(Oficjalny) Lucky Duck Games 2024
- rand
- Has thanked: 148 times
- Been thanked: 145 times
Re: (Oficjalny) Lucky Duck Games 2024
Myślałem, że Andromeda's Edge uda się dowieźć jeszcze w tym roku ale z drugiej strony wiadomo jak to jest z kickstarterami. Mam nadzieję, że to będzie jednak bardziej Q1 2025 niż później 

To ja dla odbicia napiszę, że według mnie błędy na planszy nie powinny występować. Tam jest minimum tekstu, bardzo łatwo to sprawdzić i to jest część z którą odbiorca ma do czynienia podczas każdej rozgrywki (co innego instrukcja która potrafi mieć kilkadziesiąt/kilkaset razy więcej treści niż plansza, większość życia spędzi w pudełku a nawet jeśli ma babole to można sobie pobrać zaktualizowaną wersję w formie PDF).
Pewnie, że błędy się zdarzają i nie robiłbym z tego dramy, ale plansza powinna mieć zawsze top priority jeśli chodzi o korektę. Gdyby na to był położony nacisk podczas kontroli to do błędu by nie doszło.
Pewnie, że błędy się zdarzają i nie robiłbym z tego dramy, ale plansza powinna mieć zawsze top priority jeśli chodzi o korektę. Gdyby na to był położony nacisk podczas kontroli to do błędu by nie doszło.
-
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 552 times
To nie jest takie czarno-białe. Bardzo łatwo obronić twoją tezę mówiąc, że plansza leży cały czas przed graczami, więc tekst na niej jest "najczęściej" widoczny. Ale nic poza tym.Scamander pisze: ↑10 sie 2024, 16:50 To ja dla odbicia napiszę, że według mnie błędy na planszy nie powinny występować. Tam jest minimum tekstu, bardzo łatwo to sprawdzić i to jest część z którą odbiorca ma do czynienia podczas każdej rozgrywki (co innego instrukcja która potrafi mieć kilkadziesiąt/kilkaset razy więcej treści niż plansza, większość życia spędzi w pudełku a nawet jeśli ma babole to można sobie pobrać zaktualizowaną wersję w formie PDF).
Dla mnie "top priority" nie jest nazwa pola na planszy, tylko poprawne przetłumaczenie każdej z kart, każdej z planszetek, każdej z kart referencji: czyli poprawna mechanika.
Instrukcja na drugim miejscu, bo tak jak mówisz można sobie dodrukować - albo przeczytać raz i zapamiętać. Ale nie każdy wie, że jego instrukcja jest błędna (tak samo jak nie wiesz, która z kart może być błędnie zlokalizowana), więc nie mówiłbym z takim przekonaniem, że nazwa pola na planszy jest istotniejsza od rzetelnej treści instrukcji.
Chciałbym też zwrócić taką drobną uwagę na jeden aspekt: ta gra ma masę tekstu, masę przypadków brzegowych (bo jest standalone ale i dodatkiem do poprzedniej podstawki + musi mieć możliwość bycia mieszaną z połowicznie niekompatybilnymi dodatkami). Więc jeśli ta jedna literówka to jedyny błąd w tej lokalizacji, to patrz na to w ten sposób: ta lokalizacja jest prawie perfekcyjna (a to spory sukces).
Teraz mówisz, że gdyby były błędy w instrukcji, ale 0 błędów na planszy - to dla Ciebie byłoby lepiej. Ale nie sądzę, że to przemyślana opinia - to tylko błąd poznawczy moim zdaniem. Zawsze będzie na co narzekać... (wybacz jeśli spłaszczyłem twoją opinię, ale naprawdę tak zabrzmiała)
Nie chcę by mój post zabrzmiał złośliwie - po prostu dziwię się, że z powodu takiej pierdoły w tak złożonym projekcie jest aż tyle hałasu (moim zdaniem już wystarczająco dużo hałasu zostało wywołane, nie potrzeba więcej). Sam jestem bardzo niezadowolony, że taki drobny babol przeszedł, ale naprawdę nie mówcie, że ten błąd zamienilibyście na błąd w tekście instrukcji, bo ona ma mniejszy priorytet. To trochę nie fair.
PS: Oczywiście zakładając, że to rzeczywiście jedyny błąd w tym tłumaczeniu? Jeśli jest ich więcej, to wtedy co innego.
Mam wrażenie, że piszemy o różnych rzeczach. Pewnie, że całościowo tłumaczenie jest tutaj bardzo ważne i jest dużo zależności, ja skupiłem się na samym końcu procesu tłumaczenia, czyli czystej pracy korektorskiej (kontroli plików przed wydrukiem) i tutaj dalej podtrzymuję, że przy prawidłowym priorytetyzowaniu (plansza/mata > karty > instrukcja, czyli od rzeczy które trudno naprawić do rzeczy które łatwo naprawić/na które można przymknąć oko) szło uniknąć ostatnich wpadek LDG. Nie wydaje mi się żeby tutaj było coś kontrowersyjnego w tym co piszę, kwestia usprawnienia procesu kontroli.
- BOLLO
- Has thanked: 1333 times
- Been thanked: 2040 times
- Kontakt:
- Dako
- Has thanked: 400 times
- Been thanked: 373 times
- BOLLO
- Has thanked: 1333 times
- Been thanked: 2040 times
- Kontakt:
Zapytam aby sprawdzili , bo to nie moja kopia gry a jednego z grupy.....a tak się cieszył że ma bez błędu

- Hardkor
- Has thanked: 1570 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
Wydaje mi się tak samo, że to nie ta strona planszy 

Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Te błędy na planszy to jak taka mała czarna kropka na nowo kupionym samochodzie w kolorze białym...
Oczywiście, że po paru dniach już jej nie zauważasz. Oczywiście, że z 2 metrów jej nie widać.
Ale... TY po prostu wiesz, że ona tam jest...
Oczywiście, że po paru dniach już jej nie zauważasz. Oczywiście, że z 2 metrów jej nie widać.
Ale... TY po prostu wiesz, że ona tam jest...
Pytanko: czy Świadomy Umysł łapie się jeszcze na ten rok, czy już raczej nie?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3736 times
- Been thanked: 3942 times
wyglada jak ten rok
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 24 times
Ja bym pytał gdzie indziej. LDG ostatni raz zaglądało na forum w połowie lipca.
- MarekB
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Promki do "Halo wieży" będą. Yokohama nie będzie dostępna w sprzedaży na MFKiG.
Yyy a na Facebooku była odpowiedź w komentarzu że Yokohama będzie

- yaro_
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 132 times
Panie Michale @herman, dzięki za długi update wydawniczy w PN. Ogólnie miło się słucha takiego gościa co opowiada szczerze i z pasją o grach które wydaje i to BEZ zbędnego marketingowego bełkotu i wybujałego ego
i dzięki za Warchesta (i nadchodzące dodatki). Moje odkrycie roku

i dzięki za Warchesta (i nadchodzące dodatki). Moje odkrycie roku

- Lucky Duck Games
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 1092 times
Wygląda to tak, że Yokohama, Hen daleko i Art Society jadą jedym transportem i będą w tym tygodniu, w którym jest MFKiG.
Jeśli się uda - to zabierzemy kilka pudełek i będzie taka mała przedpremiera. Szansa jakaś jest, ale obiecywać nic nie możemy.
Będą na pewno promki do Halo wieża. Niezagrożona (tfu tfu) premiera tych tytułów to natomiast Spodek.
Tak rzeczywiście zaniedbałem (Michał) forumkę. Prowadzę ten profil jednoosobowo trochę po godzinach. Osoba od marketingu ma na głowie dosłownie wszystko - od organizacji konwentów, współpracy z media i recenzentami, obsługiwanie sociali i odpowiadanie na nich. Nie chce już dodawać jej kolejnego obowiązku więc robię to sam. Czasami niestety jestem tak obłożony, że rzeczywiście nie mam czasu tu zajrzeć, ale mimo wszystko staram się, żeby forumowicze byli na bieżąco informowani co i jak. Sorka za przerwę, ale rzeczywiście z końcem lipca poleciałem na tydzień na GenCon, potem miałem 2 tygodnie urlopu z którego wróciłem z koronką i wypadło mi jeszcze kilka dni.
Wiem, że padło wstecznie kilka pytań, na które nie odpowiedziałem. We wtorek byłem na livie w Planszowych Newsach i zrobiłem dość masywne uaktualnienie w tematach wszelakich. Możecie je znaleźć tu:
@Lucky Duck Games - Mam nadzieje, że udostępnicie instrukcję po polsku do Vagrantsong, jeżeli grę anulujecie?
chociaż pewnie do scenariuszy nie ma szans ze względów licencyjnych :/ ?

Na stronie Kaczek jest wakacyjna wyprzedaż ale co zabawne tylko jak zmienisz walutę płatności na USD lub euro. Niektóre tytuły mocno przecenione. Są skrzynie do Kingdom rusha nieźle przecenione. Destinies też dobre ceny.
https://luckyduckgames.com/en/end-of-su ... games-sale
- Dako
Swoją drogą to ciekawe czy polski oddział zaspał/zapomniał o promocji albo jej jednak nie będzie bo nasze kaczki utrzymują wysokie ceny "aby ktoś z UE lub USA nam gier lub dodatków nie wykupił"Jdn pisze: ↑08 wrz 2024, 07:56 Na stronie Kaczek jest wakacyjna wyprzedaż ale co zabawne tylko jak zmienisz walutę płatności na USD lub euro. Niektóre tytuły mocno przecenione. Są skrzynie do Kingdom rusha nieźle przecenione. Destinies też dobre ceny.

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3736 times
- Been thanked: 3942 times
To wyprzedaż z okazji Labour Day, w Polsce się trgo nie świętuje
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- Dako
Czyli możemy odetchnąć z ulgą, że nikt z kaczek o możliwości tańszego zakupu przez polskich graczy np. takich dodatków do ich gier nie wspomniał? 

- Lucky Duck Games
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 1092 times
Generalnie promocja była na rynkach anglojęzycznych z okazji labour day jak wspomniał japanczyk.
Niestety naszemu sklepowi daleko do doskonałości i jeśli w danym kraju zmieniana jest cena na grę, którą jednocześnie mamy też na innych rynkach (jak teraz Destinies, a kiedyś Calico) to zmienia się ona również dla innych krajów. Chyba, że jak to w większości przypadków wyłączymy to manualnie. Tym razem się zagapiliśmy i rzeczywiście mogliście kupić ten tytuł i dodatki w bardzo dobrej cenie.
Co też uczyniliście i dzięki temu się zorientowaliśmy
Wieczorem wyłączyliśmy tę opcję, ale wszyscy, którzy zakupili grę w tej obniżonej cenie swoje pudełka dostaną, nie anulujemy absolutnie tych zamówień. Nasz błąd i niech się Wam dobrze gra
Niestety naszemu sklepowi daleko do doskonałości i jeśli w danym kraju zmieniana jest cena na grę, którą jednocześnie mamy też na innych rynkach (jak teraz Destinies, a kiedyś Calico) to zmienia się ona również dla innych krajów. Chyba, że jak to w większości przypadków wyłączymy to manualnie. Tym razem się zagapiliśmy i rzeczywiście mogliście kupić ten tytuł i dodatki w bardzo dobrej cenie.
Co też uczyniliście i dzięki temu się zorientowaliśmy

Wieczorem wyłączyliśmy tę opcję, ale wszyscy, którzy zakupili grę w tej obniżonej cenie swoje pudełka dostaną, nie anulujemy absolutnie tych zamówień. Nasz błąd i niech się Wam dobrze gra

-
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 668 times
@Lucky Duck Games Jest szansa na maty i akryle do Radlands w Spodku w jakiejś fajnej promce?