ponika pisze: ↑12 cze 2023, 15:42
Szukam gier, które spełniają dość wyśrubowane kryteria:
- są raczej mało znane. Evergreeny, top 100 BGG są mi raczej znane a szukam czegoś nowego.
- są małe, poręczne, szybkie i mają szybki setup - nie mam czasu na rozgrywkę ponad godzinę, więc setup musi być szybki i sprawny, gra nie może zajmować całego stołu i musi dać się szybko złożyć w razie konieczności przerwania gry
- są ciekawe

tu jest raczej dowolną interpretacja, ale mamy w kolekcji kilkanaście tytułów, nie kupimy nic podobnego bo zbyt rzadko gramy żeby mieć dwie bliźniacze gry
Mamy i lubimy: Star realms, Lost cities, Air land sea, Zaloga, King is dead, Res Arcana, Azul, Tajniacy, Roj, Fantastyczne światy, Kruki, Kartografowie, Shipwreck Arcana, Obecność.
Mam dla ciebie worek gier, które spełniają woje warunki. Wiele z nich nawiązuje do tego, co już lubicie. Nie traktujcie tego jako wadę!
1. Star realms – w taki razie koniecznie spróbujcie Star Wars Deckbuilding Game. Podobnie, ale lepiej i bardziej klimatycznie.
2. Air land sea – jest druga część, która wyszła niedawno w PL pod tytułem Piski, spiski i przyciski. Grałem dwie partie i jestem zachwycony, bo nowe karty są bardzo ciekawe. Uwaga: jeśli zdobędziesz obie wersje Zwierzęcego Frontu (polska nazwa ALS), to możesz je mixować!
3. Rój – po pierwsze właśnie w sklepach pojawiły się dodatki, które bardzo polecam. Po drugie rozejrzyj się za The Duke!
4. Lost cities – lubicie 2osobowe Knizie? Wsiadajcie do Spór o Bór – polskiej wersji Shotten Totten! W Polsce kupicie obie części tego hitu, druga jest bardziej gamerska.
5. A skoro Knizia, to koniecznie zagrajcie w Zamek. 2osobowa wersja Carcasonne z knizowymi twistami. Wyszedł także dodatek Sokół. Ulubiona gra mojej żony.
6. Lubicie Władce Pierścieni, ale macie tylko 35 min i mały stół? Władca Pierścieni Konfrontacja się kłania. Szybka i naprawdę klimatyczna! W wersji deluxe z dodatkowymi postaciami nieskończenie regrywalna.
7. Pstrykanki? Koniecznie sprawdź Set&Match! Pstrykanki świetnie udająca tenis, emocje gwarantowane (jest wersja zwykła i XXL z matą).
Edit:
8. Kolejowy Szlak - najlepszy Roll Write!
9. Żelazna kurtyna czyli mini Zimna Wojna