymentować sami przeciwko komputera.
chetnyGalatolol pisze: ↑30 kwie 2020, 15:40 Jestem gotów zorgnizować rozgrywkę na żywo wraz z tłumaczeniem 1828 albo 1817NA (trochę krótszy wariant 1817), jako że jest zainteresowanie tymi grami.
Myślałem o 9 maja (przyszła sobota).
Board18 + Google Sheet + Discord do komunikacji (Discord, bo tam można łatwo udostępnić ekran, co pomoże przy tlumaczeniu). Przy okazji się nauczycie używać B18 i arkuszów.
Tłumaczenie zajęłoby pewnie do godziny, sama rozgrywka z pięć, do tego jakaś przerwa, więc trzeba zarezerwować pół dnia. Wymagana znajomość jakichś gier 18xx.
Ktoś chętny?
Nie mam planów na najbliższe weekendy, więc mi wszystko jedno. Trzeba jednak mieć przynajmniej 3 graczy, a tak naprawdę to 5, bo na taką liczbę gra naprawdę dobrze działa. 4 też ujdzie.
nadrabiam nadrabiam..Galatolol pisze: ↑19 maja 2020, 23:36 Chcieliście daty, to zaproponuję najbliższą sobotę o 11. Z tym że, jak mówiłem, wszystko mi jedno, mogę zmienić.
Nie dodałem w swoim poście, że obie te gry są skomplikowane i nie ma co do nich siadać bez dobrej znajmości systemu. Inaczej skończy się wielogodzinną męką. Dlatego nie wiem, Virco, czy to najlepszy pomysł, byś dołączył, bo z tego, co kojarzę, to nie grałeś dużo w 18xx![]()
asynchronicznie zagram chętnie
Chętnie bym gral (async) w 18xx.games. Z tych tytułów 1889 podoba mi się najbardziej.
Miałem podobnie ale wydaje mi się, że z każdą rozgrywką nabiera się wprawy w obsłudze a sama prezentacja gier jest znakomita.Koziełło pisze: ↑25 paź 2020, 23:00 Miałem przyjemność uczestniczenia w tej rozgrywce na TTS i powiem szczerze, że jak dla mnie to najsłabsze rozwiązanie z trzech które znam / grałem (poza TTS jeszcze B18 i rr18xx). Z jednej strony TTS najbliższe jest odczuciu rzeczywistej gry przy stole, z drugiej - jak dla mnie - obsługa aplikacji jest zdecydowanie najbardziej absorbująca z wszystkich trzech możliwości. W efekcie o ile na przykład na B18 całość mojej uwagi zajmuje gra, o tyle na TTS przynajmniej połowę mojej uwagi zajmuje obsługa gry. W efekcie taka gra bardziej męczy niż sprawia przyjemność i fanem tego rozwiązania raczej nie zostanę.