Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Kolejny temat z tych - "co lepsze" .
Wiem że topic o AoS i Steam już był ale mnie bardziej interesuje porównanie RT (który grałem) z AoS.
Bardzo proszę każdego kto grał w oba tytuły o naskrobanie kilku linijek - jakie za - jakie przeciw i w ogóle co mu ślina na klawiaturę przyniesie. Jak coś trzeba napisać o dodatkach to też b proszę się nie krępować.
RT ma dla mnie niesamowity pokład fun'u (już widze oburzającego się Geko) - po prostu gęba zawsze mi się cieszy jak gram w tę grę. Można pokombinować, lekko pomóżdżyć. Ewidentny minus to olbrzymia plansza w podstawce. Europa jest jeszcze lepsza (m.in dzięki mniejszej i ciaśniejszej mapie oraz trasom punktowanym dostępnym od razu a nie z kart).
AoS pomimo że ma podstawy te same nie daje tyle samo zabawy - ale tu jest inna grupa docelowa. AoS jest mniej wybaczający, głowy parują i dzięki temu tez jest przyjemnie tylko w inny sposób. Świetny mechanizm licytacji, beznadziejny (moim zdaniem) mechanizm produkcji. Ewidenty plus to bardzo duża ilość dodatków na różną ilość osób. RT chodzi w zasadzie w 4+ osób (chociaż grałem w Europę z Agą 1vs1 i było świetnie - wg zasad z podstawki - po jednej kostce mniej w miastach i do 10 pustych miast).
Jeżeli masz znajomych Graczy, z którymi będziesz grał i lubisz pomóżdżyć - bierz AoS albo Steam. Railroad będzie bardziej przystępny dla bardziej niedzielnych graczy.
ZnadPlanszy | YouTube Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --