Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1623 times
Been thanked: 1811 times

Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Post autor: Mr_Fisq »

_Paulus_ pisze: 17 gru 2024, 23:51
Spoiler:
A nie chcesz wcześniej zagrać zanim kupisz? :)
Docelowo będę grał solo u siebie, a dużą wagę przywiązuję do "logistyki gry" - testowanie u kogoś/wersji elektronicznej odpada. Wypożyczanie dużych drogich gier to też nie w moim stylu.

Myślę, że w razie czego da się to sprzedać ;)
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 290 times
Been thanked: 305 times

Post autor: Scamander »

Ja skromnie, bez wspieraczek i mainstreamowo:
- Dolina żywiołów (czekam z niecierpliwością)
- Ra (gdzieś była plota o polskim wydaniu?)

Dodruki:
- Wojownicy Midgardu
- Wojna w krainie czarów

Jeśli ktoś wyda PL:
- Slay the Spire
toblakai
Has thanked: 396 times
Been thanked: 408 times

Post autor: toblakai »

Z mojej strony nie mam na radarze zbyt wielu gier - w zasadzie mogę ograniczyć się do dwóch pudełek:

1. Grimcoven - wszedłem w grupówkę na Forum oszukując siebie, że za ten - jak dobrze pójdzie - rok będę wciąż mieć na tę grę ochotę :D
2. Mage Knight: The Apocalypse Dragon (dodatek) - zbieram się do powrotu do grania w MK bo to jest świetna gra. Próbuję rozniecić swoją motywację wizją zakupu nowego dodatku :D Może się uda.
Awatar użytkownika
yaro_
Has thanked: 77 times
Been thanked: 132 times

Post autor: yaro_ »

Czekam tylko na Arcs i The Far Companies do Barrage.
Czy coś jeszcze to zobaczymy po zapowiedziach :)
Awatar użytkownika
prz616
Has thanked: 126 times
Been thanked: 23 times

Post autor: prz616 »

Czekam na zapowiedzi, ale na razie lista skromna (trochę mam nadzieję, że tak zostanie).

Zamówione, czekam:
- Cyklady Edycja Legendarna
- Sniper Elite
- Klany Kaledonii: Industria
- FCM: Keczup

Kupię na pewno:
- Azul: Pojedynek
- dodatek do Brzdęka Katakumb
- Hands in the Sea (w sumie nie wiem, czy retail jest planowany na 2025)
- pewnie kolejne dodatki do Dominiona
- dodatek do Diuny Imperium: Powstanie

Kupię, jeśli ktoś wyda w PL:
- A Gest of Robin Hood (pewnie małe szanse)
- Zimną Wojnę edycję jubileuszową (j.w.)
- Dogs of War
- Spectral
- dodatki do Spirit Island
- nowego Brassa (tu akurat niezależnie od wersji PL)
babayaga0
Has thanked: 22 times

Post autor: babayaga0 »

Zamówione:

1. Thorgal gra karciana.
2. Shards of infinity dodatek
3. Littoral commander The baltics
4. 1920
5. Fateforge

Kupię na pewno:
1. Nowy dodatek do Obsesji
2. Jak coś wyjdzie w systemie Combat commander i The Last Hundred Yards.
3. Dodatek do WoP gra karciana
4. Dodatek do Radlands
5. Dodatek do Brzdęk Katakumby

Zastanawiam się:
1. Uśpieni bogowie odległe niebo
2. Fighting formations 29th division
3. Dolina żywiołów
4. Pax Porfiriana
5. Kelp

Cdn bo czekam na ogłoszenia.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 19:38 przez babayaga0, łącznie zmieniany 4 razy.
samuraj1369
Has thanked: 503 times
Been thanked: 561 times

Post autor: samuraj1369 »

babayaga0 pisze: 18 gru 2024, 12:04 Zamówione:

1. Thorgal gra karciana.
4. 1920
5. Dodatek fo WoP gra karciana

Kupię na pewno:
2. Jak coś wyjdzie w systemie Combat commander i The Last Hundred Yards

Zastanawiam się:

Gdzie zamówiłeś dodatek do karcianego WoPa? Już otwarte są przedsprzedaże?
babayaga0
Has thanked: 22 times

Post autor: babayaga0 »

samuraj1369 pisze: 18 gru 2024, 12:22
babayaga0 pisze: 18 gru 2024, 12:04 Zamówione:

1. Thorgal gra karciana.
4. 1920
5. Dodatek fo WoP gra karciana

Kupię na pewno:
2. Jak coś wyjdzie w systemie Combat commander i The Last Hundred Yards

Zastanawiam się:

Gdzie zamówiłeś dodatek do karcianego WoPa? Już otwarte są przedsprzedaże?
Poprawione 😀
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 116 times
Been thanked: 239 times

Post autor: loaru »

Zamówione:
7th Inning Stretch
The Cursed Castle
Enormity
Formosa Tea
God of War: The Board Game
Hunted: Transylvania / Escape from Route 52
The Hunters A.D. 1492
Jisogi: Anime Studio Tycoon
Leviathan Wilds
Mech Bunny
Odalin: Dungeons of Doom
Okinawa: The Last Battle of World War II
Zoo Tycoon: The Board Game + New Shores
Ostatnio zmieniony 07 sty 2025, 15:39 przez loaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Derwisz-14
Has thanked: 46 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

Aktualizacja po zapowiedziach większości wydawców:

Czekam na dostarczenie:
Baseball Highlights 2045, Dotarło
Zamki Burgundii edycja specjalna,
Dotarło
Nemesis Retaliation,
Wiedźmin Legenda Białego Wilka.

Kupię na pewno:
Agricola Edycja Specjala, pewnik do wsparcia, jeżeli pojawi się zamówienie grupowe, to wchodzę na 150 procent,
Dodatki do Wielka draka w małym mieście, podstawka po kilku partiach bardzo ładnie się przyjęła, więc dodatki zostaną kupione do sprawdzenia,
Biały zamek, dwa druki się rozeszły, dużo pozytywnych opinii, małe pudełko, same plusy,
Arcs, nikt znajomy tego nie kupi, a chciałbym sprawdzić, więc zakupię i zobaczymy czy zostanie w kolekcji,
Dodatek do Projektu Gaja, moja gra zeszłego roku, więc zakup dodatku, to gwarancja kolejnych partii,
Anachrony, rozgrywka na yt planszówek online przekonała mnie do zakupu, a Trickerion i Voidfall mi się podobały, więc zakładam, że tutaj też mi się spodoba

Rozważę zakup:
Arnak adventure chest, dodatek do jednej z moich ulubionych gier, w pudełko do podstawki ledwo się zamyka, nie mam insertu, a tutaj te dwa problemy mi się rozwiążą, pytanie tylko jaka będzie cena,
Diuna wojna o Arrakis, lubię gry dwuosobowe, a to jest duża gra zaprojektowana specjalnie dla dwóch osób, jestem fanem książki i filmów,
Slay the Spire, jestem wielkim fanem gry komputerowej, czekam na drugą część i nie jest mi raczej potrzebna planszowa adaptacja, ale możliwe, że się skuszę ze względu na sympatię do marki,
Too many bones, tutaj odstrasza mnie jedynie cena, rozgrywki oglądałem na yt, czytałem instrukcję i pewnie się złamię,
Zamek Kombo, mała sprytna gierka na dobicie po czymś większym,
Dodatki do Spirit Island, jedyna gra którą ogrywam solo, w samej podstawce jest multum kontentu, ale raczej będę chciał wesprzeć, żeby się ukazywały kolejne dodatki,
Pax Renaissance, podoba mi się , ale nie wiem, czy znajdę kogoś do wspólnego grania,
Pax Pamir, jeżeli nie Renaissance, to może do Pamira znajdę współgraczy,
Ironwood, piękne wykonanie, asymetria i dwuosobówka, zobaczymy jak cena,
Kelp, asymetryczna dwuosobówka, zobaczymy jak cena,
Łowcy A.D. 1492, może skuszę się na używkę,
Star Wars Rebelia, jeżeli nie wojna o Arrakis, to może Star Wars Rebelia,
Radlands Kult Chromu, podoba mi się podstawka, ale rzadko trafia na stół, więc tutaj mniejsze szanse na zakup,
Lutnik, pięknie wygląda, zobaczymy jaka będzie cena i jak się będzie grało, chętnie sprawdzę u kogoś
Seti Zakupione
Ostatnio zmieniony 01 mar 2025, 12:44 przez Derwisz-14, łącznie zmieniany 2 razy.
Dante
Has thanked: 14 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Dante »

Czekam na Tainted grail kings of ruin i nemesis retaliaton.
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 514 times
Been thanked: 480 times

Post autor: Shodan »

Dante pisze: 18 gru 2024, 16:17 Czekam na Tainted grail kings of ruin i nemesis retaliaton.
Ja tak samo.
A plany zakupowe to u mnie się skrystalizują gdzieś w lutym po zapowiedziach polskich wydawców.
Na tę chwilę niezobowiązująco mam na radarze Unmatched Wiedźmin oraz Vestige, które odpuściłem w kampanii na GF.
Awatar użytkownika
Sirius_Black
Has thanked: 272 times
Been thanked: 228 times

Post autor: Sirius_Black »

W mijającym roku mocno przystopowałem z zakupami. W nadchodzącym mam zamiar podtrzymać ten trend.

Zamówione:
- Baseball Highlights 2045,
- Legendy Białego Wilka.

Planuję kupić:
- Bus,
- Indonesia,
- FCM: Ketchup PL,
- SETI PL,
- RA PL.

W ciągu roku, prędzej czy później, na pewno wpadnie coś ekstra (może jakiś Knizia z ostatnio wydanych), ale planuję się ograniczać.
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 108 times
Been thanked: 126 times

Post autor: Muad'Dib »

W sumie myślałem, że nadchodzący rok będzie spokojniejszy ale jak zrobiłem listę to wyszło, że nie :) No i oczywiście mam świadomość, że coś jeszcze się może ukazać w ciągu roku co wzbudzi moje zainteresowanie. Nie będę udawał, że mam silną silną wolę ;)

Z preorderów czekam na następujące rzeczy:
- Rogue Angels: Legacy of the Burning Suns
- Shards of Infinity: Into the Horizon (Portal)
- Shards of Infinity: Shadow of Salvation (Portal)

Na pewno kupię:
- Dune: Imperium – Bloodlines
- War of the Ring: The Card Game – Fire and Swords

Mocno rozważam:
- Old King's Crown (czekam na wydanie od Galakty)
- Undaunted 2200: Callisto (grałem i po jednej partii najbardziej mi się spodobał z całej serii Undaunted, czekam czy Ogry wydadzą po polsku)
- Star Trek: Ascendancy – The Final Frontier (mam wszystko co wyszło, poza escalation pack, zobaczę co będzie w Veteran's Pack)

Chciałbym poznać:
- Tales of the Arthurian Knights (ciekawi mnie koncept, jak się spodoba to czemu)
- Echo from the Dark (wszedłem w GMT, zobaczymy co będzie dalej)
- Arydia: The Paths We Dare (lubię Xia, niestety Arydia była dla mnie za droga i za duża, żeby kupić w czasie kampanii. Ale jak będzie okazja to chętnie spróbuję a wtedy może i kasa i miejsce się znajdzie :P )
- Star Trek: Captain's Chair (Star Trek i deckbuilder? To zawsze +5 do zainteresowania)
- Mistborn: The Deckbuilding Game (deckbuilder + fantasy? To zawsze + 3 do zainteresowania)
- Ascension Tactics: Inferno (pierwszy Tactics to jedna z moich ulubionych gier więc tutaj też się zainteresowałem)

EDIT

do "Mocno rozważam" zapomniałem dodać Principes. Grałem raz w prototyp, podobało mi się i mam słabość do niszowych projektów :) Czekam na kampanię i cenę, wtedy zapadnie decyzja.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2024, 10:56 przez Muad'Dib, łącznie zmieniany 1 raz.
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 407 times
Been thanked: 340 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Przede wszystkim niedługo po nowym roku powinno dotrzeć Łowcy A.D. 1492. Wielka szkoda, że nie przed świętami, bo do nowego roku może bym już z ekipą kończył, są dość mocno nakręceni :lol:

Ktoś powyżej wspominał o drugiej fali dodatków do NAR od Czachy - też czekam, zwłaszcza że jeszcze pierwsza fala nieruszona, więc pewnie wszystko na raz wjedzie na stół. No chyba, że wcześniej jednak anuluje zamówienie, bo mam za wiele pieniędzy zamrożonych w przedsprzedażach xD

Guards of Atlantis 2 - z początkiem grudnia powinno było wypłynąć z portu w Chinach, więc chyba już ostatnia prosta. Tu ja dość mocno się nakręciłem, zamierzam mocno forsować gierkę na lokalnym klubie. Już mam przygotowane tabelki do przeliczania elo graczy, algorytmy dobierania na tej podstawie drużyn itp : D

Gdzieś po nowym roku powinno też dotrzeć ATO pierwszy cykl. Trzeba będzie znaleźć na to jakoś czas, a przecież ledwie ruszony A1 Middary też czeka... chociaż większym problemem niż czas jest miejsce

Chyba tyle z rzeczy, na które faktycznie mocno czekam. Jak pojawią się nowe dodatki do Northgard to też zdecydowanie zamówię. To samo z nowym dodatkiem do Uczty dla Odyna.

Z innych rzeczy, które opłaciłem i z chęcia zagram, ale ani trochę nie śledzę tematu i nie mam najmniejszego pojęcia kiedy to będzie przychodzić:
-Blood
-Dragon Eclipse
-Uśpieni Bogowie - Odległe Niebo
-Lobotomy 2
-Tiny Epic GoT
-The Elder Scrolls
-Apex Legends
-Raven Manor
-nowe Tainted Grail

Natomiast prawie na pewno zrezygnuje z Darkest Doom, i najprawdopodobniej z Requiem. Niby zamówiłem też BRW:Duel Void, może dam systemowi jeszcze jedną szansę. Ale bardziej prawdopodobne, że anuluje te zamówienie, a mój zestaw sprzedam. Możliwe, że odpadnie jeszcze coś od Czachy, bo jak wspominałem u góry za dużo pomrożone hajsu w tych przedsprzedażach. Czyli albo druga fala dodatków NAR, albo Blood, albo najmniej prawdopodobne - Lobotomy.

Co do zakupów - na pewno chcę kupić nowe dodatki do Pagana, ale jakoś nie mam czym koszyka dopchać :lol: i mam nadzieję, że do sklepów wejdzie jakieś fajne nowe Legacy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2024, 11:03 przez Seraphic_Seal, łącznie zmieniany 1 raz.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 676 times
Been thanked: 1091 times

Post autor: Galatolol »

Seraphic_Seal pisze: 20 gru 2024, 10:43 Guards of Atlantis 2 - z początkiem grudnia powinno było wypłynąć z portu w Chinach, więc chyba już ostatnia prosta. Tu ja dość mocno się nakręciłem, zamierzam mocno forsować gierkę na lokalnym klubie. Już mam przygotowane tabelki do przeliczania elo graczy, algorytmy dobierania na tej podstawie drużyn itp : D
Mógłbyś przybliżyć kwestię tabelek? Też czekam na GoA2 (swoją drogą zaktualizowałem post, bo o części zamówionych gier zapomniałem xD) i zaintrygowało mnie to.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

Galatolol pisze: 20 gru 2024, 10:58
Spoiler:
Mógłbyś przybliżyć kwestię tabelek? Też czekam na GoA2 (swoją drogą zaktualizowałem post, bo o części zamówionych gier zapomniałem xD) i zaintrygowało mnie to.
A tu nie ma co wiele mówić, mocno roboczo to jest zrobione, bo typowo na własny użytek.
Kopiuję aktualne ELO graczy z danej gry do tabelki z boku, ta tabelka na podstawie wejściowego rankingu danego gracza, jego wyniku (1-wygrana, 0-przegrana) i średniego ELO drużyny przeciwnej oblicza jego nowe ELO. Jeśli dobrze pamiętam za wygraną jest dodatkowa, niewielka premia, żeby mając 50% winrate i tak elo coś tam rosło. No i te nowo wyliczone ELO kopiuje w miejsce początkowego w głównej tabeli. Tyle.

Jest to w zasadzie implementacja standardowego wzoru na ELO, który można znaleźć chociażby tutaj:

z taką różnicą, że musiałem jakoś uwzględnić, że jest to gra drużynowa. Dlatego ELO pojedynczego gracza porównuje się ze średnim ELO drużyny przeciwnej
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3125 times
Been thanked: 3051 times

Post autor: Gizmoo »

Moja kolekcja jest w zasadzie pełna i nie potrzebuję już nowych gier, ale jak wiadomo – jak ktoś siedzi głęboko w tym hobby, to zawsze dotyka go GŁÓD poznawania nowych smaków. Coś jak miłośnik dobrego jedzenia, tudzież wina. Trzeba próbować wielu smaków z różnych zakątków świata, a nawet najlepsze Chardonney w końcu się kiedyś znudzi. :lol: No i tak jak w poprzednim roku, moja lista „ciekawostek” była bardzo długa, tak i na rok 2025 jest super pokaźna.

Na początek startuję z moim

TOP 10:

1. SIBILLE – Chyba jedna z największych tegorocznych niespodzianek. Zagrałem na Essen i z miejsca postanowiłem, że MUSZĘ to mieć. Karcianka z elementem dedukcji, area control na suwaczkach i warunkami zwycięstwa a’la PAX-y. Super oryginalny miks. Wsparte w deluxe i przebieram nóżkami, żeby to jak najszybciej dotarło.

2. MORDRED – Area Control, które ma bardzo ciekawą mechanikę opartą o rondel akcji. Ilustracje i figurki to jest kosmos. Wsparte i czekam na swój egzemplarz.

3. THE OLD KING’S CROWN – Oryginalny miks mechanic, w którym główne skrzypce gra area control, napędzane kartami. Uwielbiam takie gry i czekam na polską edycję.

4. RUNAR – Skirmish na planszy, ale z elementem wykonywania zadań. Napędzany kartami. Bardzo lubię taki typ gry, DEI mnie oczarował, więc liczę, że i Runar da radę.

5. SHADOW MOON SYNDICATE – Kolejne AC i kolejne napędzane kartami. Z bardzo ciekawym uniwersum i rewelacyjną oprawą graficzną. Cały czas zastanawiam się nad wsparciem, a mam bardzo słabą silną wolę. :lol:

6. ECHOES OF EMPERORS – „Szachowe” 4X. Wszystko tu wygląda oryginalnie, łącznie z oprawą. Gra zrobiona przez pasjonatów, którzy wkładają mnóstwo serducha w swój projekt. Trochę boję się wesprzeć, bo choć to projekt robiony przez zapaleńców, to obawiam się, że mają za mały zespół na porządne testy i może wyjść z tego niezbalansowany kasztan. Liczę na cudo, ale na razie trzymam swój portfel w ryzach.

7. CHICHEN ITZA – Najnowszy Feld. Widziałem na Essen, ale niestety nie udało mi się dopchać do rozgrywki. Uwielbiam tematykę mezoameryki i całą mitologię tego obszaru geograficznego, a tutaj jeszcze mechanicznie wygląda to bardzo ciekawie. Szkoda, że na Kickstarterze było tak drogo, bo wsparłbym bez wahania!

8. ETHERSTONE – Karcianka, której twórcami są wybitni włoscy designerzy. To nie może się nie udać!

9. ARMELLO: THE BOARD GAME / DARKEST DOOM – Trochę oszukane, bo dwie pozycje na jednym miejscu, ale w sumie nie wiem, na którą czekam bardziej. Darkest Doom, był wzorowany na Armello i ma w sumie ciekawszy klimat, ale Armello wydaje się być mniej losowy, no i w końcu zachwycił mnie jako protoplasta DD. Czekam i liczę, że obydwie pozycje przypadną mi do gustu.

10. SOLARION: FOUNDATION OF EMPIRES – Mam już za dużo kosmicznych 4X na półkach, za dużo kosmicznych area control, ale Solarion wygląda po prostu znakomicie, a do tego wszystkiego jest deckbuilderem, a uwielbiam sobie budować talię w planszówkach. Gra bardzo podoba mi się graficznie i liczę, że to może być ukryta perełka.

Uff.. Top 10 mamy za sobą, to następnie lista tego,

CO NA PEWNO KUPIĘ:

CREATURE CARAVAN – Przepiękny kościany dice placement Laukata. Dziwię sie, że jeszcze nie ma zapowiedzi polskiej edycji.

UNMATCHED: THE WITCHER STEEL AND SILVER – Mam fazę na Unmatched, uwielbiam ten system. To zapewne będzie ostatni zestaw w mojej kolekcji, bo mam już tego wszystkiego za dużo i życia mi nie starczy, żeby wszystko ograć.

EXPLORERS OF NAVORIA – Czekam na polską wersję. Jak się nie doczekam, to pewnie zakupię oryginalną.

IRONWOOD – Jak wyżej. Fenomenalna dwuosobówka i dziwię się, że jeszcze nie zapowiedziano polskiej edycji, ale jestem prawie pewny, że wyda to Portal.

AHOY NEW HORIZONS – Podstawka to bardzo zabawna asymetryczna zawierucha na planszy, a fajno byłoby mieć inne frakcje. Na razie przed wsparciem powstrzymała mnie cena, ale i tak prędzej, czy później w to wejdę.

SEKCJA "ZAGRAM I ZOBACZĘ"

Tutaj już bez rozległych opisów. Tutaj lista gier, które mnie bardzo interesują, ale nie ekscytują na tyle, żeby trafiły do topki. Są to gry, w które mega chętnie zagram i poznam ich los.

BULBOUS
WROTH
DON QUIXOTE: THE INGENIOUS HIDALGO
KABAAL
PAN LODOWEGO OGRODU (NOWA EDYCJA!)

No i na sam koniec:

LISTA ZALEGŁOŚCI DO NADROBIENIA!

Czyli gry z 2024, w które nie udało się zagrać w tym roku, a które bardzo chciałbym poznać:

AN AGE CONTRIVED
ARCS
RIVER OF GOLD
DOGGERLAND
HAUNTED LANDS
KELP: SHARK VS OCTOPUS
PURPLE HAZE
MINOS: DAWN OF ULOS
MISTWIND
SAMMU-RAMAT
WONDROUS CREATURES
TRIAL OF THE GODS

No i to tyle. Grubo. Nawet jak kupię z tego 1/10 to i tak nie mam pojęcia, gdzie ja to zmieszczę. :D
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

U mnie samo euro na liście bo Frosthaven leży w salonie od +/- półtora roku i patrzy na mnie oskarżycielskim wzrokiem, więc ameri / przygodówek obiecałam sobie nie kupować dopóki tegi nie rozegram.

Nowości:
- Civilution,
- Seti
- dodatek do Brzdęk Katakumby.

Wsparte kampanie:
- Dinogenics,
- dodatki do Zatoki kupców.

Gry już wydane, ale budzetu brakło w 2024r.:
- Revive,
- Great western trail Nowa Zelandia,
- Dalekobrzeg,
- nowe dodatki do Terraformacji Marsa.
hjk61
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times

Post autor: hjk61 »

Seraphic_Seal pisze: 20 gru 2024, 10:43

Guards of Atlantis 2 - z początkiem grudnia powinno było wypłynąć z portu w Chinach, więc chyba już ostatnia prosta. Tu ja dość mocno się nakręciłem, zamierzam mocno forsować gierkę na lokalnym klubie. Już mam przygotowane tabelki do przeliczania elo graczy, algorytmy dobierania na tej podstawie drużyn itp : D
To w Świdnicy będziesz próbował wprowadzić? Chętnie przeczytam jak się przyjęło
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal

hjk61 pisze: 21 gru 2024, 22:52
Seraphic_Seal pisze: 20 gru 2024, 10:43

To w Świdnicy będziesz próbował wprowadzić? Chętnie przeczytam jak się przyjęło
Tak, w Świdnicy. Niezbyt gdzie indziej mam jak, może ewentualnie w Bielawie by się coś czasami udało. Tylko nie wiem, czy z tych wszystkich tabelek nie zrobię zabawy dla siebie, niekoniecznie wszystkich o tym informując :lol:
hjk61
Has thanked: 28 times
Been thanked: 59 times

Post autor: hjk61 »

Tak, w Świdnicy. Niezbyt gdzie indziej mam jak, może ewentualnie w Bielawie by się coś czasami udało. Tylko nie wiem, czy z tych wszystkich tabelek nie zrobię zabawy dla siebie, niekoniecznie wszystkich o tym informując :lol:
W Świdnicy to jeśli bywam, to w okolicach świąt, majówek, wakacji. To nie wiem jak wtedy klub funkcjonuje.
Jeśli się GoA2 przyjmie to chętnie spróbuję wpaść.
A co do statystyk, to można też zapisywać grane postacie.
Sporo więcej roboty, ale win ratio postaci byloby ciekawe
krpi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Post autor: krpi »

Czekam na KS:
Tiny Epic Game of Thrones
Scarface 1920 Bloody Business

Zastanawiam się/czekam na polskie sklepy ;):
LEVIATHAN Wilds
Star Trek: Captain's Chair
Galactic Cruise
Sapieha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 60 times

Post autor: Sapieha »

W moim przypadku nie ma gier zamówionych, więc lista będzie dotyczyć gier z konkretną datą premiery (bądź zapowiedź):

Na pewno kupię
1) GWT: El Paso -> to akurat nie wydaje się dziwne, wszak zakładałem wątek ;) Ale nie czekam na wersję polską, mam tylko nadzieję, że nie będzie opóźnień.

Raczej kupię
1) Wilki - kolejna gra z serii "Sen" od Naszej Księgarni. Gra, która miała się ukazać jesienią 2024 r. a której premiera została przesunięta o niemal 3 kwartały. Nie napawa mnie to optymizmem; zresztą oryginał na BGG ma niecałe 6.5...
2) - Cafe Baras - nie Lucrum Games ale Alis Games. Dla Lubej :)

Rozważam
1) Isle of Cats: Duel - pewny skok na kasę wydawnictwa. A rozważam, bo najczęściej gram z Lubą, która uwielbia Wyspę Kotów ale gra ta najlepiej działa w 3 lub 4 osoby. Kieruję się tutaj nieco kazusem Ptaków Azji, które są pojedynkową wersją Wingspan (a w Azję gramy dużo częściej niż zwykłe Na skrzydłach). Ale musi ukazać się w wersji polskiej, dlatego czekam.
2) Azul: Duel: podobnie jak wyżej. Ale tu czekam na więcej informacji. Aczkolwiek częściej wpada wersja na BGA, więc po co mnożyć byty?

Wypadło
1) World Order - wersja polska ukaże się pewnie w 2026 r., ale już teraz wiem, że nie kupię. Po dwóch partyjkach na TTS wypadła z hukiem listy życzeń. Z dużej chmury mały deszcz że się tak wyrażę. Próbują sprzedać super klimat a tyle go tam, co wody na Saharze.

Inne
- Coalitions - biorąc pod uwagę opóźnienia, powinienem poczekać na wątek na rok 2026. Jeżeli miałbym kupić, to na pewno nie tę o Napoleonie (chociaż ma tryb solo...). Wahałbym się między Realpolitik a Raison d'Etat.
- Triumph - kolejna gra od Phalanx, niewsparta. W grze mają niby być mechanizmy, które miały się ukazać w dodatku do Magnatów (w styczniu mija 11 lat od wzmianki w instrukcji, że takowy powstanie). Lubię Magnatów a wiem, że nie doczekam się wspomnianego dodatku, dlatego Triumph mógłby tę lukę wypełnić. Ale na razie jestem w nastroju mniej niż umiarkowanie optymistycznym, zresztą znając Phalanx, powinienem poczekać do 2026 r.
AxlPl
Has thanked: 23 times
Been thanked: 62 times

Post autor: AxlPl »

Pierwszy szczur w kosmosie, ponieważ:
1. Nie jest za trudne
2. Szczury :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ