Heroes of Might and Magic 3 - pytania o zasady
Heroes of Might and Magic 3 - pytania o zasady
Pierwsza kampanie poszła gładko, ale druga dała mi zagwozdkę już w pierwszym scenariuszu.
Kampania nekropolia - bohaterowie wroga są umieszczani na kaflach I.
1. Jak się ruszają na zakrytych kaflach? Idą w stronę mojego miasta?
2. Zdolność wroga Wskrzeszenie - jakiej mocy używam? Podstawowej na brązową gwiazdkę?
3. Czy płaszcz nieumarłego króla ściągam z jednostki po walce?
Kampania nekropolia - bohaterowie wroga są umieszczani na kaflach I.
1. Jak się ruszają na zakrytych kaflach? Idą w stronę mojego miasta?
2. Zdolność wroga Wskrzeszenie - jakiej mocy używam? Podstawowej na brązową gwiazdkę?
3. Czy płaszcz nieumarłego króla ściągam z jednostki po walce?
- goldsun
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 208 times
Re: Heroes of Might and Magic 3 - pytania o zasady
Dołożę swoje pytania i wątpliwości.
1. Zadałem to pytanie na discordzie, ale nie otrzymałem oficjalnej odpowiedzi. Szukałem kilkukrotnie - nie widzę w instrukcji nigdzie informacji o ruchu jednostek na tej uproszczonej mapie do walki. Dokładnie - nigdzie nie widzę, żeby ruch po skosie był zabroniony.
Jest informacja, że jednostki nie sąsiadują po skosie, ale nie znalazłem nic o ruchu po skosie.
Wiem, że na logikę, ruch powinien być tylko góra/dól i prawo/lewo.
Wiem, że na pokazach o tym mówili.
Ale po prostu mi podpadło, że tego nie widzę w ostatecznej księdze zasad i mnie to zastanawia jednak.
2. Pamiętam, że w trakcie kampanii była mowa, że jednostki będą zadawały minimum 1 obrażenie. Ale w zasadach nigdzie tego nie widzę. Co ma znaczenie, bo właśnie mam sytuację: Kusznicy z atakiem 2 kontra gorgony z obroną 2. Realnie mogą zadać 1 obrażenie tylko, jeśli na kostce ataku wyrzucę +1. Co prowadzi do sytuacji w której będę w te gorgony walić, bez żadnego efektu. (punktów życia mają 4, więc minimum 4 razy muszę wyrzucić to +1, do tego czasu prawdopodobnie te gorgony mi tych kuszników zjedzą bez problemu, tym bardziej, że ich umiejka to może jeszcze przyspieszyć. Dodam, że kusznicy są "brązowi" a gorgony "srebrne", czyli jednostki z różnicą tylko 1 poziomu, a trafiając na siebie, w tym momencie, po prostu mamy lekką przepaść. Kusznicy już po upgrade - niestety to im akurat ataku nie zwiększa.).
Wiem, że mogę podnieść atak jakąś kartą "z ręki", ale najpierw trzeba taką kartę na tej ręce mieć. I to jest całkiem inny problem.
1. Zadałem to pytanie na discordzie, ale nie otrzymałem oficjalnej odpowiedzi. Szukałem kilkukrotnie - nie widzę w instrukcji nigdzie informacji o ruchu jednostek na tej uproszczonej mapie do walki. Dokładnie - nigdzie nie widzę, żeby ruch po skosie był zabroniony.
Jest informacja, że jednostki nie sąsiadują po skosie, ale nie znalazłem nic o ruchu po skosie.
Ale po prostu mi podpadło, że tego nie widzę w ostatecznej księdze zasad i mnie to zastanawia jednak.
2. Pamiętam, że w trakcie kampanii była mowa, że jednostki będą zadawały minimum 1 obrażenie. Ale w zasadach nigdzie tego nie widzę. Co ma znaczenie, bo właśnie mam sytuację: Kusznicy z atakiem 2 kontra gorgony z obroną 2. Realnie mogą zadać 1 obrażenie tylko, jeśli na kostce ataku wyrzucę +1. Co prowadzi do sytuacji w której będę w te gorgony walić, bez żadnego efektu. (punktów życia mają 4, więc minimum 4 razy muszę wyrzucić to +1, do tego czasu prawdopodobnie te gorgony mi tych kuszników zjedzą bez problemu, tym bardziej, że ich umiejka to może jeszcze przyspieszyć. Dodam, że kusznicy są "brązowi" a gorgony "srebrne", czyli jednostki z różnicą tylko 1 poziomu, a trafiając na siebie, w tym momencie, po prostu mamy lekką przepaść. Kusznicy już po upgrade - niestety to im akurat ataku nie zwiększa.).
Wiem, że mogę podnieść atak jakąś kartą "z ręki", ale najpierw trzeba taką kartę na tej ręce mieć. I to jest całkiem inny problem.
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 1464 times
Wg mnie to zaszłości z prototypu. Ostatecznie nie ma czegoś takiego jak ruch po skosie i stale obrażenia 1. Jeśli masz taką walkę, że nie jesteś w stanie zadać żadnych obrażeń to zwyczajnie przegrywasz, błąd w przygotowaniu do niej.goldsun pisze: ↑27 sty 2024, 12:30 Dołożę swoje pytania i wątpliwości.
Z tymi kaflakami, to tak, wrogowie idą w stronę twojego miasta, na zakrytych kaflach. Masz ich jakieś strategie czy tak, bo ja się trochę gubię w tym.
Co do Wskrzeszenia, to kurczę, są różne zdolności, ale pewnie chodzi o to, żeby używać podstawowej mocy na brązową gwiazdkę. Pewnie coś w stylu "im więcej tym lepiej", w sensie gwiazdek.
A co do płaszcza nieumarłego króla, to raczej po walce go ściągasz z jednostki. Tak mi się przynajmniej wydaje, chociaż kurczę, różne gry różnie to potrafią ustawiać.
Co do Wskrzeszenia, to kurczę, są różne zdolności, ale pewnie chodzi o to, żeby używać podstawowej mocy na brązową gwiazdkę. Pewnie coś w stylu "im więcej tym lepiej", w sensie gwiazdek.
A co do płaszcza nieumarłego króla, to raczej po walce go ściągasz z jednostki. Tak mi się przynajmniej wydaje, chociaż kurczę, różne gry różnie to potrafią ustawiać.
Re: (KS) Heroes of Might and Magic 3
Mam pytanie o zasady walki, czy można rzucić czar z ikoną błyskawicy w trakcie ataku jednostki przeciwnika ale przed rzutem koscmi a może nawet po rzucie kośćmi ataku? Np czar błyskawice i zabić taką jednostkę przed dotarciem do mnie ? Instrukcja w dwóch miejscach podaje różne informacje, takie działanie byłoby moim zdaniem mocno nie w duchu pierwowzoru. 2 pytanie, czy efekt czaru np. kamienna skóra trwa całą rundę ? Czy schodzi przy pierwszym ataku na jednostkę z tym efektem ?
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Re: (KS) Heroes of Might and Magic 3
Z tego co czytałem w zasadach czar możesz rzucić podczas swojej turydaro69 pisze: ↑10 kwie 2024, 16:48 Mam pytanie o zasady walki, czy można rzucić czar z ikoną błyskawicy w trakcie ataku jednostki przeciwnika ale przed rzutem koscmi a może nawet po rzucie kośćmi ataku? Np czar błyskawice i zabić taką jednostkę przed dotarciem do mnie ? Instrukcja w dwóch miejscach podaje różne informacje, takie działanie byłoby moim zdaniem mocno nie w duchu pierwowzoru. 2 pytanie, czy efekt czaru np. kamienna skóra trwa całą rundę ? Czy schodzi przy pierwszym ataku na jednostkę z tym efektem ?
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
ja tego nie widze nigdzie w instrukcji ?- jest za to zapis ze wszystkie karty z błyskawicą rzucamy w w dowolnym momencie - nawet po rzucie kością ataku..
1. Czy podczas kontrataku też rzuca się czerwoną kością ataku, czy wtedy już liczy się tylko ten bazowy z karty?
2. Czy kiedy walczysz z osadą, to też ma mury jak miasto?
3. Pokonuję neutralnych i przejmuję kopalnię. Kiedy drugi gracz wejdzie na tę kopalnię, to po prostu wywala moją kostkę i zastępuje ją swoją czy najpierw walczy? Jeśli tak, to z kim? Z potworami neutralnymi czy moją armią?
4. Kiedy jednostka A atakuje jednostkę B w grupie i zabiera jej wszystkie punkty życia, to kontratak jednostki B następuje jeszcze z parametrami grupy czy już garstki (przed kontratakiem najpierw odwracamy kartę)?
5. Czy jeśli ktoś atakuje moją jednostkę a ja anuluję ten atak Wskrzeszeniem, to mimo wszystko kontratakuję?
6. Czy czar Wskrzeszenie mogę użyć tylko gdy redukcja zdrowia powoduje usunięcie jednostki z mapy, czy również wtedy gdy redukcja zdrowia powoduje zamianę grupy w garstkę?
2. Czy kiedy walczysz z osadą, to też ma mury jak miasto?
3. Pokonuję neutralnych i przejmuję kopalnię. Kiedy drugi gracz wejdzie na tę kopalnię, to po prostu wywala moją kostkę i zastępuje ją swoją czy najpierw walczy? Jeśli tak, to z kim? Z potworami neutralnymi czy moją armią?
4. Kiedy jednostka A atakuje jednostkę B w grupie i zabiera jej wszystkie punkty życia, to kontratak jednostki B następuje jeszcze z parametrami grupy czy już garstki (przed kontratakiem najpierw odwracamy kartę)?
5. Czy jeśli ktoś atakuje moją jednostkę a ja anuluję ten atak Wskrzeszeniem, to mimo wszystko kontratakuję?
6. Czy czar Wskrzeszenie mogę użyć tylko gdy redukcja zdrowia powoduje usunięcie jednostki z mapy, czy również wtedy gdy redukcja zdrowia powoduje zamianę grupy w garstkę?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2024, 20:34 przez Gribbler, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam, pojawiło mi się następujące pytanie.
Mamy kartę talent magiczny:

Czy można dobrać kartę bez dodawania mocy do innego zaklęcia?
Mamy kartę talent magiczny:

Czy można dobrać kartę bez dodawania mocy do innego zaklęcia?
- RUNner
- Has thanked: 665 times
- Been thanked: 1130 times
Pytania zadane dawno, ale odpowiem.Gribbler pisze: ↑12 maja 2024, 18:03 3. Pokonuję neutralnych i przejmuję kopalnię. Kiedy drugi gracz wejdzie na tę kopalnię, to po prostu wywala moją kostkę i zastępuje ją swoją czy najpierw walczy? Jeśli tak, to z kim? Z potworami neutralnymi czy moją armią?
Ad. 3. Drugi gracz zajmuje kopalnię za darmo, bez walki. Nie otrzymuje oczywiście premii, tylko zwiększa swoją produkcję.
Ad. 4. Kontratak wykonuje już garstka.
Ad. 5. Nie ma kontrataku, bo atak jest anulowany.
Ad. 6. Jak najbardziej można użyć w obu przypadkach.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
-
- Has thanked: 169 times
- Been thanked: 30 times
Hej.
Mam pytanie o battlefield a dokładniej o wersję gry przygody, gdzie gramy przygodę kartami 9, 13 lub 16 rund i w tym czasie rozbudowujemy miasto i armię a później walczymy. Czy zaczynamy przygodę od zera jeśli chodzi o budynki i jednostki? Czy powinniśmy mieć coś na start w zależności od długości przygody na którą się decydujemy? Według instrukcji wnioskuję, że zaczynamy od zera, ale może...?
Mam pytanie o battlefield a dokładniej o wersję gry przygody, gdzie gramy przygodę kartami 9, 13 lub 16 rund i w tym czasie rozbudowujemy miasto i armię a później walczymy. Czy zaczynamy przygodę od zera jeśli chodzi o budynki i jednostki? Czy powinniśmy mieć coś na start w zależności od długości przygody na którą się decydujemy? Według instrukcji wnioskuję, że zaczynamy od zera, ale może...?
Hej! Dosłownie właśnie gramy, a lista pytań tylko się wydłuża.
1. Czy pierwszy gracz jest przechodni czy w każdej rundzie ta sama osoba rozpoczyna rundę?
2. Czy gracz robi całą swoją turę od razu czy robimy po 1 ruchu? Jest to ważne zwłaszcza w kontekście pierwszego pytania, bo robienie 100% akcji na początku rundy zawsze przez tego samego gracza jest OP.
3. Czy narysowane na mapie ścieżki mają znaczenie? Czy trzeba się po nich poruszać (np z początkowego zamku można wyjść tylko na pole ze ścieżką które odchodzi od zamku?) i dokładać kolejne kafle w takiej orientacji, żeby ścieżki do siebie pasowały (jak w jakimś carcassone?)?
4. Czy w ramach użycia żetonu populacji mogę jednocześnie rekrutować i wzmacniać jednostki, czy robić tylko jedną z tych akcji? W instrukcji stoi "Jedno wykorzystanie żetonu pozwala ci Rekrutować i Wzmacniać dowolną liczbę razy, co sugerowało by robienie obu tych rzeczy tak długo jak mam zasoby, ale na arkuszu pomocy jest informacja, że "raz na rundę możesz Zrekrutować LUB Wzmocnić jednostki" co już sugeruje sytuację albo-albo.
5. Karty Artefaktów - czy one powinny być ułożone od najsłabszych do najlepszych czy przetasowane? Tasowanie sprawia, że w pierwszej rundzie można wyciągnąć legendarny artefakt podczas gdy rywale dostają jakieś podstawowe.
1. Czy pierwszy gracz jest przechodni czy w każdej rundzie ta sama osoba rozpoczyna rundę?
2. Czy gracz robi całą swoją turę od razu czy robimy po 1 ruchu? Jest to ważne zwłaszcza w kontekście pierwszego pytania, bo robienie 100% akcji na początku rundy zawsze przez tego samego gracza jest OP.
3. Czy narysowane na mapie ścieżki mają znaczenie? Czy trzeba się po nich poruszać (np z początkowego zamku można wyjść tylko na pole ze ścieżką które odchodzi od zamku?) i dokładać kolejne kafle w takiej orientacji, żeby ścieżki do siebie pasowały (jak w jakimś carcassone?)?
4. Czy w ramach użycia żetonu populacji mogę jednocześnie rekrutować i wzmacniać jednostki, czy robić tylko jedną z tych akcji? W instrukcji stoi "Jedno wykorzystanie żetonu pozwala ci Rekrutować i Wzmacniać dowolną liczbę razy, co sugerowało by robienie obu tych rzeczy tak długo jak mam zasoby, ale na arkuszu pomocy jest informacja, że "raz na rundę możesz Zrekrutować LUB Wzmocnić jednostki" co już sugeruje sytuację albo-albo.
5. Karty Artefaktów - czy one powinny być ułożone od najsłabszych do najlepszych czy przetasowane? Tasowanie sprawia, że w pierwszej rundzie można wyciągnąć legendarny artefakt podczas gdy rywale dostają jakieś podstawowe.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 57 times
- Kontakt:
Hej, to może ja pomogę:
1. Pierwszeństwo przez całą grę się nie zmienia
2. Każdy robi od razu całą turę
3. Ścieżki nie mają znaczenia. Zasada jest taka, że każdy nowy kafelek musi się stykać z dwoma już istniejącymi kafelkami oraz musi być możliwość dojścia na każdy z nich - poza tym przed dołożeniem kafelek można dowolnie obracać
4. Żetonu Populacji można użyć raz na turę: albo do Rekrutacji i/lub Wzmacniania jednostek (dopóki Cię stać) ALBO do rekrutacji Bohatera Pomocniczego
5. Talię należy potasować - tak jak piszesz oczywiście może się zdarzyć, ale pamiętaj że chyba najczęściej w grze robi się Przeszukanie (2), czyli wtedy : dobierasz jedną kartę z discardu ALBO dobierasz dwie (2) karty z talii i wybierasz jedną z nich (druga idzie na discard)
Przy okazji polecam swoją instrukcję, może się przyda
Heroes of Might and Magic 3 Gra Planszowa | Zasady Gry | Wideoinstrukcja
1. Pierwszeństwo przez całą grę się nie zmienia
2. Każdy robi od razu całą turę
3. Ścieżki nie mają znaczenia. Zasada jest taka, że każdy nowy kafelek musi się stykać z dwoma już istniejącymi kafelkami oraz musi być możliwość dojścia na każdy z nich - poza tym przed dołożeniem kafelek można dowolnie obracać
4. Żetonu Populacji można użyć raz na turę: albo do Rekrutacji i/lub Wzmacniania jednostek (dopóki Cię stać) ALBO do rekrutacji Bohatera Pomocniczego
5. Talię należy potasować - tak jak piszesz oczywiście może się zdarzyć, ale pamiętaj że chyba najczęściej w grze robi się Przeszukanie (2), czyli wtedy : dobierasz jedną kartę z discardu ALBO dobierasz dwie (2) karty z talii i wybierasz jedną z nich (druga idzie na discard)
Przy okazji polecam swoją instrukcję, może się przyda

Heroes of Might and Magic 3 Gra Planszowa | Zasady Gry | Wideoinstrukcja
Będziesz grał w grę? Zapraszam na mój kanał:
@workerplacement - Instrukcje do gier planszowych
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 57 times
- Kontakt:
Nie, musisz wydać na to normalnie kolejny punkt ruchu
Będziesz grał w grę? Zapraszam na mój kanał:
Re: Heroes of Might and Magic 3 (Kamil Białkowski, Jakub S. Olekszyk)
Właśnie - o co chodzi z tym sprzedawaniem kart?! Ja nigdzie nie widziałem info o tym. Każdą kartę można sprzedać, czy tylko artefakty?
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Jeśli dobrze pamiętam to artefakty i zaklęcia inne niż ta początkowa magiczna strzała czy jak to tam się nazywało
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
-
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 121 times
Zobacz sobie spis lokacji w instrukcji. Teraz nie powiem dokładnie, bo to też zależy od dodatków i jakie lokacje mamy dostępne. W podstawce jest chyba Punkt Handlowy, który pozwala usunąć dowolną kartę. Jarmark czasu też pozwala usunąć kartę i dobrać inną. Chatka czarownicy pozwala usuwac tylko karty zdolności. Uczony pozwala usunąć kartę statystyki. W Inferno jest Oś Gwiazdy, która pozwala z tego co pamiętam zmienić podstawową kartę statystyki na ulepszoną.
Ogólnie jest kilka możliwości, szczególnie przez Punkt Handlowy, który pojawia się dość często. Mimo wszystko minusem tego jest fakt, że niejako trzeba na to zmarnować swoje akcje, bo trzeba jednak dojść do punktu, a nie zawsze jest po drodze

Okazało się, że da się te karty sprzedawać tylko nie jest to opisane w opisie lokacji (tam gdzie wszystkie budynki są opisane) tylko w innym miejscu xD chyba jakimś opisującym handel surowcami. Nie mam przy sobie instrukcji, żeby sprawdzić.
W każdym razie kartę za 1 złota można sprzedać.
-
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 121 times
No niestety instrukcja jest taka sobieBłysk pisze: ↑28 sie 2024, 17:01 Okazało się, że da się te karty sprzedawać tylko nie jest to opisane w opisie lokacji (tam gdzie wszystkie budynki są opisane) tylko w innym miejscu xD chyba jakimś opisującym handel surowcami. Nie mam przy sobie instrukcji, żeby sprawdzić.

- Sarna
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 65 times
Przy okazji nowej kampanii, we wspołpracy z osobą tworząca instrukcje fanowska, ma powstać jakiś dodatek z dokładniejszym objaśnieniem jak grać, ale nie będzie to chyba nowa pełnoprawną instrukcja.