https://youtu.be/0AN2lC9r0pw
Chciałbym zaprezentować nieco szerszej publice nowy fanowski dodatek do Terraformacji Marsa, zaprojektowany przez mojego kolegę Epsa, wraz z moją pomocą. Powyżej możecie zobaczyć trailer dodatku, a poniżej podrzucam link do aktualnych komponentów.
https://www.dropbox.com/s/013g1jrant1qh ... d.zip?dl=0

TERRAFORMING MARS: UNDERWORLD
Dodatek skupia się na Marsie, a dokładnie na dobrach jakie kryją się pod powierzchnią planety. Identyfikuj pola na planszy w celu szukania ukrytych zasobów i wykopuj to co przyda ci się do wygranej. Sieci tuneli to też idealne miejsce do rozwoju przestępczości...
Nowe mechaniki:
- Identyfikacja - Pola na klasycznych planszach mają ukryte zasoby. Używaj akcji Identyfikacji by dowiedzieć się co znajduje się pod powierzchnią Marsa.
- Wydobycie - Nowy projekt standardowy kosztujący 7ME z możliwością wykorzystania stali. Wykop dobra znajdujące się pod ziemią. Możesz kopać na swoich kafelkach lub w obwodzie tego co już wykopałeś.
- Korupcja - Nowy rodzaj zasobu. Nie jest to zasób standardowy, nie można mieć jego produkcji i nie kolekcjonuje się go na niebieskich kartach. Dodatek dodaje dodatkową planszetkę do gromadzenia tego zasobu, a zdobyć go można z kart, Wydobycia czy nowej kolonii. Korupcja służy do 3 rzeczy: blokowania obrażeń od innych graczy, niwelowania negatywnych punktów zwycięstwa z kart pod koniec gry oraz, przy graniu z Niepokojami, możliwość przekupienia neutralnych delegatów.
Dodatek dodaje też nowe elementy:
- 12 nowych korporacji
- 15 nowych preludiów
- 90 nowych kart projektów
- 3 zmodyfikowane karty projektów dla kart z podstawki
- 3 nowe kolonie
- 4 nowe nagrody/tytuły
Plus oczywiście zaprojektowane są komponenty dla wszystkich nowych mechanik.
Dodatek powstaje już od jakiegoś czasu i mieliśmy już okazję porządnie go przetestować na modzie w Tabletop Simulatorze. Jesteśmy aktualnie na etapie poprawy balansu rozgrywki i wydaje mi się, dość blisko upublicznienia dodatku na BGG. Aktualnie testy przeprowadzamy na Discodzie moda Terraformacji dla TTS, więc jak ktoś jest chętny do gry to zapraszam tam. Jest też możliwość ściągnięcia zmodyfikowanego moda z już zaimplementowanym dodatkiem.
Zastanawiamy się też z ko-autorem, czy znajdzie się możliwość wydrukowania dodatku. Do tego miejsca właściwie dotarłem przez reklamę drukarni. Pomyślałem, że wpierw będzie dobrym pomysłem się przedstawić i zaprezentować co udało nam się przygotować.
Jesteśmy bardzo dumni z wykonanej pracy i mamy nadzieję, że zawartość przypadnie wam do gustu!