Top 10 gier poznanych w 2024

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1354 times
Been thanked: 2848 times

Top 10 gier poznanych w 2024

Post autor: Ardel12 »

Zagrałem w ponad 110 nowych tytułów w 2024 roku a z nich wyłoniłem top10:

1. Primal: The Awakening - gra, jako jedna z niewielu generuje u mnie prawdziwe emocje. Walka jest świetna. Rozbudowa talii jak i ekwipunku pozwala rozwinąć swoją postać w daną stronę i jest to odczuwalne podczas walk. Tworzenie buildu pod danego wroga jak najbardziej ma sens. Przeciwnicy są groźni I należy mieć się na baczeniu. CUDO

2. Slay the Spire: The Board Game - gra mnie w ogóle nie zainteresowała, ale wciągu tygodnia wbiłem 17 partii i gra od razu wskoczyła na listę do zakupu. Świetnie zrealizowany deckbuilder z genialnie oddaną mechaniką rogalika z apki. Do tego tryb kooperacyjny na 2os działa bardzo dobrze i oferuje jeszcze więcej opcji. Oby powstała druga część na bazie nowej gry.

3. Arcs – twórca tworzy gry, które nigdy mnie nie przyciągnęły i tak samo potraktowałem Arcs. Kampanie odpuściłem, potem przypadkowo zagrałem i jak to siadło. Każda ręka zawsze jest słaba i nie pod nasz plan. Jak z tego dna wyciągnąć wygraną to jest clue tego tytułu, a do tego mamy masę interakcji z innymi i to tej najbardziej wrednej. Punktowanie to majstersztyk, chcesz mieć furę PZ to oddaj pierwszeństwo.

4. Leviathan Wilds – kolejny coop i tutaj w zwykłym pudełku dostajemy ogrom rozgrywki. Wielu przeciwników różniących się od siebie znacząco. Do tego bohaterów i klasy, które losowo łączymy w celu stworzenia talii. Przygotowanie rozgrywki to nawet nie 5 minut. Gra w założeniach banalna, ale oferująca świetny system wspinaczki jak i spadania. Czuć, że idziemy w pionie i odpowiednio do tego dostajemy akcje. Poziom trudności banalnie się zmienia, ale już na normalu można dostać oklep.

5. Sentinels of the Multiverse: Definitive Edition – zagrałem na angielskiej kopii i byłem ogromnie zaskoczony regrywalnością tego tytuły przez ogrom zawartości, jaką dostajemy w pudle. Rozłożenie gry to parę minut, każdy wróg ma nie tylko zwykła i trudniejszą wersję to jeszcze alternatywną, podobnie bohaterowie. Jak do MC potrzebuję się przygotować, tak tutaj wyciągam i gram. Bohaterowie znacząco się różnią między sobą, a gra jest trudna już na bazowym poziomie i z pierwszym bossem. Miód dla mnie.

6. Folklore: The Affliction – to była epicka kampania, co ja mówię, 3 kampanie. Nie mogąc ostatnio zebrać ekipy na RPG wyciągnąłem ten tytuł i byłem bardzo zadowolony. Pełno różnych klas i specjalizacji. Ciekawa fabuła. Wredne zagrywki i ciężkie walki. A ze wszystkimi dodatkami bardzo dobry system starć. Gra też tworzy świetne momenty, które zapadają w pamięć. Tak te, w których odbijamy się od dna, jak i te spuszczające nas w kanał i śmiejące się w twarz.

7. Gloomhaven: Buttons & Bugs – dużego brata bardzo lubiłem a tu dostałem skondensowanie wszystkiego z podkręceniem mechaniki zagrywania kart. Pomysł na stronę A i B jest po prostu świetny. Dokłada to dodatkową warstwę do przemyślenia, a losowe ataki wrogów i 6 bohaterów o zgoła odmiennych umiejętnościach daje masę regrywalności(finalnie zagrałem 4 postaciami).

8. Nova Aetas Renaissance - pierwszy DC z terenami 3D, które pozamiatały. Nie tylko pięknie wyglądają, to jeszcze spełniają dodatkowe funkcje. Wdrapywanie się na dachy sporo umożliwia i zmienia. Levelowanie postaci jak i zakup nowego ekwipunku ma znaczący wpływ na siłę bojową i nasze opcje. Gra oferuje też dobry poziom wyzwania oraz wiele misji pobocznych. Nic tak mi się nie podobało, jak wrzucenie dodatkowych stanów na moją broń, a potem przy pierwszym ataku wrzucenie ich wszystkich na wroga.

9. Harrow County: The Game of Gothic Conflict – z każdą partią tylko zyskuje w moich oczach. Ponownie duża regrywalność. Gra od 2 do 4 osób, gdzie na 2os mamy 3 frakcje a każda po dwie umiejętności frakcyjne i kilka legend do wyboru z kolejnymi mocami. Gra jest szybka i zajadła. Pokonanie przeciwnika wymaga przemyślanych zagrań i nie jest przypadkowe. Pełna gra tylko zyskuje z każdą partią.

10. Décorum – to dla mnie jedna wielka niespodzianka. Dekorowanie domu z ukrytymi celami, które wymagają uważnego przyglądania się ruchom wroga wypada świetnie. Nie raz chciałem wywalić stół, gdy kolejny raz „sojusznik” rozwalił mi piękny układ i spuścił moje wymagania w kiblu. Banalne dobieranie elementów i kolorów do pomieszczeń, ale mega przyjemne. W pudełku mamy z 20 scenariuszy na 2os i z 10 na 3-4os, ale jest już apka z nieograniczoną ich ilością, więc w sumie można grać bez końca.

Na listą nie załapały się tytuły takie jak LE:James Bond(odrzuciłem, bo jednak jest to kolejna iteracja serii LE), Dragon Eclipse(grałem raz w 2023 i gra oficjalnie nie wyszła), Clinic(spokojnie 11 miejsce jego). A jakie są Wasze ulubione gry poznane w 2024?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2024, 18:35 przez Ardel12, łącznie zmieniany 1 raz.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 317 times

Re: Top 10 gier poznanych w 2024

Post autor: Uncle_Grga »

Kolejny topkowy temat, niech będzie okazja do rachunku sumienia i przejrzenia zapisków:

28 nowych gier (poznanych), aczkolwiek nie tylko tegorocznych wydań.

17 na krótkiej liście, w tej odpalonej siódemce m.in. GWT NZ, Frostpunk, Wyprawa Darwina, Biały Zamek czy Nieświadomy Umysł..

A sama topka, w odwróconej kolejności

10) Pan Am - szybkie, proste granie z wykorzystaniem licytacji, worker placement i zbierania setów. Może nieco powtarzalne po n rozgrywek, ale przyjemne.

9) Modern Art Board Game - dr Knizia na imprezę. Kolejna licytacja plus twisty. Piękne wydanie, sztuka w temacie. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.

8)Carnagie - średniej ciężkości suche euro (choć temat ma fajny) o budowaniu firmy w XIX w Stanach. Charity zaszyte w bonusie (punktacji). Gra mnie początkowo rozczarowała, bo oczekiwania były inne, ale potem się dotarliśmy. Znowu wygląd waży - O'Toole i wszystko jasne.

7) Destylaty - kolejne proste granie w przepięknej oprawie. Fajny temat, push your luck z przymrużeniem oka. Łatwo się tlumaczy, dość sprawnie rozkłada. Do grania przy drinku.

6) Kutna Hora - mega zaskoczenie dla mnie, jest w topce odkryć. Bardzo siadła moim znajomym i mnie osobiście. Zupełnie nie trafia do mnie krytyka pod jej adresem: pasuje mi i wygladowo, i mechanicznie, tłumaczenie, rozkładanie. I tylko mi smutno, że przepadła w odmętach.. bo to dobra gierka jest.. 😉

5) Wędrowcy znad Południowego Tygrysu - pierwsza z nowej trylogii, kupiona tak impulsowo trochę. Pierwsze nieco ciezsze granie, ale bardzo przyjemne. Ma minusy: suche jak wiór, do tego Miko, którego nie lubię, poza tym jakość mogłaby być lepsza. I jeszcze jeden mankament - widzę, że została zagrana 8 razy, w ciągu 10 dni.. i.. nie wróciła na stół. Dlaczego? Nie wiem..

4) Era Innowacji - cięższe granie, ale fajne. Nie wiem dlaczego, kojarzy mi się ze Smallwordem. Cieszę się, że poznałem, bo nigdy nie grałem w TM ani PG. Tym niemniej, nie sprawiła, że konieczne chce poznać tę pozostałe.. Era wystarczy

3) Władcy Ziemii - trzecia pozycja wagi ciężkiej. Mózgożer, sporo negatywnej interakcji. Na plus wygląd i jakość polskiej edycji. Bardzo się cieszę, że w końcu mogłem w nią zagrać. W topce zachwytów nie znalazła się tylko dlatego, że chciałem wyróżnić Horę a dwa pozostałe miejsca podobały mi się bardziej. Ale ta gra to absolutny top..

2) John Company - ależ ja kocham tę grę. Za wszystko: temat, klimat, negatywną interakcję, fałszywą kooperacja, rpgowe testy, jakość wydania.. kurcze, wszystko mi tu pasuje. Może za często przegrywamy (łącznie), indywidualnie też jeszcze nie wygrałem.. byłaby pewnie pierwsza, ale niestety pierwsze miejsce było niedostępne..

1) Pax Renaissance - bo król jest tylko jeden..
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

U mnie bardzo mało gier poznanych w tym roku.
Tylko 12 i zaledwie 1 w 2024 r. wydana. Może jakieś ciekawe poznam w przyszłym.
Odzrucam słabą grę serii 18xx i grę kafelkową .Od miejsca 10
10. 1842 Schleswig Holstein- bardzo taka sobie gra serii, w okolicach 25 miejsca wśród 18tek u mnie.
9. Barcelona- była ok., ale nie na tyle, żebym cokolwiek z niej zapamiętał.
8.King of 12- bardzo szybka , kostkowa, ale emocjonujaca karcianka, trochę szczęścia trochę czytania przeciwnika. Miłe zaskoczenie.
7.SETI- zupełnie nie moja bajka( kosmos, karty,
kombosy), ale o dziwo podobała mi się.
6. Biały Zamek- małe pudełko, w miarę duża gra.
Ciekawe Euro, mimo kości było bardzo Ok.
5. Wyprawa Darwina- trochę ciężej niż w Zamku, ale jakoś podobnie ( choć trochę lepiej). Może pogram więcej i bardziej docenię.
4. Maszyna Turinga- odgadnij zagadkę. Dla mnie lepsza od Planety X, nie mówiąc już o Niepożądanych Gościach, choć gorsza od Cryptida. Lubię ten typ.
3. 1847 Pfalz- do TOP 10 osiemnastek nie wejdzie, ale niewiele jej brakuje. Ciekawe twisty, na 3 miejsce w tym roku z pewnością wystarczy.
2. Pan Am- bardzo ładna, o prostych zasadach, szybka, w pewien sposób akcyjna. Same plusy. Oczywiście dla mnie :-)
1. Dominion Złoty Wiek- nie pamiętam Intrygi( gralem bardzo dawno temu i chyba raz ) , podstawka kiedyś w miarę ograna już mnie nudziła, a tutaj powiew świeżości, nie ma jednej wygrywającej strategii, ciekawe karty. Chyba kilku rozszerzeń jeszcze spróbuję
feniks_ciapek
Has thanked: 1720 times
Been thanked: 1052 times

Post autor: feniks_ciapek »

Nie mam zbytnio z czego wybierać, tylko 31 nowych dla mnie tytułów zagranych w 2024, z których chyba połowę oceniłem bardzo słabo albo co najwyżej "meh".
  • Keltis (mini) - świetna chwilówka Knizi, niestety w małej wersji niedostępna w Polsce
  • 6th Siege - bardzo ciekawa adaptacja asymetrycznej konfrontacji terrorystów z anty-terrorystami, częściowo w czasie rzeczywistym
  • The Breach - rywalizacja/konfrontacja/wyścig o zdobycie informacji w klimatach cyberpunkowych; ciekawy rozwój postaci, dość dynamiczna rozgrywka
  • Sol: Last Days of the Star - kompaktowy, niebanalny abstrakt, gdzie możemy wykorzystywać między innymi struktury budowane przez innych graczy, bardzo dobrze się skaluje
  • Diuna: Imperium - powstanie - pierwsze wydanie pominąłem, ale ta wersja wyglądała dla mnie ciekawiej i podoba mi się połączenie mechanik
  • Zwierzęta z Baker Street - Sherlock Holmes Consulting Detective Junior w bardzo dobrym wydaniu, szkoda że tylko 6 spraw.
  • Załoga: Wyprawa w głębiny - świetna karciana kooperacja, kolejny przypadek drugiego wydania gry, które usprawnia i wypiera tytuł oryginalny
  • Pandemic Legacy: Sezon 0 - powrót do świata wirusów w wydaniu szpiegowskim; po dwóch miesiącach (z dwunastu) ciężko mi się wypowiedzieć, ale rodzinnie daje nam sporo satysfakcji
  • Vijayanagara - świetny wstęp do COINów dla 3 osób, nieskomplikowany, ale nie
  • Arcs - nowe dzieło Cole'a Wehrle, tym razem w kosmosie, jeszcze nie wiem, jak bardzo ją lubię (albo nie lubię :)
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 116 times
Been thanked: 239 times

Post autor: loaru »

Zagrałem w 34 nowe gry i tak wygląda moja topka:

10. Dieson Crusoe
Mały Robinson ze świetną mechaniką manipulacji kośćmi. Moja ulubiona mała gierka z serii Solo of the Month wydawanej w pudełkach VHS.

9. Ostoja
Doskonały przestrzenny abstrakt do grania rodzinnego. Dzięki niej nie potrzebuję Azula w kolekcji.

8. Yokohama
Znakomite euro o średniej ciężkości, mój killer innych głośnych tytułów z tego roku, wliczając Biały Zamek i Apiary. Bardzo przyjemnie mi się grało w składzie 2 i 4-osobowym.

7. Atlas Lost: Rise of the new Sovereigns
Euro sci-fi rodem z Japonii, temat dotyczy wysyłania grup ekspedycyjnych do szczątków upadłych cywilizacji celem pozyskania nowych technologii. Podoba mi się modułowość gry i bardzo dobry tryb solo.

6. Tyrani Underdarku
Area control ze 100% negatywnej interakcji i deck buildingiem. Szybko przypadła mojej grupie do gustu.

5. Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie
Nie nastawiałem się na aż taki hit, a jednak :) Bardzo przypadła żonie do gustu i co jakiś czas wraca na stół, bo zasady są bardzo proste, a sama rozgrywka nie trwa długo.

4. Thorgal: Gra planszowa
Bardzo udane połączenie gry euro i przygodówki, a do tego świetna oprawa graficzna i ciekawa mechanika zmieniających się kart akcji.

3. Euthia: Torment of Resurrection
Mix Heroes 3 i Diablo na planszy. Mam za sobą klimatyczne sesje solo, ale raczejnie planuję jej ogrywać na więcej niż 2 graczy, bo będzie za długo.

2. Earthborne Rangers
Świetna przygodowa gra karciana z otwartym światem i interakcją z otoczeniem. Ma kampanię do przejścia, ale większość dni możemy poświęcić na swobodną eksploracje miejsc i robienie pobocznych misji.

1. Dominion
Dla wielu klasyk gatunku, a dla mnie akurat tegoroczna nowość 8) Gra jest doskonała, mam ponad 30 partii i nie czuję żadnego znużenia, wręcz przeciwnie, kolejne dodatki czekają na otwarcie.
Awatar użytkownika
Ardel12

Jak z BGG wyciągacie liczbę gier zagranych pierwszy raz w danym roku? Dodałbym to co każdy wrzuca, ale ni chu nie wiem jak to zrobić xD a sprawdzanie 170 pozycji...no nie chce mi się ręcznie.
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Ja niestety przeszukiwałem ręcznie
ckbucu
Has thanked: 461 times
Been thanked: 724 times

Post autor: ckbucu »

93 nowe dla mnie tytuły w 2024 roku. Jakbym miał wskazać topke, to by wyglądała mniej więcej tak, bez jakiegoś specjalnego przywiązania do numerka (może poza pierwszymi 3):

1. Dominant Species / Domiant Species Marine (obie tak jak podobne, tak różne, obie lubię prawie tak samo, o pół oczka bardziej DS).
2. Fall of Lumen
3. Worldspanner Factions
4. Fromage
5. Primal the Awakening
6. Mythic Battles Ragnarok
7. StarCraft
8. Super Fantasy Brawl
9. 6 Siege
10. Arcs

To co jeszcze zrobiło bardzo dobre wrażenie, ale grałem za mało: Red Dust Rebellion, Galactic Renaissance, Wolfpack, War Room, Brotherhood and Unity, Hearts and Minds, DDay at Omaha Beach
Ostatnio zmieniony 22 gru 2024, 18:22 przez ckbucu, łącznie zmieniany 2 razy.
ckbucu
Has thanked: 461 times
Been thanked: 724 times

Post autor: ckbucu »

Ardel12 pisze: 22 gru 2024, 17:29 Jak z BGG wyciągacie liczbę gier zagranych pierwszy raz w danym roku? Dodałbym to co każdy wrzuca, ale ni chu nie wiem jak to zrobić xD a sprawdzanie 170 pozycji...no nie chce mi się ręcznie.
Korzystamy z BG Stats
Awatar użytkownika
Ardel12

No to zrobiłem to ręcznie. Trzeba widzę zainwestować. Wyszło mi 110+ gier poznanych w 2024 roku. MASAKRA. Nie spodziewałem się, a nie liczyłem gier z serii(Unlock, Exit, LM itp.), chyba, że to pierwsza część serii w jaką zagrałem. To powinno robić robotę i dodać wagi do mojej topki :D

Dzięki za odpowiedzi, przyjrzę się bg stats.
Dhel
Has thanked: 607 times
Been thanked: 551 times

Post autor: Dhel »

Odnośnie sprawdzenia nowych gier z tego roku możecie użyć tego:
http://www.robandkriskris.com/gcl/
Zaznaczcie cały rok, dajcie ‚indicate new plays’.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2011 times
Been thanked: 2611 times

Post autor: PytonZCatanu »

Ardel12 pisze: 22 gru 2024, 17:29 Jak z BGG wyciągacie liczbę gier zagranych pierwszy raz w danym roku? Dodałbym to co każdy wrzuca, ale ni chu nie wiem jak to zrobić xD a sprawdzanie 170 pozycji...no nie chce mi się ręcznie.
BGStats

Obrazek
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3695 times
Been thanked: 3847 times

Post autor: japanczyk »

Bez kolejnosci, ale

1. Altered - pierwsze TCG, ktore mnie wciagnelo na powaznie - niestety nie ma kiedy grac, a klub w ktorym tocza sie rozgrywki ejst jedyne 30 minut drogi ode mnie... zostaje tylko BGA, ale ostatnio nie mam czasu poskladac nawet talii xD Ech, ale cudowne jest, czekam na nowy set

2. Puzzle Strike 2 - absurdalny temat i zadziwiajaco dobra gra!

3. Arcs - dlugo nie wiedzialem co sadzic o tej grze. tak, jest losowa, tak ma swoje problemy, ale rozgrywka jest tak prosta i przyjemna przy tym wszystki, ze kolejny raz - kudos dla Cole'a Werhle

4. Rebirth - nowy Knizia w dobrej formie, proste a do pomozdzenia i latwiej wyciagnac na stol niz Samuraja

5. Chateu Roquefort - zaczalem eksplorowac gry dla dzieci i jest to absolutna rewelacja przy ktorej rowniez bawia sie dorosli!

6. Sankore - dawno przy zadnym euro nie stalem kalkulujac ostatnich ruchow, bardzo siadlo Sankore w tym roku, zaluje ze tak malo rozgrywek mialem okazje rozegrac

7. Hybris - moglbym te liste nazwac, nie topka, a w co ciekawego zagrales w tym roku, Hybris na pewno znajduje sie w topie tej listy mimo tego, ze nie siadl mi do konca to czekam na dodatek i ponowna rozgrywke

8. Sol - Sol sprzedalem, ale nie moge niedocenic konceptu gry i tego jak ciekawie jest zaprojektowana, na pewno wzbudzila we mnie jakies emocje ;)

9. Fractured Sky - czy jest to wybitna gra? Nie, ale jest na tyle fajna, ze mam ochote do niej wracac - prosciutkie zasady, a swietnie laczy area control/area majority
samuraj1369
Has thanked: 503 times
Been thanked: 561 times

Post autor: samuraj1369 »

1. Wojna o Pierścień
2. Wojna o Pierścień Gra Karciana
3. Bitwa Pięciu Armii
4. Huang
5. Nieustraszeni
6. Pax Porfiriana
7. Huang
8. Freedom!
9. Zwierzęcy Front
10. Neuroshima Hex

Kolejność przypadkowa
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2011 times
Been thanked: 2611 times

Post autor: PytonZCatanu »

Top10 gier poznanych w 2025 roku:

1. Stationfall
2. Rise & Fall
3. Voidfall
4. Kutna Hora

5. MLEM
6. Kapitan Flip
7. Ślimaki
8. LOTR: Pojedynek O Śródziemie
9. Na Rozkaz
10. Król Złodziei
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Darkstorm »

1. Projekt Gaja
2. Twilight Imperium
3. Nieświadomy umysł
4.The Gallerist
5.First in flight
6. To nie kapelusz
7. Faraway
8. Trickerion
9. Ostoja
10. Władca Pierścieni pojedynek o Śródziemie

Chciałem tu jeszcze wrzucić Evenfall ale po zajrzeniu w statystyki okazało się, że poznałem tę grę już w 2023 :lol: A niedawno kupiłem swój egzemplarz ale niech tu będzie jako honorowa wzmianka :wink:
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1212 times
Been thanked: 2364 times

Post autor: warlock »

W część tych gier grałem tylko raz, więc to tylko taka wstępna lista (a generalnie wszystkie cudowne gry, które miałem poznać to poznałem już dawno :D):

1. Wyprawa do El Dorado: Złote Świątynie
2. Era Innowacji
3. MarraCash
4. Acquire
5. Amun Re
6. The British Way: Counterinsurgency at the End of Empire
7. Spectaculum
8. Strozzi
9. Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie
10. Mille Fiori

Honorable menszyn: 7th Sea: City of Five Sails - zagrałem w to tylko raz i sprzedałem bo nie miałem stałego partnera do grania, ale to był materiał na grę roku ;).
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 135 times
Been thanked: 338 times

Post autor: Poochacz »

To i ode mnie:

1. Oathsworn: Into The Deepwood
2: Middara: Unintentional Malum Act 1
3. Nova Aetas: Renesans
4. Assassin's Creed: Brotherhood of Venice
5. Halo wieża
6. Wsiąść do pociągu: Europa
7. Wiedeński Łącznik
8. Core Space
9. Pocket Landship
10. Wiedźmin: Stary Świat
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Obszerniejsze komentarze zamieściłem tutaj, ale lecąc wyłącznie po tytułach:

1. Ra (jedyne 9/10 na BGG)
2. Disney Lorcana
3. Hansa Teutonica
4. Halo Wieża
5. Abyss
6. Free Ride
7. Horrified
8. Zwierzęta z Baker Street
9. Ostoja
10. Grand Austria Hotel

GDYBYM w 2024 zagrał więcej niż raz np. w Endeavor: Deep Sea czy Europę Universalis, BYĆ MOŻE wbiłyby się do topki.
Pomijam też kontynuacje, chociaż w 2024 zagrałem w najlepsze Unlocki jak dotąd - Legendary Adventures.

Edit 31.01.2025: Europa po drugiej rozgrywce NA PEWNO nie wbiłaby się do topki ;)
Ostatnio zmieniony 01 lut 2025, 19:33 przez Neoptolemos, łącznie zmieniany 1 raz.
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
Marcin Michalak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Marcin Michalak »

1. Wędrowcy Znad Południowego Tygrysu
2. Boonlake
3. Mombasa
4. Leśne Rozdanie
5. Wenecja
6. Gingkopolis
7. Bonfire
8. Trismegistus
9. Gutenberg
10. Tidal Blades
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3695 times
Been thanked: 3847 times

Post autor: japanczyk »

Marcin Michalak pisze: 14 sty 2025, 14:32 9. Gutenberg
10. Tidal Blades
Pozostale jestem w stanie zrozumiec, ale ze te dwa? :P
Awatar użytkownika
habert
Has thanked: 65 times
Been thanked: 8 times

Post autor: habert »

10. nie ma
9. Brzdęk: Legacy
8. Ewakuacja
7. Nucleum
6. Ezra & Nehemiasz
5. Sankore
4. Voidfall
3. Inventors of the South Tigris
2. Inventions: Evolution of Ideas
1. Pax Renaissance
Awatar użytkownika
Marcin Michalak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Marcin Michalak »

japanczyk pisze: 14 sty 2025, 14:56
Marcin Michalak pisze: 14 sty 2025, 14:32 9. Gutenberg
10. Tidal Blades
Pozostale jestem w stanie zrozumiec, ale ze te dwa? :P
Mało poznanych tytułów w ubiegłym roku, to i konkurencja nieduża (góra staroci ogrywanych namiętnie) :wink:. Gutenberg - rodzinnie zaskoczył bardzo pozytywnie, co jest dosyć ważne. Tidal Blades - fanowski tryb solo z BGG na poziomie trudnym dostarczył niemało satysfakcji.
Awatar użytkownika
gryzli83
Has thanked: 39 times
Been thanked: 88 times

Post autor: gryzli83 »

Top 10 - kolejność przypadkowa:

Beyond the Sun
Carnegie
The Game
Wsiąść do pociągu Legacy
Dorf Romantik