Star Wars: Zewnętrzne Rubieże - pytania, zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Pynio
Has thanked: 175 times
Been thanked: 150 times

Re: Star Wars: Zewnętrzne Rubieże - pytania, zasady

Post autor: Pynio »

Tu jest to świetnie rozpisane.

https://boardgamegeek.com/thread/288243 ... -his-rules

W drugim poście gość podaje chyba wszystkie przykłady z gry jakie występują. W razie problemów z tłumaczeniem daj znać, nie chce mi się całego posta tłumaczyć ;)
qazmarwsx
Has thanked: 13 times
Been thanked: 2 times

Post autor: qazmarwsx »

Pytanie odnośnie misji.
1. Misja jest rozpatrywana na początku fazy spotkania, jak nie uda mi się spełnić misji/poległem to kończy się moja tura. Jak zdałem misje otrzymuje nagrodę, czy dalej mogę kontynuować 3 fazę spotkania i mogę wybrać np. spotkanie z kontaktem czy moja tura się kończy.
2. Czy można podczas jednej tury zrobić 2 misje (mam 2 misje których punkt docelowy jest na tej samej planecie)?
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 941 times
Been thanked: 1466 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

W fazie spotkania wybierasz jedną rzecz, tak samo jak w fazie planowania. Tylko w fazie akcji możesz robić ich kilka.
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Re: Star Wars: Outer Rim / Zewnętrzne Rubieże (Corey Konieczka, Tony Fanchi)

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Mam pytanie. Jak wygląda sytuacja kiedy jakaś karta nakazuje przetasować deck z rynku? Co z odkrytą górną kartą jeśli tam jest?
Awatar użytkownika
Atamán
Has thanked: 627 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Atamán »

Zakrywasz górną, tasujesz, odkrywasz górną.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

Miałem dziś taką sytuację, że nie wiedziałem co zrobić:
1) gram Jyn Erso z Ambicjami. Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.

Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Jak zatem mam zrealizować tę misję? Muszę jakoś podnieść reputację z Imperium chociaż do neutralnej, bym mógł zrealizować.misję na polu patrolu Imperium? Jeśli tak, to jest to strasznie lipne, po co takiej Jyn reputacja w Imperium :roll:

Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, mam nadzieję że tak.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15 Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Nie musisz realizować tej konkretnej karty, możesz poczekać kolejkę i rozegrać kolejne "niespodziewane spotkanie", ale...
Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Walka z patrolem imperium to jest właśnie spotkanie z patrolem. Nie wiem co jest celem misji z Kalamara, ale będąc na polu z patrolem imperium, mając pozytywną albo neutralną reputację w Imperium nie musisz rozgrywać spotkania z patrolem i w zamian możesz wybrać spotkanie z kontaktem albo niespodziewane spotkanie. Mając negatywną reputację zostaje ci tylko spotkanie z patrolem, czyli walka. Ale
to dalej jest spotkanie.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

No tak, to spotkanie z patrolem to walka, a ja potrzebuję móc skorzystać z tego pola z patrolem by zrobić coś innego niż walka. Cytując chociażby kartę pomocy (wersja podmieniona z dodatku):
Faza spotkania - wybierz jedno:
- Rozegraj walkę z patrolem (obowiązkowe, jeśli masz negatywną reputację we frakcji patrolu na twoim polu)
- Rozegraj kartę spotkania
- Rozegraj spotkanie z żetonem kontaktu.
W instrukcji od podstawki jest nawet napisane więcej:
Musisz wybrać jedno:
- Spotkanie z patrolem. Rozegraj walkę w przestrzeni przeciwko patrolowi, który znajduje się w Twoim polu. Jeśli Twoja reputacja u frakcji patrolu jest negatywna, to musisz rozegrać to spotkanie - nie możesz wybrać innego rodzaju spotkania.
- Niespodziewane spotkanie. Dobierz kartę spotkania odpowiadającą polu, na którym się znajdujesz.
- Spotkanie z kontaktem. (...)
- Skorzystanie ze zdolności spotkania. Niektóre zdolności na kartach poprzedzone są wytłuszczonym słowem Spotkanie. Postępuj według instrukcji na takiej karcie.
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.
Także wg. powyższego NIE mogę zrobić jednocześnie punktu pierwszego (Spotkanie z patrolem czyli walka) i czwartego (Skorzystanie ze zdolności spotkania), bo mogę wybrać tylko JEDNO z tych dwóch. Także sądzę, że jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji byłoby najpierw zwiększenie reputacji w Imperium, i dopiero wtedy wykonanie tego Skorzystanie ze zdolności spotkania.
Tylko że to: a) nie ma fabularnie sensu, bo moją ambicją jest zostanie bohaterem Rebelii i konieczności zwiększania reputacji u Imperium by nie musieć obowiązkowo walczyć z patrolem to jest przeciwieństwo tego, co chcę osiągnąć b) wydłuża mi osiągnięcie celu, muszę lecieć na planety Imperium i szukać jakichś kart zwiększających reputację tam, albo faktycznie wrócić się na Kalmar i ciągnąć karty aż trafi się coś sensownego.
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 136 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sarna »

Fabularnie myślę, że jak najbardziej ma sens - podwójny agent, zdobywa zaufanie Imperium, aby uderzyć w czuły punkt, ale mechanicznie rzeczywiście sporo z tym zachodu.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 646 times
Been thanked: 479 times

Post autor: miker »

EsperanzaDMV pisze: 24 sie 2024, 21:21 Tylko że to: a) nie ma fabularnie sensu, bo moją ambicją jest zostanie bohaterem Rebelii.
Da się. Robisz spotkania, walisz kostkami i rozwalasz. Nie pamiętam co było na końcu, ale dało się to zrobić.
Dociągnij kolejną kartę spotkania?
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

EsperanzaDMV pisze: 24 sie 2024, 21:21 No tak, to spotkanie z patrolem to walka, a ja potrzebuję móc skorzystać z tego pola z patrolem by zrobić coś innego niż walka. [...]
Sama karta właśnie ma ten punkt czwarty, czyli Punkt docelowy: patrol Imperium i Spotkanie: Wykonaj test Ukrycia. Jeśli zdasz, misja zostaje ukończona. Jeśli nie, Twój statek otrzymuje 3 obrażenia.
No to jeśli musisz wykonać zdolność spotkania z karty, to faktycznie nie będzie to możliwe. Ale zawsze widząc taką kartę, która nie pasuje pod daną rozgrywkę, możesz po prostu zostać rundę dłużej na planecie i dociągnąć kolejną kartę "niespodziewanego spotkania", być może trafi się taka, która będzie łatwiejsza do zrealizowania.
sindelar
Has thanked: 3 times

Post autor: sindelar »

Czy Jyn Erso moze w turze przeciwnika tez użyć swojej um zmiany skupienia na krytyk?
Awatar użytkownika
Perf
Has thanked: 51 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Perf »

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15 1) gram Jyn Erso z Ambicjami. Jej pierwszym celem jako Bohatera Rebelii (a co, klimatycznie ;)) jest zrealizować kartę z Kalmara. Ok, idę tam i ciągnę kartę. Dostaję misję, by na polu z patrolem Imperium wykonaj Spotkanie.
Pierwszy cel ambicji "Bohater Rebelii" to (ang.):
"Encounter the Mon Calamari space".

Czyli ten pierwszy cel mam spełniony już w momencie, gdy dociągnąłem kartę z Mon Calamari. A co było na tej karcie - dla potrzeb karty ambicji nie ma żadnego znaczenia. :)

EsperanzaDMV pisze: 23 sie 2024, 02:15Tylko że mam negatywną reputację z Imperium (i prawdopodobnie zawsze będę mieć, bo ultimate cel to pokonanie ostatniego patrolu Imperium, a za walki z patrolem dostaje się ujemną reputację). Dlatego za każdym razem, jak napotykam patrol Imperium, to będę się z nim bić, co jest obowiązkowe.
Jak zatem mam zrealizować tę misję?
Jak wyżej - wcale nie trzeba jej realizować. :)

Ale odnośnie tego typu sytuacji, to: kojarzę, że na kartach misji (jobs), które trzeba wykonać na polu patrolu, powinna być dodatkowa zasada w stylu "Możesz podejść do tej misji, nawet jeśli masz negatywną reputację z patrolem". Na pewno nie było tam czegoś takiego?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1966 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

szczudel pisze: 13 kwie 2025, 21:49 Zdobył BoSheka aby dostać 3 członka załogi
szczudel pisze: 13 kwie 2025, 21:49 upolował kontrakt na BoSheka
szczudel pisze: 13 kwie 2025, 21:49 pojmał BoSheka
Nie pamiętam dokładnie ale czy nie jest tak że jak kogoś przyjęliśmy do załogi to nie możemy go "sprzedać"/zabić?
mordajeza
Has thanked: 244 times
Been thanked: 349 times

Post autor: mordajeza »

Spoiler:
Mam nadzieję, że się mylisz, bo inaczej grałbym źle ostatnich 20 kilka partii.

Sam miałem kiedyś sytuację, że... kolega, grając Hanem Solo, wziął do załogi Chewbaccę, a później złapał na niego zlecenie i go zabił (bo zgarniał akurat tyle punktów sławy, ile my brakowało do zwycięstwa). Do tej pory to wspominamy ;)

(edit: literówki i takie tam)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, 13:36 przez mordajeza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 293 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

W instrukcji na stronie 14 jest dział

Zlecenia na członków załogi
(...)
Jeśli posiadasz zlecenie na własnego członka załogi, możesz podjąć
z nim walkę w ramach swojego spotkania podczas fazy spotkania.
Jeśli wygrasz, odłóż kartę członka załogi do
banku danych i schwytaj albo wyeliminuj jego żeton kontaktu. Jeśli
przegrasz, członek załogi ucieka na najbliższą planetę
(...)
Można też robić kontrakty na załogantów innych graczy
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

scraber pisze: 14 kwie 2025, 10:44 W instrukcji na stronie 14 jest dział

Zlecenia na członków załogi
(...)
Jeśli posiadasz zlecenie na własnego członka załogi, możesz podjąć
z nim walkę w ramach swojego spotkania podczas fazy spotkania.
Jeśli wygrasz, odłóż kartę członka załogi do
banku danych i schwytaj albo wyeliminuj jego żeton kontaktu. Jeśli
przegrasz, członek załogi ucieka na najbliższą planetę
(...)
Można też robić kontrakty na załogantów innych graczy
No czyli kojarzyłem że coś takiego było jednak. Czyli tutaj musiałbyś zrobić walkę z BoShekiem. Robiłeś?
mordajeza pisze: 14 kwie 2025, 10:42 Sam miałem kiedyś sytuację, że... kolega, grając Hanem Solo, wziął do załogi Chewabaccę, a później złapał na niego zlecenie i go zabił (bo zgarniał akurat tyle punktów sławy, ile my brakowało do zwycięstwa). Do tej pory to wspominamy ;)
To już się w głowie nie mieści....Han zabił Wookiego :-)
szczudel
Has thanked: 124 times
Been thanked: 182 times

Post autor: szczudel »

BOLLO pisze: 14 kwie 2025, 11:45 No czyli kojarzyłem że coś takiego było jednak. Czyli tutaj musiałbyś zrobić walkę z BoShekiem. Robiłeś?
Tak. Największym fartem było to, że syn musiaby odczekać w sumie 3 rundy aby najpierw rozegrać obowiązkowe spotkanie z patrolem Rebeli, pojmać i zebrać 2 punkty sławy za BoSheka (W 1 rundzie, złapać, w 2 dostarczyć), ale dzieki temu, że na rynku czekał ładunek i to nielegalny, który trzeba było dostarczyć Patrolowi Rebelii - to uniknął straty kolejki na obowiązkowe spotkanie z Rebelią. BoShek ma być dostarczony na Nal Huttę, więc wszystko zrobił będąc na jednej planecie.
Mój Bobba tylko czekał na to aby się mu podwinęła noga bo mogłem zdobyć punkty za walkę z patrolem Imperium lub mógł nawet zabić Saw Gerrerę, na którego miał kontrakt.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

I to jest piękne w tej grze. Chociaż muszę przyznać że po dłuższej przerwie muszę przypominać sobie te mikro zasady których trochę jednak jest. Ale uwielbiam ten tytuł.
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 330 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Tringa »

Chwila, chwila. A nie było coś takiego, że nie można kupić ladunku/misji jeśli postać jest na docelowej planecie? Głowy nie dam, ale takie coś mi się kojarzy.
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
Awatar użytkownika
Atamán
Has thanked: 627 times
Been thanked: 296 times

Post autor: Atamán »

Tringa pisze: 14 kwie 2025, 16:58 Chwila, chwila. A nie było coś takiego, że nie można kupić ladunku/misji jeśli postać jest na docelowej planecie? Głowy nie dam, ale takie coś mi się kojarzy.
Nie ma takiej generalnej zasady. Większość kart ładunku i misji ma na swoich kartach takie ograniczenie wpisane, ale nie wszystkie karty tak mają. Akurat nielegalni pasażerowie muszą być dostarczani na patrol i nie ma tam ograniczenia dotyczącego miejsca zakupu karty.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Atamán pisze: 14 kwie 2025, 22:25
Tringa pisze: 14 kwie 2025, 16:58 Chwila, chwila. A nie było coś takiego, że nie można kupić ladunku/misji jeśli postać jest na docelowej planecie? Głowy nie dam, ale takie coś mi się kojarzy.
Nie ma takiej generalnej zasady. Większość kart ładunku i misji ma na swoich kartach takie ograniczenie wpisane, ale nie wszystkie karty tak mają. Akurat nielegalni pasażerowie muszą być dostarczani na patrol i nie ma tam ograniczenia dotyczącego miejsca zakupu karty.
str 2 w kompendium wiedzy
Jeśli w fazie spotkania gracz zdobył ładunek albo schwytał kontakt, nie może go od razu dostarczyć (nawet jeśli znajduje się na planecie będącej punktem docelowym) – będzie mógł to zrobić dopiero w swojej kolejnej turze w fazie akcji.
szczudel
Has thanked: 124 times
Been thanked: 182 times

Post autor: szczudel »

Zapamiętam wyjątek, ale pozwolicie, że nie poinformuję mojego syna, że jednak przegrał z ojcem :P

EDIT:
Jeśli w fazie spotkania gracz zdobył ładunek
Sprawdziłem w wersją angielską:
If a player gains cargo or captures a contact during the
encounter step
Czyli jak się kupuje ładunek w fazie akcji, to nic nie stoi na przeszkodzie go od razu dostarczyć. Moim zdaniem to jest luka w zasadach i tak byc nie powinno, ale zasady sa takie a nie inne.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

szczudel pisze: 15 kwie 2025, 08:26 Zapamiętam wyjątek, ale pozwolicie, że nie poinformuję mojego syna, że jednak przegrał z ojcem
Nie psuj mu rozgrywki, ale jak syn ma 7+ to poinformuj go przy następnej potyczce, że tu był błąd i od teraz gramy wedle zasad.
szczudel pisze: 15 kwie 2025, 08:26 Czyli jak się kupuje ładunek w fazie akcji, to nic nie stoi na przeszkodzie go od razu dostarczyć.
No właśnie nie można tak zrobić. Należy odczekać 1 rundę. Dla mnie jak najbardziej ma to sens bo wyklucza właśnie takie kombo przypadki jak u Twojego syna. Taka sytuacja może zepsuć przyjemność z rozgrywki bo jest to jedynie skrzyżowanie się losów bez ingerencji gracza.
Tak, jak dzieję się to w Fazie Akcji to można. Źle zinterpretowałem tę fazę.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2025, 09:59 przez BOLLO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 941 times
Been thanked: 1466 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

BOLLO pisze: 15 kwie 2025, 09:03 No właśnie nie można tak zrobić. Należy odczekać 1 rundę. Dla mnie jak najbardziej ma to sens bo wyklucza właśnie takie kombo przypadki jak u Twojego syna. Taka sytuacja może zepsuć przyjemność z rozgrywki bo jest to jedynie skrzyżowanie się losów bez ingerencji gracza.
Nie masz racji, drugi raz wprowadzasz w błąd. W opisanej sytuacji (celem dobra jest patrol, a nie konkretna planeta), można zrobić zakup i dostarczenie w tej samej fazie akcji.

Swoją drogą, @szczudel chwali się, że syn wykręcił takie fajne kombo i zamiast otrzymać gratulacje albo poklepanie po pleckach, to od dwóch stron ludzie próbują mu udowodnić, że syn źle grał :D i to jeszcze ludzie, którzy nie znają zasad :roll:
ODPOWIEDZ