Mystery box, czyli kupowanie w ciemno.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Re: Mystery box, czyli kupowanie w ciemno.
Dzięki.
Dla mnie fajny zestaw, akceptuję. Żadna gra nie idzie automatycznie na sprzedaż.
Dla mnie fajny zestaw, akceptuję. Żadna gra nie idzie automatycznie na sprzedaż.
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 95 times
Dla mnie nie byłby to interesujący zestaw, a rozważałem, żeby dobrać do przedsprzedaży Brassa, więc cieszę się, że nie wziąłem. 

No ja poczytałem i sprawdziłem te tytuły.
Może 1 gra by siadla reszta całkiem nie trafiona niestety pójdzie zwrot,
ale z czystym sumieniem wydam to przynajmniej na coś z wishlisty
A jakbyś dobrał to i tak osobno wysyłali albo rozdzielali zamówienia tam było jakieś info o tym że chyba usuwają resztę oprócz mysety boxa czy cos
Może 1 gra by siadla reszta całkiem nie trafiona niestety pójdzie zwrot,

A jakbyś dobrał to i tak osobno wysyłali albo rozdzielali zamówienia tam było jakieś info o tym że chyba usuwają resztę oprócz mysety boxa czy cos
- psia.kostka
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1283 times
Jak odpalicie te zwroty, to znow outlet Portalu sie wypelni oklepanymi pudelkami, ale tylko tymi 4 pozycjami 

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 83 times
Na wszelki wypadek wyiksowalwm nazwy innych gier, ale serio zastanawiam sie jakie byly przeslanki, ze liczyles na to, ze w zestawie znajdzie sie gra, ktora:
1. Nie zostala jeszcze wydana po polsku przez Portal.
2. Jej cena jednostkowa w grybezpradu przewyzsza cenę calego zestawu.
No, z takim nastawieniem to raczej kazdy bylby rozczarowany zestawem (jaki by on nie był)

No tu mnie masz...nie wiedziałem że jest aż taka droga myślałem że standardowo z 250-300.sgor pisze: ↑05 mar 2024, 19:25Na wszelki wypadek wyiksowalwm nazwy innych gier, ale serio zastanawiam sie jakie byly przeslanki, ze liczyles na to, ze w zestawie znajdzie sie gra, ktora:
1. Nie zostala jeszcze wydana po polsku przez Portal.
2. Jej cena jednostkowa w grybezpradu przewyzsza cenę calego zestawu.
No, z takim nastawieniem to raczej kazdy bylby rozczarowany zestawem (jaki by on nie był)![]()
To tylko przykład w sumie jedna z tych które wymieniłem karciana już była kiedyś więc też odpada. No cóż było przynajmniej trochę funu z czekaniem i otwieraniem

- Seraphic_Seal
- Has thanked: 407 times
- Been thanked: 340 times
Jak to z MB - jak ktoś ma sporą kolekcję/mocno ukierunkowane preferencje to pewnie za wiele w nich dla siebie nie znajdzie.
Ale zawartość jak i cena obiektywnie fajna. Prawie 20% zniżki od już na dzień dobry całkiem przyzwoitych cen, jednych z lepszych na rynku.
Jeśli zniżkę dzielić proporcjonalnie
Ark nova - klasyczek w dobrej cenie. ok. 169 zł, gdy w sklepach >200.
Wyprawa Darwina - dość nowa gra, widzę bardzo wysoko oceniana. 139 zł, gdy w sklepach 165-175
Niezbadana Planeta - też nie taki starość, bardzo dobra ocena.Tu wychodzi jakieś 175, w sklepach niby 205-215, ale w jakimś pojedynczym mi nieznanym 185
Coatl - no to niestety chyba trochę czarna owca, ale trochę w to kiedyś grałem i wcale nie jest z tego taki zły "abstrakt". Ciekawy kształt elementów, tworzenie z tego węży, całkiem spoko opcja. Cenowo wychodzi 105,50, w sklepach na ogół 125-130, ale np jakiś lupus ma za 106
Ale zawartość jak i cena obiektywnie fajna. Prawie 20% zniżki od już na dzień dobry całkiem przyzwoitych cen, jednych z lepszych na rynku.
Jeśli zniżkę dzielić proporcjonalnie
Wyprawa Darwina - dość nowa gra, widzę bardzo wysoko oceniana. 139 zł, gdy w sklepach 165-175
Niezbadana Planeta - też nie taki starość, bardzo dobra ocena.Tu wychodzi jakieś 175, w sklepach niby 205-215, ale w jakimś pojedynczym mi nieznanym 185
Coatl - no to niestety chyba trochę czarna owca, ale trochę w to kiedyś grałem i wcale nie jest z tego taki zły "abstrakt". Ciekawy kształt elementów, tworzenie z tego węży, całkiem spoko opcja. Cenowo wychodzi 105,50, w sklepach na ogół 125-130, ale np jakiś lupus ma za 106
Ostatnio zmieniony 06 mar 2024, 09:23 przez Seraphic_Seal, łącznie zmieniany 2 razy.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- kurdzio
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 479 times
Zakładam że patrzysz na cenę pakietu ulepszeń a nie samej gry, podstawka śmiga ~200 zł.Seraphic_Seal pisze: ↑06 mar 2024, 08:48 Niezbadana Planeta - też nie taki starość, bardzo dobra ocena, cenowo już można różnie patrzeć. Tu wychodzi jakieś 105,50, w sklepach niby 125-130, ale w jakimś pojedynczym mi nieznanym 125-130
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 407 times
- Been thanked: 340 times
Nie, popatrzyłem na zły wiersz w excelu i przepisałem dwa razy ceny Coatla i jeszcze coś tam namieszałem xDkurdzio pisze: ↑06 mar 2024, 09:17Zakładam że patrzysz na cenę pakietu ulepszeń a nie samej gry, podstawka śmiga ~200 zł.Seraphic_Seal pisze: ↑06 mar 2024, 08:48 Niezbadana Planeta - też nie taki starość, bardzo dobra ocena, cenowo już można różnie patrzeć. Tu wychodzi jakieś 105,50, w sklepach niby 125-130, ale w jakimś pojedynczym mi nieznanym 125-130
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Ark Nova i Darwina moze i bym zostawil, ale nie wiem w kiedy to zagram. Ogolnie patrzylem tez po olx bdb stan/foliaSeraphic_Seal pisze: ↑06 mar 2024, 08:48 ...
Ark Nova - 200zł (na olxach po 180) w to może i bym zagrał ale nie wiem kiedy więc szkoda, żeby leżała
Niezbadana Planeta - 190zł
Wyprawa Darwina - 165
Coatl - 105-120 (olx 80)
Wychodzi mi ok 660zl liczac po nowych ze sklepach
no + te promki miecz do Avalona, karty do AE itd.
No nic na siłę, wolę za te pieniądze kupić 2 tytuły w które na pewno zagram.
Żeby nie było, że wybrzydzam
Topka z Portalu i tytuły, które chętnie bym ograł (nie patrzyłem na ceny), więcej bym przygarnął niż nie dlatego próbowałem szczęścia

https://boardgamegeek.com/boardgamepubl ... &sort=rank
Root,
Gaia Project, T
Too Many Bones (tak wiem drogi więc odpada),
Barrage (nie wiem kiedy bym zagrał bo chyba za ambitne na mnie jeszcze, ale mógłby poczekać),
Food Chain Magnate,
Podwodne Miasta (chyba ulubiona gra żon),
Blood Rage (to juz chyba było)
Cthulhu DMD (kupiłem, ale bylby swietny)
Aeons End (dali promki, a sama gra juz byla kiedys w MB)
Teotihuacan: City of Gods
Cywilizacja - duzo ciekawszy wybor chociaz jak dla mnie dlugi gameplay, ale dałbym szansę
Robinson Cruzoe - dali promkę wulkan - tez fajny tytul
Hegemony (podobnie jak z Barrage, moglby czekac)
Praga Caput - chociaz przy obecnej przecenie 129 pewnie wycenili by ją dużo wyżej i by odebrałą troche "miejsca"
Czerwona Katedra
Z poza Top 200
Jakikolwiek Zombicide
Marvel United (przetestowalbym)
Osadnicy Imperium (nie kupilbym, ale gdyby byl na pewno by zostalo)
-
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 143 times
ale tak bez podpowiedzi?mormakil pisze: ↑06 mar 2024, 17:28 Tutaj nowa zabawa proponowana przez Czechów![]()
https://www.tlamagames.com/mystery-box-en/
uczą się.
jedyne co napisali, to angielskie gry o połowę taniej. Zakładam, że liczone od SCD, a nie od ich ceny w sklepie.
jedyne co napisali, to angielskie gry o połowę taniej. Zakładam, że liczone od SCD, a nie od ich ceny w sklepie.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
- Has thanked: 328 times
- Been thanked: 328 times
Są podpowiedzi, podlinkowana jest kategoria z której będą brane gry - sporo tam gier które u nas chodziły po przecenach więc to raczej ciekawostka niż dobra okazja.
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Może kogoś to zainteresuje jako punkt odniesienia czy warto...
Ostatni Mystery Box od Tlama games - (eng XL)
W środku:
- Delta Deluxe All-in Edition
- SBAM!
Ogólnie jestem zadowolony bo trafiłem planszówkę którą rozważałem prędzej czy później kupić
I wydaje się, że nie przepłaciłem 
Ostatni Mystery Box od Tlama games - (eng XL)
W środku:
- Delta Deluxe All-in Edition
- SBAM!
Ogólnie jestem zadowolony bo trafiłem planszówkę którą rozważałem prędzej czy później kupić

Aleplanszówki: 3% / Planszostrefa: 11% / 3trolle: 6% / Mepel: 5%| Moja półka
- scraber
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 136 times
Przyglądałem się tym boxom od tlama, ale pula nagród była mocno średnia.
Teraz widzę że dodali kilka tytułów jest np. Apiary, Mind MGMT czy Ekspedycyje z metalowymi mechami
Teraz widzę że dodali kilka tytułów jest np. Apiary, Mind MGMT czy Ekspedycyje z metalowymi mechami
Biorąc pod uwagę ceny w sklepie Rebela oraz to co aktualnie mają na stanie to widzę 4 opcje:
Cywilizacja Poprzez Wieki + Terraformacja
Cywilizacja + Na skrzydłach
Cywilizacja + Arnak
Agricola + Everdell
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
Też bym się przychylił do typów Mooesio. Podrzucam więcej szczegółów w tabelce poniżej, jak kogoś interesuje:
https://1drv.ms/i/s!AlCn_LRR2ao4lskbRHY ... A?e=7wUnx0
https://1drv.ms/i/s!AlCn_LRR2ao4lskbRHY ... A?e=7wUnx0
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Nie brałem pod uwagę ze względu na niedostępność w sklepie. Ale jeżeli to nie problem dla rebela, to tak, dochodzą jeszcze opcje gdzie zamiast cywilizacji jest uczta.
- Qrzy
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 120 times
- Kontakt:
No to jeszcze Cywilizacja + 7 Cudów Świata
Do tego, zamiast Cywilizacji może wpaść Turbo.
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
Tak szybko na Turbo bym nie liczył, bo było w Mystery Boxie z listopada, a od tamtego czasu był tylko jeden PYL - styczniowy. A chyba kiedyś mieli zasadę, że gry nie będą się powtarzać wcześniej niż za 4 miesiące czy 4 edycje. 7 Cudów Świata w top 100 jest stara edycja, 2 Edycja jest dalej w rankingu.
Zastanawiam się co sądzicie o Pandemicach Legacy. Niby to nie do końca euro, ale jednak jakieś punkty zbieramy, a w podobny sposób jako gra euro było Turbo, że niby tryb mistrzostw.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Ogólnie napisali że to eurogry
Stawiam.na Terraformacja + uczta dla Odyna cenowo wychodzi idealnie.
A ogólnie to przy ich SCD te 40% słabo wychodzi i tak
Stawiam.na Terraformacja + uczta dla Odyna cenowo wychodzi idealnie.
A ogólnie to przy ich SCD te 40% słabo wychodzi i tak