https://boardgamegeek.com/thread/288243 ... -his-rules
W drugim poście gość podaje chyba wszystkie przykłady z gry jakie występują. W razie problemów z tłumaczeniem daj znać, nie chce mi się całego posta tłumaczyć

Nie musisz realizować tej konkretnej karty, możesz poczekać kolejkę i rozegrać kolejne "niespodziewane spotkanie", ale...EsperanzaDMV pisze: ↑23 sie 2024, 02:15 Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Walka z patrolem imperium to jest właśnie spotkanie z patrolem. Nie wiem co jest celem misji z Kalamara, ale będąc na polu z patrolem imperium, mając pozytywną albo neutralną reputację w Imperium nie musisz rozgrywać spotkania z patrolem i w zamian możesz wybrać spotkanie z kontaktem albo niespodziewane spotkanie. Mając negatywną reputację zostaje ci tylko spotkanie z patrolem, czyli walka. AleTylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
W instrukcji od podstawki jest nawet napisane więcej:Faza spotkania - wybierz jedno:
- Rozegraj walkę z patrolem (obowiązkowe, jeśli masz negatywną reputację we frakcji patrolu na twoim polu)
- Rozegraj kartę spotkania
- Rozegraj spotkanie z żetonem kontaktu.
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.Musisz wybrać jedno:
- Spotkanie z patrolem. Rozegraj walkę w przestrzeni przeciwko patrolowi, który znajduje się w Twoim polu. Jeśli Twoja reputacja u frakcji patrolu jest negatywna, to musisz rozegrać to spotkanie - nie możesz wybrać innego rodzaju spotkania.
- Niespodziewane spotkanie. Dobierz kartę spotkania odpowiadającą polu, na którym się znajdujesz.
- Spotkanie z kontaktem. (...)
- Skorzystanie ze zdolności spotkania. Niektóre zdolności na kartach poprzedzone są wytłuszczonym słowem Spotkanie. Postępuj według instrukcji na takiej karcie.
Da się. Robisz spotkania, walisz kostkami i rozwalasz. Nie pamiętam co było na końcu, ale dało się to zrobić.EsperanzaDMV pisze: ↑24 sie 2024, 21:21 Tylko że to: a) nie ma fabularnie sensu, bo moją ambicją jest zostanie bohaterem Rebelii.
No to jeśli musisz wykonać zdolność spotkania z karty, to faktycznie nie będzie to możliwe. Ale zawsze widząc taką kartę, która nie pasuje pod daną rozgrywkę, możesz po prostu zostać rundę dłużej na planecie i dociągnąć kolejną kartę "niespodziewanego spotkania", być może trafi się taka, która będzie łatwiejsza do zrealizowania.EsperanzaDMV pisze: ↑24 sie 2024, 21:21 No tak, to spotkanie z patrolem to walka, a ja potrzebuję móc skorzystać z tego pola z patrolem by zrobić coś innego niż walka. [...]
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.
Pierwszy cel ambicji "Bohater Rebelii" to (ang.):EsperanzaDMV pisze: ↑23 sie 2024, 02:15 1) gram Jyn Erso z Ambicjami. Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Jak wyżej - wcale nie trzeba jej realizować.EsperanzaDMV pisze: ↑23 sie 2024, 02:15Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Jak zatem mam zrealizować tę misję?
Nie pamiętam dokładnie ale czy nie jest tak że jak kogoś przyjęliśmy do załogi to nie możemy go "sprzedać"/zabić?
Można też robić kontrakty na załogantów innych graczy(...)
Jeśli posiadasz zlecenie na własnego członka załogi, możesz podjąć
z nim walkę w ramach swojego spotkania podczas fazy spotkania.
Jeśli wygrasz, odłóż kartę członka załogi do
banku danych i schwytaj albo wyeliminuj jego żeton kontaktu. Jeśli
przegrasz, członek załogi ucieka na najbliższą planetę
(...)
No czyli kojarzyłem że coś takiego było jednak. Czyli tutaj musiałbyś zrobić walkę z BoShekiem. Robiłeś?scraber pisze: ↑14 kwie 2025, 10:44 W instrukcji na stronie 14 jest dział
Zlecenia na członków załogiMożna też robić kontrakty na załogantów innych graczy(...)
Jeśli posiadasz zlecenie na własnego członka załogi, możesz podjąć
z nim walkę w ramach swojego spotkania podczas fazy spotkania.
Jeśli wygrasz, odłóż kartę członka załogi do
banku danych i schwytaj albo wyeliminuj jego żeton kontaktu. Jeśli
przegrasz, członek załogi ucieka na najbliższą planetę
(...)
To już się w głowie nie mieści....Han zabił Wookiego
Tak. Największym fartem było to, że syn musiaby odczekać w sumie 3 rundy aby najpierw rozegrać obowiązkowe spotkanie z patrolem Rebeli, pojmać i zebrać 2 punkty sławy za BoSheka (W 1 rundzie, złapać, w 2 dostarczyć), ale dzieki temu, że na rynku czekał ładunek i to nielegalny, który trzeba było dostarczyć Patrolowi Rebelii - to uniknął straty kolejki na obowiązkowe spotkanie z Rebelią. BoShek ma być dostarczony na Nal Huttę, więc wszystko zrobił będąc na jednej planecie.
Nie ma takiej generalnej zasady. Większość kart ładunku i misji ma na swoich kartach takie ograniczenie wpisane, ale nie wszystkie karty tak mają. Akurat nielegalni pasażerowie muszą być dostarczani na patrol i nie ma tam ograniczenia dotyczącego miejsca zakupu karty.
str 2 w kompendium wiedzyAtamán pisze: ↑14 kwie 2025, 22:25Nie ma takiej generalnej zasady. Większość kart ładunku i misji ma na swoich kartach takie ograniczenie wpisane, ale nie wszystkie karty tak mają. Akurat nielegalni pasażerowie muszą być dostarczani na patrol i nie ma tam ograniczenia dotyczącego miejsca zakupu karty.
Sprawdziłem w wersją angielską:Jeśli w fazie spotkania gracz zdobył ładunek
Czyli jak się kupuje ładunek w fazie akcji, to nic nie stoi na przeszkodzie go od razu dostarczyć. Moim zdaniem to jest luka w zasadach i tak byc nie powinno, ale zasady sa takie a nie inne.If a player gains cargo or captures a contact during the
encounter step
Nie psuj mu rozgrywki, ale jak syn ma 7+ to poinformuj go przy następnej potyczce, że tu był błąd i od teraz gramy wedle zasad.
Nie masz racji, drugi raz wprowadzasz w błąd. W opisanej sytuacji (celem dobra jest patrol, a nie konkretna planeta), można zrobić zakup i dostarczenie w tej samej fazie akcji.BOLLO pisze: ↑15 kwie 2025, 09:03 No właśnie nie można tak zrobić. Należy odczekać 1 rundę. Dla mnie jak najbardziej ma to sens bo wyklucza właśnie takie kombo przypadki jak u Twojego syna. Taka sytuacja może zepsuć przyjemność z rozgrywki bo jest to jedynie skrzyżowanie się losów bez ingerencji gracza.