Krakow Book Game 03.2025

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 333 times

Krakow Book Game 03.2025

Post autor: Uncle_Grga »

II edycja Targów Book Game w Krakowie

Wczoraj odwiedzone - kilka spostrzeżeń. Impreza w tym roku ma chyba większe problemy niż w ubiegłym. Bo choć frekwencja wydaje się nieco większa (w piątek spotęgowana licznymi zorganizowanymi grupami dzieci), to zdecydowanie mniej wystawców. Z pierwszej ligi nie ma: Portalu, Czachy, Phalanxów, GoOnBoard. Nie widziałem stoiska Planszeo, ani innych branżowych przedstawicieli. Stanowisko Rebela - dramatycznie słabe, ale ponoć nie dowiezli im palet, i dopiero dzisiaj mają rozwinąć ofertę.

Z dużych graczy sytuację ratują "krakowskie" Galakta i Lucky Duck Games, jest również Bard i bielskie Lucrum, duze stoisko ma NK.

Kaczki mają zdecydowanie największe stoisko - ogrywane był m.in Wielce Imponujące Budowle i Poszły Konie, które są w sprzedaży w cenach konwentowych. Z rozmów na miejscu - od soboty ma być dostępny również Pagan, którego palety jadą do Krakowa prosto z portu. Jak ktoś dzisiaj będzie na Targach, może zweryfikować.

U Galakty widziałem ogrywany Mityczny Wiatr, sporo zalegających gier w niższych cenach, tam zauwazyłem m.in Mystea i Oltree.

U Lucrum objasniano i ogrywano Zamiast nas, Klonową dolinę i W oparach miłości, zainteresowaniem dzieci cieszyły się Katapulty i jakieś Kociołki - te ostatnie to już stoisko Foxa.

Sporo gier NK - w sumie na ich stoisku można było zagrać prawie we wszystko co mają w ofercie. Sporo promek w gratisie, trzeba pytać.

Gralnia w Hali Dunaj - duża, sporo miejsca zajętego, ale nie było tłoku. Problemem dostępność gier - z nowości prawie nic nie było. Chcecie zagrać w takie np. Carnagie, Kutną Horę czy Erę Innowacji ? No way.. ba, nie było nawet starszych gier popularnych (jak Calico) czy mniej znanych (jak King is dead).. stan gier - często fatalny. Wiem, to konwent, wypozyczalnia - ale jako planszówkowy "purysta" nie lubię tego i autentycznie przeszkadza mi jak mam usiąść do czegoś lepiącego się od przysłowiowego (i nie tylko) brudu..

Żeby nie było tak ponuro = spędzilem tam całe 6h (od 10 do 16), z których 5h spędziłem w dobrym towarzystwie grając w gry własne (które przezornie zabrałem) i wypożyczone (no bo jednak zawsze coś się znajdzie), godzina przeznaczona na jakąś kawę i spacer po stoiskach. Z zakupów to solidne zakupy u re-Drewno, strzelilśmy tam chyba z 6 insertów, traye i jakieś drobiazgi. Dobry 20% rabat, pogawędka gratis.. pozdrawiam ;)

Z okazji zakupowych - zdecydowanie ostatnie egzemplarze Seafalla, bodajże po 80 zeta. Zatem za darmo. Nie wziąłem i żałuję. Dziś już nie mam szansy wrócić, więc przepadło. Ale może i dobrze, bo, wiadomo, półki nie z gumy..

Tyle. Tytułem podsumowania uwaga natury refleksyjnej - zważywszy, że ludzi w tym roku wydaje się przychodzi nieco więcej - przy słabej ofercie ze strony podaży - mogą się zrazić, a to na przyszłość nie wróży dobrze imprezie. A szkoda bo chciałbym, żeby krk miał takie planszowe wydarzenie na stałe w kalendarzu. Z rozmów na stoiskach wynikało, że problemem nr 1 dla wystawców jest rozbuchane stanowisko właścicieli przestrzeni przy Centralnej. Traktują branżę na zasadzie księgarzy, tj. Targów Książki, gdzie bywa cała śmietanka, a stawki wystawiennicze są (ponoć, znowu wiedza ze słyszenia) niebotyczne. Wydawców gier, ktorzy skądinąd na Targach Książki są mocno obecni, traktują zatem tą samą miarę, zarzynając tym samym raczkujący event.. no i ciąg faktorów porażki zapętla się i dobrze nie rokuje. Szkoda.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2025, 09:38 przez Uncle_Grga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 378 times
Been thanked: 448 times

Re: Book Game 1-3.03.2024

Post autor: yrq »

Byłem dziś:

Go On Board - nie wystawiamy się sami na takich imprezach, dystrybucją gier na Polskę zajmuje się Rebel i to po ich stronie jest promocja gier na wydarzeniach.
Za to na Pyrkonie pewnie będziemy.

Portalu brakowało, chociaż dużo ich gier było u Tantisa, a pracownicy kręcili się po hali ;)

Rebel dziś miał głównie Mlem, ale też inne gry, stoisko faktycznie nie za duże.

U LDG dało się zobaczyć te nowości, dziś był Pagan ale podstawka szybko wyszła - już ok. południa widziałem tylko dodatki.

Hala z wypożyczalnią cała w ludziach. Do tego stopnia, że ludzie siedzieli na podłodze i grali na rozłożonych kurtkach.

Seafall za 80 zł to nadal o jakieś 70 zł za dużo ;)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Uncle_Grga pisze: 02 mar 2024, 11:22 Z pierwszej ligi nie ma: Portalu, Czachy, Phalanxów, GoOnBoard
Portal to nie wiem czemu ci do szczescia potrzebny jak ceny zawsze mega wysokie i z 1-2 gier nowszych max pokazują. Czacha jest na mało którym konwencie (ja kojarzę tylko OMG i spodek), Phalanx chyba też. GoB w ogóle jest na jakiś?
Uncle_Grga pisze: 02 mar 2024, 11:22 od soboty ma być dostępny również Pagan, którego palety jadą do Krakowa prosto z portu. Jak ktoś dzisiaj będzie na Targach, może zweryfikować.
Pagan był i w mniej niż godzinę skończyły się kopie. Zostały same dodatki. O ile dalej są.
Uncle_Grga pisze: 02 mar 2024, 11:22 stan gier - często fatalny. Wiem, to konwent, wypozyczalnia - ale jako planszówkowy "purysta" nie lubię tego i autentycznie przeszkadza mi jak mam usiąść do czegoś lepiącego się od przysłowiowego (i nie tylko) brudu..
To chyba potwierdzam. Miałem tajniaków w rękach i dosłownie pudełko się rozlatywało. Jednak no tylko 2 gry pożyczałem.
Uncle_Grga pisze: 02 mar 2024, 11:22
Dla mnie patola to dwie rzeczy na evencie:
Gastro słabo. Lepiej niż rok temu, ale dalej słabo
turnieje też średnio organizowane
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
gryzli83
Has thanked: 40 times
Been thanked: 93 times

Post autor: gryzli83 »

yrq pisze: 02 mar 2024, 16:45
Rebel dziś miał głównie Mlem, ale też inne gry, stoisko faktycznie nie za duże.
Bo mieli też swoje stoliki na wypożyczalni i tam było sporo nowości czy zapowiedzi: Apiary, Piraci z Maracaibo, Aqua, Trekking przez historię, Je się w lesie. Poza tym były trochę starsze gry, widziałem Tiletum, Trio czy Śladami Darwina.
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Post autor: DaaV »

Własnie miałem szukać jakiś ocen tutaj od ludzi, bo w końcu nie pojechałem (z Gliwic) i zastanawiałem się czy warto. :roll:
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 333 times

Re: KRAKOW Book Game 03.2025

Post autor: Uncle_Grga »

Nie chcę mi się zakładać nowego wątku-edytuję zatem tylko tytuł.

W tym roku nic do powiedzenia nie mam na temat wystawców i ofert. Przeszedłem stoiska w 10 minut, bez przesadnego zainteresowania. Za to chciałem dwa słowa o gralni.

Ten Dunaj jest dużą halą. Miejsca i stolików naprawdę sporo. I co mnie zaskoczyło? Hala była absolutnie pełna.. byłem na targach wczoraj około 15.. pół godziny kręciliśmy się żeby znaleźć jeden wolny stoliczek. Przyznam, byłem zaskoczony. W ubiegłym roku odwiedzałem BookGame w piątek, usiedliśmy spokojnie, przy podwójnym stole, wolne miejsca wokół. Można było zrobić sobie przerwę, coś zjeść, pójść na kawę.. wczoraj stoliczek był skarbem największym.. :mrgreen:

Piszę o tym, co do zasady z zadowoleniem a nie z narzekaniem. Pokazuje to bowiem potencjał community i w sumie zapotrzebowanie na takie imprezy. Mam wrażenie, że gdyby wystawców ulokować w holach (żartuję) a kolejną gralnię ulokować w Wiśle też by się zapełniła.

Nie pamiętam jak było w ubiegłym roku, ale na plus dla organizatorów zaliczyć należy długie godziny otwarcia. Handel kończył się chyba o 18, ale gralnię otwarto do 22.. szanuję takie podejście.
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 21 times

Post autor: shuji »

Byłem, event ogólnie fajny ale finansowo to średnio się opłaca. Większość wystawców ma gry drożej niż w necie (choć pojedynczy faktycznie taniej) - biorąc pod uwagę że za wejście na dwie osoby zapłacilismy 110 zł (40x2 bilety plus 30 parking) to mógłbym za wejściówkę kupić sobie już jakąś spoko grę. Do tego za każdą jeszcze przepłacać na miejscu trochę mija się z celem
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1374 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

shuji pisze: 23 mar 2025, 10:35 Byłem, event ogólnie fajny ale finansowo to średnio się opłaca. Większość wystawców ma gry drożej niż w necie (choć pojedynczy faktycznie taniej) - biorąc pod uwagę że za wejście na dwie osoby zapłacilismy 110 zł (40x2 bilety plus 30 parking) to mógłbym za wejściówkę kupić sobie już jakąś spoko grę. Do tego za każdą jeszcze przepłacać na miejscu trochę mija się z celem
Tak finansowo to zawsze to wygląda na konwentach. Najlepsze ceny mają kaczki na palecie wyprzedażowej. Mecz stulecia 25zl, point city 25zl, car in the box 60. Ale też z półki pozycję mają w dobrych cenach.
Bard rosyjskie koleje rzucił za 30zl.
Rebel na palecie też miał kilka ciekawych pozycji.

Co do parkingu to wystarczyło stanąć pod Atutem albo Kauflandem. 5 minut spacerem a 30 zł (na rosyjskie koleje xD) w kieszeni.

Co do całego wydarzenia, to byłem pierwszy raz, jestem spoza Krakowa.
Bardzo przestronnie było, gralnia super. Dużo miejsca. Jakoś te tłumy ludzi się fajnie rozłożyły. Nie było ścisku jak w Spodku (ktory uwielbiam) Fajnie, że rebel miał tam swoje stoliki do grania. Sami wystawcy dostosowali się do familijnego charakteru wydarzenia, bo takie lekkie pozycję królowały na stołach w części gdzie było wystawcy.

Kolejny plus to gralnia do 22 w sobotę oraz wysyłki InPost za 5zl :)

Brakowało mi ogrów, czachy i przede wszystkim PORTALU, a tak blisko mają...

No i szkoda że u lucrum nie można było w nich zagrać...

Nie mniej event bardzo mi i małżonce się podobał i kompletnie nie żałuję czasu i pieniędzy na bilet :)

za rok też postaram się być :)
shuji
Has thanked: 4 times
Been thanked: 21 times

Re: Krakow Book Game 03.2025

Post autor: shuji »

Nie no ja narzekam, ale jak napisałem w pierwszym zdaniu to event super i nie byłem pierwszy raz ani ostatni. Napisałem że finansowo to jest bez sensu, co nie zmienia że to fajny pomysł na sobotę z dzieckiem.

Ps:
JollyRoger90 pisze: 23 mar 2025, 20:40
shuji pisze: 23 mar 2025, 10:35
Brakowało mi ogrów, czachy i przede wszystkim PORTALU, a tak blisko mają...

Pls akurat po Portalu to nie ma co się spodziewać czegokolwiek. Serio, przez lata od bycia fanem wydawnictwa przeszedłem do stanu - zero oczekiwań, nigdy na premierę, domyśle wiaodmo, że jak coś robią to będzie żenada
longmen76
Has thanked: 60 times
Been thanked: 89 times
Kontakt:

Post autor: longmen76 »

Brak takich wydawnictw jak Portal Games, Phalanx Games, Ogry Games, Czacha Games, Dice&Bones, Smart Flamingo, Glass Cannon Unplugged, Strategos, Archon Studio, brak dużej części producentów akcesoriów okołoplanszówkowcyh oraz brak większości sklepów specjalistycznych spowodowane jest niezrozumiałą polityką organizatora (a zarazem właściciela hal), który daje zaporowe ceny za stoiska, które wycinają wszystkich wyżej wymienionych. To niestety nigdy nie pozwoli tej imprezie osiągnąć rangi innych tego typu imprez w Polsce. Niestety zmierza to w kierunku imprezy Mydło_i_Powidło a nie BookGame, bo w tym roku ani to nie Book a nie to nie Game nie było. Z informacji nie sprawdzonych przeze mnie a zasłyszanych była ilość wystawców - w tym roku 75 a w zeszłym 110. Obrazem charakterystycznym tych targów było to, że najbardziej obleganym stosikiem był sklep z wydrukami 3D wisiorków i tego typu podobne. Trochę żal, że przez swoją niezrozumiałą politykę EXPO, Kraków raczej nie doczeka się imprezy planszówkowej takiej jak mają Katowice, Gdańsk, Wrocław, Warszawa....
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 378 times
Been thanked: 448 times

Post autor: yrq »

Portal Games, Phalanx Games, Ogry Games, Czacha Games, Smart Flamingo, Strategos

ci byli w tym czasie na Rzuć Kostką. Dużo mniejsza impreza ale fajnie było. Mieliśmy jechać za znajomymi do Krakowa ale finalnie stanęło na Wawie i nie żałuję.
rogal
Has thanked: 43 times
Been thanked: 73 times

Post autor: rogal »

Bard....to oni jeszcze żyją?
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1159 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Ojej, teraz dopiero widzę, że gościem Book Game był dr Reiner Knizia...
To już podnosi rangę imprezy.

Na pociechę obejrzałam to miłe spotkanie z publicznością:
Spoiler:
Rozmowa ciekawie się rozwinęła.

Oby więcej takich gości na konwentach!
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 144 times
Been thanked: 70 times

Post autor: gram_niebieskim »

Mi się forma podoba:
+ masa tytułów w wypożyczalni
+ anioły z Gralicji, którzy tłumaczą gry!
+ wystawcy z miejscami do grania w ich nowe tytuły, tłumaczą!
+ hala do grania jest cicha, stolików pełni, dobrej jakości jak również (połowa) krzesła
+ piątek jest dniem zdecydowanie luźniejszym, kiedy łatwiej dorwać się do nauki gier
+ sobota i 12h na granie to spełnienie marzeń ;)
+ czat społecznościowy, gdzie ludzie planują wspólne granie lub w błyskawiczny sposób można znaleźć osobę do stolika
+ cała otoczka "nie pro", czyli puzzle lego akcesoria, gry wielkoformatowe, malowanie, turnieje bitewniaków, komiksy, książki itd. itd. moim zdaniem dużo wartościowsze dla całego festiwalu niż stoisko Portalu czy innego wydawcy. Dzięki temu przewija się przez targi masa ludzi. Hobby się rodzi. Dla samego Portalu nikt nie przyjdzie. A miejsca przez to 'dla graczy' wcale nie mniej.
+ w/w buduje taki niesamowity klimat, że ja przebieram nogami i czekam na kolejną, przyszłoroczna edycję kiedy to ponownie kupię karnet trzydniowy i będę w raju przez łącznie 25 godzin + ew. aftery na kwadracie ;)
ODPOWIEDZ