RPG w klimatach przygodowego kosmicznego SF
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami RPG, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami RPG, nie powiązane z konkretnym tytułem.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1642 times
- Been thanked: 1827 times
RPG w klimatach przygodowego kosmicznego SF
Po recenzji Coriolisa autorstwa Gambita (Link do youtube) stwierdziłem, że poszukam jakiegoś ciekawego systemu RPG po polsku w klimatach przygodowego SF, z dobrze nakreślonym settingiem pozostawiającym spore pole dla inwencji MG. Z tego co widzę lepiej przymierzyć się do Coriolisa w oryginale.
Po polsku mamy:
- Warhammer 40k; jest Dark Heresy 2, będzie Wrath&Glory; setting raczej cięższy i dodatkowo dość sztywny (ramy świata Warhammera są raczej określone)
- Mothership RPG; raczej horror i cięższy klimat, za to brak sztywnych ram świata.
- Nibiru => dopiero się drukuje, podręcznik główny ponoć mało przyjazny mistrzom gry.
- Obcy => AFAIK silnik ten sam co Coriolis, tylko w świecie Obcego; setting jeśli jest kanoniczny, to pewnie jest dość ciężki. Ramy świata też pewnie nie są szczególnie luźne.
Nadchodząca Diuna może też być ciekawym wyborem.
Coś pominąłem z tytułów będących na naszym rynku, albo mających się na nim pojawić w najbliższym czasie?
Po polsku mamy:
- Warhammer 40k; jest Dark Heresy 2, będzie Wrath&Glory; setting raczej cięższy i dodatkowo dość sztywny (ramy świata Warhammera są raczej określone)
- Mothership RPG; raczej horror i cięższy klimat, za to brak sztywnych ram świata.
- Nibiru => dopiero się drukuje, podręcznik główny ponoć mało przyjazny mistrzom gry.
- Obcy => AFAIK silnik ten sam co Coriolis, tylko w świecie Obcego; setting jeśli jest kanoniczny, to pewnie jest dość ciężki. Ramy świata też pewnie nie są szczególnie luźne.
Nadchodząca Diuna może też być ciekawym wyborem.
Coś pominąłem z tytułów będących na naszym rynku, albo mających się na nim pojawić w najbliższym czasie?
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
Re: RPG w klimatach przygodowego kosmicznego SF
Obcy ma silnik Year Zero, ale z lekkimi ulepszeniami jeśli chodzi o mechanikę sukcesów. Z tego co słyszałem, jest nieco wygodniejszy. Grać można scenariusze "filmowe", gdzie przeżywalność jest taka, jak w filmach o obcym, albo bardziej kampanijne. No i trzeba pamiętać, że ten świat to nie tylko ksenomorfy, ale także korporacje, walka o władzę i tego typu rzeczy.
Wydawnictwo Hengal wydało jeszcze:
Warpstar Rpg - gra określana przez wydawcę jako "oparta na starej brytyjskiej szkole grania";
Iron Space - retro sf.
Co do jakości merytorycznej jak i samego wydania się nie wypowiem.
Warpstar Rpg - gra określana przez wydawcę jako "oparta na starej brytyjskiej szkole grania";
Iron Space - retro sf.
Co do jakości merytorycznej jak i samego wydania się nie wypowiem.
- Mr_Fisq
- Administrator
Wizualnie wygląda jak skrzyżowanie Blame! z Dungeon Degenerates (albo wczesnym Warhammerem 40k)

Edit:
Gdyby kogoś interesował sam silnik Coriolisa, to Black Monk udostępnia przetłumaczoną mechanikę Year Zero Engine:
https://blackmonk.pl/1621-YearZeroEnginePL.html
Edit2:
Starter do Coriolisa:
https://freeleaguepublishing.com/en/sto ... 8829621189
jak złapię wenę, to wrzucę temat poświęcony Coriolisowi w odpowiednim podforum.
-
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 324 times
odrzucając warunek polskiego wydania - poleciłbym Star Wars D20. Graliśmy trochę w niego i to stary dobry system - znany między innymi z D&D 3,0/3,5. Nam się grało świetnie - zwłaszcza że znaliśmy bardzo dobrze system D&D 3,X.
Świat gry chyba każdy zna, a przygód tam można odbywać bez liku - nie koniecznie związanych z Imperium/Rebelią.
Świat gry chyba każdy zna, a przygód tam można odbywać bez liku - nie koniecznie związanych z Imperium/Rebelią.
----------------
10% flamberg.com.pl
10% flamberg.com.pl
-
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 128 times
A czy może mi ktoś powiedzieć czemu nikt do tej pory nie przetłumaczył SW RPG na język polski?
Jest to dla mnie niesamowite

- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
-
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 128 times
Domyślam się, że to pewnie w głównej mierze jet tego zasługą 
Jednak patrząc na to, że gry z tego uniwersum są wydawane, to mimo wszystko trochę to dziwne.

Jednak patrząc na to, że gry z tego uniwersum są wydawane, to mimo wszystko trochę to dziwne.
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Polskie - to już chyba wszystko wyżej powiedziano.
Nie polskie - Traveller (Mongoose dla mnie, ale inne wersje jak ktoś woli, system tworzenia postaci to gra sama w sobie
). Proponuję też Stars Without Number (za darmo, OSR, bez settingu) lub np. Transit The Spaceship RPG (tu już płatne, systemu nie znam, ale sam pomysł jest wg mnie super - gra się AI statków kosmicznych!).
Gwiezdne Wojny od FFG to tez fajna pozycja - jak ktoś lubi system Genesys (będzie niedługo po polsku), ale tu trzeba przemyśleć, bo podstawki są 3 (różne "settingi", albo bardziej na moc ukierunkowanie, albo Rebelia, albo "gangsterka", wszystko kompatybilne, ale mające swoje niezależne zasady). No i wg mnie trzeba mieć te specjalne kostki, bo czytanie tabelek i interpretacja z normalnych kostek zabija imersje.
Starfinder dla osób, które wolą takie bardziej D&D 3.5/5.0 systemy.
PS Prawie bym zapomniał - Scum & Villainy, oparte na Ostrzach w Mroku, banda z Ostrzy to statek, zadania rozwijają postacie i statek. tutaj tylko trzeba zakładać, że raczej to będzie skończona historia, jako, że postacie powinny przechodzić "na emeryturę" (lub ginąć
). Ostrza w Mroku są po polsku, S&V raczej nie będzie.
Nie polskie - Traveller (Mongoose dla mnie, ale inne wersje jak ktoś woli, system tworzenia postaci to gra sama w sobie

Gwiezdne Wojny od FFG to tez fajna pozycja - jak ktoś lubi system Genesys (będzie niedługo po polsku), ale tu trzeba przemyśleć, bo podstawki są 3 (różne "settingi", albo bardziej na moc ukierunkowanie, albo Rebelia, albo "gangsterka", wszystko kompatybilne, ale mające swoje niezależne zasady). No i wg mnie trzeba mieć te specjalne kostki, bo czytanie tabelek i interpretacja z normalnych kostek zabija imersje.
Starfinder dla osób, które wolą takie bardziej D&D 3.5/5.0 systemy.
PS Prawie bym zapomniał - Scum & Villainy, oparte na Ostrzach w Mroku, banda z Ostrzy to statek, zadania rozwijają postacie i statek. tutaj tylko trzeba zakładać, że raczej to będzie skończona historia, jako, że postacie powinny przechodzić "na emeryturę" (lub ginąć

-
- Has thanked: 1726 times
- Been thanked: 1057 times
No właśnie, nic nie pisałem, bo miało być po polsku. Też polecam Travellera, tylko wystrzegajcie się 5 edycji, która wyszła na KSie. Jest koszmarna, wygląda jakby ktoś zebrał notatki z zeszytu projektanta i opublikował je bez żadnego pomysłu i żadnej redakcji. Mongoose albo wcześniejsze edycje - o ile uda się je dorwać.
- Mr_Fisq
- Administrator
Która firma tłumaczy na nasz rynek Coriolisa? Czy to projekt "amatorski"?
-
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 449 times
Coriolisa tłumaczyłam ja, za zgodą Fria Ligan. Teraz jest w profesjonalnej korekcie, bo niestety nieprofesjonalna nie zdała egzaminu. A ponieważ jest raczej pobocznym projektem to musimy chwilkę poczekać 

To jeszcze wypada wspomnieć o świetnym rodzimym Nemezis, działającym na Savage Worlds. Mój osobisty lider w tym zakresie. A że na mechanice Savage Worlds więc i koncepcyjnie przygodowy. Bardzo fajna mieszanka i logiczna różnych klimatów. Mój osobisty faworyt to mroczne lodowe postapo z cyberpunkiem na planecie Ash. Poza tym generatory nowych światów więc hulać można.
https://polter.pl/rpg/Nemezis-c22841
https://polter.pl/rpg/Nemezis-c22841
- Mr_Fisq
- Administrator