Inserty do gier

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Wojtimen
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Inserty do gier

Post autor: Wojtimen »

Inserty - sklejka czy wydruk 3d? Polecani producenci?

Zamierzam wyposażyć się w inserty do niektórych gier (na pewno Martwa Zima: Długa Noc i Terraformacja) i zastanawiam się który rodzaj insertów jest Waszym zdaniem lepszy / bardziej praktyczny i których producentów polecacie.
Awatar użytkownika
Neysmeey
Has thanked: 139 times
Been thanked: 78 times

Re: Inserty do gier

Post autor: Neysmeey »

Ja do gier z figurkami używam pianek Feldherr, a do gier typu Terraformacja Marsa czy 51 Stan Master Set drewnianych insertów GeekMod lub Warbox.
Ogólnie jestem zadowolony, inserty przyspieszają przygotowanie, problem pojawia się gdy planowany jest dodatek, a insert tego nie uwzględnia więc polecam do "zamkniętych" w kolekcji tytułów kupować wkładkę gdyż to nie jest tania inwestycja. Drewniane inserty słabo sprawdzają się z grami figurkowymi (miałem do Blood Rage i Zakazanych Gwiazd) gdyż pianka lepiej zabezpiecza te plastikowe i często delikatne elementy, a w sklejce stoją one wolno lub są mocowane w dość karkołomny sposób. Co do kwesti druku 3D posiadałem taki insert do Runebound i również byłem zadowolony. Dla mnie podstawa to miejsce na karty w koszulkach premium i ewentualne dodatki, które posiadam, w innym wypadku wkład często równowartości gry mija się z celem. A wytrzymałościowo i sklejka i druk 3D i pianka da radę. Nigdy nie używałem tańszych insertów od Folded Space, jakoś przyzwyczajony jestem do wybranych przeze mnie dwóch materiałów tj. drewna i pianki.
Profil na: Boardgamegeek
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Najcześciej układam coś sama z plastikowych pudełeczek, ale czasami funduję sobie jakiś insert.

Dlatego mam kilka pytań i komentarzy:

Folded Space - jak długo wytrzymują te inserty? Czy trzeba jakoś szczególnie się z nimi obchodzić, w porównaniu do drewnianych?
Na razie mam dwa - wygodne, ale mało grane. Zastanawiam się, czy ew. kupić jakieś jeszcze. Bardzo łatwo się je składa.

reDrewno - jak chyba powszechnie wiadomo, bardzo dobra jakość i wygoda. Polecam też stojaki na karty.

Laserox - podobnie, a do tego piękne kształty i grawery. Inna technika składania. Nie podoba mi się mało tematyczne logo, które się narzuca.

e-Raptor - nie mogę ich rozgryźć. Mają piękne modele UV-Print, ale układ wydaje mi się nieco mniej przemyślany niż u konkurencji powyżej.

WarBox - jaki jest w porównaniu do reDrewno? Insert do SETI (HDF + biel) wydaje się fajny na zdjęciach. Mam tylko ich składane stojaki na karty - dobre na podróż, mieszczą się idealnie do pudełka.

SpikeCraft - żałuję, że już nie istnieją, mieli dobre pomysły (zdążyłam kupić od nich dwa inserty). Czy ktoś to może przejął?

Może dodacie jeszcze inne polecajki/komentarze?
Nie interesuje mnie wydruk 3d.
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Post autor: Alextasha »

Ja mam tak, że przeglądam czy są w ogóle dostępne gotowe inserty do danej gry i patrzę czy podoba mi się dany układ. Pod względem funkcjonalności, wyglądu etc. Czasem jest tak, że podoba mi się coś u jednego a u drugiego coś innego.

Wtedy (i jeżeli nie ma gotowych insertów) robię coś sama. Rozrysowuję sobie wszystko na papierze milimetrowym a potem wycinam i sklejam z płyty piankowo-kartonowej 3-5mm (w zależność czy dużo czy mało miejsca w pudełku). Czasem, ale rzadko - inspiruje się właśnie gotowymi rozwiązaniami, ale zazwyczaj kończy się na mojej własnej inwencji twórczej. Będę się przymierzać właśnie do Odyna z Norwegami :D
ODPOWIEDZ