Mystery box, czyli kupowanie w ciemno.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Jethon

Re: Mystery box, czyli kupowanie w ciemno.

Post autor: Jethon »

Spoiler:
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1283 times

Post autor: psia.kostka »

Spoiler:
O łaa, ała! Wlasnie chcialem pisac, ze jak to pierwsze wjedzie do MB, to niezly smuteczek finansowy, bo taki zestaw, to za 100+130 pewnie mozna kupic, chwile kombinujac tu i tam.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Qrzy
Has thanked: 67 times
Been thanked: 120 times
Kontakt:

Post autor: Qrzy »

psia.kostka pisze: 15 mar 2024, 14:38 O łaa, ała! Wlasnie chcialem pisac, ze jak to pierwsze wjedzie do MB, to niezly smuteczek finansowy, bo taki zestaw, to za 100+130 pewnie mozna kupic, chwile kombinujac tu i tam.
Dokładnie, patrząc na cenę tego pierwszego w sklepie R miałem wrażenie, że oni już bardzo nie chcą, by ktokolwiek to kupował. :|
salut
Has thanked: 77 times
Been thanked: 21 times

Post autor: salut »

Qrzy pisze: 15 mar 2024, 14:39
psia.kostka pisze: 15 mar 2024, 14:38 O łaa, ała! Wlasnie chcialem pisac, ze jak to pierwsze wjedzie do MB, to niezly smuteczek finansowy, bo taki zestaw, to za 100+130 pewnie mozna kupic, chwile kombinujac tu i tam.
Dokładnie, patrząc na cenę tego pierwszego w sklepie R miałem wrażenie, że oni już bardzo nie chcą, by ktokolwiek to kupował. :|
to samo mialem pisać :D pierwszy raz sie ciesze, ze sie nie skusilem :) chociaz liczylem ze chociaz 1 z tych gier bedzie lepsza/"wartościowsza". W sensie obie dobre, ale idzie j/w idzie je znalezc duzo taniej
Kupię: Link
Sprzedam: Link
Proszę nie wrzucać moich okazji na pepper.
Poniewaz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Poniewaz »

Przecież jak cię nie cieszy zawartość możesz całość odesłać.
janmega

Post autor: janmega »

psia.kostka pisze: 15 mar 2024, 14:38
Spoiler:
O łaa, ała! Wlasnie chcialem pisac, ze jak to pierwsze wjedzie do MB, to niezly smuteczek finansowy, bo taki zestaw, to za 100+130 pewnie mozna kupic, chwile kombinujac tu i tam.
jakim cudem może być 100 za Cywilizację? Jak najtaniej na Ceneo jest za 179?
Awatar użytkownika
psia.kostka

janmega pisze: 15 mar 2024, 23:49
psia.kostka pisze: 15 mar 2024, 14:38
Spoiler:
jakim cudem może być 100 za Cywilizację? Jak najtaniej na Ceneo jest za 179?
Nie chce tu eskalowac retorycznej(?) dramy, ale moze czekasz na realna odpowiedz:

Ano cudem "chwilowej kombinacji", tak jak napisalem wyzej, a kilku kolegow mi przytaknelo.
Poszukaj na grupach fb, pewnie sporo poczatkujacych sie odbilo od tego wysoko ocenianego (choc nie najlatwiejszego w obsludze) klasyka i odda za grosze.
Spoiler:
Wracajac do Mystery Box. No pewnie nie kazdy moze byc rewelacyjny, ale takie "buki" jak ta najnowsza raczej psuja wrazenie z akcji. Bo ten co kupil Arnak+TTA za 310, chyba sfinansowal mojego MB z Turbo+GWT:A za 315. Sorry guys.
(Arnak tyle razy grany byl na "kodach ceneo", ze chyba trzeba wejsc w hobby wczoraj, by nie wiedziec i nie skorzystac :P )
Poniewaz pisze: 15 mar 2024, 20:33 Przecież jak cię nie cieszy zawartość możesz całość odesłać.
Tak, bo "przeciez poniewaz" na tym polega kupowanie, aby paczki krazyly po swiecie i byly zwracane (platnie lub bezplatnie). Ku chwale inpostu i planety. Wlasnie o to walczyla Greta plynac jachtem z EUR do USA :lol: o ten slad weglowy jej chodzilo i o te zwracane oklepy gier, ktore potem mozna wyluskac za bezcen z outletu :mrgreen:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
psia.kostka

PytonZCatanu pisze: 17 mar 2024, 08:33
psia.kostka pisze: 17 mar 2024, 07:10 Na szczescie kazdy kto chwali ten tytul i tak mowi, ze gra jedynie w aplikacji :lol:
Fun fact - na początku kwietnia jestem umówiony na partie w TTA PRZY STOLE 🙂 Wstyd się przyznać, ale dla mnie będzie to pierwsza partia.
Good for you! ...and good for the journey 8)

Spoiler:
Tuminure
Has thanked: 3 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Tuminure »

Lart pisze: 12 mar 2024, 12:08 Może kogoś to zainteresuje jako punkt odniesienia czy warto...

Ostatni Mystery Box od Tlama games - (eng XL)

W środku:
- Delta Deluxe All-in Edition
- SBAM!

Ogólnie jestem zadowolony bo trafiłem planszówkę którą rozważałem prędzej czy później kupić :) I wydaje się, że nie przepłaciłem :)
A była gdzieś informacja, że każdy dostaje te same gry? Tak pytam, bo ja zrozumiałem to tak, że dostaje się losowe gry z listy mniej więcej o łącznej wartości która była tam podana.
Awatar użytkownika
Lart
Has thanked: 6 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Lart »

Tuminure pisze: 17 mar 2024, 15:15
Lart pisze: 12 mar 2024, 12:08 Może kogoś to zainteresuje jako punkt odniesienia czy warto...

Ostatni Mystery Box od Tlama games - (eng XL)

W środku:
- Delta Deluxe All-in Edition
- SBAM!

Ogólnie jestem zadowolony bo trafiłem planszówkę którą rozważałem prędzej czy później kupić :) I wydaje się, że nie przepłaciłem :)
A była gdzieś informacja, że każdy dostaje te same gry? Tak pytam, bo ja zrozumiałem to tak, że dostaje się losowe gry z listy mniej więcej o łącznej wartości która była tam podana.
Nie nie, każdy dostaje z przedstawionej pul: https://www.tlamagames.com/en/mystery-box-en-offer/.
Tak jak pisałem - raczej ma to służyć jako punkt odniesienia "czy warto" na podstawie rzeczywistej wartości gier zawartych w środku, a nie MSRP.
Aleplanszówki: 3% / Planszostrefa: 11% / 3trolle: 6% / Mepel: 5%| Moja półka
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 407 times
Been thanked: 340 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Coś mało porywający ten box rebela, skoro taka tu cisza xD
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 174 times
Been thanked: 479 times

Post autor: kurdzio »

W komentarzach widziałem że ludzie celują w Wingspan Azja i GWT Nowa Zelandia :)
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Yappen
Has thanked: 137 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yappen »

kurdzio pisze: 24 kwie 2024, 18:08 W komentarzach widziałem że ludzie celują w Wingspan Azja i GWT Nowa Zelandia :)
Dokładnie na to liczę, a szczególnie na Nową Zelandię, bo insert już czeka a z rabatami cena była całkiem niezła. Ptaki pewnie pójdą do znajomych, albo podreperowanie budżetu po różnych zakupach.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
Grodo

Post autor: Grodo »

Spoiler:
Dla ciekawskich wrzucam zawartość kwietniowego mystery boxa z Rebela :D
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 174 times
Been thanked: 479 times

Post autor: kurdzio »

Za 270 zł całkiem elegancki zestaw :) przesyłka była gratis?
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 293 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

kurdzio pisze: 26 kwie 2024, 14:01 Za 270 zł całkiem elegancki zestaw :) przesyłka była gratis?
Tak w rebelu podczas PYLa jest darmowa przesyłka cały dzień.
Dodatkowo można było zbić lojalką i/lub kodem (przy maks rabacie to około 210zł)
Yappen

scraber pisze: 26 kwie 2024, 14:09 Tak w rebelu podczas PYLa jest darmowa przesyłka cały dzień.
Dodatkowo można było zbić lojalką i/lub kodem (przy maks rabacie to około 210zł)
Teraz to ciężko o taki rabat, bo kody są rzadko wrzucane, szczególnie te premium. Sam zbiłem o 12% (8% PDK + 4% kod z bohaterów rebela za 3 zaliczone miesiące), więc wyszło 237,60zł. Plus udało się skorzystać z cebulackiej promki peppera na punkty MasterCard bezcenne chwile, które wymieniłem na voucher do rebela, wiec ostatecznie 187,60zł :mrgreen: Tylko póki co paczka gdzieś błądzi po Polsce.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Co było w ostatnim MB Z PYLa?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3695 times
Been thanked: 3847 times

Post autor: japanczyk »

Mevlex pisze: 05 cze 2024, 12:45 Co było w ostatnim MB Z PYLa?
Odmety grozy + Revive
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3695 times
Been thanked: 3847 times

Post autor: japanczyk »

Ktos zamowil ten sotatni zestaw?
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ja mam MB, po sniadaniu dam cynk. Bo dwie paki mam.
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Beskid »

japanczyk pisze: 24 cze 2024, 10:28 Ktos zamowil ten sotatni zestaw?
Spoiler:
Wrzuciłem w spojler - Fisq
Yappen

Kolejny PYL już w tym tygodniu. Może pokusimy się o zgadywanie, co będzie w Mystery Boxie? Opis niestety za wiele nam nie daje poza cenami i tym, że możemy liczyć na 2 euraski. Jest całkiem sporo kombinacji, więc raczej nie uda się wytypować poprawnie ze 100% pewnością. Mimo wszystko spróbuję się pobawić, lista możliwych opcji poniżej. Nie szukałem gier poniżej 170zł SCD, bo trzeba było jakoś ograniczyć listę. Do tego na ponad 20 zestawów, odrzuciłem te, które cenowo przekraczają 400zł na Ceneo, albo są sporo tańsze niż te 400zł. Zostaje nam 7 kombinacji, ale np. pamiętajmy o euraskach, więc taki Pandemic 0 i Hogwarts Battle odpadają. Zestawy z Nucleum, Brassem czy Na Skrzydłach Smoków też raczej mało prawdopodobne, skoro gry miały premiery w maju i czerwcu, a zwykle w PYLu nie było gier z premierą w ciągu ostatnich 3-4 miesięcy. Zostają Kutna Hora + Cywilizacja Poprzez Wieki 3 edycja i Pięć Klanów + Wsiąść do Pociągu Dookoła Świata. Tylko właśnie... Civ była już w marcowym, tajemniczym zestawie. Co wy na to?

Link do tabelki:https://1drv.ms/i/s!AlCn_LRR2ao4ltoufzx ... w?e=f2yfUf

antonio3333
Has thanked: 55 times
Been thanked: 94 times

Post autor: antonio3333 »

Z tych 4 co wymieniłeś ostatnie to jedynie wsiąść do pociągu średnio bym chciał, a tak to może to będzie mój pierwszy mystery box?
Yappen

Kutna Hora jest niemal pewna w MB, bo pasuje czas gry, wiek i to, że jest promo, które dodają akurat do niej. Pytanie co to za druga gra - Brass L, Nucleum, Cywilizacja?

Edit: Jest Kutna Hora + Brass Lancashire.
ODPOWIEDZ