Czacha Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 2365 times

Re: Czacha Games

Post autor: Ardel12 »

Seraphic_Seal pisze: 17 wrz 2024, 14:43 A już najlepiej pisać o tym w temacie gry, żeby wszystko było w jednym miejscu
W wątku z grą czacha nie zobaczy problemu. W NAR jest wiele błędów z lokalizacją, ale co ciekawe niektóre to przeniesienie 1:1 błędów z oryginału. Ostatnio dla jednego bohatera miałem problem, że jego karta przeznaczenia wskazuje na jakąś nazwę, której nigdzie nie dało się znaleźć. Po sprawdzeniu na włoskim forum(!) wyszło, że zostawili zapewne starą nazwę specjalnej umiejętności postaci, która obecnie jest inna.

Ciężko jest jednak rozdzielić, gdzie błąd jest czachy a gdzie oryginału bez posiadania go i raczej nikomu się w takie sprawdzanie bawić nie będzie chciało.

Ostatnio na FB ktoś napisał, że co się ludzie czepiają czachy o jakość tłumaczenia jak tylko ona wydaje te gry. Piękne przyzwolenie na bylejakość i jeszcze połączone najlepiej z całowaniem po tyłku, że wydali xD BRW mam całego w angliku i choć tam i tak problemów nie brakuje, to mam chociaż całe zasoby BGG o tym.

Wsparłem od Czachy teraz Weirdwood Manor oraz Blood. Jak liczba błędów będzie podobna, to choć cena może być kusząca, to zostanę przy angielskich wydaniach przy ich kolejnych grach. Może jak zagłosujemy portfelami to się jakość poprawi albo padną i ktoś przejmie te gry.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 349 times
Been thanked: 279 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Ardel12 pisze: 17 wrz 2024, 22:02
Seraphic_Seal pisze: 17 wrz 2024, 14:43 A już najlepiej pisać o tym w temacie gry, żeby wszystko było w jednym miejscu
W wątku z grą czacha nie zobaczy problemu.
Spoiler:
Już dawno chyba straciłem wiarę, że Czacha coś z tym zrobi. A, jako że dopiero kiedyś do tej gry będę siadał, chciałbym móc otworzyć wątek gry i w miarę sprawnie znaleźć informację o błędach i co muszę mieć na uwadze grając.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
opulentus
Has thanked: 105 times
Been thanked: 31 times

Post autor: opulentus »

Ardel12 pisze: 17 wrz 2024, 22:02
W wątku z grą czacha nie zobaczy problemu. W NAR jest wiele błędów z lokalizacją, ale co ciekawe niektóre to przeniesienie 1:1 błędów z oryginału. Ostatnio dla jednego bohatera miałem problem, że jego karta przeznaczenia wskazuje na jakąś nazwę, której nigdzie nie dało się znaleźć. Po sprawdzeniu na włoskim forum(!) wyszło, że zostawili zapewne starą nazwę specjalnej umiejętności postaci, która obecnie jest inna.

Ciężko jest jednak rozdzielić, gdzie błąd jest czachy a gdzie oryginału bez posiadania go i raczej nikomu się w takie sprawdzanie bawić nie będzie chciało.

Ostatnio na FB ktoś napisał, że co się ludzie czepiają czachy o jakość tłumaczenia jak tylko ona wydaje te gry. Piękne przyzwolenie na bylejakość i jeszcze połączone najlepiej z całowaniem po tyłku, że wydali xD BRW mam całego w angliku i choć tam i tak problemów nie brakuje, to mam chociaż całe zasoby BGG o tym.

Wsparłem od Czachy teraz Weirdwood Manor oraz Blood. Jak liczba błędów będzie podobna, to choć cena może być kusząca, to zostanę przy angielskich wydaniach przy ich kolejnych grach. Może jak zagłosujemy portfelami to się jakość poprawi albo padną i ktoś przejmie te gry.
Ja właśnie zagłosowałem portfelem przy tych dwóch tytułach. Nie było łatwo ale się nie złamałem. Czacha wydaje gry za >1k, wali błędy i ma to w nosie bo wie, że następny tytuł i tak się sprzeda.
Torquemada666
Has thanked: 280 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Torquemada666 »

sewek79 pisze: 13 wrz 2024, 20:58 czy jest szansa na wrzucenie na stronę Czachy oryginalnej (angielskich czy włoskich) wersji kampanii czy plików kart?
Niestety jest dużo błędów w tłumaczeniu i co rusz muszę się posiłkować pytaniami na BGG jak wygląda to w oryginale.
Kolejny przykład:

- niektóre zdolności Vincenzo w polskiej wersji mówią o odległości 3 pól od celu. W innych wersjach językowych jest "do trzech pól".
Robi różnicę.
Chodzi Nova Aetas Resistance? Wrzucisz zdjęcie?
Awatar użytkownika
Reku_
Has thanked: 50 times
Been thanked: 100 times

Post autor: Reku_ »

Czy ktoś wie czy Czacha ma zamiar poszerzyć jakąś swoją zakładkę plików do pobrania?
Oczywiście mówię o poszerzenie o erraty do takich kolosów jak BRW:R i NAR.
Fajnie że wpadli na pomysł z takim działem na swojej stronie. Ale fajnie byłoby też jakby ktoś z wydawnictwa zebrał znalezione błędy przez użytkowników, którzy tym samym wykonali już sporo pracy za wydawnictwo i opublikował to w formie jednego sensownego pliku.
Czy to abstrakcyjne życzenia?
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Torquemada666

Z tego co kojarzę z fb, do BRW:R ma być nawet chyba wydruk poprawnych kart, tych z "najgrubszymi" błędami. Rozsyłany ma być razem z Voidem.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 874 times
Been thanked: 384 times

Post autor: Gromb »

Torquemada666 pisze: 23 wrz 2024, 14:41 Z tego co kojarzę z fb, do BRW:R ma być nawet chyba wydruk poprawnych kart, tych z "najgrubszymi" błędami. Rozsyłany ma być razem z Voidem.
A ci co kupili na stronie wydawnictwa i nie wsparli Voida, mają szansę jakoś pozyskać zestaw naprawczy, nie orientujesz się może?
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Torquemada666

Gromb pisze: 23 wrz 2024, 15:11
Torquemada666 pisze: 23 wrz 2024, 14:41 Z tego co kojarzę z fb, do BRW:R ma być nawet chyba wydruk poprawnych kart, tych z "najgrubszymi" błędami. Rozsyłany ma być razem z Voidem.
A ci co kupili na stronie wydawnictwa i nie wsparli Voida, mają szansę jakoś pozyskać zestaw naprawczy, nie orientujesz się może?
Przy poprzednim BRW dosyłali listownie osobom, które się zgłosiły, więc w tym przypadku pewnie też będzie jakaś alternatywa.
kubas
Has thanked: 1 time

Post autor: kubas »

kubas pisze: 17 wrz 2024, 14:30
sewek79 pisze: 13 wrz 2024, 20:58 czy jest szansa na wrzucenie na stronę Czachy oryginalnej (angielskich czy włoskich) wersji kampanii czy plików kart?
Niestety jest dużo błędów w tłumaczeniu i co rusz muszę się posiłkować pytaniami na BGG jak wygląda to w oryginale.
Kolejny przykład:

- niektóre zdolności Vincenzo w polskiej wersji mówią o odległości 3 pól od celu. W innych wersjach językowych jest "do trzech pól".
Robi różnicę.
cześć,
Czy możesz podesłać tu lub prywatnie o których zdolnościach konkretnie mówisz? Z góry dziękuję.
Nic mi nie podesłałeś, jednak dzięki naszym "discordowcom" znalazłem wątek na bgg, gdzie o to pytasz. Bez wdawania się w szczegóły, przy Vincenzo nie masz racji. Nie wiem o jakich jeszcze błędach piszesz, więc trudno mi się odnieść.
Torquemada666

kubas pisze: 26 wrz 2024, 13:23
kubas pisze: 17 wrz 2024, 14:30
Kolejny przykład:

Robi różnicę.
cześć,
Czy możesz podesłać tu lub prywatnie o których zdolnościach konkretnie mówisz? Z góry dziękuję.
Nic mi nie podesłałeś, jednak dzięki naszym "discordowcom" znalazłem wątek na bgg, gdzie o to pytasz. Bez wdawania się w szczegóły, przy Vincenzo nie masz racji. Nie wiem o jakich jeszcze błędach piszesz, więc trudno mi się odnieść.
Link discord.gg

https://discord.gg/9tN4zpSH

Link bgg

https://boardgamegeek.com/thread/336595 ... gods-light
Awatar użytkownika
Dralamir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Dralamir »

Jakieś daty do Dawn of Madness sie pojawiły gdzieś?
Torquemada666

Torquemada666 pisze: 23 wrz 2024, 17:39
Gromb pisze: 23 wrz 2024, 15:11
Przy poprzednim BRW dosyłali listownie osobom, które się zgłosiły, więc w tym przypadku pewnie też będzie jakaś alternatywa.
Niestety narracja wydawnictwa zmienia się na rzecz udostępnienia poprawionych kart w pdf :(

Awatar użytkownika
Reku_

Mi to wisi. Mogę dostać tylko pdf. Byle bym dostał poprawione błędy. To samo do NAR
Lista gier na BGG
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 333 times
Been thanked: 315 times

Post autor: Dako »

Reku_ pisze: 28 wrz 2024, 10:28 Mi to wisi. Mogę dostać tylko pdf. Byle bym dostał poprawione błędy. To samo do NAR
No nie wiem :wink:
Ale wywalić po 1000-1500 pln za każdą grę i zadowolić się niczym zakrawa na sponsoring lub utrwalanie złych nawyków wydawców w stylu wydawania alfy lub bety (aka gry komputerowe fakt tam poprawki łatwiej zrobić)...
Awatar użytkownika
Reku_

Dako pisze: 28 wrz 2024, 10:41
Reku_ pisze: 28 wrz 2024, 10:28
Spoiler:
Ale wywalić po 1000-1500 pln za każdą grę i zadowolić się niczym zakrawa na sponsoring lub utrwalanie złych nawyków wydawców w stylu wydawania alfy lub bety (aka gry komputerowe fakt tam poprawki łatwiej zrobić)..[/spoiler].
Ja niestety nie mam złudzeń. Mam na prawdę kupioną większość, no przynajmniej połowę portfolio Czachy. Widząc opieszałość w naprawach błędów od lat to nie wiem czy nadzieja na poprawione błędy w plikach pdf to nie za duża nadzieja.
Arkusz papieru samoprzylepnego nie jest drogi. Drukarkę mam. Przeżyję. Ale np. do NAR nie siadłem do tej pory bo nie chcę mi sie zastanawiać czy ja coś pomylilem, czy to gra sie wykrzaczyła bo jest błąd w skrypcie
Lista gier na BGG
opulentus
Has thanked: 105 times
Been thanked: 31 times

Post autor: opulentus »

Reku_ pisze: 28 wrz 2024, 10:58
Dako pisze: 28 wrz 2024, 10:41
Reku_ pisze: 28 wrz 2024, 10:28
Spoiler:
Ale wywalić po 1000-1500 pln za każdą grę i zadowolić się niczym zakrawa na sponsoring lub utrwalanie złych nawyków wydawców w stylu wydawania alfy lub bety (aka gry komputerowe fakt tam poprawki łatwiej zrobić)..[/spoiler].
Ja niestety nie mam złudzeń. Mam na prawdę kupioną większość, no przynajmniej połowę portfolio Czachy. Widząc opieszałość w naprawach błędów od lat to nie wiem czy nadzieja na poprawione błędy w plikach pdf to nie za duża nadzieja.
Arkusz papieru samoprzylepnego nie jest drogi. Drukarkę mam. Przeżyję. Ale np. do NAR nie siadłem do tej pory bo nie chcę mi sie zastanawiać czy ja coś pomylilem, czy to gra sie wykrzaczyła bo jest błąd w skrypcie
Nie wspierać tego wydawnictwa. Odpuściłem już Weirdwood Manor, Blooda i BRWD Void mimo że brałem od nich 90 % tytułów.
Być może pójdą po rozum do głowy i poprawią jakość a jak nie to ścieżka przetarta przez Games Factory czeka.
Awatar użytkownika
Reku_

opulentus pisze: 28 wrz 2024, 11:29
Nie wspierać tego wydawnictwa. Odpuściłem już Weirdwood Manor, Blooda i BRWD Void mimo że brałem od nich 90 % tytułów.
Być może pójdą po rozum do głowy i poprawią jakość a jak nie to ścieżka przetarta przez Games Factory czeka.
Byłoby to skuteczne gdyby bijkot był kolektywny. Nie będzie
Lista gier na BGG
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3521 times
Been thanked: 3546 times

Post autor: japanczyk »

Torquemada666 pisze: 28 wrz 2024, 10:26 Niestety narracja wydawnictwa zmienia się na rzecz udostępnienia poprawionych kart w pdf :(
Sorry, ale w ktorym miejscu sie zmienia?
Torquemada666

japanczyk pisze: 28 wrz 2024, 15:43
Torquemada666 pisze: 28 wrz 2024, 10:26 Niestety narracja wydawnictwa zmienia się na rzecz udostępnienia poprawionych kart w pdf :(

Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2024, 16:48 przez Torquemada666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3521 times
Been thanked: 3546 times

Post autor: japanczyk »

Torquemada666 pisze: 28 wrz 2024, 16:13
Spoiler:
Swietnie, ale po co wklejasz to drugi raz - w ktorym m iejscu ejst tam powiedziane, ze nie ebdzie dodruku, albo ze bedzie tylko pdf? Czy to kolejny post Bartka, ktory napedza drame z czapy bo sie poobrazali z Czacha?
Awatar użytkownika
Azel
Has thanked: 82 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Azel »

Obrazek
Sprzedaję: Astrominers / Astrogórnicy PL; Etherfields - Dreamwalker Pledge Sundrop + Thorn + Funeral Witch + Sphinx + Creatures PL
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 331 times
Been thanked: 678 times

Post autor: EsperanzaDMV »

japanczyk pisze: 28 wrz 2024, 16:27
Torquemada666 pisze: 28 wrz 2024, 16:13
Spoiler:
Swietnie, ale po co wklejasz to drugi raz - w ktorym m iejscu ejst tam powiedziane, ze nie ebdzie dodruku, albo ze bedzie tylko pdf? Czy to kolejny post Bartka, ktory napedza drame z czapy bo sie poobrazali z Czacha?
Podobnie jak japanczyk, też nie rozumiem postów tego Bartka, a w zasadzie jego braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Przecież tam jak wół stoi "oczywiście TEŻ udostępnimy" przy kartach w pdf, jakby ktoś chciał/potrzebował szybciej. Gość swoją drogą cały czas atakuje Czachę, aż dziwię się, że go tolerują na grupie na FB. Już któryś jego toksyczny post pod adresem Czachy, widać ma jakiś problem z nimi i próbuje na siłę nakręcać gównoburze tam, gdzie ich nie ma.
Kisun
Has thanked: 114 times

Post autor: Kisun »

No, ja obiecanych przez nich poprawionych kart do karcianych podziemi nie dostałem. Po tylu latach, już mi to wisi ale może są tacy, co wolą dmuchać na zimne i cisnąć, by jednak Czacha wywiązała się z dostarczenia poprawek. I bardzo dobrze.
Na marginesie, Jeśli ktoś pisze, że: "mówiłem tylko i wyłącznie o dodatkowej opcji, jaką będzie docelowo pdf" to ja z tego nie rozumiem, czy ta opcja jest dodatkowa, czy jednak docelowa. :) Oczywiście, nie śledzę tematu i możliwe, że to tylko takie nieopatrzne użycie słowa docelowy i tyle.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 349 times
Been thanked: 279 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Kisun pisze: 29 wrz 2024, 10:40 Jeśli ktoś pisze, że: "mówiłem tylko i wyłącznie o dodatkowej opcji, jaką będzie docelowo pdf" to ja z tego nie rozumiem, czy ta opcja jest dodatkowa, czy jednak docelowa. :
Nie zamierzam ich bronić i nie mam pojęcia co faktycznie autor miał na myśli, ale imo z językowego punktu widzenia to te zdanie oznacza "będzie opcja dodatkowa, którą planujemy wydać jako pdf. Ale zamiast pdfa może jednak będzie coś innego, kto wie"
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
prib4
Has thanked: 23 times
Been thanked: 124 times

Post autor: prib4 »

Ogólnie to sam często krytykuję Czachę bo robią głupoty ale ta sytuacja już jest trochę kuriozalna, tj. Kuba coś nie do końca jednoznacznie powiedział na luźnym live i Bartek z tego powodu zrobił raban na cały polski planszówkowy internet, że 'Czacha się miga'. Jeszcze gdyby to nie było w trakcie dużej imprezy (spodek) na której Czacha ma stoisko i było pewne, że nikt w ciągu dnia nawet nie będzie miał czasu odpisać w tym temacie.
Więc moje zdanie jest takie, że kiedy się należy to trzeba krytykować ale robienie takiego szumu z takiego powodu i to jeszcze w takim czasie to już nawet nie przesada a czysta głupota.
ODPOWIEDZ