Railroad Tycoon vs Age of Steam

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Aba

Railroad Tycoon vs Age of Steam

Post autor: Aba »

Hej hej

Kolejny temat z tych - "co lepsze" :P.
Wiem że topic o AoS i Steam już był ale mnie bardziej interesuje porównanie RT (który grałem) z AoS.
Bardzo proszę każdego kto grał w oba tytuły o naskrobanie kilku linijek - jakie za - jakie przeciw i w ogóle co mu ślina na klawiaturę przyniesie. Jak coś trzeba napisać o dodatkach to też b proszę się nie krępować.

Czekam na wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Z góry dzięki
Pzdr
Seba
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Re: Railroad Tycoon vs Age of Steam

Post autor: yosz »

RT ma dla mnie niesamowity pokład fun'u (już widze oburzającego się Geko) - po prostu gęba zawsze mi się cieszy jak gram w tę grę. Można pokombinować, lekko pomóżdżyć. Ewidentny minus to olbrzymia plansza w podstawce. Europa jest jeszcze lepsza (m.in dzięki mniejszej i ciaśniejszej mapie oraz trasom punktowanym dostępnym od razu a nie z kart).

AoS pomimo że ma podstawy te same nie daje tyle samo zabawy - ale tu jest inna grupa docelowa. AoS jest mniej wybaczający, głowy parują i dzięki temu tez jest przyjemnie tylko w inny sposób. Świetny mechanizm licytacji, beznadziejny (moim zdaniem) mechanizm produkcji. Ewidenty plus to bardzo duża ilość dodatków na różną ilość osób. RT chodzi w zasadzie w 4+ osób (chociaż grałem w Europę z Agą 1vs1 i było świetnie - wg zasad z podstawki - po jednej kostce mniej w miastach i do 10 pustych miast).

Jeżeli masz znajomych Graczy, z którymi będziesz grał i lubisz pomóżdżyć - bierz AoS albo Steam. Railroad będzie bardziej przystępny dla bardziej niedzielnych graczy.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
ODPOWIEDZ