Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
krpi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.

Post autor: krpi »

Zamówione:
Tiny Epic Game of Thrones
Scarface 1920 Bloody Business
Nemesis Retaliation, ale to pewnie 2026 ;)
Keep the heroes out! playing with fire

Zastanawiam się/czekam czy będzie PL:
Leviathan wilds
Revenant
Railroad Tiles
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 404 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Mark442 »

Z nowości:
- Inventors of the South Tigris (do pełnej kolekcji)
- Gwent (z sentymentu)
- Darkest Dungeon, ale tu nadzieja umarła już dawno i chyba na jej zmartwychwstanie nie ma co liczyć...

Z dodruków:
- Pax Pamir S.E. (może w końcu)
- Pax Renaissance (być może, choć czy będzie z kim w to grać?)
- Wojownicy z Midgardu (zależy, bo emocje po zapowiedziach opadają wprost proporcjonalnie do upływu czas od zapowiedzi..., a dokładnego terminu wydania nie zna nikt)
- Pan Lodowego Ogrodu, no niby jeszcze i ten tytuł, ale znając tempo prac w tym wydawnictwie, to gra ujrzy światło dzienne najwcześniej za 2-3 lata! I na pewno nie będzie to koniec 2025 roku! Nadzieja jednak umiera jako ostatnia... to może nieśmiało na koniec 2026 roku :)

Dodatki pomijam, bo należy najpierw dokonać weryfikacji, czy są i będą warte wyłożenia gotówki.

Usunięte z planów zakupów na 2025 r. (jednym ciągiem i bez sentymentów): Pax Hispanica (bo w ostateczności nie wiadomo kiedy i czy w ogóle tytuł się ukaże, tutaj też dokładnego terminu wydania nie zna nikt), Andromeda`s Edge, Septima (jak lubimy gry z tej stajni, to ten tytuł w MC to jedno, wielkie nieporozumienie) oraz Nexus Ops (w tych trzech przypadkach dla mnie przynajmniej z nad planszy wiało nudą), Merchants of the Dark Road (bo emocje po zapowiedziach opadają wprost, itd., itp., etc.., czyli jak gdzieś wyżej).

A na marginesie nie wiemy co nam obiecają (bo czy wydadzą to w 2025 roku? To drugie pytanie) Portal, Rebel i Galakta? Na inne wydawnictwa przestałem liczyć i niespodzianek od "tych innych" się nie spodziewam :)

Fanatykiem olbrzymich pudeł z tonami plastiku i malowania figurek nie jestem. Prosty ze mnie człek i nie dla mnie wspieraczki. KS-y, czy inne GF-y :) Także tutaj żadnych zakupów nie poczyniłem i nie zamierzam czynić.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2024, 20:05 przez Mark442, łącznie zmieniany 1 raz.
Mark
Has thanked: 250 times
Been thanked: 635 times

Post autor: walkingdead »

Mark442 pisze: 30 gru 2024, 12:06
- Darkest Dungeon, ale tu nadzieja umarła już dawno i chyba na jej zmartwychwstanie nie ma co liczyć...

Wiesz, że Lucrum prowadzi aktualnie przedsprzedaż DD?
https://sklep.lucrumgames.pl/produkt/darkest-dungeon/
Dogadali się z Mythic Games.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 379 times
Been thanked: 357 times

Post autor: Dako »

walkingdead pisze: 30 gru 2024, 14:14

A wiesz, że nie "aktualnie" ale to trwa coś od 2-3 lat ;)
Awatar użytkownika
walkingdead

Ale co trwa 2-3 lata? Przedsprzedaz? Przecież niedawno wystartowała,a nowa umowę podpisali 11 listopada.
Awatar użytkownika
Dako

walkingdead pisze: 30 gru 2024, 16:50 Ale co trwa 2-3 lata? Przedsprzedaz? Przecież niedawno wystartowała,a nowa umowę podpisali 11 listopada.
Ktoś nie jest na bieżąco ;)
Spoiler:
To moje stare zamówienie z którego z powodu szamba związanego z wydawcą MG zrezygnowałem.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2024, 17:18 przez Dako, łącznie zmieniany 3 razy.
Pomnik
Has thanked: 385 times
Been thanked: 266 times

Post autor: Pomnik »

Cóż, z perspektywy wszechświatia 3 lata to rzeczywiście niedawno xD
Obrazek
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
walkingdead

A,czyli przedsprzedzaz nie wystartowała teraz w listopadzie tylko wisiała na stronie od 2 lat. A teraz tylko udało im się podpisać aneks do umowy.
Awatar użytkownika
Dako

walkingdead pisze: 30 gru 2024, 17:21 A,czyli przedsprzedzaz nie wystartowała teraz w listopadzie tylko wisiała na stronie od 2 lat. A teraz tylko udało im się podpisać aneks do umowy.
Troszkę dłużej ale dokładnie tak jak piszesz teraz jest szansa na jej wydanie.
Awatar użytkownika
walkingdead

Trzymam kciuki,bo zamówiłam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 404 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Mark442 »

walkingdead pisze: 30 gru 2024, 14:14

Tia... Podpisanie aneksu to jeszcze nie wydruk gry i uruchomienie produkcji. A przedsprzedaż trwa od dwóch lat z informacją : "UWAGA: Ten produkt jest w przedsprzedaży i nie ma go w magazynie. Przewidywana data premiery to I kwartał 2025 r."
Znając MG to potem będzie kolejny aneks i kolejny termin, itd., itp., etc. Ja jestem w tym przypadku totalnym pesymistą. Chciałbym jedynie wiedzieć, o ile ten aneks "uszczuplił konta LG ? :)
Mark
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: azzido »

1. Star Trek Captains Chair
2. Galactic Cruise
3. Civolution
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1970 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Cieszę się bo nie mam w tym roku żadnego parcia że coś "muszę" więc raczej na spokojnie bez FOMO. Mam natomiast kilka tytułów które chciałbym do kolekcji dodać. Oczywiście mam świadomość że w ciągu roku pewnie bliżej premier coś bardziej mnie zainteresuje na co wcześniej nie zwracałem uwagi albo coś co wydawało mi się na początku świetne okaże się po prostu dobre lub średnie a to mocno może wówczas wpłynąć na brak mojego wsparcia danym tytułem.

No i cały czas czekamy przecież jeszcze na zapowiedzi wydawnicze, a więc pewnie ta lista urośnie o kilkanaście pozycji do marca :mrgreen:

Czekam na dostawę:
-Baseball Highlights 2045
-Heroes BG
-Wiedzmin SŚ Legendarne Łowy
-Black Rose Wars: Duel - Void
-Sniper Elite: Gra planszowa all in
-Shards of Inifinity: Shadow of Salvation + Into the Horizon
-Lobotomia 2: Obława

Pewniaki:
-Andromeda`s Edge
-Black Rose Wars: Revised Edition (tylko pakiet naprawiający)
-SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence

Zastanawiam się:
-Heroes of Land, Air & Sea
-The Mandalorian: Przygody
-Dune: Wojna o Arrakis
-The Old King's Crown
-Diablo: The Board Game
-The Dead Keep
-Escape from Projekt Riese
-Skull Tales: Full Sail!
-Roll Player Adventures
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 313 times
Been thanked: 493 times

Post autor: Nilis »

Primal: The Awakening - to będzie mój pierwszy duży poważny Boss Battler. Co prawda mam Too Many Bones ale poważnym bym go nie nazwał
Arkaham Horror LCG - Nowe wersje Kampanii Zapomnianej Ery i Przerwanego Krągu od Galakty
Too Many Bones - To co wyda Portal

i tyle, mało i drogo:)
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
sortirus
Has thanked: 40 times
Been thanked: 98 times

Post autor: sortirus »

Czas i u mnie na podsumowanie 2024 roku.

Zakupione, czeka na dostawę:
Spoiler:
Plany zakupowe:
Spoiler:
Podsumowując:
Moje plany na 2025 to maks 8 planszówek zakupionych ze sklepów. Do tego limitu nie wliczam prostszych gier a'la planszówki, imprezówek czy pełnoprawnych planszówek 2 osobowych - ich mam za mało w kolekcji i ich potrzebuje. Póki co wygląda to obiecująco, bo tylko 2 niepewne planszówki mam w planach, no ale niedługo wydawnictwa zaczną ogłaszać swoje plany i może się trochę zmienić...

Chcę też ograniczyć znacząco KSy - dodatki spoko, podstawki (czyli przeważnie ALL INy) muszą pójść w dół, o ile budżetowo mogę sobie pozwolić o tyle miejsca na gry nie ma. Za każdym razem jak gra przychodzi to znajduję magicznie nowe miejsce i jednocześnie optymalizuje półki w mieszkaniu, ale już wiem, że limit magii na to mieszkanie wyczerpałem :lol:. Na całe szczęście obecnie tylko na 1 kampanię czekam, kilka innych obserwuję, ale bardziej z ciekawości, więc może się udać, ale ciekawe kampanie potrafią pojawić się znikąd. Z miejscem u mnie jest na tyle źle, że już myślałem o szafce podsufitowej, takiej która po otworzeniu zjeżdża w dół i można bez krzesła wyjąć wszystko bez problemu :lol:, ale jeszcze na całe szczęście nie szukałem czy takie coś (co dobrze działa) istnieje.
Moja kolekcja
Moje projekty insertów (i nie tylko) do planszówek:
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 399 times
Been thanked: 470 times

Post autor: KOSHI »

Dodatek do Zony. Nie do żony :lol: Nemesis Retaliation Military Pledge. Pierwszy ograny, ale nie do końca siadł, a przygoda z Lockdown się skończyła bardzo szybko. Chcę mieć jakiś Nemesis i liczę, że trzecia odsłona będzie tym, czego oczekuję od tej gry.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Ardel12 pisze: 16 gru 2024, 00:08 - Tales from the Red Dragon Inn - jak tylko wjedzie do sklepów to biorę. Wiele zachwytów. Gra ma cudną kreskę, do tego misje wyglądają na ciekawe. Mam w co grać, więc przepłacać nie zamierzam, ale gra jest u mnie na hot liście do kupienia.
Dzięki za zwrócenie uwagi na ten tytuł! Jakoś nie zauważyłem go wcześniej, a wygląda fajowo! Może więc w tym roku obok Łowców AD 1492 pojawi się na mojej półce bardziej kolorowy braciszek :mrgreen:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 104 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Kondzio167 »

Podsumowanie planów na 2025 :)

Zamówione i może wpadnie w 2025
Spoiler:
Co prawie na pewno Kupie/Wesprę w 2025
Spoiler:
Co ma szanse być zakupione w 2025
Spoiler:
Co obserwuje ale licze bardziej, że ktoś z ekipy sie w to zaopatrzy
Spoiler:
Teraz tylko czekać na zapowiedzi Polskich wydawnictw i będzie można poszerzyć listę :D
Ostatnio zmieniony 13 sty 2025, 10:52 przez Kondzio167, łącznie zmieniany 3 razy.
loper
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post autor: loper »

gry i plany na 2025

zamówione na GF/KS
Spoiler:
zamówione w sklepach, jeszcze nie dotarły
Spoiler:
czekam na PL wersje w sklepach
Spoiler:
rozważam, czytam opinie, oglądam gameplay’e
Spoiler:
allagainstyou
Has thanked: 33 times
Been thanked: 37 times

Post autor: allagainstyou »

Ja też mam plany zakupowe, ale zwykle kupuję gry z drugiej ręki, gdy cena trochę spadnie. Dlatego na mojej liście do zakupu są gry wydane w poprzednich latach:
1. Star Wars Deckbuilding game - ta oryginalna wersja, nie clone wars. Grałem, moim zdaniem lepsze niż hero/star realms, Shards of infinity i inne Kamienie Gromu czy Ascensiony. Nowsza wersja tzn "Clone wars" ma mniej interesujących postaci i trochę nieeleganckie mechaniki z tego co widziałem.
2. Trickerion Edycja Kolekcjonerska PL - jak dostanę za <300zł
2. Flamecraft
3. Podziemne imperium
4. Świat Dinozaurów (może)
5. Trekking przez historię
6. Dodatek do Res Arcana: Perlae imperii
7. Unmatched Wiedźmin (może)
8. Wiedźmin Stary świat (może)
9. Opowieści z Pryncypii
10. Tyrants of the Underdark PL (ale chyba tylko jeśli dodruk będzie bo ceny poszły już dla mnie zbyt wysoko za ten tytuł)
11. Rising Sun
12. Dodatek do Turbo: w strugach deszczu
13. Z nowości może Forsaken, ale to zależy, muszę zobaczyć gameplay
14. Diuna: Imperium - Powstanie (może, muszę zobaczyć gameplay na 3+ osoby, po gameplayu Gandalfa i Barolka jestem raczej na nie...)
15. Jedziemy do Japonii (może, jeśli będzie tanio)

Hmm, więcej tego wyszło niż myślałem :)
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 316 times
Been thanked: 520 times

Post autor: salaba »

allagainstyou pisze: 06 sty 2025, 18:55 1. Star Wars Deckbuilding game - ta oryginalna wersja, nie clone wars. Grałem, moim zdaniem lepsze niż hero/star realms, Shards of infinity i inne Kamienie Gromu czy Ascensiony. Nowsza wersja tzn "Clone wars" ma mniej interesujących postaci i trochę nieeleganckie mechaniki z tego co widziałem.
Jestem właśnie na etapie rozważań czy kupić pierwszą część (druga właśnie do mnie idzie), ale nie ukrywam, że mnie mocno tym stwierdzeniem zaskoczyłeś. Z tego co się naoglądałam w sieci i nasłuchałam, to właśnie Clone Wars jest ciekawsze mechanicznie i naprawia bolączki rynku kart (neutralna frakcja nareszcie jest warta zakupu z rynku, bo karty wchodzą ze sobą w interakcję a nie są tylko zapychaczem ręki). Ciekawi mnie skąd u Ciebie taka opinia ;)
allagainstyou

salaba pisze: 06 sty 2025, 20:54
Spoiler:
Grałem tylko w wersję oryginalną, nie clone wars, jakieś 15 partii. Jest tam wiele kart neutralnych wartych zakupu - Lando, Lobot, te transportery co dają 4 zasoby, te co pozwalają odchudzić talię, jabba, barka jabby, niektóre okręty, te karty co dają 2 mocy... Wszystko zależy od sytuacji.
Odnośnie samych kart to znane postacie mają fajne i jak dla mnie dość klimatyczne umiejętności - jest tu Luke i Vader jako najmocniejsze / najdroższe postaci, poza tym Han Solo, Sokół Millenium, Lando, Leia...
Wszyscy mają całkiem fajne atrybuty. W clone wars "bohaterami" są Mace i Dooku. Myślę, że niszczenie ostatniej bazy Imperium (notabene - Gwiazdy Śmierci) Lukiem Skywalkerem było dla mnie bardziej satysfakcjonujące niż byłoby niszczenie jej przez Mace'a Windou. Umiejętności na kartach Mace i Kenobiego są dla mnie meh, więc ja raczej zostanę przy pierwszej wersji.
Awatar użytkownika
salaba

allagainstyou pisze: 06 sty 2025, 21:30
salaba pisze: 06 sty 2025, 20:54
Spoiler:
Grałem tylko w wersję oryginalną, nie clone wars, jakieś 15 partii. Jest tam wiele kart neutralnych wartych zakupu - Lando, Lobot, te transportery co dają 4 zasoby, te co pozwalają odchudzić talię, jabba, barka jabby, niektóre okręty, te karty co dają 2 mocy... Wszystko zależy od sytuacji.
Odnośnie samych kart to znane postacie mają fajne i jak dla mnie dość klimatyczne umiejętności - jest tu Luke i Vader jako najmocniejsze / najdroższe postaci, poza tym Han Solo, Sokół Millenium, Lando, Leia...
Wszyscy mają całkiem fajne atrybuty. W clone wars "bohaterami" są Mace i Dooku. Myślę, że niszczenie ostatniej bazy Imperium (notabene - Gwiazdy Śmierci) Lukiem Skywalkerem było dla mnie bardziej satysfakcjonujące niż byłoby niszczenie jej przez Mace'a Windou. Umiejętności na kartach Mace i Kenobiego są dla mnie meh, więc ja raczej zostanę przy pierwszej wersji.
Myślę, że możesz po prostu bardziej lubić postaci z pierwotnych filmów i przemawia tu duży sentyment. Ja bardziej jakoś pamiętam prequele, więc pewnie też dlatego przychylniej patrzę na edycję Clone Wars :) Ale dzięki za opinię :)
allagainstyou

Nie do końca, bo bardzo lubiłem Anakina, Obi-wana, Padme i Dooku (bardziej niż Luke'a i Leie), a i Cad Bane jest koksem.

Dla mnie Mace nie jest liderem (Yoda jest, a nie ma go w grze), a jego "umiejka" mi się nie podoba. Umiejka Obi-wana to samo. Dla mnie obie te moce są wciśnięte na siłę - skończyły się dobre pomysły, a trzeba było coś wymyślić no i jest to co widać - losowa ilość ataku i nowa losowość z "ujawniania" Kenobiego.

A Asajj Ventress jest dla mnie postacią poboczną a nie główną. Kumam, że niby Palpatine nie brał udziału w wojnach klonów ale i tak powinni go umieścić jako głównego lidera, a po drugiej stronie Yodę. I dać im lepsze / bardziej pasujące umiejętności.
Awatar użytkownika
salaba

allagainstyou pisze: 06 sty 2025, 22:25 Nie do końca, bo bardzo lubiłem Anakina, Obi-wana, Padme i Dooku (bardziej niż Luke'a i Leie), a i Cad Bane jest koksem.

Dla mnie Mace nie jest liderem (Yoda jest, a nie ma go w grze), a jego "umiejka" mi się nie podoba. Umiejka Obi-wana to samo. Dla mnie obie te moce są wciśnięte na siłę - skończyły się dobre pomysły, a trzeba było coś wymyślić no i jest to co widać - losowa ilość ataku i nowa losowość z "ujawniania" Kenobiego.

A Asajj Ventress jest dla mnie postacią poboczną a nie główną. Kumam, że niby Palpatine nie brał udziału w wojnach klonów ale i tak powinni go umieścić jako głównego lidera, a po drugiej stronie Yodę. I dać im lepsze / bardziej pasujące umiejętności.
To FFG, oni lubią wydawać dodatki, więc nie chce mi się wierzyć, aby takie działanie jak wycinanie kluczowych postaci nie było w ich wykonaniu celowe. Podstawką wybadali rynek, gra się przyjęła, więc będzie więcej.

Co do tematyczności umiejek, to przyznam, że nie znam uniwersum praktycznie wcale by to wyłapać. Zarówno oryginalną trylogię jak i prequele widziałam tylko raz i to lata temu, wszystko inne obiło mi się jedynie o uszy. Gra spodobała mi się jedynie dlatego, że szukałam szybkiej karcianki pojedynkowej, która będzie względnie tania a gry od FFG zawsze lubiłam :)

Drogi Adminie, możesz przenieść nasze posty do wątku Star Wars deckbuilding game?
ODPOWIEDZ