Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1623 times
Been thanked: 1811 times

Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Post autor: Mr_Fisq »

Nadciąga nowy rok, a wraz z nim nowe planszówkowe plany i oczekiwania, jest jeszcze dużo niewiadomych, ale kilka pewniaków wpadło już na listę:

Poważni kandydaci:
- :new: :grey_question: Kingdom Death: Monster - Nie udało mi się złowić na Black Friday. Pewnie nie będę czekał do kolejnego, i kupię jak tylko pojawi się w europejskim magazynie. Chciałbym w końcu spróbować ikonicznego Boss Battlera.
- :new: :grey_question: Holland '44 - Obejrzałem kawałek rozgrywki i czekam z niecierpliwością, aż gra pojawi się w sklepach.
- :new: :grey_question: Kingdoms Forlorn - Pewnie opłacę jeszcze w tym roku przed podwyżką, zobaczymy czy dotrze do mnie w 2025.
- :new: :grey_question: North Africa '40 - Kolejny Simmonitch do kolekcji (dodatek do North Africa '41).

Lista rezerwowa:
- :new: :question: W miarę szybka wojenna gra solo - na razie krąg zainteresowań jest dość szeroki - myślałem o czymś z serii Leader od DVG (Gato?), albo mniej symulacjonistyczne: Nieustraszeni: Normandia + Wsparcie.
- :new: :question: Dłuższa wojenna gra solo - rozważam drugie podejście do D-Day at Omaha Beach albo Enemy Action: Ardenne (nie mogę się coś doczekać dodruku Ardennes '44: The Battle of the Bulge od Simonitcha), kusi też Fields of Fire, ale chyba jestem na to za cienki na razie.
- :new: :question: Italy ’43 - Salerno '43 w drugiej połowie robiło się statyczne - obawiam się, że Italy będzie całe takie. Powolne przepychanie przeciwnika to nie moje klimaty, więc mimo tego że to Simmonitch, to będzie czekało na liście rezerwowej.
- :new: :question: Dorfromantik: Sakura - pierwsza wersja przypadła do gustu Żonie, więc nowa automatycznie trafia na radar.
- :new: :question: The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era - TMB fanem nie byłem - co innego TES. Dalej obawiam się, że będzie tu mało TES'a w TES'ie, i grę pewnie jeszcze będę prześwietlał dokładnie przed polską premierą.

Wypadły z kręgu zainteresowań:
- :new: Aeon Trespass: Twelve Sins of Herakles - do gry nic nie mam, ale zniechęca mnie obsługa problemów z paczkami u ATO; ograniczę się do KF, w jakiejś skromnej wersji.

Oczekujące na dostarczenie:
- :new: :clock1: Shadows of Brimstone: Lost Tombs and The Hell Train - wpadło zamiast AT:SoH.
- :clock1: Łowcy A. D. 1492 - Dotrze do mnie jakoś na przełomie roku.
- :clock1: Earthborne Rangers - Ze wspieraczki - Dotrze pewnie dopiero w przyszłym roku.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 501 times

Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Post autor: Otorek »

U mnie raczej tylko to co nie dojechało w 2024.

Gmt P500:
Holland '44 (naciągam bo kurier w drodze, więc powinno dojechać na dniach) - dotarło
Fields of Fire Deluxe Edition
Italy ’43 (raczej bez szans na 2025)
Combat Commander: Europe/Med. 20th Anniversary Edition
Away Team: The Voyages of the Pandora (też nie sądze, że 2025 jest możliwy)

Gamefound:
Lands of Galzyr: Dreams and Mysteries

Prawdopodobnie wespre kolejną grę autora Halls of Hegra:
Crown & Courage

Od Ogrów:
Sniper Elite
Nieustraszeni Stalingrad

Na radarze:
Metal Gear Solid

Innych zakupów raczej nie przewiduje.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 13:46 przez Otorek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 135 times
Been thanked: 338 times

Post autor: Poochacz »

To i ja zaktualizuję bo z poprzedniej listy to zaczyna tylko popiół zostawać 😄

Co przyszło planowo:

- Arydia
- Łowcy A.D. 1492 (już nie ma)

Co przyszło spoza listy:

- Monster Hunter World: Wildspire Waste (już nie ma)
- Monster Hunter World: Ancient Forest (już nie ma)
- Suwalki Gap 2025 (TiS) - skoro nie ma przygodówek w temacie klasycznej drugiej wojny to poszedłem w gry wojenne
- Piotrków 1939 (TiS)
- Bzura 1939 (TiS)
- Market Garden (TiS)
- Votes for Women - Prime Minister w Europie brak, to póki co coś w zastępstwie
- Days of Ire: Budapest 1956
- Churchill
- Sentinels of the Multiverse
- Terrorscape z dodatkami (już nie ma)
- Władca Pierścieni LCG zestaw
- Arkham Horror LCG zestaw

Czekam na dostawę:

- Rogue Angels
- dodatki do Nova Aetas

Czekam na retail:

- Halo wieża: Turbulencje - będę brał wszystko co do tej gry wyjdzie
- Czarna Orkiestra - gra co chwilę trafia na listę chciejstwa i z niej wylatuje ale z powodu sprzedaży kilku regrywalnych gier muszę kupić coś w ich miejsce

Co wypadło:

- Tiny Epic Game of Thrones - miałem okazję zagrać w gościach i nie przekonała mnie do zakupu. Zwłaszcza tryb solo na którym mi zależało był jakiś taki meh...
- Skull Tales - poczekam na opinie jak zmieniły się zasady w 2 edycji
- Bantam West - z dostępnych już materiałów wszystko wskazuje na to że gra skupi się na nabijaniu PZ co mi nie podchodzi
- Middara Act 2 i 3 - pierwszy akt starczy mi w zupełności. Chociaż to dla mnie 10/10 to grać w to jeszcze tyle czasu sobie nie wyobrażam.
- Prime Minister - dodruku nie widać a gra nie warta tej kasy za jaką trzeba by ją ściągnąć
- Cats of Mont Saint Michel - chyba już jednak wyrosłem z gier pokroju Mice and Mystics
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2025, 19:07 przez Poochacz, łącznie zmieniany 9 razy.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 293 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

Obecnie:

- Legendary Encounters Legenda Białego Wilka
- Corps of Discovery
- Baseball Highlights 2045

- Vestige? mocno się zastanawiam

I bardzo bym chciał żeby tak zostało, bo gry już dawno przekroczyły masę krytyczną w mieszkaniu, ale wszyscy wiemy jak się skończy...
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2011 times
Been thanked: 2611 times

Post autor: PytonZCatanu »

Nie mam trochę czasu teraz zagłębiać się w temat zapowiedzi, ale jak zobaczyłem temat to od razu przyszło mi do głowy SETI.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 250 times
Been thanked: 635 times

Post autor: walkingdead »

Też lubię zerknąć na ten wątek pod koniec roku, żeby boleśnie przekonać się o tym jak niedoszacowałam swoich planów zakupowych :mrgreen:

Zakładam, że ta lista ulegnie zmianie, gdy zostaną ogłoszone oficjalne plany wydawnicze.

Co chcę kupić z rzeczy ogłoszonych przez Wydawców bądź z wspieraczek, o któych wiem:
HOLAS - pisałam o tym w wątku 2024. Galakta zaliczyła przepiękne opóźnienie i HOLAS ma się pojawić dopiero w styczniu 2025
Massive Darkness- nowa kampania ma wystartować w styczniu,
Escape from Stalingrad Z - będę obserwować u Czachy,
TMB- jesli beda jakies nowe dodatki,
Cloudspiere - będę obserwować
Elder Scrolls - będę obserwować.

W tym roku chcę znacząco ograniczyć wspieranie gier na CF. I nadal nie chcę przekroczyć 25-30 gier w kolekcji. Teraz wystawiłam na sprzedaż kolejne 4 tytuły, więc udaje mi się utrzymać kolekcję w ryzach (nie liczę dodatkow czy kolejnych sezonów posiadanej juz gry).

W tym roku odpuszczam równiez ambitne tytuły wojenne, ponieważ w ostatnich kilku miesiącach niemal wcale nie sięgałam po to, które mam w kolekcji. Okazuje się, ze po ciężkiej pracy wolę zagrać w ameri niż coś wojennego. Mam mało gier, ale za to wszystkie regularnie lądują na stole, więc nie chce mi się trzymać gier, w które gram bardzo rzadko bądź wcale.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2025, 15:15 przez walkingdead, łącznie zmieniany 1 raz.
tommyray
Has thanked: 549 times
Been thanked: 910 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Pan @Poochacz - w samo sedno! Faktycznie poprzednie własne wpisy raczej do pośmiania się w retrospektywie...

Od 2021 na liście...
Space Kraken...
poza tym:
The Dark Quarter - tuż tuż!
Kingdoms Forlorn - na finiszu!
Rogue Angels - gdzieś tam jeszcze głęboko w lesie... Nawet nie śledzę progresu.
I ciągle zapominam o tym jednym - kolega scraber przypomniał - Legendary Encounters Legenda Białego Wilka...!

Enormity... oh wait. Nie wspieram. Chociaż wahania mam jak w przypadku choroby dwubiegunowej. Pamiętam jak źle myślałem i pisałem o moim aktualnym Greatest of All Time czyli ATO. I być może się mylę podobnie z \enormity. Na listę trafia bo tak czy inaczej czekam na ten tytuł. Chcę wiedzieć od szanownych tutaj jak to ostatecznie wyjdzie.

Niczego więcej nie ma w planach. Starość.

[Edit: literówka :lol: , ale przecież i tak nikt tego nie czyta]

PS - dorzucam na listę rezerwową: jeżeli jakimś przypadkiem pojawiłyby się kolejne królestwa do KF...
Ostatnio zmieniony 23 lut 2025, 08:42 przez tommyray, łącznie zmieniany 1 raz.
samuraj1369
Has thanked: 503 times
Been thanked: 561 times

Post autor: samuraj1369 »

Czekam na:
Niesutraszeni: Wsparcie
Wojna o Pierścień Gra Karciana - dodatek Fire and Swords PL od Galakty
Dodatki do Shard of Infinity od Portalu
Nowa armia do Neuroshimy Hex
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1354 times
Been thanked: 2848 times

Post autor: Ardel12 »

@Mr_Fisq` ubiegłeś mnie, ech czemu grałem w Primala zamiast pisać posty na forum xD

Zakupione/wsparte

- Stormsunder - tutaj to mogę sie nie doczekać, bo mamy spore opóźnienia i nic nie wnoszące aktualizacje. Gra mnie urzekła klimatem i opcjami fabularnymi jak i wpływem naszych postaci na świat. Wszystko mi się podobało, a mogę dostać nic. Dobrze, że wszedłem w samego core.
- Zatoka Kupców dodatki - robią i robią, ale tutaj o dostarczenie się nie martwię. Podstawka leży odłogiem...koncept bardzo mi się podoba, ale ciężko to wyciągnąć na stół...Muszę pokombinować.
- Aeon Trespass: Odyssey Sins of Herakles - pewnie za dwa lata, jak dopiero KF dostarczają w kolejnym, a jeszcze ATO nie odpaliłem, więc może to mój ostateczny deadline? Co tu dużo mówić w grze mamy synów Heraklesa, którzy potrafią się przemieniać w tytanów jak w znanej mandze(attack on titan). Eksploracja lokacji, przemierzanie świata w ludzkiem lub olbrzymiej formie, system z ATO, klimat starożytnej Grecji, no wszystko mi się podoba.
- KDM Dodatki - spływają kolejne, więc nie narzekam i nie gram w nie xD Wiele przed nami, to kolejna gra, gdzie choć podstawkę ruszyłem i pograłem, to mam od groma rzeczy tu do ogrania.
- Łowcy 1492 - w sumie niektórzy otrzymają pod choinkę, ja i tak zakopany, więc mogę poczekać. Grę wsparłem, bo autor jest po prostu spoko ziomkiem, a poprzedni jego twór był moim zdaniem bardzo dobrą grą, a druga kampania tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie odcina kuponów i słucha ludu(sporo lepsza od podstawki).
- Shadows of Brimstone: Lost Tombs and The Hell Train - tutaj od początku było wiadomo, że to lata czekania i nie spodziewam się czegokolwiek w 2025, ale może chociaż PM otworzą. Do SoB zbieram powoli ekipę, jak nie zażre to idę na solo przygodę lub z żonką. Gra mnie kupiła opcją skakania między światami i wysyłania ziomków ze spaghetti westernów w kosmos. Wąsaty meksykaniec rzucający dynamitem w kosmitę? Bierę!
- FCM Ketchup - zamówione w przedsprzedaży, tylko czekać na premierę
- Kingdom Forlorn - wsparłem dwa dni temu all-in. Po aktualizacjach obraz gry mi się w głowie przestawił z meh na kupuj. Wielka przygoda 4 rycerzy w niegościnnych królestwach. Każdy ze swoją historią.
- Enormity - w sumie nic nie zapłacone, a tylko wrzucone, ale już raczej decyzji nie zmienię. Bardzo mi się podoba pomysł jak i klimat bijący z kolejnych aktualizacji.
- Blood - wygrało z Grimcoven, podoba mi się klimat, akcje z kart i ich łączenie ich w potężniejsze comba. Sama podstawka, bo reszta wygląda meh
- Clinic 69th dodatki - twórcy mówią, że więcej nie zrobią, ale robią a ja kupuje. Jedno z odkryć tego roku. Uwielbiam ten tytuł za to, że kilka modułów potrafi wywrócić nasze strategie i trzeba myśleć od nowa. Insert kupiony by zmieścić wszystko w 2 pudła. To teraz skończy w 3 i przyrzekam sobie więcej nie kupić.
- Cloudspire - all in z ostatniej kampanii. Grę kocham szczerą miłością. Cudowna mechanika i prostujące zwoje opcje. SOLO jest mistrzowskie. Skrzynia wzięta:D
- HEXplore It: The Mountains of Godai (2025) - Hex mechanicznie mnie kupił, kolekcjonuje głównie kolejne części, ale do pierwszej części co jakiś czas wracam i szykuję się na solo przygodę z księgą. W sumie preferowałbym kolejne księgi niż nowe części.
- High Frontier 4 All: Module 5 – Economy (2024) - HF bardzo mi siedzi w głowie a kolejne dodatki bardzo wiele dodają i zmieniają, choć liczba elementó jest czasem bliska zeru xD Moduł ten ma zmienić HF w 18XX, więc jestem ciekawy :D szkoda tylko, że nie będzie kładzenia torów w kosmosie :(
- ISS Vanguard dodatki - zakupiłem wszystko z gameplayem do tej gry, czekam na drugą falę. Podstawka nie ruszona i nawet nie wiem kiedy ją wrzucę do ograniaxD słyszałem wiele dobrego jak i złego. W końcu zagram, bo przygoda w kosmosie jest miłą alternatywą od kolejnych gier fantasy
- Odalin - połączenie demonó z bohaterami i akcje z kart? Od razu mnie to kupiło. Do tego ciekawa mechanika utrzymania balansu między chaosem a porządkiem, fabuła z wyborami(ciekawe czy cokolwiek znaczącymi finalnie) oraz unikalnym światem. Finalnie nic mnie nie odrzuciło, więc wsparłem.
- Weirdwood Manor - od Czachy wziąłem, bo cena świetna, a grze się przyglądałem od KS. Raz na jakiś czas dobrze uzupełnić kolekcję o nowego coop, który nie zawiera kampanii na 100h i pograć w takiego na jedną sesję.
- Detective: City of Angels - miałem anglika, gra mi się bardzo podobała, ale niestety język pokonał mnie i moje grupy, więc jak tylko usłyszałem o wersji PL, sprzedałem co miałem i czekałem na preorder. Dorwałem na zniżce BF. Cena świetna. Czekam na wysyłkę i montuję ekipę. Oby przetłumaczyli to odpowiednio ze wszystkimi słowami z tamtej epoki i slangiem.

O matulu :O sam nie byłem w stanie sobie uzmysłowić ile tego kartonu jeszcze do mnie przyjedzie w kolejnym roku :O Możecie mi odciąć dostęp do neta na rok a może do końca życia by nie kupować niczego, to i tak tego nie ogram xD

Chcę kupić/myślę:
- Earthborne Rangers - tytuł do mnie powraca przy kolejnych topkach i wpisach recenzentów. Pomysł jak i wykonanie mi się podobają, ale nie wiem ile tu jest faktycznie gry, a ile obsługi świata(te wszystkie zależności wypadają super naturalnie, ale wymagają sprawdzania i ogarniania). Może się uda zagrać u kolegi. Patrząc na termin dostarczenia i problemy z produkcją to może poczekam na 3 druk xD
- Elder Scrolls - większosć gier CTG mam i mi się wybitnie podobają. Niestety po Hoplo mój entuzjazm umarł i wspierałem wyłącznie dodatki do ukochanych tytułów(TMB, CS, bc). Ta gra prezentuje się bardzo dobrze, ale ten świat dla mnie nic nie znaczy i nie wiem czy gra nie jest zbyt zbliżona do wypadkowej TMB z CS. Niby nie, niby super, ale też chcę poczekać na polską wersję od Portalu by zobaczyć jak przetłumaczyli(język to nie problem, ale młody rośnie, więc czas zacząć myśleć też o nim).
- Leviathan Wilds - wbiłem z 10 partii na pożyczonym egzemplarzu i chcę więcej. Ma być zbiórka forumowa, ale idzie powoli. Gra moim zdaniem świetna. Łączenie postaci z klasami działa wyśmienicie, do tego każdy bohater mocno się różni a gra oferuje banalną zmianę poziomu trudności, która faktycznie ma przełożenie i to spore.
- League of Dungeoneers - raczej na pewno nie kupię, póki nie zrobią kolejnego reprintu, gdyż chcę wersję z akrylami, a ta była niestety limitowana i zanim się zainteresowałem tytułem to znikło. Nie wiem czy mam czas na ten tytuł. Raczej wrzucam go raz DUN do wora by kiedyś zakupić pakiet jak ogram to co mam, więc wielki RPG, który kupię za kilka lat, ale może jakaś okazja zmieni moje zdanie...
- Tales from the Red Dragon Inn - jak tylko wjedzie do sklepów to biorę. Wiele zachwytów. Gra ma cudną kreskę, do tego misje wyglądają na ciekawe. Mam w co grać, więc przepłacać nie zamierzam, ale gra jest u mnie na hot liście do kupienia.
- Pax Hispanica - przyglądam się, jedyny minus obecnie to czas gry, który zamyka się w 3-5h. Reszta mi się bardzo podoba. Pirackich klimatów brakuje w kolekcji, a tutaj może to być trzeci tytuł z paxów do trzymania na półce i ogrywania.
- Mage Knight: The Apocalypse Dragon (dodatek) - tylko wersję PL od Portalu. Mam MKU, więc idealnie by było wrzucić w jedno pudło i dorwać insert od reDrewno czy kogoś, by to poukładać w końcu sensownie. MK bardzo lubię, mechanicznie sztos.
- serie Unlock, EXIT itp - każdy ER mile widziany.
- dodatki do posiadanych gier - głównie LCG jak AH i MC, ale też do Legendary Marvela. To już kolekcjonerka.

W tym roku lista tytułów już zakupionych ogromna. Znacząco wyższa niż rok temu. Za to na liście do kupienia raczej standardowo. W trakcie roku na pewno coś dojdzie. Patrząc po ostatnim to nie ma na to szans by było inaczej.

EDIT(18.01.2025)
Po Portalowych zapowiedziach dochodzi na listę:
- Wyprawa Darwina dodatki - must buy(promo + duży)
- Metal Gear Solid - do sprawdzenia, grę na konsolach zaliczyłem kilka razy, ale zatrzymałem się na części trzeciej
- Potwory w Tokio Duel - do sprawdzenia, żona jest zaciekawiona.
EDIT(22.02.2025)
Po Galakcie:
- Pax Porfiniara - paxy mi wchodzą bardzo dobrze, tutaj zagram u kumpla, więc jeszcze się zobaczy czy na pewno warto zainwestować kasę.
- Reign of Hades - kampania coop, jakbym mógł przejść obojętnie. Temat do zgłębienia, bo w sumie o grze nic nie słyszałem wcześniej
- The Gang - zależy od ceny, zagrałem raz i było przyjemnie, ale w domu miejsca na gry
Po Kaczkach:
- Thunder Road: Vendetta - na pewno nie kupię na wspieraczce, czekam na retail. Wygląda jak świetna gra dla 3os w domu do lekkiego pogrania z młodym
- Nowy Świt - widziałęm polecajki, na pewno zagrać chcę
- Mistborn - lubię karcianki, ale pojedynkowe mi zwykle nie pasują, więc do oblukania
- Niezwyciężony - czytam komiks obecnie, jestem zaintrygowany, ale czy kolejna gra z kampanią mi jest potrzebna...Pewnie finalnie wleci i wyleci z kolekcji.
Rebel:
- NIC - zero tytułów, które mnie zainteresowały
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 10:52 przez Ardel12, łącznie zmieniany 4 razy.
Pouzy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Pouzy »

Czekam na:
Łowcy ad. 1492
Misty waters
Uśpieni bogowie- odległe niebo z dodatkiem Pierwotny lęk
Tanares expeditions: Central Sea
Tainted Grail: Kings of ruin

To co powyżej już zapłacone. Nie odmówię sobie prawdopodobnie Elder scrolls i cały czas mam nadzieję na Vagrantsong po polsku. A co jeszcze? Znając życie lista zakupów wydłuży się dość mocno.
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 147 times
Been thanked: 132 times

Post autor: michaldz1 »

Piszę o grach, które moim zdaniem będą wydane w przyszłym roku.
Zamówione, czekam na dostarczenie:
Food Chain Magnate + Keczup PL
Sniper Elite + Dodatki PL
Mr. President: The American Presidency, 2001-2020 2nd Edition upgrade pack
1920: Nest of Eagles
Pax Hispanica EN
BUS EN

Chcę kupić:
Away Team: The Voyages of the Pandora
High Frontier 4 All - Module 5 Economy
Detective: City of Angels
World Order + dodatki PL

Na radarze (tylko poważni kandydaci ;P )
Corps of Discovery - Biorę pod uwagę tylko Polskie wydanie deluxe. Na razie Czacha nie wypowiedziała się czy wydaje, a to właśnie oni wydali poprzednią re Jaya Cormiera - Hrabstwo Harrow. Tu niewątpliwym problemem jest niedostępność komiksu na którym oparta jest gra w języku Polskim.
Escape from Projekt Riese PL - Zapowiedziane przez Czacha games. Inwazja zombiaków pod Wałbrzychem w czasie II Wojny Światowej. Co może pójść nie tak?
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia. Wciągająca gra karciana - ma być dostępne w styczniu. Wydawca Rebel.
Oath: New Foundations - to dodatek do oath
Obsession - Characters Expansion PL - Lucrum wstępnie zapowiedział
The Eternaut PL - Gra oparta na komiksie niedostępnym w języku Polskim. Mam nadzieje, że Rebel lub Galakta pochylą się nad Polskim wydaniem
Pax Porfiriana Ultimate PL - mam nadzieje, że Galakta się pochyli.
Pieśń Włóczęgi PL - Na razie nie ma informacji o wydaniu gry. Zobaczymy
Mandalorian - Clan od two PL

Zastanawiam się: Na razie niezobowiązująco:
Arcs + dodatki PL - Wiele osób się zachwyca, w tym moi znajomi. Dla wydawnictwa niewątpliwy sukces. Ja boję się, że gra powtórzy los root i wyjdzie do niej zbyt dużo dodatków by miało sens kupowanie ich.
Dawn of Madness PL- Czacha rozważa wydanie
War Story Occupied France PL- Jest możliwe, że to jest gra która zaostanie wydana przez Ogry games.

4 razy edytowano.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2024, 07:40 przez michaldz1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 676 times
Been thanked: 1091 times

Post autor: Galatolol »

Zamówione:
- Guards of Atlantis II - mnóstwo osób chwali, swego czasu grałem w MOBA na kompie, więc trzeba sprawdzić. "Kupione" już w zeszłym roku (wydawane w modelu FOMO [dostępne tylko podczas wspieraczki] więc wziąłem wszystko, liczę że przynajmniej pójdzie sprzedać bez większej straty jakby co), w tym "jedynie" musiałem dopłacić 100 euro za VAT wysyłkę... Swoją drogą posiadałem pierwszą edycję i sprzedałem w folii za pół ceny, bo gdy ogłoszono drugą, to już nie chciałem jej tykać :oops:
- Crokinole (KS Mayfair) - żeby mieć na podorędziu coś bardzo przystępnego, niezobowiązującego i szybkiego
- kilka dodatków do KDM - tegoroczny czarny piątek był raczej rozczarowujący, ale może to i lepiej, bo nie wydałem fortuny, a do kolejnej kampanii i tak jeszcze żadnego rozszerzenia nie dodam
- Baseball Highlights - w pewnym sensie kultowe i ponoć świetne solo, więc nie odpuściłem nowego wydania
- 18Rhineland - nowe wydanie jednego z moich ulubionych operacyjniaków
- Nexus Ops - miałem, sprzedałem i żałuję, bo w kategorii prostej napierdzielanki ~RTSowej to moja ulubiona gra

Będzie kupione:
- Arcs - jak Portal ogłosi, to może się uda dorwać używkę w lepszej cenie, a jak nie to zaczekam na polską wersję. Szczególnie mi zależy na kampanii, bo na TTSie wolę nie wychodzić poza podstawkę + LL.
- nowy dodatek do Roota - w sumie premiera to dopiero 2026
- The Old King's Crown - jak pojawi się wersja Galakty
- Kingdoms Forlorn i ATO - jeszcze się łamię, ale na fali entuzjazmu KDMowego chyba kupię... Same podstawki

No i najbardziej liczę na jakiś ciekawy prototyp/premierę 18xx (tak jak 1871 rozbiło bank w 2022). Jest kilka obiecująco brzmiących gier, nad którymi dłubią ogarnięci ludzie, ale nie wiadomo, kiedy się staną dostępne szerzej.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2024, 09:43 przez Galatolol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 12 times
Been thanked: 11 times

Post autor: HeroinHeart »

Ja się przymierzam do kupna domu, więc w 2025 planuję nie kupić nic oraz wesprzeć 0 tytułów na wspieraczkach.. Zobaczymy jak wyjdzie xd

Oczekujące na dostarczenie:
- Łowcy A. D. 1492
- Stalker
- Dragon Eclipse
- Lords of Heaven
- The Maniac
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 522 times
Been thanked: 1189 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Na 100%:
- Pax Porfiriana Ultimate PL
- Ketchup do FCM (zamówiony)
- A Distant Plain (dodruk albo dorwę używkę)
- Detektyw: Miasto Aniołów (zamówiony)
- nowe gry z serii Unlock
- Dorfromantik: Sakura (jak wyjdzie w PL)

Może:
- Pax Hispanica
- 18India (o ile gracze dopiszą, bo niewielu przepada za operacyjniakami)
- The British Way
- Cross Bronx Expressway
- dodatek Cocktails do Destylatów (jak wyjdzie w PL)
- Terrorscape: Putrefied Enmity (jak wyjdzie w PL)
- Road&Boats i Antiquity (jak będzie dodruk)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1623 times
Been thanked: 1811 times

Post autor: Mr_Fisq »

Dla mnie ten wątek to źródło inspiracji - na co w nowy roku zwrócić uwagę i co przegapiłem.

Mam już jedno trafienie:
Apos pisze: 16 gru 2024, 11:29 - Dorfromantik: Sakura (jak wyjdzie w PL)
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1354 times
Been thanked: 2848 times

Post autor: Ardel12 »

Racja, zapomniałem o Paxach, dopisałem sobie Pax Hispanica, do któej się przymierzam od roku. Lista tylko rośnie, a zdałoby się w drugą stronę xD i standardowo nie wpisałem oczywistości, jak nowe dodatki do posiadanych gier jak i kolejne podstawki z serii escape roomów(Unlock, exit itd.).

Zamówione sporo, ale jak zwykle nowinek na kolejny rok jakoś mało. Większość jak widzę to podajemy tytuły znane od dłuższego czasu. Ciekawe ile dodamy po q1 :D
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 316 times
Been thanked: 520 times

Post autor: salaba »

A dorzucę się i ja :D (stary wątek na 2024, jeśli nawet tam coś pisałam, to wyparłam z pamięci)

Zakupione w przedsprzedaży

1. Dodatek do OATH - mam używkę w wersji KS EN, więc będzie do kompletu. Może wreszcie zachęci do ponownego wejścia w ten tytuł.

Pewniaki do kupienia

1. Dodatki do HORROR W ARKHAM LCG - Zapomniana Era, Przerwany Krąg, Zmowa nad Innsmouth (liczę, że Galakta zapowie) i jeśli uznam, że warto to Zatopione Miasto. Na 99% kupię komplet, czyli kampanie i badaczy. Wciągnęło mnie ogromnie i już z tego nie wyjdę :D

2. Dodatek do THE BRITISH WAY od GMT - biorę bez namysłu, uwielbiam ten tytuł

3. Dodatek do WOJNA O PIERŚCIEŃ GRA KARCIANA -
gram tylko solo, ale może da się w przyszłym roku znaleźć współgraczy. Jak mam ochotę na coś z uniwersum to to wyciągnę najszybciej. Poza tym klimat książek jest tu ogromny.

Rozważam zakup

1. AWAY TEAM od GMT - nie mam gry kampanijnej w kolekcji, może ten tytuł wypełni lukę.

2. Dodatek do LANDS OF GALZYR - poznałam dotąd jakes 5% podstawki, ale jak już siadam do tego tytułu to na godziny, bo nie mogę się oderwać. Więcej dobrego z dodatkiem, więc pewnie wyjdzie z tego zakupowy pewniak. Tytuł idealny na odstresowanie.

3. CROSS BRONX EXPRESSWAY od GMT - kolejny ICS, system, który pokochałam. Niemniej po ostatniej wersji graficznej mapy jakoś tak mnie trochę zniechęcił do siebie. Gra musi być nie tylko dobra, ale i graficznie ładna, więc zobaczymy.

4. GUERILLA GENERATION od GMT - kolejny multipack dwuosobowych COINów. Mocno się przyglądam, bo w COINach najbardziej lubię grać frakcjami rebelianckimi i mnie zainteresował tytuł. Jeśli jednak będzie cień szansy, że będzie się kanibalizował z The British Way to wyleci z listy natychmiast.

5. ZIZKA od GMT - tytuł z serii Levy & Campaign o wojnie husyckiej, dwuosobówka. W tym roku poznałam NEVSKY i mega się spodobało. Na ten moment natomiast wątpliwe czy wyjdzie w 2025, więc czekam.

6. Dodatki do CLOUDSPIRE (tylko nowe frakcje) - raczej pewniak, ale wszystko zależy od tego czy na forum będzie grupówka i czy kasy mi na to starczy.

7. EARTHBORNE RANGERS - początkowy hype spada z każdym miesiącem opóźnienia jakie ma dodruk podstawki. Przez olbrzymi problem z zakupem choćby używanej kopii pierwszego druku (normalnie biały kruk) zdecydowałam się wejść w Horror w Arkham LCG i wpadłam jak śliwka w kompot. Obecnie bardziej rośnie we mnie frustracja niż chęć zakupu Earthborne Rangers. Mam coraz większe obawy, że albo nie uda mi się kliknąć "Kup" na czas nim zniknie ze sklepu, albo kupię i mi się nie spodoba (będzie zbyt powtarzalne jeśli chodzi o rozgrywkę). W tym tytule prawdziwe być zaczyna powiedzenie - od miłości do nienawiści jeden krok.

Kto wie co nowego przyniesie kolejny rok w plsnszówkowym świecie i ile z tego wszystkiego co tu wypisałam okaże się prawdą :D
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Zamówione i czekam na odbiór w 2025:
✅ Łowcy AD 1492
✅ Sniper's Elite
🕞 Czesiopik + 18Tokaido
✅ Ketchup do FCM (niby tylko dodatek, ale drogi i wypchany towarem jak podstawka :D )

Chcę kupić:
- The Apocalypse Dragon do Mage Knighta (nie ma wątpliwości, że Portal wyda wersję PL)
- Thunder Road: Vendetta, skoro Kaczki to wydadzą po polsku, a ja zawsze chciałem mieć grę typu Carmageddon na planszy,
- może Pax Renaissance, jak Galakta wznowi...
- ...

Do rozważenia:
- Tales from the Red Dragon Inn wygląda na ciekawy lochołaz, więc jeśli wróci do polskich sklepów lub będzie dobra okazja kupić do zagranicą, to niewykluczone...

(do uzupełnienia po zapowiedziach :D )
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 00:47 przez Bruno, łącznie zmieniany 10 razy.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 379 times
Been thanked: 357 times

Post autor: Dako »

Zamówione, choć chyba w 2025 nie dotrą, ale jak to się mówi: nadzieja umiera ostatnia :)
Nemesis: Retaliation
The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era
Puerto Rico 1897: Special Edition
Cloudspire
Grimcoven
Lands of Evershade

A te w takim 2025 jednak dojechać powinny ;)
Legendary Encounters: Wiedźmin (LE: Alien retheme) tu cytując klasyka "Nie liczę godzin i lat" :lol:
Dodatki do NAR od Czachy/Ludusów
Tainted Grail: Kings of Ruin
Sleeping Gods: Distant Skies
BRW Void
Łowcy AD 1492

A do zakupienia na koniec 2024 i w 2025 mam:
Nową kampanię do Arkham Horror LCG "The Drowned City"
Nowy dodatek do Terrorscape "Putrefied Enmity"
Zastanawiam się:
Enormity (czekam na PM)
Kingdoms Forlorn - bo zapowiada się fajnie ATO nie kupiłem a ta po nowym roku ma być droższa ;)
Black Rose Wars nowe/stare poprawione z wybebeszonym/podzielonym dla optymalizacji zysku wydawnictwa SATORbox-em.

edycja:
CDMD 5 kampanię jednak zaryzykuję za 2 lata i może jednak wówczas kupię taniej z dodatkami SG ;)
edycja nr 2:
zrezygnowałem z Lobotomy 2
Ostatnio zmieniony 12 mar 2025, 08:34 przez Dako, łącznie zmieniany 2 razy.
dave8
Has thanked: 85 times
Been thanked: 106 times

Post autor: dave8 »

Ja czekam na
1. Mapy do Ark Nova
2. FCM
3. FCM Ketchup
4. Clans of Caledonia + Industria
5. Dodatek do Diuny Imperium Uprising
Dhel
Has thanked: 607 times
Been thanked: 551 times

Post autor: Dhel »

Co ma przyjechać:
1. Elder scrolls od CTG- zapowiada się brutalne wtargnięcie na salony bardzo dobrej gry przygodowej
2. Kingdoms Forlorn - przed podwyżką wziąłem bo jeszcze się opłaca za to co gra oferuje, później będzie już ciut za drogo. No i udostępnili rulebook, który ostatecznie mnie przekonał.
3. Dodatki do hoplo - mocno zróżnicują walki w trakcie gry + walki na wodzie w remastered, mniam
4. Dodatek do zerywii - perełka w grach przygodowych z bardzo ciekawą mechaniką walki
5. Dodatek do Deliverance - kapitalny skirmish coop
6. Baseball highlights
7. Return of the king do władcy LCG

I mam nadzieję, że nie wpadnę jak śliwka w kompot i nie wejdę w Horror w Arkham LCG (znowu)…
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1970 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

No cóż ....w głowie cała masa kolejnych tytułów ale standardowo poczekam do marca kiedy wydawcy zapowiedzą większość gier i FOMO zdąży opaść. Chciałbym jednak w tym roku skupić się na tym co mam na regałach i niekoniecznie wspierać nowości. Nie wykluczam standardowo zakupów z drugiej ręki i czegoś na wyprzedażach co będę potrzebował. Na tę chwilę bez konkretnych tytułów.
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

Czekam na trochę wspartych tytułów, być może niektóre będą dopiero w 2026 i już o tym wiadomo, ale ja żyję w błogiej nieświadomości:
Puerto Rico
GrimCoven
Zamki Burgundii
Lands of Evershade
Dragon Eclipse
Fief England
Firefly: The gamę
ISS Vanguard 2 fala
Misty Waters
Nemesis Retaliation
STALKER
The Elder Scrolls: Betrayal of the Seconda Era
West Story
Wiedźmin Ścieżka Przeznaczenia
Blackbeard's Lost Fleet

Poza tytułami z różnych wspieraczek czekam na:
Black Forest, SETI i BRW
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 501 times

Post autor: karmazynowy »

U mnie na liście:

Arcs
Andromedas Edge
SETI
Dolina Żywiołów
Wiatrakowo
Speakeasy
World Order
Saltfjord
Mycelia

Kupię jeśli będzie PL
Wondrous Creatures
Ezra and Nehemiah
Daitoshi
Slay the Spire
Mistborn

Lista rezerwowa,
poczekam na opinie lub sprawdze przed
Everdell Duo
Azul Duo
Altany
Wroth
Undaunted 2200: Callisto
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
_Paulus_
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Post autor: _Paulus_ »

Mr_Fisq pisze: 15 gru 2024, 20:28 Nadciąga nowy rok, a wraz z nim nowe planszówkowe plany i oczekiwania, jest jeszcze dużo niewiadomych, ale kilka pewniaków wpadło już na listę:

Poważni kandydaci:
- :new: :grey_question: Kingdom Death: Monster - Nie udało mi się złowić na Black Friday. Pewnie nie będę czekał do kolejnego,
A nie chcesz wcześniej zagrać zanim kupisz? :)

Ja osobiście czekam na:

Return to 7th Citadel - nowe dodatki
Middara - wszystko co nie dotarło jeszcze. Act 2, Act 3 i reszta z all-ina.
Tainted Grail: Kings of Ruin
A Song of Ice and Fire: Tactics
AT:O - reszta Primordialsów z dodatków
Vagrantsong - dodatek

i mój cichy faworyt na niespodziankę roku:

The Old King's Crown

z mniejszych pudeł:

Speakeasy
Regicide Legacy
Star Realms Rise of the Empire
Each man faces death by himself. Alone.
ODPOWIEDZ