Porzucone kanały planszówkowe
Porzucone kanały planszówkowe
Czy tylko ja mam wrażenie, że w ostatnich latach sporo kanałów o tematyce planszówkowej z jakiegoś powodu wstrzymało swoją działalność? W ostatnich tygodniach trochę przejrzałem tego na platformie YouTube i całe mnóstwo mniejszych kanałów przestało nagrywać w okolicach 3/2/1 lat temu. Zastanawiam się z czego to wynika i czy w ogóle moje spostrzeżenia są słuszne.
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1399 times
Re: Porzucone kanały planszówkowe
Mnie szkoda kanału HumiGraja. Nie wrzucał może Bóg wie ile contentu, ale miał fajne, ciekawe tytuły, których nikt inny się nie podejmowal. Vide Folklore, czy Chronicle X. A czemu porzucone ? Zapewne proza życia. Nie każdy daje radę to monetyzowac, a pracy to sporo.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- JollyRoger90
- Has thanked: 1356 times
- Been thanked: 330 times
HumiGraj z tego co pamiętam to po prostu znalazł dobra ekipę do grania i nie miał już czasu na nagrywanie, aczkolwiek mogę coś mieszać 
ja pamiętam jeszcze kanał granie w chmurach oraz gry planszowe i Łukasza i Pauliny.
Ciekawe jestem czemu w tych przypadkach zawieszono działanie i czy jest szansa na powrót kiedyś

ja pamiętam jeszcze kanał granie w chmurach oraz gry planszowe i Łukasza i Pauliny.
Ciekawe jestem czemu w tych przypadkach zawieszono działanie i czy jest szansa na powrót kiedyś

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1692 times
- Been thanked: 1851 times
Porzucone na przestrzeni ostatniego roku:
HumiGraj - powód: ?
Granie w Chmurach - powód: ?
GrAlutka - powód: ?
Planszą po kostkach - powód: ?
Wyjdzie w Graniu - powód: ?
Dawniej:
Gry planszowe Łukasza i Pauliny - powód: ?
HumiGraj - powód: ?
Granie w Chmurach - powód: ?
GrAlutka - powód: ?
Planszą po kostkach - powód: ?
Wyjdzie w Graniu - powód: ?
Dawniej:
Gry planszowe Łukasza i Pauliny - powód: ?
- miker
- Has thanked: 662 times
- Been thanked: 506 times
Boarderland
Planszą po kostkach
GrAlutka
To te, których mi żal.
Obecne kanały mogłyby praktycznie nie istnieć z wyjątkiem Planszówki Online, bo preferuję oglądać rozgrywki, niż słuchać jak ta mierna gra jest wspaniała i bez wad…
Ale co zrobić? Marketing pełną gębą…
Planszą po kostkach
GrAlutka
To te, których mi żal.
Obecne kanały mogłyby praktycznie nie istnieć z wyjątkiem Planszówki Online, bo preferuję oglądać rozgrywki, niż słuchać jak ta mierna gra jest wspaniała i bez wad…
Ale co zrobić? Marketing pełną gębą…
- kurdzio
- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 492 times
Staszek cały czas prowadzi inny kanał https://www.youtube.com/@iGRAszkowski
Zakładam że dwa powody przez które twórcy rezygnują mogą się powtarzać: czas i pieniądze.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1692 times
- Been thanked: 1851 times
- psia.kostka
- Has thanked: 563 times
- Been thanked: 1299 times
A to nie jest tak, ze sporo powstalo na hajpie okolocovidowym, a potem spadl entuzjazm i moda na planszki ogolnie wsrod ludzi?
Chociaz te wymienione powyzej, pewnie nie sa owocem "zostan w domu - graj w planszowki"
ale kazdy tfurca musi sie zmierzyc z tym, ze ludzie wyszli z piwnic na slonce i maja wyjebongo na najwowszego roll & write
Chociaz te wymienione powyzej, pewnie nie sa owocem "zostan w domu - graj w planszowki"
ale kazdy tfurca musi sie zmierzyc z tym, ze ludzie wyszli z piwnic na slonce i maja wyjebongo na najwowszego roll & write

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- JollyRoger90
- Has thanked: 1356 times
- Been thanked: 330 times
mi też, zwłaszcza że byli z mojego rodzinnego miasta Płocka. Aczkolwiek nagrywali zanim ją jeszcze byłem na stałe w hobby.
Taka ciekawostka, planszolandia żyje i organizuje cotygodniowe spotkania nagranie w Płockim pubie. Na ich FB można znaleźć info

także inicjatywa nie umarła
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3930 times
gralutka urodzila dziecko + tam jakas drama jeszcze wyszla i po tm swierdzila, ze daruje sobie angrywanie na YT
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3090 times
- Been thanked: 2699 times
- Kontakt:
Mi się gdzieś obiło o uszy, że pisano niepochlebne komentarze dotyczące jaj wyglądu.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Gramaciej
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 23 times
Mi najbardziej szkoda Piotrka z Grania w Chmurach. Gralutkę doceniłem dopiero jak przestała nagrywać, mówiła sporo o grach, które nie zostały u nas wydane, na prawdę szkoda tego kanału... Tak poza tym to niczyje inne odejście z YouTube mnie nie dotknęło w żaden sposób, bo nie byłem widzem tych kanałów.
Z mojego punktu widzenia najbardziej brak aktywności kanału HumiGraj. Opowiadał o grach, o których nie wspominają nadawcy głównego nurtu. Szkoda, być może nie był finansowany przez wydawców. Kto wie ?
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 233 times
Każdy doskonale zna odpowiedź na to pytanie.
Kanały "zaprzestają nadawania", bo ludziom nie wystarcza czasu na charytatywne nagrywanie materiałów. Niska oglądalność nie da się sensownie spieniężyć na YT w Polsce, a przecież zarabiać na życie trzeba i oprócz nagrywania materiałów trzeba też znaleźć czas na granie w te gry. Już nie wspominając o tym, że niektóre te kanały działały dużo wcześniej, jeszcze przed pandemią, a wtedy to stawki na YT były śmieszne.
Wystarczy sobie spojrzeć na kanał Dice tower - mają "tylko" ~340 tys. subskrypcji, a są najbardziej popularnym kanałem anglojęzycznym o grach i marką samą w sobie. Jeżeli zasugerujemy się pierwszymi wynikami w Internecie o populacji osób posługujących się j. angielskim, to otrzymamy informację, że jest ich ok. 1,5 miliarda, a Polaków ze 40 milionów, więc liczby mówią same za siebie.
Piotrek z Grania w Chmurach pamiętam, że nagrywał jeszcze w 2017 roku, a przestał prowadzić kanał właśnie przez prozę życia - dziecko i pracę. Podobnie jest pewnie z pozostałymi prowadzącymi.
Kiedyś był też taki kanał PrzyStole, który prowadził Kamil "Sanex" Cieśla - kanał był aktywny do czasu związania się z Awaken Realms, czyli od momentu kiedy powstawało studio.
Łukasz Woźniak też porzucił nagrywanie recenzji itp. na rzecz prowadzenia firmy i tworzenia gier, bo to zupełnie inne pieniądze.
Sam kiedyś też coś próbowałem nagrywać, a że chciałem to robić dobrze, z dopracowaniem każdego szczegółu, to doskonale pamiętam jak wiele czasu i sił to pochłaniało. Także nie dziwię się, że jest tak niewiele kanałów, które istnieją więcej niż kilka lat.
Popatrzcie na kanał PoGraMy, na materiałach widać ogrom zaangażowania w produkcje, ale wyświetlenia są niestety bardzo niskie, mimo często obecności znanych osobistości, szczerze wątpię żeby się to chłopakom sensownie spinało.
Kanały "zaprzestają nadawania", bo ludziom nie wystarcza czasu na charytatywne nagrywanie materiałów. Niska oglądalność nie da się sensownie spieniężyć na YT w Polsce, a przecież zarabiać na życie trzeba i oprócz nagrywania materiałów trzeba też znaleźć czas na granie w te gry. Już nie wspominając o tym, że niektóre te kanały działały dużo wcześniej, jeszcze przed pandemią, a wtedy to stawki na YT były śmieszne.
Wystarczy sobie spojrzeć na kanał Dice tower - mają "tylko" ~340 tys. subskrypcji, a są najbardziej popularnym kanałem anglojęzycznym o grach i marką samą w sobie. Jeżeli zasugerujemy się pierwszymi wynikami w Internecie o populacji osób posługujących się j. angielskim, to otrzymamy informację, że jest ich ok. 1,5 miliarda, a Polaków ze 40 milionów, więc liczby mówią same za siebie.
Piotrek z Grania w Chmurach pamiętam, że nagrywał jeszcze w 2017 roku, a przestał prowadzić kanał właśnie przez prozę życia - dziecko i pracę. Podobnie jest pewnie z pozostałymi prowadzącymi.
Kiedyś był też taki kanał PrzyStole, który prowadził Kamil "Sanex" Cieśla - kanał był aktywny do czasu związania się z Awaken Realms, czyli od momentu kiedy powstawało studio.
Łukasz Woźniak też porzucił nagrywanie recenzji itp. na rzecz prowadzenia firmy i tworzenia gier, bo to zupełnie inne pieniądze.
Sam kiedyś też coś próbowałem nagrywać, a że chciałem to robić dobrze, z dopracowaniem każdego szczegółu, to doskonale pamiętam jak wiele czasu i sił to pochłaniało. Także nie dziwię się, że jest tak niewiele kanałów, które istnieją więcej niż kilka lat.
Popatrzcie na kanał PoGraMy, na materiałach widać ogrom zaangażowania w produkcje, ale wyświetlenia są niestety bardzo niskie, mimo często obecności znanych osobistości, szczerze wątpię żeby się to chłopakom sensownie spinało.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2024, 00:28 przez strid3rr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Coen
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 148 times
Ja bardzo lubiłem MelanżownięTV.
Bartek, wiadomo, działa dalej gdzie indziej, o Łukaszu ślad zaginął.
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 233 times
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1399 times
Taaaak, też to oglądałem i byłem pełen podziwu. Właśnie takie filmy miał unikatowe w skali YT.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
Najnowsze materiały są publikowane tutaj: https://www.youtube.com/@osnowapl/videos
PS. Najwidoczniej wraz z kanałem zmienił się też kontent w stronę bitewniaków.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Leser
- Has thanked: 632 times
- Been thanked: 1702 times
Nigdy nie miałem parcia na szkło, ale tutaj to nadal się udzielamCoen pisze: ↑10 sie 2024, 00:27 Ja bardzo lubiłem MelanżownięTV.

I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
- Coen
- Has thanked: 512 times
- Been thanked: 148 times
Leser pisze: ↑28 sie 2024, 15:24Nigdy nie miałem parcia na szkło, ale tutaj to nadal się udzielamCoen pisze: ↑10 sie 2024, 00:27 Ja bardzo lubiłem MelanżownięTV.
Bartek, wiadomo, działa dalej gdzie indziej, o Łukaszu ślad zaginął.![]()

A tak jak pisałem wcześniej, Wasze filmiki z dużą chęcią oglądałem.
Mam takie gry,
- Irka
- Has thanked: 1135 times
- Been thanked: 446 times
Po wpisaniu w google "blog o planszówkach" wyskoczył mi na 1. miejscu ten kanał:
https://grawartaswieczki.com/
Fajny humor i obserwacje. Szkoda, że tylko 8 artykułów.
Wydaje mi się, że takich "okołoplanszówkowych" blogów brakuje. Ale jeśli są, to dajcie znać
https://grawartaswieczki.com/
Fajny humor i obserwacje. Szkoda, że tylko 8 artykułów.
Wydaje mi się, że takich "okołoplanszówkowych" blogów brakuje. Ale jeśli są, to dajcie znać