Ostatnio kupiliśmy...bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
AxlPl
Has thanked: 23 times
Been thanked: 62 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...bo...

Post autor: AxlPl »

BOLLO pisze: 25 lut 2025, 07:47 Heroes 3- po roku zmiękłem z sentymentu a sporo osób pisało że fajnie chodzi solo więc chętnie sprawdzę.
Jestem ciekawa twojej oceny. Dla mnie gra na dwóch jest klimatyczna i hmm sympatyczna(?) ale solo...? Gram głównie jak nie tylko solo i gra nie wylądowała na sprzedaż jedynie dlatego że to prezent rocznicowy od męża :|
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1970 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

AxlPl pisze: 25 lut 2025, 09:14
BOLLO pisze: 25 lut 2025, 07:47 Heroes 3- po roku zmiękłem z sentymentu a sporo osób pisało że fajnie chodzi solo więc chętnie sprawdzę.
Jestem ciekawa twojej oceny. Dla mnie gra na dwóch jest klimatyczna i hmm sympatyczna(?) ale solo...? Gram głównie jak nie tylko solo i gra nie wylądowała na sprzedaż jedynie dlatego że to prezent rocznicowy od męża :|
Jak rozegram sensowną liczbę partii to oczywiście podzielę się swoimi spostrzeżeniami....ale to pewnie nie wcześniej jak jesień 2025.
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 250 times
Been thanked: 635 times

Post autor: walkingdead »

AxlPl pisze: 25 lut 2025, 09:14

Ja czekam na swoją kopię z przedsprzedaży (ma byc w marcu).
Będę ogrywać solo, więc pewnie dam znać wkrótce.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 455 times
Been thanked: 540 times

Post autor: rav126 »

Dodatki do Spirit Island. Chciałem kupić oba w aleplanszowkach, ale okazało się, że mniejszy już się u nich wyprzedał (egzemplarze z przedsprzedaży). I w ogóle w sklepach widzę, że są w liczbie 3-10 szt, dlatego nie czekałem i zdecydowałem się na zakup, niestety w dwóch różnych sklepach.
SETI, bo intryguje mnie tematyka, a i opinie ma dość dobre.
Ganges karciany - bo bardzo lubię obie poprzednie wersje więc i tę muszę sprawdzić.
Z tej strony dziękuję osobie, która wpadła na pomysł wykorzystania kuponu inpost pay 50/150 w grudniu do zakupu voucherów do aleplanszówek :) Były jak znalazł :D
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 350 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Losiek »

rav126 pisze: 25 lut 2025, 18:53 Dodatki do Spirit Island. Chciałem kupić oba w aleplanszowkach, ale okazało się, że mniejszy już się u nich wyprzedał (egzemplarze z przedsprzedaży). I w ogóle w sklepach widzę, że są w liczbie 3-10 szt, dlatego nie czekałem i zdecydowałem się na zakup, niestety w dwóch różnych sklepach.
Dzięki @rav126 za wpis! Przegapiłbym zapewne i kupił gdzieś drożej.
I ja zakupiłem dodatki do Spirit Island. Miałem kupić w AlePlanszówkach w ubiegłym tygodniu ale nie było kodu. Myślałem, że poczekam do czwartku na kod i kupię ale z AlePlanszówek wywiało i kupiłem przed chwilą w Księgralni.
kolosm
Has thanked: 720 times
Been thanked: 102 times

Post autor: kolosm »

Pełny pakiet Spirit Island od Portalu wraz z gratis dodatkiem oraz ver all in Baseball 2045, które właśnie docierają do sklepów z KSa!
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 952 times
Been thanked: 352 times

Post autor: Irka »

Kupione w zeszłym roku, ale muszę się w końcu podzielić ;)

Scrabble angielskie drewniane z lat 90.
Bo potrzebowałam opcji rezerwowej, gdyby nie było o czym gadać w trakcie niespodziewanej wizyty znajomych zza oceanu. Wiedziałam, że lubią Scrabble. No i zawsze to dobra okazja dla mnie do wyjścia ze strefy komfortu.

Na OLX ceny były akurat ok. 200-300 zł za używki, czyli trochę droga inwestycja jak na jeden raz...
Ale przypadkiem wpisałam jeszcze jakieś dziwne kryteria i wyskoczyła pojedyncza gra z ceną 23 zł łącznie z wysyłką. Nietypowo. Pytam więc, czy są wszystkie literki. Pani przeliczyła i odpowiedziała, że jednej brakuje. No to wzięłam bez dodatkowych pytań. W razie czego napisze się literkę na mydełku.
Z paczkomatu wyjęłam takie oto zawiniątko ;)
Spoiler:
I happy end: okazało się, że brakuje... mydełka!
A my nie zdążyliśmy zagrać ani w "Scrabble", ani w "So Clover" ("Gra w zielone", też specjalnie kupiona, żeby znajomi wyszli ze swojej strefy komfortu). Bo przegadaliśmy aż 3 dni :)
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 399 times
Been thanked: 470 times

Post autor: KOSHI »

Caverns of Cynder - dodatkowy świat do SoB. Wbijam sobie na stronę Mepla a tam zapodali takie łakocie. Od razu mi się przypomniał cytat z Reichu "SLka ciemna śliwa na berlińskich numerach. Ja myślę, trzeba rwać." :twisted: Jak się okazuje była jedna sztuka bo już piszę, że brak towaru. Na razie nabyte do kolekcji, bo jeszcze się za to nie wziąłem, gdyż każą mi pracować i nie ma czasu. :mrgreen: No to teraz trzeba znów opylić coś z półki. 8)
Awatar użytkownika
_Ukasz
Has thanked: 62 times
Been thanked: 104 times

Post autor: _Ukasz »

Puerto Rico 3 edycja - bo obejrzałem materiał Gambita (więc to właściwie przez niego), bo chciałem jakiś worker placement, bo klasyczna szata graficzna do mnie przemawia, bo ciągle muce w gry kampanijne :D
Awatar użytkownika
preshiq
Has thanked: 365 times
Been thanked: 126 times

Post autor: preshiq »

_Ukasz pisze: 05 mar 2025, 12:03 Puerto Rico 3 edycja - bo obejrzałem materiał Gambita (więc to właściwie przez niego), bo chciałem jakiś worker placement, bo klasyczna szata graficzna do mnie przemawia, bo ciągle muce w gry kampanijne :D
Też lubię PR, ale gdzie tam jest worker placement ?
samuraj1369
Has thanked: 503 times
Been thanked: 561 times

Post autor: samuraj1369 »

El Grande od Kaczek - rozglądałem się za używką, ale ceny były zbyt duże, a Kaczki nie zapowiedziały dodruku. Na szczęście Vinted uratowało i w cenie 90 zł nabyłem grę po jednej rozgrywce :D

Rój Kieszonkowy - kiedyś miałem wersję ENG, ale odsprzedałem bo jakoś super nie zażarło, ale miło wspominałem. Znowu na Vinted trafiła się wersja ENG z woreczkiem za 25 zł to żal było nie złapać :D
Awatar użytkownika
_Ukasz

Spoiler:
Zaraz pod tytułem BURMISTRZ w instrukcji wita mnie taki tekst : ''Zatrudnij robotników z Magistratu i przydziel do pracy na swojej wyspie''
Lecz jeśli moje określenie co do tej gry razi, doprecyzuj proszę do jakiej kategorii mam wrzucać w przyszłości puerto rico.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 620 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

_Ukasz pisze: 05 mar 2025, 13:36 Zaraz pod tytułem BURMISTRZ w instrukcji wita mnie taki tekst : ''Zatrudnij robotników z Magistratu i przydziel do pracy na swojej wyspie''
Lecz jeśli moje określenie co do tej gry razi, doprecyzuj proszę do jakiej kategorii mam wrzucać w przyszłości puerto rico.
Zmartwię cię. Wbrew temu opisowi, w tej grze nie ma mechaniki worker placement. Jest wysyłanie robotników, ale nie w takim znaczeniu jak myślisz.

Tutaj akcje wykonuje się poprzez action selection i podążanie – podobnie jak w Race for the Galaxy czy New Frontiers.

Na BGG znajdziesz spis użytych w danej grze mechanik.
Obrazek

I tu nie chodzi o to czy kogoś to razi. Tam zwyczajnie nie ma worker placementu.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2025, 14:04 przez Jiloo, łącznie zmieniany 1 raz.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
_Ukasz

Spoko, dzięki za info.
lukim
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Post autor: lukim »

W sumie jeśli być bardzo ścisłym to wariant action draftu.

Action selection w moim rozumieniu lekko się różni.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

BOLLO pisze: 22 sty 2025, 08:55
Shodan pisze: 21 sty 2025, 15:25 Mortum - jako sierota po portalowym Detektywie szukam od czasu do czasu jakiegoś śledztwa do przeprowadzenia. Kanał YT Beastie Geeks dał tej grze 10/10 jako jedynemu tytułowi oprócz ATO, co wzbudziło moje zrozumiałe zainteresowanie. A ponieważ gierkę można dorwać za około 50 zł za nówkę sztukę, to postanowiłem wypróbować.
On była objęta "embargiem" jako gra z Rosji?
tak, to ta gra, która miała pecha wyjść tuż po wybuchu wojny i od razu została zaorana przez wydawcę, który się wstydził, że ją wydał (no ale skąd mogli wiedzieć?) i w ogóle gry nie promowali, wydali ogłoszenie że zyski idą na wsparcie Ukrainy czy coś i od razu gra wpadła na wyprzedaże, na których jak widać wisi już 3 lata.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 135 times
Been thanked: 338 times

Post autor: Poochacz »

Mocno uszczupliłem półkę po ostatniej redukcji więc:

Sentinels of the Multiverse: Definitive Edition - bo @walkingdead wydała moje pieniądze 😂 Nie jestem raczej fanem karcianek prócz LCG ale jej opis odnośnie różnorodności i regrywalności, inny styl rozgrywki każdego bohatera spowodował że przy śmiesznej cenie za ten tytuł zdecydowałem się spróbować. No i akurat miałem multum koszulek w tym rozmiarze które kupiłem do Arydii zanim się okazało że nie będą potrzebne.

Terrorscape z wszystkimi dodatkami - bo trafiło się w ludzkiej cenie a same podstawki chodzą na OLX po prawie 500 zł. Miałem już w koszyku przedsprzedażowym Sniper Elite ale prostota zasad, szybka rozgrywka i różnorodność postaci w całym zestawie Terrorscape przeważyły szalę na jej korzyść.

Small Bodies do Arydii - miałem nie brać bo to jednak 2 stówki ale że sporo grosza wpadło po rotacji to co mi tam 😜

Władca Pierścieni LCG Core + Płomień Zachodu + Kraina Cienia - do Arkham już raczej nie będę wracał a z Władcą dotąd nie miałem do czynienia. Spróbuję póki coś jest jeszcze dostępne.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2025, 19:30 przez Poochacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Dhel
Has thanked: 607 times
Been thanked: 551 times

Post autor: Dhel »

Baseball Highlights, złamałem się, ale jednak nie chcę tej gry pominąć, zwłaszcza że teraz jest spokojnie dostępna
Atk
Has thanked: 548 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Dhel pisze: 07 mar 2025, 10:57 Baseball Highlights, złamałem się, ale jednak nie chcę tej gry pominąć, zwłaszcza że teraz jest spokojnie dostępna
Ja też swojego odebrałem ze wspieraczki. Byłem w szoku, że to takie duze pudło, że to gra na 4 osoby, a nie na dwie i do tego te maty 🙆 wielkie jak ....😲
Awatar użytkownika
Misiek1977
Has thanked: 31 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Misiek1977 »

Korzystając z okazji, że odbywa się konwent 3K6 w Lublinie postanowiłem uszczuplić listę gier pożądanych. I tak to dzisiaj wpadło:
- Wyprawa do Eldorado: Złote Świątynie - ludzie, jak ja połączę to wszystko co mam w jeden potężny tor do grania...
- Łupy - no qurcze nie wiem, ale coś mnie w tej grze urzekło i chciałem ją mieć. I mam.
- Sushi Go 10 rocznica - jak się wahałem tak numer 88/5000 mnie przekonał (wiem, głupie ale co poradzić)
- Ekosystem 3 - mam pierwsze dwie więc jak nie kupić tej.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 25 times
Been thanked: 98 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

vikingowa pisze: 07 sty 2025, 19:39 Darksiders: The Forbidden Land
Wchodzę do mojego lokalnego sklepu, patrzę, stoi wielkie pudło, widzę tytuł, zdziwienie, szybki look na YT, żadnej rozgrywki tylko same unboxingi, look na BGG, dobre oceny, dobre opinie. Jadę do domu, mówię mężowi, że takie toto cuś znalazła ja i chyba to chce. Mąż na drugi dzień zawozi i każe brać🤩

Kocham konsolowych Darksidersów! Furia z trzeciej części dokopała dzięki mnie niejednemu demonowi. Nawet nie wiedziałam, że istnieje taka planszówka... Zagrałam już trzy scenariusze kampanii i jestem bardzo zadowolona😁

Nie wiem czemu, ale lubię gry, o których nikt nie mówi 🤔
Ta gra była dodwana do kolekcjonerskiej wersji gry Darksiders II Deathinitive Edition. Dostępne tylko w USA. Dlatego nikt o niej nie mówi, bo to był tylko exclusive nigdzie nie ogłaszany w świecie planszówkowym :p Bodajże dopiero przy premierze Darksiders Genesis zostało to ponownie wydane.

https://darksiders2.thqnordic.com/

Swoją drogą piona, bo ja też jestem fanem Darksidersów
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1970 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Miasto Marzeń- bo grałem kiedyś w Manhatan i mi się podobało a to ma zastąpić jak na razie za trudną dla moich dzieci Suburbie.
Wiedźmin: Stary Świat - Legendarne Łowy- bo chciałem jednak poczuć ten klimat polowania na potwory. Teraz mam nadzieję że będzie to pełnia szczęścia z tego tytułu.
Cezar- bo szukałem czegoś szybkiego i prostego do grania z synem. Strzał w 10. Partie po 10min powodują że nie kończymy na jednej rozgrywce i zawesze można się "odkuć"
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 93 times
Been thanked: 39 times

Post autor: gram_niebieskim »

Ark Nova bo... wystarczyła tylko jedna partia by się w niej zakochać
majami
Has thanked: 56 times
Been thanked: 42 times

Post autor: majami »

Micro Moonshine - bo alkohol :lol: :lol:
Dodatkowo jakie to ma świetne pieniążki i te buteleczki i znaczniki graczy i autko i karty do solo z jakim pomysłem wykonane, no piękne jest!
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
jendrusz
Has thanked: 111 times
Been thanked: 18 times

Post autor: jendrusz »

Marco Polo i Puerto Rico, kiedyś miałem i sprzedałem. 200 zł za oba razem - lubię te gierki. Zastanawiałem się jeszcze nad odkupieniem Uczty dla Odyna, ale za długa jest jednak, a mam właściwie wszystkie inne gry Uwego.
Dodatki do Spirit Island, w sumie to chyba na fali hype. Mam nieograną do końca podstawkę i dwa promo packi, ale skoro czekałem tyle lat żeby się ukazały dodatki to nie było wyjścia.
Kupię jeszcze jedno Czas Tyranii do TMB oraz rozszerzenie do WoPa karcianego i mam nadzieję zakończyć zakupy na 2024r.
Muszę coś sprzedać żeby zachować równowagę emocjonalną.
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
ODPOWIEDZ