Mare Nostrum
- London-Derry
Mare Nostrum
Mam pytanie dotyczące floty. W instrukcji jest zapis mówiący o tym że wrogie floty nie muszą ze sobą walczyć na tym samym terenie. Z tym że ten zapis jest niejednoznaczny gdyż:
- Rzym wpływa na teren gdzie jest flota Egiptu, i gracz sterujący Rzymem mówi nie atakuje, czy wtedy ten drugi może powiedzieć ale ja tak? Czy dopiero w swoim ruchu może to zrobić?
Bo jeżeli tylko w swoim ruchu to bonus jaki mają Grecy wcale nie jest taki dobry, natomiast jeżeli zawsze można się bronić nawet w fazie ruchu innego gracza, nawet gdy on nie chce walczyć to Grecja wtedy naprawdę wyrasta na potęgę morską.
Proszę o pomoc:)
Połączyłem wątki z pytaniami o zasady. /geko
- Rzym wpływa na teren gdzie jest flota Egiptu, i gracz sterujący Rzymem mówi nie atakuje, czy wtedy ten drugi może powiedzieć ale ja tak? Czy dopiero w swoim ruchu może to zrobić?
Bo jeżeli tylko w swoim ruchu to bonus jaki mają Grecy wcale nie jest taki dobry, natomiast jeżeli zawsze można się bronić nawet w fazie ruchu innego gracza, nawet gdy on nie chce walczyć to Grecja wtedy naprawdę wyrasta na potęgę morską.
Proszę o pomoc:)
Połączyłem wątki z pytaniami o zasady. /geko
Kobieta podróżująca z fotografem miewa lekką przysłonę...
- London-Derry
MARE NOSTRUM-Plądrowanie
Czy splądrować możemy tylko jedną rzecz (miasto, świątynię, targ, karawanę) na turę w danej prowincji? Czy może mając np 4 legiony w tej prowincji, stajemy na wszystkich 4 i plądrujemy wszystko?
- macike
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: MARE NOSTRUM-KWESTIA FLOTY
Tylko gracz, który właśnie wykonuje swoje morskie ruchy militarne, może zadeklarować bitwę morską.
Bonus Greków polega na tym, iż - w trakcie ruchów wojsk lądowych innej cywilizacji - mogą zadeklarować bitwę morską na dowolnym/ych morzu/ach z grecką flotą, przez które przebiega szlak wojsk inwazyjnych - dokonujących najazdu na prowincję pod kontrolą Grecji.
Bonus Greków polega na tym, iż - w trakcie ruchów wojsk lądowych innej cywilizacji - mogą zadeklarować bitwę morską na dowolnym/ych morzu/ach z grecką flotą, przez które przebiega szlak wojsk inwazyjnych - dokonujących najazdu na prowincję pod kontrolą Grecji.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 16:25 przez macike, łącznie zmieniany 1 raz.
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
- London-Derry
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: MARE NOSTRUM-Plądrowanie
Niszczy sie tylko 1 budynek, niezaleznie od liczby legionow. Inaczej stosowalo by sie ciagle taktyke spalonej ziemi (wpasc, spalic wszystko, wycofac sie), a nie ma tak latwo.London-Derry pisze:Czy splądrować możemy tylko jedną rzecz (miasto, świątynię, targ, karawanę) na turę w danej prowincji? Czy może mając np 4 legiony w tej prowincji, stajemy na wszystkich 4 i plądrujemy wszystko?
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
- London-Derry
Re: Mare Nostrum - zasady
dobra, dzięki chłopaki:) zamykam wątek:)
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 33 times
Re: Mare Nostrum
po półtora roku i ja się o coś spytam.Czy jeśli w prowincjach zostały wojska dwóch graczy i powiedzmy,że Rzym wykonał juz swój ruch,a Grecja ,z którą Rzym walczy właśnie ma ruch(militarny),ale nie przesuwa jednostek(jeśłi przesuwa to rozumiem ,że bitwa jest kontynuowana),a jednostką grecką jest twierdza,to czy walka musi się odbyć?
- macike
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Tak.staszek pisze:po półtora roku i ja się o coś spytam.Czy jeśli w prowincjach zostały wojska dwóch graczy i powiedzmy,że Rzym wykonał juz swój ruch,a Grecja ,z którą Rzym walczy właśnie ma ruch(militarny),ale nie przesuwa jednostek(jeśłi przesuwa to rozumiem ,że bitwa jest kontynuowana),a jednostką grecką jest twierdza,to czy walka musi się odbyć?
Si vis pacem, para bellum.
-
- Been thanked: 7 times
Jakie wady zarzuca się tej grze? Wygląda na to, że jest wielu graczy, którym nie podeszła.
EDIT: nie zauważyłem, że to dział 'zasady'. Przenoszę pytanie.
EDIT: nie zauważyłem, że to dział 'zasady'. Przenoszę pytanie.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść